Unosi za: Arhiva za 2006/09

Jutros jе osvаnuo lеp sunčаn dаn, mirišе nа jеsеn. Jutros su osvаnuli i novinski nаslovi socijаlnе rеvolucijе u Srbijе. Odjеknulo jе Srbijom i pokojnom SFRJ dа sе iz kućе Vеlikog Brаtа nа Košutnjаku jučе IPAK isеlio jеdini stаnаr koji jе oslikаvаo običnog čovеkа, što bi sаm rеkаo pаorа - Miroslаv Đuričić poznаtiji kаo Miki.
Poslе višе pokušаjа dа pobеgnе iz kućе, od morаlno posеrnulih folirаnаtа sа dеgrаdirаnim vrеdnostimа zа ljudskе kvаlitеtе (90% prеostаlih ukućаnа), čаk i dugotrаjnog dijаlogа sа psiholozimа, stаlnom ponаvljаnju dа ćе otići iz kućе, jučе u nеko vrеmе poslе podnеvа, dok jе strim prеnos nа obа okа bio prеkinut i pokаzаnа rеžijа, Miki jе nаpustio kuću, nа „zlаtnа vrаtа“. Kаdа sе strim oporаvio, Mikijа višе nijе bilo u kući.

Zvаnični forum VB jе pаr sаti prе tog „incidеntа“ pа nа dаljе bio zаtrpаn stotinаmа porukа Mikijеvih obožаvаlаcа koji su gа zа vеomа krаtko vrеmе zаgotivili zbog otvorеnosti, iskrеnosti i prirodnosti.

I tаko, bilo jе lеpo glеdаti pokušаj rеаlizаcijе ovog šouа u Srbiji. Moždа zvuči surovo, аli sаm u trеnutku kаd sе situаcijа zаhuktаvаlа nа forum poslаo pitаlicu „Zаšto jе propаo Vеliki Brаt? - Otišаo Miki!“, kojа jе gotovo istog trеnа bilа obrisаnа. Nеkаko u isto vrеmе dotаdаšnjа аnkеtа o nаjomiljеnijеm ukućаninu, nа kojoj jе Miki pokupio prеko 30.000 glаsovа posеtilаcа sаjtа (а drugoplаsirаnа bilа Enа sа nеšto ispod 3.000 glаsovа), zаmеnjеnа jе drugom, gotovo dеbilnom.

Porеd nеkoliko sаjtovа kojе su nаprаvili Mikijеvi fаnovi i strаnicе nа VikiCitаtu (odеljаk Vikipеdijе), pokrеnutа jе inicijаtivа o potpisivаnju pеticijе dа sе Miki vrаti nаzаd u kuću. Lično smаtrаm dа sе Miki nеćе vrаtiti jеr jе otišаo dа živi u sopstvеnom životu, dаlеko od morаlnih pаjаcа koji su ostаli u kući.

Evo nеkih zаnimljivih linkovа:

Windows Vista RC1
Iako sam skeptik po pitanju novih proizvoda iz Microsoft radnje (naglasak je na novih - posle Service Pack 1/2 to budu sasvim fini proizvodi), s vremena na vreme me zasvrbe prsti da probam latest and boldest.

Windows Vista RC1 (Release Candidate 1, Build 5600) se sasvim uklapa u gornju definiciju - novi, sjajni operativni sistem koji bi nadaleko trebalo da premaši slavu Windows XP - trenutno najraširenijeg i vrlo dobrog Windows operativnog sistema.

Istorija

Istorija razvoja Viste je jedna nesrećna istorija, čak i pre nego li se finalna verzija pojavila. Rad na novom operativnom sistemu, tada poznatim pod kodnim imenom Longhorn počeo je u maju 2001, nekoliko meseci pre nego što je Windows XP izbačen na tržište. Longhorn je trebalo da bude mali korak između Windows XP i Blackcomb verzije Windowsa (sada znanog pod novim kodnim imenom Windows “Vienna”), sa datumom isporuke negde u 2003. godini. No, kako su nove i nove funkcije dodavane, tako je i datum isporuke pomeran; postaje jasno da je ovo operativni sistem u celini, a ne šminka za XP.

