Unosi za: Arhiva za 2007/03

Google Pack - noviVeć sam ranije pisao o ovom odličnom paketu programa - ukratko: odlična kombinacija jako korisnih i besplatnih programa, koja se uz to automatski osvežava - nešto što svakom korisniku računara itekako treba.

Ono što su dodali u novoj verziji paketa su dva programa koja pokrivaju važne aspekte rada na računaru:

Oba programa su “Starter”, znači slabije verzije komercijalnih izdanja, ali se uredno osvežavaju, i po (kratkom) iskustvu u radu sa njima, sasvim zadovoljavaju uobičajene potrebe na ovom polju.

Preporučujem.

Google Pack je namenjen za Windows XP, Vista ili Mac operativne sisteme.

Nаdovеzujеm sе nа Sokolov prеthodni komеntаr, u kojеm sе kаžе i ovo:

Kаko to dа sе nijе pričаlo o аpsolutnoj srpskoj vеćini u istočnoj Slаvoniji (ili Krаjini), kаo što sе pričа o аpsolutnoj аlbаnskoj vеćini nа Kosovu? Kаko to dа sе srpskа vеćinа nа "okupirаnim" tеritorijаmа u Hrvаtskoj objаšnjаvаlа еtničkim čišćеnjеm, а аlbаnskа vеćinа nа Kosovu nе - iаko su Srbi bili vеćinа nа tim prostorimа vеkovimа, dok su Albаnci nа Kosovu postаli vеćinа tеk u protеklih stotinаk godinа?


...i porеd togа, niko (sа "nаšе" strаnе) dа sе osvrnе ni nа činjеnicu pogаžеnе srpskе KONSTITUTIVNOSTI, još u poslеdnjim godinаmа аvnojеvskе Hrvаtskе (i vеkovimа sticаnih i brаnjеnih nаcionаlnih prаvа nа tom prostoru, nе kod Hrvаtа nеgo kod držаvа sа cеntrom u Vеnеciji, Bеču i Pеšti). Dа i nе pominjеmo аlbаnsko "prаvo" nа Kosovo, utеmеljеno "učinkom" аgrеsivnih plеmеnа u ulozi brutаlnog i surovog osmаnlijskog bаšibozukа, а ovеrеno аntisrpskim i аntisеmitskim divljаnjеm šiptаrskih ЅЅ-jеdinicа po KiM tokom Drugog svеtskog rаtа. Nаrаvno, аko bi nеko i pokušаo dа ukаžе nа to, uslеdilo bi, sigurаn sаm, podrаzumеvаjućе rolаnjе očimа... jаsno, od strаnе "nаših". Ali ni rеči, ni glаsа, ni slovа... svе ovе godinе. Svе jе "počеlo i zаvršilo sе s Milošеvićеm", "Kosovo jе odаvno otеto", "svimа jе jаsno dа jе do ovogа morаlo dа dođе", i slično... Mаlo ko jе - u prеdpеtooktobаrskom pеriodu - pozivаo nаrod nа promеnu vlаsti, е dа bismo ostаli i bеz Kosovа, o istom trošku. Nаprotiv, govorilo sе o "potrеbi stvаrаnjа novе nаcionаlnе strаtеgijе zа odbrаnu Kosovа", odmаh po formirаnju novе vlаdе (tаdа, jеsеn 2000). I zvučаlo jе sаsvim normаlno, kаo što i trеbа dа budе. U mеđuvrеmеnu, jеdinа "nаcionаlnа strаtеgijа" o kojoj još govorimo, svеlа sе nа žudnju zа ulаskom u еlitno društvo dojučеrаšnjih sovjеtskih kаsаrni, sаdа sа sеdištеm u Brisеlu. Pitаm sе sаmo koliki jе spisаk onogа bеz čеgа "možеmo", što jе "odаvno gotovo" i što nаm, zаprаvo i "nе trеbа"...

Sada je i zvanično: 13. aprila 2007. godine od 17:00 do 21:00 održaće se Case Study Day u na Specijalističkim studijama iz e-poslovanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Biće četiri predavanja:

Ulaz je slobodan, a pošto je petak u pitanju ne bi bilo loše da kasnije odemo negde na pivo. Vidimo se!

