Unosi za: Arhiva za 2007/05

duša bora

duša Bora

Svako voli svoj grad,ma kakav život bio u njemu,pa tako i ja volim svoj Bor iako je pravo čudo živeti u njemu i ostati zdrav i normalan!

Upravo sada mi Borani preživljavamo najteža vremena u istoriji svoga grada!

Neupućeni će misliti da je to zbog zagađenosti vazduha koja se graniči sa ekološkim genocidom po čemu je Bor “prepoznatljiv”…? Ne,nije zbog toga,jer mi smo  Borani već davno počeli da dišemo na škrge,a pluća samo “okačimo” kada idemo van grada…

Nedaj bože da se desi neka nuklearna katastrofa,ali…ako se desi,budite sigurni da će jedini preživeli biti Borani…. -)

Šalu na stranu,ali nama Boranima najteže pada privredni sunovrat i katastrofa našeg privrednog giganta RTB-a Bor od koga smo nekada svii živeli veoma dobro,čak odlično,a i ne samo mi…!

Međutim sada…sada se situacija potpuno preokrenula.S’izuzetkom Majdanpeka,ovde se ubedljivo najgore živi u Srbiji…!

Taj veliki pad nas je satro,jer mnogi nisu navikli da se sami snalaze.Ljudske nesreće sustižu jedna drugu filmskom brzinom…više ne može da se prati ko je sve umro,ko je koga ubio,ko se sam ubio,ko je skočio  sa zgrade,ko je umro od droge,ko u saobraćajnoj nesreći…a najviše stradaju ljudi mlađe i srednje dobi,i čitav grad je izlepljen čituljama….zgrade,izlozi,kuće…i što reče jedan moj prijatelj iz Beograda,kada sam ga proveo kroz Bor da ga razgleda: “u Boru ima više čitulja nego bilborda u celom Beogradu…!”

Ali,..i pored svega toga Borani vole svoj grad,mnogi su mogli da odu da žive u drugi grad,ali nisu.

Oni koji su otišli u druge gradove i zemlje da žive i mogli tamo još da ostanu i žive,polako se vraćaju svom Boru ili planiraju da to urade…

Izgleda da svaki grad ima neku svoju “tajnu” pa tako i Bor , i ta tajna se duboku “utisne’ u dušu svakog stanovnika i on to zove “dušom grada!”

Za mnoge Borane,pa i mene,pored ostalog…duša grada je ona slika Bora sa početka posta!!

Tog dela grada već odavno nema,jer kad su počeli da ruše,da bi izgradili nešto “novo”,počeli su od “duše”,ali sve jedno…duša je duša…tajna je tajna…svako to čuva duboko u svom srcu i duši…!

Svako od nas Borana ima neku svoju “gradsku dušu” i zato neizmerno volimo Bor i ne bi ga menjali ni za koji lepši grad u svetu!

FOTO GALERIJA BORA I NJEGOVE OKOLINE

Bor danas

Stari Bor

Borsko jezero

Brestovačka banja

Zlotske pećine

Dubašnica

Planina Stol

Pre nekoliko sati objavljeni su podaci o tome koliko je i kojih visih skola proslo akreditaciju, i koji su programi (smerovi) prosli u tim visim skolama. Sve one vise skole koje su prosle akreditaciju sada se nazivaju Visoke skole strukovnih studija.

Postoje tri kategorije rezulata akreditacije koje je Ministarstvo prosvete i sporta izdalo:

1. Uverenje o akreditaciji
2. Upucivanje akta upozorenja (potrebno je prepraviti/dodati dokumentaciju)
3. Odbijen zahtev za akreditaciju

Neke od meni interesantnih odluka:

- Visa elektrotehnicka skola je dobila uverenje o akreditaciji :)
- Odbija se zahtev za akreditaciju Visoj skoli za propagandu i odnose s javnoscu
- Urucen akt upozorenja Visoj poslovnoj skoli Beograd i Visoj ekonomskoj skoli Valjevo (ispravice greske) :(

Po onome sto sam video, ima mozda jedna ili dve privatne vise skole koje su dobile akreditaciju, a vecina ih je odbijeno. Dosta Visih skola je dobilo akt upozorenja, a tridesetak visih skola je ukupno iz prve akreditovano.