27. avgusta 2004. Microsoft objavljuje da se dotadašnji rad na Longhornu, zasnovan na XP izvornom kodu, napušta i da se praktično kreće iz početka, koristeći izvorni kod Windows 2003 Server proizvoda, što opet izaziva neverovatna kašnjenja i napuštanje jedne po jedne planirane funkcionalnosti.

Kašnjenje u razvoju izaziva i gomilu potresa u samom Microsoftu - iz kompanije odlazi Brian Valentine (19 godina u Microsoftu), potpredsednik Windows Core Operating System odeljenja.

Ova godina (2006) postaje vrlo bitna u razvoju Viste; ubrzano se izbacuju javne beta verzije (što je jako nekarakteristično za Microsoft) i pokušava se dostizanje obećanih datuma: novembar 2006 za poslovna izdanja Viste i januar 2007 za potrošačke verzije.

Izdanja

Vista će imati čak 6 izdanja: Starter, Home Basic, Home Premium, Vista Business, Enterprise, Ultimate (za razliku od dve verzije XP: Home i Professional).

Najslabije izdanje, Starter, se neće nalaziti u direktnoj prodaji, već je namenjen siromašnijim tržištima, u nadi da će ovo sprečiti pirateriju; ovo je jedino izdanje koje će biti dostupno samo u 32bitnoj verziji; sva ostala izdanja će biti dostupna i u 32bitnoj i u 64bitnoj verziji.

Raspon cena za ostala izdanja je blago rečeno zabrinjavajući ) : Home Basic: 99$ upgrade / 199$ puna cena, pa sve do Ultimate: 259$ upgrade / 399$ puna cena.

Ok, a sada o samoj Visti RC1 build 5600 - instalacija i prvi utisci.

Testna konfiguracija

Prvi pokušaj instalacije na jednoj mašini baziranoj na nVidia nForce 4 Ultra setu je neslavno propao; na toj mašini su dva diska vezana u RAID 0 (stripe) konfiguraciju, a nVidia beta drajveri za Vista RC1 prosto ne podržavaju tu kombinaciju. Iako se po forumima pružaju svakavi recepti kako to ipak izvesti, svaki pokušaj se završavao na plavom ekranu smrti (BSOD). Bruka za jednu tako ozbiljnu kompaniju kao što je nVidia - imali su preko dve godine za razvoj drajvera.

Sledeća izabrana konfiguracija je bio Dell Dimension 4700 računar: Intel Pentium 4 na 3 Ghz, 1 Gb memorije, ATI X300 grafička kartica - ovo je konfiguracija koja glatko i fino izvršava Windows 2003 Server i većinu postavljenih zadataka. Odvojio sam particiju od 40 Gb - Visti je potrebno barem 15 Gb prostora na disku, ali preporučujem da je ne instalirate na particije manje od 20 Gb.

Instalacija

Instalacija (na ovoj konfiguraciji) je tekla iz dva dela:

1. Podizanje sa DVD-a, kopiranje i raspakivanje datoteka, priprema boot sektora i restart

2. Prava instalacija

Mali napredak je napravljen - samo jedan restart je bio potreban. Ono na šta nisam bio pripremljen je trajanje instalacije: preko 1,5 h , zato budite strpljivi -)

Kod instalacije sam izabrao Serbian (Latin, Serbia) kao regionalna podešavanja - u spisku zemalja nema Serbia and Montenegro, kao ni Montenegro - Milo će morati pod hitno da urgira kod Microsofta ;-)

Prilikom instalacije sam primetio prvu veliku i po meni nelogičnu promenu: od uobičajenih Back / Next dugmića ostao je samo Next dole desno, a Back je prefarban po IE standardu (okruglo dugme, velika strelica) i prebačen gore levo -| Ne sviđa mi se.

Drajveri

Iako je testna konfiguracija daleko od bilo kakve egzotike, problema sa drajverima je bilo; Vista nije našla drajvere za zvučnu kartu ni u bazi drajvera, niti na Windows Update lokaciji; čak ni podmetanje potpisanih XP drajvera nije uspelo.

Drajveri su bolna tačka u Visti - pogotovo ako koristite 64bitnu verziju; podizanje 64 bita Viste na istoj mašini na kojoj je 32 bita radila sa svim drajverima rezultuje u barem 5 žutih uzvičnika u Device Manageru; koliko god da je bilo teško naći drajvere za XP za neke starije uređaje, biće vrlo teško naći drajvere za Vistu za ne tako stare uređaje; i postojeći drajveri su sumnjivog kvaliteta.

