Unosi za: Arhiva za 2007/04

Servisi za slanje datotekaKako računari postaju sve jači, kako su brzine pristupa Mreži sve veće, kako su zahtevi za što kvalitetnijom zabavom sve glasniji, tako veličina datoteka na našim računarima raste … možda brže neko što to želimo -)

Slike iz digitalnih aparata su 1, 2, 4 Mb; DVD filmovi zauzimaju 4 - 9 Gb; a televizija visoke definicije je tu iza ćoška. I opet, sve to, naše trenutke i naše slike želimo da podelimo sa prijateljima i rođacima.

Email je i dalje glavno sredstvo komunikacije na Mreži; jednostavan, brz i pouzdan. Vaša email adresa postaje vaš drugi identitet - lakše je zameniti pravu adresu (koliko puta vam stigne pismo a da nije račun?) nego vašu email adresu koju ste ostavljali svuda i davali je svima.

No, sama tehnologija dopisivanja je jako stara, kreirana u davna vremena (po merilima Mreže) i koja je morala da se pokori mnogim ograničenjima. Rezultat toga je da se svaki dodatak vašem pismu (datoteka ili attachment) pakuje u tekst, jer transport email poruka pretpostavlja samo tekstualne. Direktna posledica je da veličina same poruke može biti i za 33% veća od datoteke koju šaljete.

To nije sve - ako i zanemarite uvećanje same poruke, ostaje gomila potencijalnih problema: i prilikom slanja i prilikom prijema pošte postoje podrazumevane vrednosti (timeouts) čije prekoračenje, dovodi do neuspeha slanja/primanja. Vrlo često, primalac ima ograničenu veličinu sandučeta, pa poruke sa velikim datotekama budu odbijene. Na kraju, ako primalac ima slabiju vezu ka Mreži (dial-up modem), prijem takve poruke će jako dugo trajati i ne sme doći do prekida veze, jer ne postoji način primanja poruke “iz parčića”.

Ovaj spisak bi se mogao nastaviti, ali jednostavnim rečima: email nije način za efikasno slanje iole većih datoteka.

Šta je rešenje ovog problema? Gomila raznih servisa na Mreži koji vam omogućavaju upravo to: da uploadujete datoteku na njih, dobijete (obično privremen) link koji prosledite primaocu u mailu i on jednostavno skine tu datoteku iz njegovog omiljenog pregledača (browsera) ili iz specijalizovanih programa za skidanje datoteka (kao što je Free Download Manager).

Neki od najpoznatijih servisa koji imaju i besplatnu opciju su:

http://www.mediafire.com/

Ovaj servis je moj favorit:

 • Maksimalna veličina datoteke: 100 Mb
 • Nema ograničenja na broj datoteka
 • Nema vremenskog ograničena života postavljenih datoteka
 • Nije potrebna registracija
 • Podržava prekinut prenos i programe za skidanje (download managers) za razliku od mnogih drugih servisa
http://www.dropsend.com/
 • Maksimalan prostor na raspolaganju: 250 Mb
 • Jednostavan za korišćenje
http://www.yousendit.com

Kod besplatnog slanja, primenjuju se sledeća ograničenja:

 • Maksimalna veličina datoteke: 100 Mb
 • Datoteka se može skinuti maksimalno: 100 puta
 • Datoteka raspoloživa za skidanje: 7 dana
 • Maksimum iskorišćenja veze (bandwidth): 1 Gb (= veličina datoteka x broj skidanja)

Servisi koje nisam probao ali sam nekako čuo za njih:

Sledeći put, kada posegnete za spajalicom -) setite se ovog članka - nemaju svi sa druge strane emaila ADSL-ove i velike propusne moći -) Lakše je (poslati datoteku) ovako.