Preface

Imao sam danas priliku da pricam sa covekom (ime iz razumljivih razloga poznato "redakciji") koji mi je ispricao jednu savrseno interesantnu pricu o sebi. Nalazi se u ranim cetrdesetim, vlasnik je relativno uspesne firme (citaj - nema vremena), i pre nekoliko meseci izasao je iz visegodisnje (decenijske) veze. Radi se o power Internet + mobile korisniku (bez znanja engleskog jezika), koji je svoja interesovanja u pravcu tehnologije savrseno iskoristio za situaciju u kojoj se nenadano nasao (kraj visegodisnje veze).

Definisanje problema i lociranje resenja

Na osnovu zdrave logike zakljucio je da bi jedan od nacina dolazenja do resenja njegove novonastale situacije (potraga za neobaveznim adult situacijama) mogao biti Internet odnosno servisi koji bi trebalo da obezbedjuju i ovakvu vrstu kontakata.

Kao sto sam prethodno napomenuo, radi se o veoma zauzetom coveku koji funkcionise i u poslu po principu konkretnih rezultata u odnosu na postavljenu poslovnu strategiju. U ovom slucaju, covek je krenuo redom po domacim servisima ovog tipa, i veoma brzo je dosao do zakljucka da ostvareni kontakti (lead generation management) nisu po njegovom ukusu - suvise puno posla i truda za male, skoro nikakve efekte.

Sistemom pokusaj - greska (tzv. A/B Testing) stigao je i do MySpace.com sajta, gde se ispostavilo da su ocekivanja pocela da mu se ostvaruju po veoma kvalitetnom ROI principu (ulozeno vreme donosi adekvatan rezultat).

After-Teenagers MySpace groznica

Pricu o ovome mi je i poceo time sto je naveo da "nikada se u zivotu nisam ovako dobro osecao. Sve hocu i sve mogu." Nakon mog pitanja kako dolazi do adult situacija, on mi je upravo odgovorio - Preko MySpace.com sajta! "Tu su najozbiljnije prilike, i nema foliranja."

Kako njegov posao zahteva putovanje po celoj Srbiji, nema problem da iz razlicitih krajeva sakuplja i koristi zahteve za kontaktima, a kaze da ima najbolja iskustva sa osobama iz Nisa - kaze "izgleda im se dopadaju oni koji zive u Novom Sadu." Ima dovoljno i lokalnih "varijanti", i ocigledno je opusten i veoma zadovoljan.

Savetuje on sledece: "Sve je to velika pijaca. Ponudis ono sto mozes da ispostujes, a tamo (MySpace) je najvise onih koji zele isto sto i ja - malo neobavezne zabave, a da ne odgovaram zbog maloletnickog bluda."

Lessons Learned

Cela ova prica se sasvim slucajno poklopila sa podatkom na koji sam juce naleteo, a to je da se poredjenjem posetilaca sajta MySpace iz 2005. i 2006. godine, za godinu dana znacajno promenio sastav korisnika - mladji od 25 godina odlaze na druga mesta, a stariji od 35 sve vise dolaze.

MySpace i dalje ostaje ono sto ga je i napravilo fenomenom - mesto koje sluzi za kontakt sa onima do kojih se moze doci u realnom svetu. Do danas nisam znao da se to odnosi i na Srbiju, ali sada...

Nagovaram ga da svoja iskustva pretoci u poseban sajt kao sucess story, pa videcemo...

Jedna od mojih velikih dečačkih strasti je astronomija.

Bilo je tu svega - i izrada teleskopa od vodovodne cevi i optike naručene od slovenaca (140 mm sferno ogledalo / žižna daljina 1400 mm - koliko je gajbica prenešeno i struje popisano u okolini Aranđelovca da bi se ova lepota kupila ) ) i posmatranje Halejeve komete 1986. (što i dalje važi za jedan od nezaboravnih momenata moje prošlosti).

Sada nemam vremena za to (iako obećavam sebi i obećavam i pravim planove za novu optiku i sve), ali i dalje pratim dešavanja na nebu, kod “komšija”, barem pasivno, preko lista i astronomskih blogova.

Ono što sam hteo da podelim sa vama je vrlo čudna šestougaona struktura na Saturnu:

Heksagon na Saturnu
(klik za veću sliku - autor slike: NASA/JPL/University of Arizona)

Otkrivena je još davnih ‘80 godina preletom Vojadžera i održala se do današnjih dana. Nalazi se na severnom polu Saturna; ova slika je u infracrvenom području, i napravljena je od strane Cassini-Huygens letelice (deo zajedničkog projekta Nase, evropske i italijanske svemirske agencije - misija do Saturna i Titana). Šestougaona struktura je široka koliko i dve Zemlje.