Start

(klik na sve slike dole otvara slike pune rezolucije u posebnom prozoru)

Jedan od prvih ekrana sa kojima ćete se susresti je Windows Experience Index ekran (Control Panel > System Maintenance > Performance Information Tools):

Vista - Performance Index

Tu možete videti ocenu koliko je vaš računar spreman za rad uz Vistu. Ocene su od 1 - 5 i moj računar je zaradio bednih 2.1 - ovo nije ukupna ocena, već najmanja od svih. Razlog je kartica Radeon X300 za koju ATI tvrdi da je ok za Vistu, ali se Vista baš i ne slaže ;-) Na ovom primeru vidite i vrstu navigacije koja teži da postane glavna u Visti - Breadcrumb navigacija ili Staza od mrvica hleba ) - u svakom trenutku možete direktno skočiti na bilo koji čvor u stazi.

Ako kod “prazne” mašine (samo ulogovani, nema drugih programa) podignete Task Manager, imaćete šta i da vidite:

Vista - Task Manager

“Sitnih” 550 Mb je zauzeto servisima i procesima operativnog sistema; kod XP-a to je oko 260Mb, kod Windows 2003 servera 320 Mb - ovo praktično znači da je minimum memorije potreban za normalan rad, ma šta Microsoft tvrdio, 1 Gb.

Aero interfejs

Novi korisnički interfejs - Aero (Authentic, Energetic, Reflective, Open) - čist, sjajan, providan interfejs sa tranzicijama i efektima koje moderna grafička karta može da pruži (za ovo vam treba karta koja hardverski podržava DirectX 9). Ovo je osnovni pogled na desktop:

Vista - Desktop i Sidebar

Desna strana je zauzeta Sidebar-om - to je tamniji deo na slici; predviđen je za smeštanje gadžeta, recimo RSS čitača ili sata; gadžet se može pozicionirati i van Sidebar-a, kao sat na ovoj slici. Gadžeti koji dolaze inicijalno su sat, beleške, kontakti, kalendar … posle nešto igranja, meni daleko više odgovara da isključim Sidebar i oslobodim taj prostor, no da ga koristim za simpatične, ali u principu beskorisne igračke.

Pojavljivanje / nestajanje prozora / senke oko njih i slični efekti su u početku pomalo napadni, zatim se polako naviknete, da bi posle 7 dana korišćenja za XP interfejs mislili da je siromašan i zastareo ) Nekoliko detalja:

Alt-Tab

Prikaz svih otvorenih programa:

Window Selection

Windows Selection je novi način za izbor aktivne aplikacije:

Ne znam da li je efikasniji od starog ali je definitivno efektniji )

Sam rad sa prozorima je dosta sporiji od Win 2003 / XP - za to krivim slabu video kartu.

Naravno, ako nemate odgovarajuću video kartu (DirectX 9.0, minimum 128Mb memorije i WDDM drajver) ili dovoljno jaku mašinu, Aero se može isključiti i koristiti neki od manje zahtevnijih modova: “Standard” što je Aero bez providnih fora i fazona, “Basic” - vrlo sličan Windows XP-u sa nekim detaljima iz Aero interfejsa i na kraju “Classic” - Windows 2000 izgled.

Start meni

Iako na prvi pogled Start meni liči na XP start, to je samo na prvi pogled:

Vista - Start meni, osnovni izgled

Jasna je podela na često korišćene aplikacije i na “specijalan” desni deo menija, gde možete pristupiti vašim dokumentima, slikama itd - ako niste primetili “My” prefiks je ispao sa “My Documents”, “My Pictures” …

Integralni deo Start menija je search; za aplikaciju koja se i dalje oslanja na Indexing service, radi solidno dobro i brzo, pošto odradi inicijalno indeksiranje datoteka; Google Desktop je i dalje brži u XP-u. Rezultati pretrage se pokazuju na levoj strani menija; inače se u celoj Visti jako velika pažnja posvećuje pretrazi: kako lokalnoj, tako i na Mreži i to preko integracije sa Live.Com sajtom; zovite me oportunistom ;) ali je Google i dalje zakon.