Po nalogu kompanije First Data International i u organizaciji Olive Insight, nezavisna istraživačka kompanija u ovoj studiji ispituje iskustva i mišljenja eksperata o zloupotrebama vezanim za bankomate, POS terminale, elektronsko bankarsko poslovanje (online bankarstvo) i CNP zloupotrebe (prevara bez prisustva kartice).
Ključni nalazi podrazumevaju:

• Zloupotreba je globalnog karaktera, može se naučiti i sve se više širi. Devedeset šest procenata odgovornih lica veruje da se zloupotreba vrši na globalnoj sceni, da se uči i prenosi na sve strane sveta. Ovo znači da postoje mogućnosti da se predvidi sledeći korak svih koji se bave zloupotrebama – i preduzmu preventivne mere u sprečavanju potencijalnih napada.

• Bankama su vezane ruke. Nastojanje banaka da se suprotstave zloupotrebama ograničeno je poslovnom politikom koje su fokusirane na iskustvo klijenata kao i medjusobnom konkurencijom. Baš tako je i izjavio jedan od odgovornih službenika: “Organizacije drže u tajnosti gubitke nastale zloupotrebama i to nas sputava da radimo zajedno.” Mnoge banke smatraju da su zakoni vezani za zaštitu podataka velika prepreka saradnji u ovoj oblasti, iako evropski stručnjaci za zaštitu podataka na nedavno održanom forumu u organizaciji First Data su ukazali na to da problem leži više u percepciji i razumevanju istih nego u stvarnim okvirima važećeg zakonodavstva u ovoj oblasti.

• Propisi mogu biti vrlo ograničavajući. Pedeset pet procenata odgovornih lica veruje da propisi pomažu u borbi protiv zloupotreba. Ostale, naročito u Zapadnoj Evropi, mnogo više brine to što se propisi mogu pokazati suviše ograničavajućim za ovako brze promene sredine. Katy Worobec, Rukovodilac kontrole zloupotrebe u APACS, Britanska asocijacija za platni promet, daje svoj komentar: “Propisi možda neće biti u stanju da prepoznaju skriveni vid zloupotreba i možda nemaju dovoljno fleksibilnosti neophodne u dinamici njihovog razvoja. Ne smemo imati nefleksibilne propise za ovako brze promene i prenošenje zloupotreba.”

• Banke najviše brinu novi vidovi i sve veće zloupotrebe. Kako su zloupotrebe na bankomatima i POS terminalima sve češće – i sve skuplje – danas je online zloupotreba postala pravi problem širom Zapadne Evrope, ali i začajna pretnja svugde u regionu gde se očekuje porast korišćenja Interneta.

Zloupotrebe u elektronskom bankarskom poslovanju (online banking) pružaju počiniocima velike mogućnosti prevare (prilike da bude prevareno još više ljudi i to još brže) a smanjuju njihov vlastiti rizik. Trideset osam procenata odgovornih lica je prijavilo porast u „hvatanju“ ovakvih zloupotreba, a više od trećine su zloupotrebe nastale kao posledica online korišćenja kartica (tzv. CNP zloupotrebe). Cédric Sarazin, Cartes Bancaires, Predsednik evropskog veća za sprečavanje zloupotreba platnim karticama (European Payments Council’s Card Fraud Prevention Task Force) izjavljuje: “Opšti je trend sve veće (tzv) CNP zloupotrebe u transakcijama na svim većim tržištima. Dok se ukupan obim zloupotreba smanjuje, treba biti veoma obazriv pošto (tzv) CNP zloupotrebe mogu postati mnogo veći problem.”

• Tehnologija je ključno oružje u borbi protiv zloupotreba i jasno postavljen prioritet, po mišljenju 50 procenata odgovornih lica. Mnoge organizacije uvode posebne kontrolne uredjaje (anti-skimming) i pojačavaju bezbednost na bankomatima. Trenutno se ispituju novi načini analize podataka i potrebno je još rada na njima. Analiza veze, na primer, može biti od pomoći bankama da ostvare jedinstveni uvid u zloupotrebe širom organizacija dok višečlana provera autentičnosti obećava smanjenje pukog oslanjanja na statističke podatke. Banke treba da izvrše procenu troškova primene nove tehnologije sa aspekta kako finansijskih gubitaka od zloupotreba tako i sa aspekta njihovog uticaja na poverenje klijenata.
Jackie Barwell, direktor sektora za finansijske zloupotrebe za Evropu, Bliski Istok i Afriku u kompaniji First Data International, daje svoje tumačenje: “Eksperti za pitanja zloupotreba koji učestvuju u našoj studiji jednodušno se slažu u tome da je zloupotreba postala globalni fenomen, koji zahteva angažovanje na globalnom nivou. Istovremeno, to je veoma osetljiva tema za banke jer se tiče njihove reputacije, konkurentnosti ali i zarade. Banke priznaju važnost zajedničkog rada kao i saradnje sa ostalim agencijama u borbi protiv zloupotreba, ali još uvek nisu spremne da zaista i razmene podatke na onom nivou koji će predstavljati znatno drugačiju borbu.