Više od šest vekova posle podizanja Krivog tornja koji je postao obeležje grada, u Pizi će u junu početi radovi na izgradnji moderne kule od stakla i čelika koja će, zahvaljujući optičkoj varci, izgledati nakrivljeno poput slavnog spomenika.Projekat je, međutim, izazvao kontroverzu u Pizi jer deo javnosti strahuje da bi mogao da zaseni simbol grada i jednu od glavnih turističkih atrakcija Italije.Stakleni toranj, delo arhitekte Dantea Oskara Beninija, biće delom stambena, a delom poslovna zgrada koja će se uzdizati oko pet kilometara od krivog tornja. Nova građevina biće visoka koliko i stari spomenik - 57,6 metara."Kula će biti obložena staklom koje će, u sadejstvu sa prirodnim i veštačkim svetlom, činiti da zgrada izgleda nakrivljeno", objasnio je italijanski arhitekta u čija dela spadaju naučni centar u Hong Kongu i kompleks zgrada u Istanbulu.Novi krivi toranj, čija će izgradnja koštati 70 miliona evra, trebalo bi da bude otvoren za dve i po godine. Protivnici ovog projekta, međutim, kažu da su neki spomenici, poput Koloseuma u Rimu ili mosta Rialto u Veneciji, tako jedinstveni da je pogrešno praviti kopije.Arhitekta Bonanno Pisano počeo je izgradnju čuvenog tornja 1173. godine u slavu Pize, tada bogatog trgovačkog grada. Tlo ispod tornja počelo je da tone i pre završetka trećeg nivoa što, međutim, nije omelo radnike da završe njegovu izgradnju 1360. godine. Nagib se vremenom toliko povećao da je 1990. godine italijanska vlada naredila restauraciju slavnog spomenika, podložnog rušenju usled mogućeg zemljotresa ili oluje. Restauracijom je nagib smanjen za 44 centimetra i vraćen na položaj u kojem je bio 1838. godine. Pisa is set to get another Leaning Tower.
More than 600 years after the city's most famous monument went up, officials have approved construction of a modern office building about 5km southeast of the original that will simulate a tilt with a trick of lighting, Milan daily Corriere della Sera reports.
Construction of the steel building - designed by architect Dante Oscar Benini - is scheduled to begin at the end of the summer and last four years, according to the newspaper.
It also will house apartments and shops and is expected to cost euro 50 million ($A84 million).
Already, some in this Tuscan city are denouncing the project as a scandal.
"Towers of steel and glass 57 metres (190 feet) high serve only to deface the view," Fabio Roggiolani, a Green Party representative in the regional council told Corriere.
But the city's urban planner, Giuseppe Sardu, said the second tower will attract tourists.
"The project is an example of beauty and functionality," he told the newspaper. "The new tower and square will be a monument to visit."Benini said the view from the top of his tower will include the older tower that inspired it.
"The two towers will look at each other and historic Pisa and the Pisa of the future will be virtually united," Benini told Corriere.
Architect Bonanno Pisano began construction of the original tower in 1173 to celebrate the glory of Pisa, in those years a wealthy maritime republic.
The soil beneath its foundations began sinking before workers completed the third level, starting its centuries-long famous tilt that prompted Mark Twain to once call the monument "the strangest structure the world has any knowledge of."
The builders forged ahead, completing the tower in 1360.
By 1990, the tilt had worsened to such a degree that the tower was closed and an ambitious project to shave off some of the lean was launched.
Over the course of the renovation, engineers reduced the lean by 44cm and guided the monument back to where it was in 1838. The difference is not visible to the naked eye.Subscribe in a reader
U prvomajskom trobroju novina Dnevnik objavljen je veoma dobar clanak o cardama na Dunavu. Prakticno, ovaj tekst predstavlja nastavak price o mestima gde se dobro jede u Vojvodini.

U nastavku sledi pregled cardi koje se pominju u pomenutom tekstu:

Opština Sombor

- Čarda "Pikec" (Baračka, Bezdan)

- "Velika čarda" (Bezdan)

- "Čarda kod Carine" (Bezdan)

- Čarda "Kod Srećka" (Bezdan)

- Čarda "Andrić" (Sobmor) - (sajt)

Pored pomenutih čardi, u tekstu se spominje Čarda "Štuka" (Kupusinski Dunavac), o kojoj nisam pronašao dodatnih podataka. Pa, ako neko ima...