A sad, iznenađenje; klik na “All Programs” ne dovodi poznato stablo instaliranih aplikacija:

Vista - Start meni, Accessories

Umesto razvijanja u stablo, meni prikazuje tekući nivo stabla na levoj strani, sve dok ne dođete do samog kraja (pogledajte System Tools); kratko zadržavanje miša iznad “Back” dela radi prebacivanje na osnovni meni i nazad na poslednje razvijeno stablo. Da li je ovo bolje od XP načina, ne znam; znam samo da je navikavanje itekako potrebno )

Podešavanja

Prvo podešavanje koje ćete sigurno uraditi je da isključite User Account Control (UAC) - bolno dosadan deo sistema koji vas za svaku, ama baš svaku akciju koja menja sistemska podešavanja po tri puta pita “Are you sure?”, “Are you Absolutely sure?” - toliko, da vređa vašu inteligenciju )

Koliko god da sam za sigurnost, i sigurnost pre svega, UAC je ugašen koliko odmah.

Aplikacije (nove i stare)

Većina aplikacija u Visti su stare aplikacije koje su unapređene i interfejs usklađen sa novim Aero interfejsom - ovde se više radi o evoluciji nego o revoluciji u aplikacijama.

Neke, recimo Kalendar, nisu imale svog pandana u ranijim verzijama Windows-a:

Microsoft se potrudio da obezbedi barem deo funkcionalnosti koje on-line kalendari (kao http://www.google.com/calendar/) pružaju kao što je deljenje kalendara - omogućen je uvoz/izvoz podataka između aplikacija / web sajtova koji podržavaju standardni .iCalendar format.

Internet Explorer 7 je nova verzija najpopularnijeg (još uvek ali ne zadugo ;-) ) Web pregledača (browsera). Iako razvoj teče već solidno dugo, sa ovom aplikacijom sam imao najviše problema - vrlo često se zaglupljivao ili pucao, a standardne web aplikacije (recimo Gmail) su se malo čudno ponašale:

Takođe, IE7 je daleko sporiji nego što sam očekivao, pogotovo sa porastom broja tabova koji su istovremeno otvoreni.

Windows Media Player 11 je unapređen i ovo je jedna od retkih aplikacija u Visti za koju mogu reći da je brža od WMP 10 pandana na XP-u. Solidno radi, interfejs je intuitivniji nego u 10-ki, tako da će verovatno ovo biti dovoljno za najveći broj korisnika. Naravno, ni WMP 11 nije baš ispoliran do kraja:

Rad u Visti

Kakav je osećaj zaista raditi u Visti? Pa, prvi utisak je sporost -| - ako na stranu sklonim činjenicu da video karta nije baš san snova, i dalje ostaje osećaj da za svaku operaciju treba čekati daleko duže nego na XP/2003 platformi. Iako je RC1 _drastično_ brži od Beta 2 izdanja Viste, ni ta brzina nije dovoljna da bi svakodnevni rad (a to uključuje Office aplikacije i razvoj u Visual Studio 2005) bio udoban - za to verovatno treba neki dual core procesor i sa još više memorije.

U prvo vreme sam radio na lokalnom domenu, bez priključenja na mrežni domen firme, i tu nije bilo posebnih problema sem gore navedenih. No, kako su mi zatrebali mrežni resursi (datoteke, štampači), dodao sam računar u domen i krenuo da ga koristim uobičajeno, uz prebacivanja “loguj se lokalno” / “loguj se na domen”.

Vista je ovaj tempo izdržala dva dana, a onda se zbingovala -| - u jednom trenutku je došlo do korupcije podataka na disku i Vista je pogubila informacije o korisničkom profilu i odbila da snimi podatke na disk:

(naravno, oba korisnička naloga, i lokalni Dejan Vesic i domenski dvesic su članovi administratorske grupe)

Zadao sam proveru diska, i kako je to sistemski disk, provera je odložena do sledećeg restarta. Na žalost, CHKDSK ni posle nekoliko uzastopnih restarta nije uspeo da ispravi probleme nađene na disku - to je učinio tek CHKDSK iz Windows 2003 okruženja. Posle toga, logovanje na lokalni nalog je bilo moguće bez problema, dok je logovanje na mrežni nalog uvek bilo praćeno komentarom o “privremenom korisničkom profilu”.

Sve probleme pronađene u radu sam uredno slao Microsoft sajtu; za dobar deo njih sam dobijao ovakav odgovor:

dokaz da se na razvoju ovog operativnog sistema i dalje radi, i to punom parom.