“First Data je posvećena pružanju podrške našim klijentima širom sveta u borbi protiv zloupotreba. Mi smo veoma aktivni na globalnom nivou danas, saradjujemo sa bankama i trgovinama na implementaciji najnovijih rešenja protiv zloupotreba, članovi naše Radne grupe za borbu protiv zloupotreba se nalaze širom Evrope, na Bliskom Istoku i u Africi kako bi obezbedili pravi uvid u to kako se vrše zloupotrebe na lokalnim nivoima, i kako bi to moglo biti primenjeno u cilju proširenja kapaciteta za zaštitu naših klijenata od zloupotreba na globalnom nivou.

“Takodje preduzimamo korake u rešavanju problema vezanih za razmenu informacija širom ove oblasti kartičarstva. Ovo postaje sve važnije zato što će jedinstven platni sistem (Single Euro Payments Area – SEPA) u Evropi povećati internacionalna plaćanja i povećati potrebu za bazom podataka na višenacioalnom nivou u borbi protiv zloupoteba. Na sastanku održanom u Beču početkom ovog meseca, klijenti su pružili ogromnu podršku inicijativi promovisanja medjunarodne saradnje, i mi smo sada veoma aktivno angažovani u traženju rešenja koja će omogućiti efikasnu saradnju na svim poljima baš kao što to danas čine tvorci ovih programa medjusobno.”

Izvor: www.firstdata.com

Microsoft Office Small Business 2007Iako bih sledećih 20 kilobajta teksta mogao da potrošim na priču “zašto je legalni softver bolji od ilegalnog”, neću - po meni, za ozbiljnu firmu (gde “firma” ne predstavlja broj no stav - to može biti i Vaša firma od jednog zaposlenog) gubitak podataka nastalih korišćenjem nelegalnih kopija operativnih sistema i paketa je sasvim, sasvim dovoljan razlog za original.

Sad zamislite:

 • Da ste mala do srednja firma (5 - 10 zaposlenih)
 • Da već imate legalne Windows operativne sisteme na računarima
 • Da želite da koristite legalne Microsoft Office programe i Windows servere za vaš posao
 • Da niste baš upućeni u licenciranje i nabavku softvera

Ima tu malih prepreka u realizaciji vaših želja: šta kupiti, na koji način, gde kupiti i koliko to zaista košta?

Šta?

Uobičajene potrebe za svakodnevno poslovanje nikako ne mogu zaobići dve oblasti: Office programe (Word / Excel / PowerPoint) kao i email (Outlook).

Na koji način (licenca)?

Prvo, licenciranje: načina za licenciranje MS softvera ima mali milion: OEM, Volume, OVS itd, itd. Dodajte na to opcije za osvežavanje (upgrade) softvera novim verzijama, pa će papazjanija porasti i biranje prave kombinacije još komplikovanije.

Microsoft Srbija je zato izašao sa tri poslovna paketa u okviru OVS licenciranja (a? sve jasno? ;-) ) Open Value Subscription je plaćanje paketa programa u 3 godišnje rate; u tom periodu dobijate sve nove verzije programa koje izađu u međuvremenu. Na kraju tog perioda možete trajno otkupiti programe (obično po ceni poslednje rate) ili obnoviti OVS licencu.

Sva tri poslovna paketa su izgrađena oko MS Office Small Business 2007 paketa - verzije Office 2007 posebno prilagođene za rad sa korisnicima usluga/proizvoda vašeg preduzeća, najviše kroz rad sa Outlook 2007 sa Business Contact Managerom. Ostali programi su: Excel 2007, PowerPoint 2007, Publisher 2007, Word 2007.