(Čarde u Opštini Sombor, tekst na ovu temu, i jos jedan)

Opština Apatin

- Čarda "Vagoni" (Apatin) - nema dodatnih podataka

- Restoran "Šaran" (Apatin) - tel

- Čarda "Zlatna kruna" (Apatin) - (sajt)

(Čarde u Opštini Apatin)

Opština Bač

- Restoran "Ranč" (Bođani, Bač)

- Čarda "Kod Nećka" (Bačko Novo Selo, Bač)

Opština Bačka Palanka

- Čarda "Dunav" (Bačka Palanka)

- "Kaloš" čarda (Bačka Palanka)

- Čarda "Florida" (Bačka Palanka)

(Čarde u Opštini Bačka Palanka, tekst na ovu temu)

- Čarda "Kod Braše" (Begeč)

- Čarda "Jole" (Banoštor)

- "Splav Dunavac" (Futog)

- "Plavi Dunav" (Futog)

Opština Novi Sad

- "Bata Pežo" (Kamenjar, Novi Sad)

- "Obadov" (Kamenjar, Novi Sad)

- "Kamenjar" (Kamenjar, Novi Sad)

- "Aqua Doria" (Petrovaradin, Novi Sad)

Adrese veceg broja čardi mogu se pronaci ovde.

Turistička agencija koja vodi i na gastronomske (avan)ture.

Kao sto se moze primetiti, prica o gastronomskom turizmu definitivno nije dobro razvijena u Srbiji, obzirom da dosta informacija o veoma atraktivnoj turi po cardama u Vojvodini ne mogu a se nadju na Webu detaljnije. Da ne spominjem razvijenost lokalnih sajtova koji predstavljaju svoju turisticku ponudu.

Iskustvo na Majkinom Salašu

Juce sam sa svojom porodicom bio na Palicu u poseti ZOO vrtu, pa smo za rucak otisli na Majkin Salas, koji se nalazi na listi najboljih vojvodjanskih restorana koju je nedavno sastavio Blic.

Veoma osvezavajuce i rasterecujuce, sa lepom hranom (zbog guzve nisu bila u ponudi sva jela koja inace imaju). Posebno su mi se dopali pileci bataci i cinjenica da ima poseban deo za deciju igru. Jedino sto je put do tog salasa bez asvalta, pa prasine na putu ima koliko hoces.

Mac OS X i iSync se jako lepo igraju sa raznim mobilnim uređajima omogućavajući krajnje jednostavnu integraciju računara i telefona. Telefon možete koristiti za pristup internetu, slanje SMS-a (što da se mučite sa tastaturom na telefonu kad su vam računar i prava tastatura pri ruci), sinhronizaciju podataka iz adresara i kalendara i tako dalje. Super je varijanta kada odete negde na klopu ili u šetnju i setite se da nešto morate da uradite. Ukucate to u telefon i kada se vratite samo sinhronizujete sa primarnim kalendarom.

Što je najleše, to sve radi bez ikakvog dodatnog softvera i uz minimalna podešavanja.

iSync & Nokia N74

Danas sam tek saznao da je konačno i N73 zvanično podržan. Kada sam uzeo Mac N73 nije bio podržan pa sam koristio plugin koji je jedan od korisnika skuckao. Radilo je to sasvim fino - do jednom. Sitna “greška u kompjuteru” i kompletan imenik na telefonu i na računaru su bili obrisani. Naravno, kao i svaki iskusan korisnik računara nisam pravio backup pa se zato zadnjih mesec, dva svima izvinjavam i objašnjavam zašto više nemam njihov broj telefona.

Sad još samo da skontam zašto mi je opcija za slanje SMS-a u Address Booku onemogućena i sve će biti super. Da li brojevi moraju biti u određenom formatu da bi ih Address Book prepoznao ili je nešto drugo po sredi? Koristim standardan format: +381643464***.

PS: Umalo da zaboravim da izjavim dobrodošlicu još jednom switcheru. Nek’ te mašinica služi lepo!

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37