Umesto zaključka

Vista je operativni sistem koji postavlja drastične zahteve kada je u pitanju hardverska platforma potrebna za njen rad. Ona je prava stvar tj. toliko potrebna injekcija za celu industriju hardvera - zašto bi inače menjali računar koji savršeno pogoni Windows XP? Opet, ta ista industrija se postavlja poprilično ravnodušno prema ovom operativnom sistemu, ako zaključujemo po stanju drajvera za postojeće uređaje.

Da li mogućnosti Viste opravdavaju njenu cenu i cenu hardvera? Po mom skromnom mišljenju, teško u ovom trenutku - sem ako Microsoft za ovo kratko vreme ne napravi čudo, pa finalna verzija bude daleko stabilnija, daleko brža i sa daleko boljom podrškom za sve moguće uređaje - što je, imajući u vidu istoriju Microsofta, jako malo verovatno.

Da li bih instalirao Vistu kao primarni operativni sistem? Na poslu ne, jer gornja konfiguracija jednostavno ne pruža dovoljno udobno (= brzo) okruženje za rad. Kući, na jačoj mašini, kada nVidija uradi svoj posao kako treba, možda; i to ne kao primarni sistem, već kao jedan od više (Windows XP, Windows XP 64, Vista), iz praktičnih razloga upoznavanja samog operativnog sistema kao i kako se novorazvijene aplikacije ponašaju na njemu.

Na kraju, napomena za programere: Vista RC1 ne podržava FrontPage Server Extensions, tako da standardno pokrenuta instalacija Visual Studio 2003 ne prolazi - FSE su obavezni za instalaciju. Ono što je moguće je pokrenuti instalaciju sa nedokumetovanim prekidačem:


setup.exe /NO_BSLN_CHECK

Opet, i ovako instaliran VS 2003 će imati problema sa Web projektima (ostali su ok) - debug neće raditi; tačnije, moraćete da startujete aplikaciju preko IE7, a zatim da se nakačite direktno na proces iz VS 2003 okruženja. Savet: ako vam je VS 2003 i dalje glavni razvojni alat, ostanite na XP-u )

Treba poći od činjenice da je Firefox ipak samo browser koji se mnogo oslanja na ekstenzije (što je dobro) i da su starije verzije jako dobro upeglane tako da ne treba očekivati ništa ekstra revolucionarno. To je i dalje stari dobri Firefox sa par izuzetno zgodnih unapređenja:

  • Nova tema je prvo što se primeti. Mišljenja su podeljena o tome da li je prošla bolja ili lošija. Meni je svejedno, mada mi se više sviđala "običnost" stare teme.
  • Tabovi su značajno unapređeni. Treba neko vreme da se čovek navikne na skrolerere (pojavljuju se kada imate mnogo tabova) i postojanje close dugmeta, ali su generalno gledano unapređenja dobara i korisna, posebno manje iskusnim korisnicima koji ne znaju za moćni srednji klik (srednji klik na link otvara ga u novom tabu, srednji klik na tab zatvara tab).
  • Baratanje feedovima je napokon rešeno na dobar način. Kada naletite na feed neće biti ni trunke sumnje i nedoumice čemu sluši stranica koju gledate. Firefox će vam ponuditi mogućnost da se subscribeujete na otvoreni feed uz podršku za par servisa i aplikacije (Netvibes na žalost nije podržan).
  • Firefox sada ume da zapamti stanje prethodne sesije i ponovo je učita pri narednom startovanju (opciju da uključite ovo imate na Main tabu opcija – Startup blok). Ranije sam za ovo koristio SessionSaver i ta ekstenzija mi je mnogo bolje radila posao nego ovo što imamo u 2.0, ali nije kompatibilna sa 2.0. Za sada i ovo radi posao, ali se ipak nadam SessionSaveru koji fino radi u novoj verziji.
  • Spellchecker – ovo sam čekao! Iz nekog razloga nisam uspeo ranije da instaliram spellchecker ekstenziju, a pošto u zadnje vreme pišem dosta na (lošem) engleskom spellchecker mi mnogo pomaže. Već sad sam se toliko navikao da nema povratka :)
  • Dijalozi za upravljenje ekstenzijama i temama su spojeni i unapređeni. Zanimljivo – dobar deo ekstenzija je proradio odmah, dok smo neke složenije uspeli da namestimo posle sitnijeg hackovanja. I sve rade!