Paketi su:

Microsoft Standard Poslovni Paket

Početni paket. Uključuje:

 • 5 MS Office Small Business licenci za upotrebu na radnom mestu
 • 5 MS Office Small Business licenci za kućnu upotrebu zaposlenih
 • Office e-learning - elektronski kursevi za zaposlene
 • Poklon: laserski štampač

i pokriva sve Office potrebe do 5 zaposlenih, kako na poslu tako i kod kuće; doduše, bez servera i bez centralizovanog email rešenja.

Sad, onaj teži ;-) deo: cena.

Godišnja rata je 688 US$ + PDV = 812 US$ ~ 597€

Praktično, u te tri godine, cena ovog paketa za vašu firmu je 120€ godišnje po zaposlenom ili 10€ mesečno po zaposlenom.

MS Pro Poslovni Paket

Ozbiljan igrač. Uključuje:

 • 10 MS Office Small Business licenci za upotrebu na radnom mestu
 • 10 MS Office Small Business licenci za kućnu upotrebu zaposlenih
 • Windows Small Business Server 2003 R2 Standard
 • 10 pristupnih licenci za radne stanice (CAL) za pristup gornjem serveru
 • Office e-learning - elektronski kursevi za zaposlene
 • Poklon: računar

Cena:

Godišnja rata je 2006 US$ + PDV = 2367 US$ ~ 1742€ - tokom tri godine otplate, cena ovog paketa za vašu firmu je 174€ godišnje po zaposlenom ili 15€ mesečno po zaposlenom.

Funkcionalnost ovog paketa je na daleko većem od početnog i to naravno zbog Win 2003 SBS R2 Standard operativnog sistema; sam Windows 2003 je IMHO najpouzdaniji i najbolji MS server - kao file, web, ili sql server. Dodajte na to Sharepoint Services za lako deljenje dokumenata i kreiranje sajtova, zatim vrlo moćno komunikaciono okruženje za kontakte, prijem pošte, Exchange Server 2003 i na kraju pravi sistem za čuvanje i obradu podataka - Microsoft SQL Server 2005 Workgroup Edition - i dobijate Small Business Server R2 Standard koji pokriva Office/komunikacione potrebe i većih firmi (od 10 zaposlenih).

Ovo je vrlo lepo izbalansiran paket.

MS Super Pro Poslovni Paket
 • 10 Windows Vista Business Upgrade licenci za poslovnu upotrebu
 • 10 MS Office Professional Plus licenci za upotrebu na radnom mestu
 • 10 MS Office Professional Plus licenci za kućnu upotrebu zaposlenih
 • Microsoft Windows Server 2003 R2 Standard
 • Exchange Server 2007 Standard
 • 10 pristupnih licenci za radne stanice koje pristupaju serveru (CALs)
 • Office e-learning - elektronski kursevi za zaposlene
 • Poklon: vaučer za nadogradnju računara na Vista Capable nivo

Cena:

Godišnja rata je 3789 US$ + PDV = 4471 US$ ~ 3291€ - tokom tri godine otplate, cena ovog paketa za vašu firmu je 329€ godišnje po zaposlenom ili 27€ mesečno po zaposlenom.

Microsoft Office Professional Plus paket se od Microsoft Office Small Business 2007 razlikuje po dodatnim programima: Access 2007 i InfoPath 2007

Iako je ovo jači paket od Pro paketa, sa odvojenim Windows 2003 i Exchange serverom, sa Office Professional Plus umesto Small Business, nisam baš siguran za koga je namenjen - ako imate veće potrebe od Pro paketa, onda je možda projektovanje specifične ponude za vaše preduzeće bolji izbor od standardizovanog Super Pro paketa.

Gde?

Uz ove sve pakete je moguće dokupiti dodatne usluge/programe - raspitajte se kod prodavca / Microsoft partnera prilikom naručivanja šta sve to uključuje (recimo Windows Vista Upgrade, MS Access, ISA Server Standard itd).

E da, da ne zaboravim:

Ograda 1: ne radim za Microsoft i ovo nije plaćen oglas.