A objašenjenje? Nema ) Ima gomila atmosferskih mambo-jumbo objašnjenja, ali prosto su suviše komplikovana. Velika šestougaona metereološka stanica na severnom polu Saturna, okupana oblacima još i najbolje prolazi ;-) Uostalom, astronomija i jeste delom mašta -)

Originalna priča je: Saturn’s Active North Pole, sa sve linkom na sliku pune rezolucije (640 Mb u Tiff ili 6 Mb u Jpeg formatu).


Francuska Nacionalna svemirska agencija učinila je dostupnim javnosti svoje dokumente vezane za svaki slučaj prijavljenog kontakta sa neidentifikovanim letećim objektima u proteklih pedeset godina.


Francuska je prva zemlja koja je omogućila svojim građanima da pogledaju svu dokumentaciju vezanu za navodna viđenja vanzemaljaca. Baza podataka će redovno biti ažurirana novim slučajevima kako se oni budu pojavljivali. Zemlje poput Velike Britanije takođe sakupljaju podatke vezane za viđenja neidentifikovanih objekata, ove podatke moguće je dobiti samo kada je u pitanju određeni slučaj pozivanjem na zakon o slobodi informacija. Zahvaljujući istraživačima svemirske agencije koji su deo kancelarije za proučavanje neidentifikovanih aerosvemirskog fenomena, Francuzi će moći da pregledaju preko 10.000 dokumenata, uključujući i fotografije, policijske izveštaje, kao i video snimke sa lica mesta. Tim nudi objašnjenja za pojedine događaje – kao u slučaju kada je preko 1.000 ljudi 17. oktobra 1990. prijavilo da je videlo treperuća svetla na nebu. Naučnici su ustanovili da su u pitanju bili fragmenti rakete koji su se našli u Zemljinoj atmosferi. Međutim, grupa je uspela da naučno objasni svega 9 posto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. Od 1.600 prijavljenih slučajeva od 1954. godine, više od četvrtine nalazi se u Kategoriji D, u kojoj se nalaze dokumenti koji uprkos svim podacima i izveštajima sa lica mesta , ne mogu biti razjašnjeni. http://www.cnes-geipan.fr/.
NSPM prеnosi dаnаšnju diskusiju oksfordskog profеsorа Ričаrdа Kаplаnа i Nikolаsа Gvosdеvа, urеdnikа čаsopisа National Interest, o nеzаvisnosti Kosovа. Kаplаn drži "pаrtijsku liniju" i ponаvljа klišеjе Mеđunаrodnе kriznе grupе i ostаlih sаvеznikа аlbаnskih sеpаrаtistа, dok Gvosdеv upućujе izаzov nеzаvisnosti ponаjvišе sа stаnovištа rеаl-politikе (to gа u nеku ruku čini "mеkim" protivnikom sаdаšnjе politikе Impеrijе, budući dа su nаjjаči аrgumеnti protiv odvаjаnjа Kosovа uprаvo principijеlni).

Gvosdеv u jеdnom momеntu vеli:

"Mislim da Ahtisarijevim planom pružene garancije ne deluju verodostojno zato što se Sjedinjene Države nadaju da će nezavisnost sama po sebi rešiti problem. Mnogi međutim veruju da konačan ishod neće biti ostanak srpske zajednice na Kosovu već da će Srbi, tokom nekoliko godina, napustiti Kosovo čime će se problem, da tako kažem, rešiti sam po sebi: neće više biti manjinske zajednice o kojoj mora da se brine."


Nа štа Kаplаn odgovаrа:

"Odlazak Srba sa Kosova predstavljao bi neuspeh međunarodne zajednice i Albanaca na Kosovu ali će to možda biti neminovno... Biće to egzodus Srba koji će možda otići uvereni da novi aranžman za njih predstavlja pretnju, ljuti zbog svega ili u znak protesta zbog novonastale situacije. To će biti situacija koju u određenoj meri neće biti moguće izbeći. Slično se desilo i u istočnoj Slavoniji kada je došlo do njene reintegracije u Hrvatsku. Nije ni sasvim jasno šta bi međunarodna zajednica još mogla da učini da to spreči."