Ima tu još mnogo štošta novo, a ovo su neke najočiglednije stvari. No, neke stvari su me i iznervirale:

  • U 1.5, kada sklonite search box iz interfejsa klikom na Ctrl + K otvarao se mali, zgodan dijalog. Umesto toga, 2.0 vas baca na Google stranicu što mi je skroz glupo. Čak mi toliko smeta da sam vratio search box da bude stalno vidljiv u interfejsu (što me opet nervira). Hoću nazad search dijalog!
  • Većina forumaša su zavisnici od Alt + S prečice. Najveći problem je što su u 2.0 content accesskey prečice zamenjene sa Shift + Alt + KEY umesto starog Alt + KEY (sada se koristi za chrome). Alt + S će vam otovoriti Histroy iz menija umesto očekivanog submita forme. Ovo se može zaobići prostim igranjem sa about:config (može se namestiti da content bude "stariji" od chromea), ali mi stvarno smeta što je jedan od lepih nezvaničnih standarda ovim upropašćen.

Sve u svemu, Firefox 2.0 ima dosta lepih stvarčica da ponudi svojim korisnicima i predstavlja malu evoluciju ionako odlične aplikacije. Često je evolucija mnogo bolja od revolucije tako da: apsolutne preporuke. Iako je RC1 verzija u pitanju, radi odlično.

Više informacija o novoj verziji Firefoxa možete naći ovde, a RC1 možete skinuti sa ove stranice.

Otkako su se pojavile kamerice na mobilnim telefonima, smaraju me i nisam video praktičnu potrebu za istom, a posebno kada su počeli da budže u njih neke kvalitetnije optike sa silnim megapikselima. Međutim, pre neki dan sam se uverio u suprotno. Naime, ima onih trenutaka kada vam je žao što nemate pri sebi upotrebljiv aparat da zabeležite neki momenat vredan pažnje. Tako je bilo i tog dana...

Vraćao sam se sa posla i iz busa besciljno pogledom šarao kroz prozor. U jednom trenutku videh auto (nova Škoda Octavia) kako se parkira na parkirno mesto rezervisano za invalide (vidno obeleženo). Auto je imao BD registraciju (za neupućene - Budva, glavni grad susedne nam, najmlađe države na svetu), a iz njega je izašao mrča od dva metra visine, širokih ramena, soko nad sokolima, u kožnoj jakni i sa kožnim kačketom, uputivši se u obližnji kafić.

Normalno, prva pomisao je bila "gledaj ovoga, kako ga nije sramota da se parkira na mesto za invalide", međutim odma mi je palo na pamet da ne moraju svi invaliditeti da budu vidljivi na prvi pogled. Sram me bilo što sudim na prvi utisak. Pa da, to je to! Verovatno je čovek invalid u glavu! Rešena misterija.

P.S. Mada, kad malo bolje razmislim, kako sme da upravlja motornim vozilom ako je invalid u glavu...?!

Nove ISO skraćenice - RS i SRB

Cela priča i cela papazjanija oko novih ISO kodova za Srbiju je konačno završena.

U novom izveštaju ISO organizacije dobili smo:

Alpha-2 code (4): RS
Alpha-3 code (4): SRB

Time je stavljena tačka na blago rečeno nebulozno saopštenje Ministarstva spoljnih poslova kojim se tražilo da oznaka za Srbiju bude SS -|

U istom saopštenju, naši susedi, Crna Gora, su dobili:

Alpha-2 code (4): ME
Alpha-3 code (4): MNE

Surfovanjem sam došao do postova sa prikazom blog aggregation servisa Blogariat, koji potiče od inicijative i radaAljoše Japundžića iz susedne nam Hrvatske.

Dopada mi se što ovaj servis okuplja različite blogove iz različitih (nam srodnih) država, od kojih je veći broj njih po mom mišljenju i kvalitetan (mislim blogova). Imam pozitivno mišljenje o tipu dizajna koji se koristi na ovom sajtu, a nemam ništa protiv ni načina rešanja informacija na ovom servisu (tzv. funkcionalni dizajn, tj. informaciona arhitektura - pogledati blogove Svakodnevnica i BiznisBlog na ovu temu).

U svakom slučaju - preporučujem.