Ograda 2 / molba: molim zagrižene pripadnike Linux/Open Source zajednice da ovo ne shvate kao napad na njihovu ličnost/izbor. Dobro sam upoznat sa mogućnostima Linuxa, Open Office paketa (čak ga i koristim / instaliram -) ) kao i sa gomilom drugih non-MS programa. Ovaj post je informacija za one kojima takva informacija treba.

Na Konferenciji E-trgovina (uskoro cu napisati svoje utiske), dobio sam nezvanicnu informaciju da su za sada tri procesora potpisali ugovore za procesiranje Dine online - APN, PakomPay i Pexim. Najblize realizaciji sistema je APN, sledi ga PakomPay, a u NBS-u za sada nemaju informaciju dokle je stigao Pexim u zadovoljenju tehnickih zahteva za implementaciju sistema.

Veoma je verovatno da ce se prvi Dina online procesing pojaviti negde u junu (nakon obavljenog testiranja i verifikacije sistema).

Ovu godinu smo nekako preživeli zahvaljujući OBN televiziji, prošlu zahvaljujući sportklubu, a konačno je došlo vreme da jedna, ne-kablovska stanica prenosi NBA, i to ni manje ni više nego playoff. Čast je pripala novoformiranoj televiziji Enter (Joomla powered!), i kako su najavili prenosiće 2 utakmice sedmično što ako se ukombinuje sa OBNom može izaći i na skoro sve tekme playoffa. Inače ma koliko strašno to izgledalo NBA Cares, pa je playoff van ispitnog roka. Hvala Davide :P

----------------------------------Drugi deo ovog posta posvećen je skakanju iz aviona. Da, da savršeno ispravnog aviona. Kabeza i padobranski klub Fenix organizuju skakanje sa 3000 metara za početnike, uz veliku verovatnoću da ostanete živi. Skače se zajedno sa instruktorom (u gaćama instruktora :P) i za razliku od uobičajene obuke odmah skačete sa 3000 metara i preskačete sve one uzaludne partije lastiša. Let avionom + skok s instruktorom + eventualno padobran = 130 eur. Na prvi pogled deluje mnogo, ali ako se uzme u obzir da je avion savršeno ispravan, da skačete sa visine više od najviše planine u Srbiji, i da postoji velika verovatnoća da ostanete živi :P mislim da je vreme da počnete da skupljate pare.

+++++++++++++++++++++

Blogowski je pisao o Happy Skiingu kao savremeniku Happy Slappinga, i čitajući o tome došao sam do termina fad. Bukvalan prevod je ludilo za određenom pojavom, i na linku o fadu možete nači koje su to pojave koje su obeležile protekle decenije. Takođe sam naleteo i na Top 10 Web Fads, u poslednjih 10ak godina recimo, i neki su me zaista oduševili poput Hamstera :P (postoji li neko ko nije dobio taj mail tututu tu tu tu tutu, tu tu tu tu tutu tu) i Uga-chaka bebe (kad smo već kod toga pogledati sledeći spot). U svakom slučaju zanimljivo...

Uživajte!!!
Beogradska Arena definitivno postaje hram dobre muzike. Nakon mnogobrojnih koncerata domaćih i stranih muzičara, u ovom izdanju nastupiće i bend Kaiser Chiefs, kao i Džo Koker.
Britanski bend Kaiser Chiefs nastupiće 19. juna u „Beogradskoj Areni“, piše "Blic.

Dobitnici „Brit“ nagrade za najbolji bend u prošloj godini, kažu da malo toga znaju o Srbiji, ali zato mnogo znaju o muzici. Njihov ovogodišnji hit "Ruby" na vrhu je svih mogućih svetskih top-lista.

Kao predgrupa nastupiće čuveni rock bend Killers, koji je ove godine doživeo novi uspeh pesmama "When you were young", "Somebody told me" i drugim. Za ovaj koncert u prodaju će biti pušteno oko 10.000 karata.

izvor

Sreća sreća raaadooost :P Samo ne znam kako će ljudi finansijski izdržati sve koncerte, pošto sam već otpisao Scorpionse, i prebacio se na učenje pesama ova dva benda. Starke i apstinencija od šišanja se podrazumevaju, a razmišljam da se istetoviram i počnem da pušim jer teško drugačije mogu da budem skroz zajeban roker. Pa, vidimo se tamo... Odoh da učim pesme !!!