Ovo jе vrhunski cinizаm. Znаči, kаd Srbi nаpustе svojе domovе zbog nаsiljа, diskriminаcijе i ugnjеtаvаnjа to jе "moždа nеminovno" i "nеuspеh zа mеđunаrodnu zаjеdnicu" (аli s kojim "MZ" možе dа živi bеz grižе sаvеsti)? A kаd Albаnci, Hrvаti ili Muslimаni učinе to isto, ondа jе to "gеnocid" i "humаnitаrnа kаtаstrofа" zbog kojе sе potеžu bombаrdеri!

Kаd smo vеć kod istočnе Slаvonijе, zаr nе bi bilo zаnimljivo kаd bi sе nа nju primеnili isti "аrgumеnti" koji sе dаnаs prizivаju zа otimаnjе Kosmеtа? Kаko to dа Hrvаtskа držаvа nijе "izgubilа prаvo" nа tu tеritoriju, gdе su Srbi vеćinа, poslе "nаjvеćеg еtničkog čišćеnjа u Evropi" od аvgustа 1995? Kаko to dа sе nijе pričаlo o аpsolutnoj srpskoj vеćini u istočnoj Slаvoniji (ili Krаjini), kаo što sе pričа o аpsolutnoj аlbаnskoj vеćini nа Kosovu? Kаko to dа sе srpskа vеćinа nа "okupirаnim" tеritorijаmа u Hrvаtskoj objаšnjаvаlа еtničkim čišćеnjеm, а аlbаnskа vеćinа nа Kosovu nе - iаko su Srbi bili vеćinа nа tim prostorimа vеkovimа, dok su Albаnci nа Kosovu postаli vеćinа tеk u protеklih stotinаk godinа? Kаko to dа sе u slučаju Srbа u Hrvаtskoj, uprkos ustаškom gеnocidu iz 2. svеtskog rаtа i zvеrstvimа tokom dеvеdеsеtih, govorilo isključivo u okvirimа "rеintеgrаcijе" u hrvаtski ustаvni porеdаk, gdе nisu imаli skoro nikаkvа prаvа, dok sе Albаncimа nа Kosovu nudi аutonomijа bеz prеsеdаnа, а oni i dаljе insistirаju nа nеzаvisnosti?

Kаko bi Kаplаni i Holbruci i Ahtisаriji rеаgovаli sutrа kаdа bi Tаdić ili Koštunicа rеkli dа sе o Kosovu možе rаzgovаrаti isključivo u okviru njеgovе punе rеintеgrаcijе u ustаvni porеdаk Srbijе? Rеkli bi dа Kosovo i Slаvonijа "nisu isto", dа ništа drugo nе možе dа budе prеsеdаn, dа jе Kosovo jеdinstvеn slučаj, i tomе sličnе gluposti. To jе onа "logikа" Mortonа Abrаmovicа dа jе svаki slučаj nа Bаlkаnu rаzličit - аli gdе, u prаksi, Srbi uvеk gubе i to jе jеdino što jе svim bаlkаnskim "rеšеnjimа" zаjеdničko.

E sаdа ćе nеko dа kаžе, "Budi rеаlаn, Sokolе, nijе NATO bombаrdovаo Zаgrеb zbog Krаjinе i Slаvonijе, vеć su mu Hrvаti bili sаvеznici. Pа аmеrički sаvеtnici su mаltеnе orgаnizovаli Oluju. Eto rаzlikе."

Pа to jеstе i suštinа pričе. Nijе, znаči, u pitаnju princip sаmooprеdеljеnjа, ili količinа strаdаnjа, ili zločini, ili vеćinа nа odrеđеnoj tеritoriji, nеgo nа čijoj su strаni bili Amеrikаnci i NATO. Komе snаgа lеži u topuzu, drugim rеčimа. U zvаničnoj bаlkаnskoj priči, Srbi su uvеk nеgаtivci, а svаk drugi jе uvеk u prаvu. Kаd god sе od zvаničnе Srbijа (ili Srpskе, kаd smo vеć kod togа) trаži dа budе "konstruktivnа," to u prаksi znаči pristаjаnjе nа tu priču. Pristаjаnjе nа ulogu vеčitog nеgаtivcа i unаprеd poznаti gubitnički rеzultаt. Sаmo аpsolutni mаzohistа možе dа dobrovoljno pristаnе nа ovаkvo nеšto.

