Unosi za: Arhiva za 2007/06

Vozeći se prekjučer ujutro, na 101 sam čuo vijesti kako se priprema energetski summit, kako su prometne gužve očekivane i neizvjesne, kako je sve skupa organizirao Stipe Mesić i kako nije predviđen razgovor između Ive Sanadera i Vladimira Putina (za kojega će se znati kada će stići svega pola sata prije nego što actually stigne).

Ovo posljednje (sa Sanaderom) je zanimljiva vijest sama po sebi, a tim više je zanimljiva jer je jučer uredno lansirano priopćenje vlade kako su se susreli Vladimir Putin i Ivo Sanader.

Pročitajte izvješće za medije i probajte uočiti kako se ne navodi koliko su vremena razgovarali, o kojim temama su popričali ili još bolje probajte usporediti ovo izvješće sa sličnim izvješćima o sličnim susretima, a pokušajte to staviti u kontekst vijesti sa 101 (ako netko nađe originalnu vijest gdje je to rečeno neka dojavi link).

Ovo nije prvi puta da Ivo Sanader organizira sastanke na hodnicima, naime slična situacija se dogodila ako se sjećate relativno nedavno, i to u listopadu prošle godine kada su u istome vremenu i Mesić i Sanader bili u americi, te je bilo predviđeno da se samo Mesić sastane sa Bushom (da bi kasnije bio organiziran ad-hoc meeting), a postoji i ona famozna priča o Tuđmanu i susretu s Clintonom.

Diplomacija kakva je, nikada nam neće dati priliku da saznamo da li je Sanader doista hvatao Putina po hodnicima. Šteta, nije da bi nešto novo otkrili o Sanaderu ali još jedna crtica da upotpunimo sliku njegovog karaktera.

(ovo dolje sam dobio mailom danas, vidim ima još ljudi kojima je ista stvar pala na pamet)

Sanader Putin meeting na hodniku

Misao dana:
The relationship between a Russian and a bottle of vodka is almost mystical.

Ako se pitate, odkud latinica, moram reći da nisam osposobio ćirilicu na mobilnom - ovaj zapis kuckam sa plaže.
Trenutno se topim na plaži “Rafaelo” u Igalu ispod suncobrana, maločas sam se probudio. Daca sad dođe sa Nidžom iz vode, a on hoće još u vodu, pa sad odoh ja sa njim. Miki je super, trenutno roni i vadi devojčicama kamenčiće iz vode.
Odosmo Nidža i ja da se rashladimo u slanoj vodi, a vi dok ovo čitate, uključite klimu ;)
Vamos a la playa!

StvariStvari su da se troše, da služe nama a ne obrnuto.

Prava stvar je izguljena, ogrebana, možda i čak malo zalomljena; prava stvar ponosno nosi ožiljke svoga korišćenja, dokazujući vrednost i sebi i svome vlasniku.

Prava stvar ne sedi fino umotana u lepoj kutiji i čeka “onu pravu specijalnu priliku” - mi čekamo “prave specijalne prilike” i propuštamo toliko prilika koje su mogle biti i specijalnije, samo da nismo prevideli njihov pravi potencijal; čekamo, da bi se na kraju osvrnuli kajući se za svim tim propuštenim prilikama.

Postoji toliko mnogo razloga zašto mnoge stvari postaju smetala i višak:

“Toliko sam platio/la te cipele!” - fino, ali ako ih ne koristite, ako ste ih “prerasli”, ako vam ne trebaju, oslobodite ih se.

“Jednog dana, ovo će vredeti mnogo!” - ako ste profesionalni kolekcionar/antikvar, onda verovatno znate o čemu pričate. Ako niste, razmislite da li su godine i godine čuvanja, premeštanja, brisanje prašine vredni tih (nesigurnih) para na kraju priče.

“Ali ovo je poklon od teče/strine/zaove/svekrve/jetrve …!” - pa? Niste vi krivi za izbor darodavca; računa se dobra volja - ako vam ne trebaju, prosto vam ne trebaju.

“Ovaj predmet ima sentimentalnu vrednost” - ovo je, ma koliko mi bilo teško da priznam -) regularan izuzetak - ako je to za vas zaista važno, podseća vas na scene prošlosti, budi neka posebna osećanja, neka je; ne može ih biti mnogo.

Sem tih izuzetaka, ne dozvolite da robujete ormanima iz kojih ispadaju nepoznati predmeti koje sa čuđenjem gurate nazad; da vas iza ormara vrebaju kese prepune papira za koje nemate volje da se uhvatite u koštac; mrdnite se, nije teško. Uradite nešto, recimo:

Papiri

Gomile starih računa Infostana, telefona, RTS-a, KDS-a, gomile starih dokumenata koji vrebaju iz fioka i ormara - skenirajte. Trenutno olakšanje kada gomila nestane i ostane samo jedan DVD disk (dva: drugu kopiju odnesite na drugi kraj grada/zemlje - backup je prava stvar) je vredan nekoliko sati robotskih akcija: “otvori skener - stavi dokument - skeniraj - otvori skener - stavi novi dokument” … Naravno, ovo NEMOJTE raditi sa dokumentima od posebne važnosti kao što su originali ugovora, vlasnički listovi i slično. I UZDRŽITE se od neverovatne potrebe da sednete na pod, i krenete sa prelistavanjem papira koji su davno trebali da završe u kanti i time poništite sav pozitivan trud sređivanja - lično iskustvo -)

Odeća & obuća

Sve one “obući ću, samo da _malo_ smršam” stvari poklonite; ne kažem ja da nećete smršati -) ali je bolje pokloniti dok boje još nisu izbledele i dok godine zaboravljenog stajanja po tamnim uglovima ormara ne ostave traga - Crveni krst u vašem gradu će itekako imati razumevanja za gomile kesa punih (opranih, molim) stvari koje im donesete.