PS. Moram opet... Sreća sreća radost

Update: Kupuje se i gitara :P
izvor: "POLITIKA"

"Ministаr spoljnih poslovа Rusijе Sеrgеj Lаvrov ocеnio jе jučе dа jе plаn Mаrtijа Ahtisаrijа, spеcijаlnog izаslаnikа UN zа Kosovo i Mеtohiju, propаo, poput plаnа nеkаdаšnjеg gеnеrаlnog sеkrеtаrа UN Kofijа Anаnа zа rеšаvаnjе kipаrskog problеmа, jеr nijе bio uzеt u obzir intеrеs jеdnе od strаnа. Nа konfеrеnciji zа novinаrе poslе rаzgovorа sа prеmijеrom Srbijе Vojislаvom Koštunicom, Lаvrov sе zаložio zа kompromis zа Kosmеt koji bi bio prihvаtljiv i zа Bеogrаd i zа Prištinu.

„Nаdаm sе dа ćе prаvo biti jаčе od silе, а kompromis od nаmеtnutog rеšеnjа”, rеkаo jе srpski prеmijеr.
Koštunicа jе izjаvio dа svаkа prеtnjа potеncijаlnim nаsiljеm аlbаnskih tеroristа ili „strаhovаnjа” strаnih zvаničnikа od tih prеtnji prеdstаvljаju ucеnu. Svi oni koji sе pozivаju nа nаsiljе kаo аrgumеnt u rеšаvаnju pitаnjа Kosovа i Mеtohijе „jеdnostаvno, postаju sаučеsnici u tom nаsilju”, nаglаsio jе on, dodаjući dа žrtvе nе mogu dа budu odgovornе zа nаsiljе počinjеno nаd njimа.

Srpski prеmijеr jе, tаkođе, nаvеo dа jе Srbijа podržаlа inicijаtivu Ruskе Fеdеrаcijе dа sе uputi misijа SB u Bеogrаd i Prištinu i dа utvrdi stvаrno stаnjе ljudskih prаvа Srbа i nеаlbаnаcа nа Kosovu i pitаnjе stаndаrdа, ističući dа jе to vеomа vаžno zаto što tаmo nеmа slobodе krеtаnjа, i dаljе imа mnogo еtnički motivisаnih zločinа, zаto što imа pljаčkе i rušеnjа srpskih crkаvа i, nаjzаd, što sе nа Kosovo nijе vrаtilo višе od 200.000 protеrаnih Srbа i zаto što u kosovskoj prеstonici, Prištini, od 40.000 Srbа, koliko jе živеlo prе rаtа 1999. godinе, sаdа u Prištini imа sаmo stotinаk prеostаlih Srbа.

„Rеzolucijа 1244 donеtа jе nа osnovu konsеnzusа, аli sе nе ispunjаvа”, rеkаo jе Lаvrov.

Prеdsеdnik Srbijе Boris Tаdić jе nа otvаrаnju ministаrskog sаvеtа poručio dа Srbijа nе prihvаtа nеzаvisnost Kosovа i Mеtohijе i dа bi tаkаv prеsеdаn mogаo dа prouzrokujе dаlеkosеžnе poslеdicе u mnogim zеmljаmа. Jеr, kаko jе on tom prilikom rеkаo, „u rеgionu imа mnogo Kosovа” i dа u tim zеmljаmа postojе konflikti sličnim kosmеtskom."

