Unosi za: Arhiva za 2007/01

Kao i svaki sujetni dizajner dugo sam smatrao da sajt treba da bude isključivo statičan, bez dodavanja novog sadržaja, osim u slučaju da se menja dizajn naravno... Međutim, ono što je neminovno je da se bez dinamičkih strana ne može normalno živeti u poslednje vreme... I tako već nekih 5 godina učim PHP krajnje neuspešno, obično stanem na 24 strani ogromne knjige, i to obično kod onog dela osnove PHPa. Mnogi su mi sugerisali kojekakve online tutoriale i slično ali a-a, neće Milisav pa Boga zovi...
Ali ipak se pojavilo nešto što bi i dovoljno lenjom korisniku PCja "utuvilo" PHP u glavu. Reč je o dodatku Sveta Kompjutera na 26 strana pod imenom Dodavanje dinamike i izašao je uz prethodni broj SK-a. Kroz proste i razumljive primere napisaćete prvu funkciju u JavaScriptu, ručno napisati i SQL bazu, i za kraj sve to lepo povezati sa PHPom... Za nepun dan...

Tako da ako ste suviše lenji da biste posvetili neko vreme iščitavanju verskih knjiga iz oblasti PHPa, ako Vas mrzi da tražite tutorijale po bosanskim sajtovima, ako ste još nešto da bi ovaj deo sa ako ste bio kul, onda je ova "skriptica" prava stvar za vas.

Uživajte u kodiranju... Da ne zaboravim

Srećna Nova Godina
Jedan od značajnih noviteta na srpskom Webu koji se pojavio pred Novu godinu je svakako servis www.blogodak.co.yu. Radi se o servisu koji omogućuje praćenje većeg broja različitih blogova, sa mogućnošću biranja koji će blogovi biti praćeni. Detaljnije o ovom servisu možete pročitati ovde.

Case - prvi utisci

Tačno se vidi da su programer i dizajner radili sajt (ne postoji prethodno razrađen poslovni model), obzirom da se nije razmišljalo o tome kada se javno pusti sajt, potrebno je i postaviti bar jedan link sa objašnjenjem o čemu se radi (sastavni deo pre-release posla)

Ovo je inače klasična boljka na n-k sajtova (gde je k
Prošla godina mi je bila prilično uspešna sa poslovne strane...
...
...
...
... i to je to, tačka, kraj!
...
E jebem ti godinu!

Evo ga još jedan test ličnosti: koji ste super heroj? Ja sam Green Lantern. Eto…

Green Lantern 95% Spider-Man 70% Iron Man 65% Superman 60% Hulk 55% Batman 50% Catwoman 45% Robin 37% Wonder Woman 35% Supergirl 35% The Flash 20% Hot-headed. You have strong
will power and a good imagination.

U 2007: Reduce, Focus, and Filtering My Inputs Jeremy Zawodny je izneo par prilično bitnih problema koji zajedno mogu da naprave gužvu u vašoj glavi i kalendaru prouzrokujući dosta stresa i komplikacija zbog zatrpanosti obavezama. Iz iskustva znam da su neki od navedenih “ometača” prilično nezgodni.

Posebno bih naglasio konstantnu naviku da kažem “Da” novim obavezama bez previše razmišljanja. Sviđa mi se predlog iznesen u jednom od komentara - napiši par beleški o projektu, ali nemoj reći “Da” (ili “Ne”) dok cela stvar ne prespava. Takođe, usluge koje činim potpunim neznancima ću morati da počnem da naplaćujem (ili odbijam) kako bih smanjio količinu takvih “intervencija” i jasno stavio do znanja da me one koštaju.

