Unosi za: Arhiva za 2006/05

Spoljni linkovi: IMDB, zvaničan sajt filma, Wikipedia

V for VendettaVrlo dobar film.

Nastao po motivima istoimenog stripa Alana Mura, predstavlja distopiju (suprotnost od utopije) - negativnu viziju budućnosti, smeštenu na teritoriji Velike Britanije.

Večna borba zla (fašističke vlade) i dobra (slobode) kroz nekarakterističan lik dobrog anarhiste (V) urađena je dobro, interesantno napeto, uz kvalitetnu ekipu glumaca. Scenario su potpisala braća Vačovski (Matrix).

Na stranu faktografski podaci; film je zaista dobar. Jedino što tokom celog filma imate blagi osećaj da su autori filma (odnosno stripa) stalno virili u Jugoslaviju/Srbiju Slobinog doba -?

Zoran Živković je meni ostao u sećanju po emisijama koje je pravio na Televiziji Beograd, još kad je samo ta televizija i postojala. U svakoj emisiji pričao bi o određenoj temi, gledali bi smo film, a onda bi razgovarao sa gostima. I do večeras sam povezivala njegov rad sa naučnom fantastikom.

zoran_zivkovic.jpg

Večeras je bilo književno veče posvećeno radu ovoga (veoma plodnog i jako puno nagrađivanog) pisca, uz prikazivanje pet desetominutnih filmova rađenih u produkciji TV Studio B, sa zajedničkim nazivom “Sakupljač” a po njegovim pričama. Pored autora, gošća je bila i prof. Ljiljana Pešikan-Ljuštanović sa Novosadskog filološkog fakulteta.

Počela sam da čitam jednu od knjiga Z. Živkovića (”Nemoguće priče”, Laguna, Bgd) ali još nisam pročitala sve, pa ne mogu da dam svoj sud o tome. Ipak i ono malo što sam pročitala mi je, uz filmove koje sam videla, i razgovor koji sam čula, razjasnilo da se Zoran Živković u svojim knjgama bavi fantastikom i to onim delom naše stvarnosti koji postaje fantastika samo ako malo pobegne od stvarnosti kakva mi mislimo da treba da bude.

Vrlo interesantno i podstiče na razmišljanje. Direktno, serijal “Sakupljač” me je naterao da malo razmislim od čega bih se rado i lako odrekla zarad nečeg drugog, u trenutku razmišljanja možda jako važnog, ali na duže staze…

Samo bih još dodala da je Zoran Živković 2003. godine dobio “Svetsku nagradu za fantastiku” a da je BBC otkupio prava za njegovu knjigu i da se sprema scenario za film po jednom od njegovih dela, i velika je šteta što ovde nema čitalačku publiku kakvu zaslužuje.

Svima zainteresovanima samo želim da kažem da je ovaj blog trajno preseljen sa sajta http://www.mura.co.yu
i da će od sada biti na ovoj adresi )

Ne znam zašto, ali ova melodija mi je jako zarazna -)

Originalni link je ovde:

http://www.dumpalink.com/media/1145694424/How_Long_Can_You_Last

Posle malo traganja: ovo je deo pesme:

“Ievan polkka” (Ieva’s(=Eve’s) Polka) Finske grupe Loituma:

“Started by Finnish vocalist and kantele player Sanna Kurki-Suonio (of Hedningarna fame), Loituma combines Finnish vocals with the kantele (a Finnish harp) to create a unique and ethereal sound.”

Cela pesma je ovde - 2.6 mb, mp3 format.

Uživajte -)

Update: izgleda da ova pesma najviše pogađa slovenske duše -) Evo šta radi Rusima.

Google Code Jam Europe

U potrazi za najboljim programerima, Google se baca na Evropu ovog puta - sponzoriše Code Jam Europe 2006.

Prijava za takmičenje je od 1. do 23. maja; 4 runde:

  • kvalifikaciona (23. maja)
  • runda 1 (30. maja)
  • runda 2 (3. juna)
  • finale (29. juna)

Imate na raspolaganju tri moguće oblasti (jezika): C++, Java i C# a tu su i fine nagrade -)

Šta čekate? -)

Ivona, kneginja BurgundskaIako, zbog nedostatka slobodnog vremena, retko odlazimo u pozorište, supruga i ja smo dosta zahtevni i kritički nastrojeni prema predstavama - nije dovoljno da je predstava popularna i da svi o njoj pričaju, pa da zaradi našu visoku ocenu; potrebno je da ostavi dobar utisak, potrebu da se o njoj priča pošto su “zavese spuštene” i da je ono “nešto” izdvoji od samo dobro odrađene predstave.

Ivona, kneginja Burgundska, u izvedbi Bitef teatra je upravo takva predstava: naizgled lepršava, sa lakom i razumljivom pričom, jednostavnom scenografijom a opet ostavlja osećaj u stomaku da je prava poruka ispod - o ljudskoj prirodi i sposobnošću ljudi da jedni drugima nanesu zlo.

Dramu je napisao Vitold Gombrovič (1904 - 1969) - to je jedno od njegovih prvih dela.

Mlada ekipa glumaca odlično priča priču i drži vašu pažnju: Jelena Ilić kao Ivona, Vladimir Ćirković kao knez, Ivan Jeftović kao komornik; tu su još i Nenad Pećinar, Danijela Ugrenović, Ađela Stamenković, Predrag Damjanović, Milivoje Obradović, Marija Veljković i Tamara Tijanić.

Reditelj je Jovan Grujić.

Topla preporuka.

Napomena: Zbog primećene zabune kod nekih posetilaca, moram da pojasnim - nije u pitanju anglosaksonizam koji se čita "Super Bejb", već izvorno, sorabski "Super Babe"!

Šta je to najjače na svetu? Šta je najmoćnije? Šta to može nemoguće?

Da li je to vetar koji oblikuje lice zemlje, ili voda koja useca svoj put kroz najtvrđe stene? Da li je to nuklearna energija koja uništava sve što joj se nađe na putu? Ili je to možda lokalni snagator, koji savija čelične šipke na očigled desetina zadivljenih posmatrača?

Ništa od toga!

Najmoćnije na svetu su Super-Babe, na misiji "Gradski prevoz"!

Ko provodi mnogo vremena u gradskom prevozu, zna da ovo nisu puste priče, zna da je to najstrašnija istina!

Super Babe i pored svog nejakog i oronulog, vekovima potrošenog izgleda, imaju ispred sebe cilj i ništa ih u tome ne može i neće omesti. Nema te prepreke koja ih može usporiti, a kamoli zaustaviti. Kreću se isključivo pravolinijski ka unapred zacrtanom cilju, koristeći sva raspoloživa sredstva za uklanjanje prepreka, od cegera, preko kišobrana, pa do pesnica i kolena. Za sobom ostavljaju pustoš, leševe i ponekog ranjenika. Mnogi su pokušali da proniknu u tajnu njihove snage i iskoriste to u privrednim granama, poput građevinarstva ili putarstva (probijanje tunela, usecanje puteva), ali bezuspešno. Nema te tehnologije koja može da oponaša ovu totalno prirodnu, sirovu snagu. Doduše, nije sve u snazi, ima tu i tehnike koja je vremenom dovedena do savršenstva.

Samo jedan savet za kraj: Nikada, ali NIKADA nemojte da se nađete između SuperBabe i gradskog autobusa!!! Skončaćete u najgorim mukama!

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37