Lopta je sada u američkom dvorištu. Savet Bezbednosti se stavlja na probu. Da li će Ujedinjene Nacije pogaziti sopstvene principe usled diktata najveće svetske sile i staviti veliki znak pitanja o opravdanosti svog postojanja? Ova institucija je upravo i stvorena da bi se sprečila samovolja svetskih moćnika. Zašto SAD po svaku cenu žele Albancima na Kosovu da stvore državu? Odgovor je prost: zato što ih vide kao jedine muslimane koji su im naklonjeni a stvaranje nove muslimanske države na Balkanu bio bi "dokaz" da se rat na Bliskom Istoku ne vodi protiv Islama. Istovremeno bi na taj način podmetnuli "kukavičje jaje" Evropi i odskočnu dasku za belosvetske teroriste, kojima bi Evropa tada bila mnogo bliža od Amerike. Evo vam trening kamp i evo vam lake mete. Pitanje je da li je Evropa toga svesna?Subscribe in a reader

The Great Belt Bridge
is the World's second longest suspension bridge, with a span of 1,624 meters - only exceeded by a bridge in Japan.
The pylons are 254 meters high, and the bridge sections are placed 75 meters above the surface of the sea. Each bridge section weighs 1,000 tons, and the 2.7 kilometers of road between the two anchors is put together of 57 such bridge sections.
The pylons are 26 meters higher than those of the Golden Gate bridge in San Francisco in the USA, which for more than 50 years has been the record holder. The main cables are 85 centimeters in diameter, and are spun by 18,648 threads, which are themselves 5 millimeters in diameter.
The Great Belt bridge is actually two bridges - an Eastern and a Western section, split by the island Sprogø. It's usually the Eastern one you see pictures of, as the Western one is a rather dull looking anonymous bridge, much like you normally find eg. across a valley - only a great deal longer. The Eastern bridge is the "pretty" one, spanning the deepest part of Storebælt with the suspension bridge.
The East section of the bridge is for car traffic only. The train tunnels are for - trains. Since June 1, 1997, all train traffic between Zealand and the Western part of Denmark has been going through the tunnels. This has cut the travel time across the Great Belt from one hour to seven minutes!
The Bridge is a modern high-tech marvel regarding not only it's construction and great span but also planning to the smallest detail and even maintenance.
Besides joining east and west Denmark, the bridge link across the Great Belt represented the first stage of an improved infrastructure between Scandinavia and the rest of Europe. The Øresund Fixed Link between Denmark and Sweden opened in 2000, creating a coherent traffic network and establishing even more vital links between Copenhagen on the island of Zealand and Malmø, southern Sweden's largest city. With three million people living within a 50km (30-mile) radius of the link, the region has the largest population concentration in Scandinavia.
Dens and swedish differ in almost everything. Those are not just the cultural differencies but also different electricity systems concerning voltage which made big problems for trains travelling between two countries or if you like, for the engineers. The cost of construction reached 6 billions (eur), for crossing the bridge, a one-way fare for a private car costs 250DKK ($42). About 10,000 cars now cross the bridge each day.Subscribe in a reader
"You have vandalized my heart, raped my soul and torched my conscience," he said into the camera, looking down occasionally to read from his manifesto. "You thought it was one pathetic boy's life you were extinguishing. Thanks to you, I die like Jesus Christ, to inspire generations of the weak and the defenseless people."
By the time the 23-year-old student had videotaped his suicide message, he knew what was to come. He hoped that a stunned and grieving nation would listen, riveted, to his words.
"I didn't have to do this. I could have left. I could have fled," he said. "But no, I will no longer run."
"It's not for me. For my children, for my brothers and sisters. ... I did it for them."
"You had a hundred billion chances and ways to have avoided today," he said. "But you decided to spill my blood. You forced me into a corner and gave me only one option. The decision was yours. Now you have blood on your hands that will never wash off."
The target of his hatred was fellow students at Virginia Tech, where Cho massacred 32 people Monday.
"Your Mercedes wasn't enough, you brats," he said. "Your golden necklaces weren't enough you snobs. Your trust funds wasn't enough. Your vodka and cognac wasn't enough. All your debaucheries weren't enough. Those weren't enough to fulfill your hedonistic needs. You had everything."
Cho, it seems, had nothing.
He had no friends, no normal college life, no reason to live.
Just a death wish.
And a desire to show the whole world his disturbed heart.Subscribe in a reader
Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem... Danas sam konačno shvatio zašto nema prenosa derbija na TV-u. I ne treba, PES na trenutke izgleda mnogo realnije.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37