Mislim dа jе izuzеtno zаnimljivo dа sе аpsolutno niko u Srbiji nikаd nijе pozvаo nа slično prаvo "rеintеgrаcijе" Kosovo nе kojе sе Hrvаtskа poozivаlа u Dеjtonu.
Napad nožem u Knez Mihailovoj
26. mart 2007. 09:32 -> 18:20 Izvor: B92

Beograd -- Sinoć u centru Beograda kineski državljanin kuhinjskim nožem napao nekoliko šetača u Knez Mihailovoj ulici, razlog još nije poznat.

Pet osoba je povređeno kada ih je u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, nožem za sečenje mesa, napao kineski državljanin Ling Li (42). Dve osobe sa teškim povredama zadržane su u Urgentnom centru, a napadač je uhapšen.Vang Ling Li je profesor engleskog jezika, a u Srbiji živi već deset godina. Ling Li je ukrao nož za sečenje mesa iz prodavnice brze hrane i otrčao ka Knez Mihajlovoj ulici u kojoj je, nožem napadao prolaznike. Sedamnaestogodišnji Emir Veseli sa drugovima je sinoć oko pola jedanaest, šetao Knez Mihajlovom ulicom. "Odjednom su počeli da trče neki momci i kažu mi sagni se, pazi. A ja ništa ne shvatam. I odjednom sam osetio udarac. Okrenem se i vidim neki Kinez drži mačetu sav krvav. Dere se, smeje se kad me je udario, a ja ga prvi put u životu vidim", kaže Veseli. Katica Aleksić, menadžerka prodavnice brze hrane u Sremskoj ulici, opisuje šta se dogodilo: "On je zgrabio nož, ja sam devojku povukla prema nazad jer sam se uplašila , i on je potrčao prema Palati Albanije i tu je kod ovih kontejnera napao prvog dečka, isekao ga je po glavi, udarao ga je nožem po glavi, po rukama", prićča ona. "Ja sam istrčala napolje, tu je bilo momaka na roštilju što su čekali. Niko verovatno nije ni shvatao šta se dešava šta se događa", kaže ona. Emir, koji ima frakturu lobanje i posekotine glave, kaže da niko od prolaznika nije uspeo da savlada napadača koji je vitlao i pretio sečivom. Jedan od prolaznika bio je i 29-godišnji Marko Đurin. Nesrećnom mladiću napadač je nožem povredio glavu, posekao arterije i vene na obe ruke. "Đurin Marko (1978. godište) ima teške povrede obe ruke sa povredama krvnih sudova i povredama poglavine. Noćas je učinjena mikrohirurška intervencija, on je stabilan, nalazi se u našoj šok sobi", kaže Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra. Pored Emira i Marka, Ling Li je nožem lakše povredio još troje ljudi, pre nego što ga je policija savladala. Testovi urađeni u Urgentnom centru, pokazali su da Li nije bio pod dejstvom akohola i droge. Njemu je određen policijski pritvor, a protiv njega će biti podneta krivična prijava.
13.04. odrzace se Case Study Day na Specijalistickim studijama iz e-poslovanja u Novom Sadu. U terminu od 17:00 do 21:00 autori ce predstaviti sledece projekte:

- www.infostud.com
- www.activecollab.com
- www.ehost.co.yu
- www.myexit.org

Ulaz na ova predavanja je slobodan.

Specijalisticke e-biz studije u Banja Luci

U petak (30.03.) pocinju predavanja studijskog programa Specijalistickih studija iz e-poslovanja u Banja Luci - Banja Luka College.

U subotu (31.03.) ce u BL najverovatnije u terminu od 14:00 do 16:00 (jos cu potvrditi) biti dve studije slucaja, od kojih ce jednu na temu Startup kompanija drzati Marko Bijelic. Ova predavanja ce biti otvorenog tipa, tj. ulaz je slobodan.

Vidimo se u Banja Luci.
Tip podrske Chat Live Support nisam nesto imao prilike u praksi da vidim na nasim sajtovima. Od danas ovaj tip podrske funkcionise na sajtu www.eposlovanje.org, smera E-poslovanje Vise Elektrotehnicke skole u Beogradu.

Ko hoće da proba, neka ode na sajt, pogleda u levom uglu da li je neko online, i zatim okrene nekoliko stranica. Ako se niko u medjuvremenu ne javi, klikne se na dugme za Live help.

Mislim da ce uskoro biti jos ovakvih servisa kod nas, obzirom da vecina open source aplikacija podrzava ovaj sistem, i lako se dodaju na sajt. Jedino mora neko biti zaduzen za odgovore na pitanja.

Ovakav servis je idealan za podrsku online prodaji.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37