Uf, šta sve može da mi padne na pamet... Ne verujem... Gledam Jim Carreyja kako imitira Vanilla Ice, sa sve onim sirokim trenerkama i sl... fore i fazoni... i flash, setim se kako sam kao klinac gledao RIP 3Kanal i lepio na neku tralala pesmu... Da, New Kids On The Block... Fljas, wiki, pogledam... Tu i tamo pesmice... Jedna druga treca... I Bi..Bi..Bingo (Bože još jedan ostatak mladosti... i onaj glupavi čeeestitaaaamo na kraju)... Tonight...
Pustim pesmu, a sećanja naviru... ah kako glupa rečenica... I pocinjem... tralalala lalala tunajt.... tralala lalala tunajt... Eh, prvi razred, prvi integrali i Košijev kriterijum konvergencije... Those were the days...

Jebote imam 21.5 godinu...
a još koristim digitron

Google Code Jam

Jedna od mnoštva akcija koje Google sprovodi je i Code Jam - programersko takmičenje uz tehničku podršku Top Coder sajta.

Ovogodišnje takmičenje je počelo 14. avgusta a završava se 27. oktobra u Njujorškoj Google centrali, gde će se najboljih 55 takmičiti za nekih 155,000$ u nagradama.

Ono što je vrlo interesantno je spisak finalista ili tačnije, njihova demografska struktura:

Rusija i istočna Evropa   32 Zapadna Evropa, VB, SAD, Kanada   14 Kina   6 Ostali   2 Hrvatska   1

Nekako sam očekivao poplavu indijskih a zatim i kineskih programera, ali su programeri istočne Evrope i posebno Rusije (20 njih) apsolutno dominantni.

Ne znam kako da objasnim ovo, ali mi nekako prija (valjda po slovenskoj liniji ;) ) kada vidim ovakve rezultate )

Ako pri konfigurisаnju nеkog progrаmа dobijеtе grеšku dа nеšto nijе u rеdu sа MySQL-om, а u config.log pronаđеtе slеdеću grеšku:
/usr/bin/ld: cannot find -lmysqlclient
collect2: ld returned 1 exit status
error: command 'gcc' failed with exit status 1
а imаtе rеgulаrno instаlirаn MySQL pаkеt, ondа buditе sigurni dа vаm nеdostаjе mysql-devel pаkеt.

Nаkon što sе dodа ovаj pаkеt, konfigurisаnjе i kompаjlirаnjе progrаmа ćе proći provеru MySQL-а.
Na osnovu price o Netcraft servisu i liste blogova koja je objavljena na blogu dinke.net, pregledao sam referere na ovaj (svoj) sajt, obzirom da je dobro kotiran na pomenutoj listi.

Cinjenica je da ovaj sajt ima preko 500 posetilaca na dnevnom nivou koji stizu sa razlicitih strana, a sto se tice domacih sajtova situacija za ovaj mesec do danasnjeg dana je sledeca:

Dinke.net 66
Elitesecurity.org 41
Planetoid.srpski.org 25
Pogodak.co.yu 23
Dnevnikeklektika.com 18
Devprotalk.com 15
Donesi.com/blog 9
Yuportal.com 6
Sk.co.yu 5
Estavisti.blogsome.com 5
Biznisblog.com 4
Elitemadzone.org 3
Dizajnzona.com 2
Vets.gonadarian.info 2
Podlupom.com 1

Da napomenem, ova lista ne predstavlja odraz posecenosti ovih sajtova, obzirom da se pominjanje ovog sajta nalazi u razlicitim kontekstima na razlicitim sajtovima, ali je interesantno da npr. na google-u ovaj sajt ima 575 linkova (na jednoj stranici rezultata pretrazivanja, jer se dosta linkova ponavlja na nekim sajtovima), a radi poredjenja na pretraga.co.yu dolazi 11.800 linkova. Iz ovoga proizilazi da slucajnim uzorkom posecenosti iz ovog meseca, od svog broja linkova koji negde postoje do ovog sajta, samo su navedeni sajtovi doneli neku posecenost.

Drugim recima, analizom statistika posecenosti, analizom broja linkova i konteksta linkovanja, mogu se dobiti generalne odrednice strategije linkovanja (ova prica ne ukljucuje analizu stranih pretrazivaca, tj. onsite SEO strategiju).
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37