Druga prilično kritična stvar je prevelika količina ulaznih podataka ili velika učestalost proveravanja izvora (npr, proveravanje maila ili RSS readera na svakih 5 minuta). Jedno od rešenja je da obrišem sve feedove koji me ne interesuju ili koji su mi tradicionalno zatrpani (Techcruch i Guy Kawasaki mi odmah padaju na pamet - obavezno ih zapustim). Već sam podesio Mail da proverava mail na 1h, a NewsFire da osvežava listu feedova na svaka tri sata. Svako povećanje učestalosti preko toga jednostavno nema smisla.

I najvažnija stvar - unormaliti spavanje. Tačno znam da kada se prebacim iz normalnog režima (u krevet oko 23, ustajanje oko 6, 7) počnem da ličim na zombija i jako malo stvari završavam (ili ih završavam uz veliki napor). Obaveze se toliko nagomilaju da jednostavno prisilim sebe da se vratim u normalu ne bi li ih rešio. Uz malo discipline mogao bih kompletno da se prebacim u jutarnji režim i rešim se bede.

Ima li neko neke druge predloge?

Na DevProTak forumu se (opet) povela interesantna diskusija o template engineima (Smarty i bratija) i srodnim pitanjima, kroz offtopic naravno. Jedna od zanimljivih stvari u diskusiji je tvrdnja jednog učesnika da ne koristi nikakvu logiku unutar templatea i da voli da mu je sva logika na jednom mestu, tj. unutar aplikacije. Ta tvrdnja me je navela da opišem sistem koji smatram dobrim i kako je logika raspoređena u njemu.

Sistem koji trenutno koristim se bazira na MVC (skraćeno za Model View Controller) načinu odvajanja osnovnih delova aplikacije:

 • Model - uređuje pravila koja važe između objekata sa kojima aplikacija barata
 • View - prikaz rezultata obrade
 • Kontroler - zadužen za obradu korisnikovog zahteva
 • U tako uređenom sistemu postoje tri precizno razgraničene logike:

 • Biznis logika (često se još naziva modeom) je skup pravila koja važe među objektima sa kojima aplikacija barata. Na primer, članak pripada kategoriji; kada se kategorija obriše svi članci iz te kategorije se takođe brišu i resetuje se globalni brojač. Ili pak, ako posetilac ostavi komentar na članak diže se popularnost kategorije kojoj članak pripada. Dakle, to su neka interna pravila kojih su objekti svesni i koja poštuju.
 • Kontrolerska logika je logika koja se koristi za obradu korisničkog zahteva. Korisnik od aplikacije zatraži članak broj 12; ako ga aplikacija ne nađe korisnik dobija poruku o grešci. Ako ga nađe, proverava se da li korisnik može da pristupi tom članku. Ako sme isti se štampa na ekran, a ako ne korisnik dobija poruku o grešci gde se kaže da nema potrebne dozvole da bi video zatraženi članak. Primetite razliku između ovoga i model logike - ovde je sve o tome kako uslužiti korisnikov zahtev, ne kako su objekti međusobno povezani i koja pravila važe među njima.
 • Prezentaciona logika se brine samo o prikazu podataka. Primer za ovo je određivanje da li je red tabele paran ili ne i bojanje u skladu sa tim ili pak odlučivanje da li da se prikaže određeni blok ili ne u skladu sa prosleđenim podacima (nema poente prikazati logout opciju ako nemamo ulogovanog korisnika).
 • Ovakav način odvajanja se možda u početku čini suviše komplikovan, ali je u suštini prilično jednostavan i logičan. U nekom od narednih tekstova ću opisati na konkretnom primeru kako se ovaj sistem primenjuje, zašto ima smisla i koje su mu prednosti.

  U stomаku osеćаm mučninu i grč, rukе su mi oduzеtе, glаvа kаo dа lеbdi, еmocijе isprаnе. Ah dа, nogе su mi utrnеlе i u grču. Slаgаlicа 3 jе zvаnično kriminаlni trilеr, а onimа koji su gа odglеdаli horor sа visokim koеficijеntom strаvе i bolа. U globаlu, vrhunаc vizuеlnog bolа koji sаm osеtio u filmu dogodio sе [...]
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37