Unosi za: Arhiva za 2006/06

Teški su dani složiće se mnogi sa mnom. Svetsko prvenstvo počinje za 6 dana, ispitni rok za 7 i tako dalje. Tom prilikom skoro svaki put kad ne učim i programiram (mada ne znam koga ovim lažem jer keva ne čita blog) koristim svoje, nadasve dragoceno slobodno vreme, igrajući se sa njegovim veličanstvom Pro Evolution Soccerom 5.
Bilo sam, protiv kompjutera, ili protiv ortaka sa faxa, ova igra mi iz dana u dan stavlja do znanja da postoje bate (B. S. P. Z) koje su na višem proevolutivnom stupnju razvoja, kojima i Ronaldo daje golove, i ja na nižem proevolutivnom stupnju razvoja koji... ne bih da se hvalim.
Moje utakmice svode se na puno znoja, koji se hvala Bogu ne oseća, osim ako neko od gore navedenih ne opere noge, i eventualno nekoliko golova u mojoj mreži ako igram protiv živih osoba, a ako igram sa ovom kantom, doista na 6 zvezdica (mada ni na tri nisam bas najbolji, ali šta cu kad je šugavi Atletiko doveo Kežmana), rezultat se obično svodi na krompire. I tako iz dana u dan, iz noći u noć... Ali šta raditi, zemaljski dani teku, a ja nikako da napredujem, u oglasima niko ne daje privatne časove, a nemam ni kintu, a šarena kapica poslednjeg ostaje na glavi. Šmrc, šmrc... HELP!
Vic koji sаm čuo jutros:Pitа Crnogorаc Srbinа: "Gdjе ćеš nа ljеtovаnjе ovе godinе?"

"U Tursku," ovаj odgovаrа.

"Što u Tursku?" uvrijеđеno ćе Crnogorаc.

"Imаju lеpšе morе, boljе plаžе, povoljnijе cеnе, а i dužе smo bili u zаjеdnici."(zаhvаljujеm Jеlеni)

Biti monopolista je dobro, naravno, samo za monopolistu.

Biti društveni monopolista (čitaj: ne odgovaraš nikom, ne slediš nikakve standarde, kontrola ne postoji, kvalitet usluge koju daješ sam biraš …) je još bolje … za monopolistu.

Povod za ovaj post je Ptt.Net ili KDS, kako vam drago. Naime, na moju (ne)sreću dotični kablovski provajder je i moj provajder za pristup internetu. 128Kb / 64kb uz iznajmljivanje modema za 1800 din mesečno … ‘ej, šta bi ja još hteo za te pare, da zaista sve i radi?
Ptt.Net - monopol protiv korisnika

Uobičajena usluga koju ovaj provajder pruža na Novom Beogradu je tako-tako - po srpskim standardima. Problemi sa sinhronizacijom modema (odgovor iz tehničke podrške: “da, taj je problem poznat, promašili smo u projektovanju broja korisnika”) se rešavaju tako što povremeno tražite novu IP adresu od njihovog servera pa se nadate da će problem otići, to što vam ne obezbeđuju baš 128Kb svaki put ignorišete, ali priča koja sledi je zaista previše:

  • Petak, 26. maj: neko/nešto je presekao optički kabl koji povezuje Novi Beograd i Zemun sa KDS centralom; internet i TV su nestali
  • Petak uveče: niko ni na jednom telefonu Ptt-a / KDS-a nije imao pojma čak ni o približnom datumu popravke (a i vikend se bližio)
  • Subota, 27. maj: TV signal je nazad; za internet, ko te pita: “valjda su ekipe na terenu i samo što nisu popravile, a i vama treba dvosmerni signal, za razliku od TV-a a to je jaaaako teško popraviti”
  • Kopam iz bunara negde telefonski kabl, uplaćujem vreme i vraćam se starom dobrom (ali slabom -( ) dial-upu - meni posao zavisi od kvalitetne veze; da nije tako, ne bih ni uzimao kablovski net
  • Ponedeljak, 29. maj: zvanično obaveštenje na info kanalu kao i na telefonu: internet će biti popravljen u utorak
  • Utorak, 30. maj: zvanično obaveštenje stoji, ni traga od veze, niko ni na jednom telefonu pojma nema kada
  • Sreda, 31. maj: zvanično obaveštenje za 30-ti i dalje stoji, i na info kanalu i na KDS sajtu, ni traga od veze, niko ni na jednom telefonu pojma nema kada
  • Četvrtak, 01. jun, jutro: … pogledajte pod sredu
  • Četvrtak, 01. jun, popodne: po prvi put, operater mi traži adresu modema da proveri … srce kuca brže, možda ovaj vikend neće biti bez mreže … avaj: internet radi za SVE modeme SEM za PUPINOVE koje je POŠTA IZNAJMILA KORISNICIMA. Predlog: vratite taj i kupite Motorola / Thompson modem, za njih radi internet!

Da ne opisujem do kakvog stepena besa me dovode ovakve apsurdne situacije u kojima je neko je opet napravio dobar posao, prodao krš modeme, zaradio silnu maržu, i sada baš ti modemi ne rade? Doduše, samo korisnici pate.

Arogancija operatera sa druge strane žice (ako se uopšte jave) koja izbija uz izjavu “šta se žalite, biće vam umanjen račun za jun” samo pokazuje kako SVE društvene firme treba prodati, otpustiti nesposobne, nezainteresovane i nekompetentne ljude i konačno pokušati sa stvaranjem TRŽIŠTA i KONKURENCIJE, jedinih regulatornih mehanizama koji zaista rade.

Doduše, dok nam je Koštunica i Velje Ilića, to se ne može desiti - tržište i konkurencija bi drastično smanjili mogućnost punjenja privatnih džepova.

E da, kupovina modema ili prelazak na ADSL nisu trivijalni - ja sam podstanar i za svaku akciju treba cimati gazdu -( a to nije lako.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37