Sve ostalo

Za sve ostalo a bogami i za gornje kategorije, koristim jedno vrlo jednostavno pravilo:

Pravilo 15 sec - ako za 15 sekundi ne možete reći zbog čega čuvate stvar, učinite humanu stvar: dajte je nekom, ako imate sreće, prodajte je, a u krajnjem slučaju je bacite. Prostor koji vam oduzima, nervozu koju izaziva premeštanjem sa jednog mesta na drugog, prosto nije vredan te stvari, pogotovo ako ni ne znate za šta će vam -)

(članak inspirisan onime što sam našao po kutijama i neverovatnim lokacijama, tražeći jedan određen predmet koji na kraju nisam našao -) )

ne propustite!
p.s. nikako!

Subscribe in a reader
Prema potvrdjenoj informaciji iz relevantnog izvora, tokom jula (najverovatnije) krenuce prodaja poznatog piva Budweiser u Srbiji. Radi se o ceskoj varijanti piva, koja je "jaca" od americke verzije. Cena ovog piva ce biti veca od cene Tuborga.

Prema jos nepotvrdjenim informacijama, Heineken je verovatno zavrsio pregovore o kupovini MB pivare. O ovome se prica vec veoma dugo vremena (ukljucujuci price o velikim digovima Rodica, bez obzira na prodaju Marketa) , cak postoji verzija prema kojoj je pivara MB i napravljena da bi bila prodata Heineken-u.

Btw. Interesantno je da sajt Heinekena ima geo lokator, pa se pojavljuje url koji zavisi od drzave iz koje se pristupa sajtu.

http://www.youtube.com/watch?v=sdxujZ6ZDE0

Usporedite to s ovim videom. Zaključke donesite sami.

Misao dana:
The eye sees only what the mind is prepared to comprehend.

I am going there, but i like it here, wherever it is....

just some evergreen that I like

Subscribe in a reader


EARLY HISTORY

Carthage was founded in 814 BC by Phoenician settlers from the city of Tyre, bringing with them the city-god, Melqart. According to tradition, the city was founded by Queen Dido (or Elissa or Elissar or Alissa, a princess of Tyre) who fled Tyre in Phoenicia (modern days Lebanon) following the murder of her husband.
Some years on, she offers asylum to Aeneas and his men, who have recently escaped from Troy. The messenger god, Hermes, sent by Jupiter, reminds Aeneas that his mission is not to stay in Carthage with his new-found love, Dido, but to sail to Italy to found Rome. When Aeneas tells Dido the news, her character takes a turn for the worse. As she lay dying, heart broken, she predicts eternal strife between Aeneas' people and her own: "rise up from my bones, avenging spirit" (Rome and Carthage).
According to Roman legend, the city of Rome was found (by the twins Romulus and Remus) in the 8th century BC, so there must be some truth behind the story.

Now, for the origin of the name Tunis: In the 2nd millennium BC a town, originally named Tunes, was found byLibyans and also over time occupied by Berbers and Numidians. In the 9th century BC, the city was taken over by Phoenicians from Carthage (the new city).

MODERN CARTHAGINA

Modern city of Tunis (twin city with Belgrade in Serbia and Cologne, Germany) is a capitol of Tunisia
The majority (98% ) of modern Tunisians are Arab, and are speakers of Tunisian Arabic. While Tunisia's official language is Arabic, French, Italian, and English are also widely spoken.

From a variety of choices my travel destination was the "Tunisian Saint Tropez", city of Hammamet
From there we went to Al Jamm, Matmatah, Duz, Chott El Jerid, Qayravan and offcourse, the actual location of the StarWars' Naboo in Sahara...

TO BE CONTINUED...Subscribe in a reader

Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Novi SkyVision DVD plejer

Informacije o Xoro plejerima

Xwave 9200 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku

Xwave 9200 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

Xwave 9300 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku 

Xwave 9300 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku 

Xwave 9400 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku 

Xwave 9400 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku 

Xwave R100X DVD Recorder - uputstvo na srpskom jeziku

SKYVISION

SkyVision IP-966 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku

SkyVision MGX007 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku 

VIVAX IMAGO

Vivax Imago K-200 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku 

Vivax Imago K-210 DVD plejer - uputstvo na srpskom jeziku

SONY

Sony DVP-CX850D DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

Sony DVP-CX860 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

Sony DVP-F11 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

Sony DVP-F21 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

Sony DVP-F25 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

Sony DVP-F250 DVD plejer - uputstvo na engleskom jeziku

300 Spartanaca, u avionu!?

http://www.youtube.com/watch?v=E3CRE9kFRvo

Misao dana:
A Sybarite, who ate at a public mess, once remarked: “Now I know why the Spartans do not fear death.”

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37