Unosi za: Arhiva za 2007/06

Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Novi SkyVision DVD plejer

Informacije o Xoro plejerima

Rating: 4 out of 5 stars

Proizvođač je uređaj pod nazivom Vivax imago DVD-R300 okarakterisao kao rewritable player. U prvom trenutku smo ostali zatečeni ovako sročenim izrazom jer iz njega nismo uspeli da zaključimo da li se radi o samostalnom DVD pisaču ili klasičnom DVD plejeru. Međutim, odmah nakon otvaranja kutije i vađenja uređaja iz njega sve je postalo jasno - pred nama se našao DVD rikorder.

Dizajn uređaja je veoma interesantan. Crna linija koja se proteže pored leve, desne i gornje strane prednje maske stvara optičku varku tako da dimenzije uređaja izgledaju manje nego što zaista jesu. Tray mehanizam je smešten po sredini prednje strane, desno od njega je mali displej, dok su u levom donjem uglu iza vratanca sakriveni firewire i kompozitni video i stereo audio ulazi. Uređaj poseduje i USB priključak, mada on nije odmah uočljiv pošto je prebačen na levu bočnu stranu. Svi reprodukcioni tasteri, sem tastera za uključivanje uređaja i direktno snimanje postavljeni su na gornjoj strani, što je izgleda trend koji u poslednje vreme prati sve veći broj proizvođača samostalnih plejera i rikordera. Pogled na zadnju stranu pokazao je da se proizvođač Vivax-a potrudio da ponudi sve moguće varijante. Ako krenemo sa leve ka desnoj strani pojavljuju se antenski ulaz i izlaz, video i S-video ulazi, analogni stereo ulazi, video i S-Video izlazi, stereo audio izlazi, komponentni video izlazi, koaksijalni i optički digitalni audio izlazi, 5.1 analogni audio izlazi i konačno, SCART ulazi i izlaz.

Po prvom uključenju uređaja, sačekao nas je softver koji smo do sada viđali na više različitih rikordera. Prva stvar koju treba obaviti nakon uključenja, pod uslovom da želite da uređaj koristite kao rikorder je pronalaženje TV kanala preko integrisanog TV tjunera. To je proces koji morate eksplicitno da pokrenete kroz odgovarajuću opciju u Setup meniju. Nakon desetak minuta skeniranja u uređaju će biti memorisani svi pronađeni kanali. Ukoliko TV kanal poseduje teletekst sa odgovarajućim informacijama, ime tog TV programa će se automatski uvrstiti u listu umesto generičkog imena zasnovanog na frekvenciji na kojoj se program emituje.

Snimanje programa odvija se po uobičajenom principu. Uređaj podržava DVD+R/RW medije i ne poseduje hard disk. Sam čin snimanja se može obaviti pritiskom na taster “REC” na daljincu ili samom uređaju, ili u zakazano vreme. Procedura definisanja vremena snimanja je dobra i omogućava višestruke rezervacije vremena. Tako se sa jednim terminom za zakazivanje snimanja mogu snimati sve epizode vaše omiljene serije (pod uslovom da počinju u isto vreme i da imate pripremljene medije za snimanje). Na jednom disku može se snimiti do 6 časova video zapisa (kvalitet sličan VHS kvalitetu), dok najkvalitetniji mod omogućava snimanje oko 60 minuta po disku. Ukupan broj kvalitativnih modova snimanja je pet.

Kada se koristi kao DVD/DivX plejer Vivax je pokazao uobičajene dobre i loše strane, kada se sagleda presek DVD rikordera koji su trenutno aktuelni. U DVD modu, uređaj je otključan i bez problema je reprodukovao sve test diskove. Maksimalno ubrzanje reprodukcije je 32x, usporenje 1/16x, a zumiranje do 2x. U MP3 modu prikazuje se puno ime pesme koja se trenutno reprodukuje, ali nisu podržani ID3 tagovi. Od ostalih formata podržani su audio CD-ovi, JPEG format slika i naravno VCD. DTS audio CD-ove nismo uspeli da reprodukujemo.

Najviše nas je interesovalo kako će se ovaj uređaj ponašati kod reprodukcije DivX filmova, jer je to jedan od glavnih kriterijuma na koji se obraća pažnja prilikom kupovine ovih uređaja. Reprodukcija video zapisa u DivX formatu je tekla bez problema. Na problem smo naišli kod XviD QPEL kompresije, koja nije podržana (a sve veći broj novih filmova se može naći spakovano upravo u tom formatu). Titlovi su podržani i u SRT i u SUB formatu i učitavaju se manuelno pre samog starta video zapisa. Fajlovi sa prevodima ne moraju da imaju isto ime kao i video fajl, niti moraju da se nalaze u istom folderu. Ovaj sistem učitavanja titlova je uobičajen, ali mana mu je što se u toku reprodukcije ne mogu menjati titlovi (mora se prekinuti reprodukcija, pa učitati novi titl, a zatim ponovo pokrenuti video fajl). Sami titlovi su veoma sitni. Bele su boje i ne postoji nikakva tamna traka ili okvir sa kojima bi im se povećala čitljivost u uslovima svetle pozadine, pa je njihova upotrebna vrednost na niskom nivou. Dodatni problem je nepotpuna podrška za naša slova (nedostaju “ć”, “č” i “đ”), kao i čudno ponašanje prikaza titlova. Naime, u nekim slučajevima (zakonitost nismo uspeli da pronađemo), jednostavno bi se izgubilo poslednje slovo u prvom redu titla. Takođe, interpukcijski znaci, ukoliko se nalaze na kraju reda, nekada bi bez ikakve potrebe bili prebačeni u sledeći red (iako u fajlu koji sadrži titl, to nije tako). Dobra strana kod titlova je što dozvoljavaju prikaz teksta u više od dva reda. Podrška za DivX 6 je delimična. Naš test fajl je uspešno reprodukovan i uspeli smo da menjamo audio zapise koji se nalaze unutar njega, ali nisu prepoznati titlovi koji su spakovani u taj video fajl. Da pomenemo i da Nero Digital format nije podržan.

Hardverski on poseduje sve što mu treba, dok su sve naše zamerke upućene našem tržištu nedovoljno prilagođenom softveru. Ukoliko bi se malo doradio firmver ovaj rikorder bi mogao da konkuriše za mesto najtraženijeg jeftinog samostalnog DVD rikordera u našim prodavnicama.

Informacije o ceni i mestima gde se ovaj rikorder može kupiti
potražite na www.jeftino.co.yu.

No comment.


mogucnosti virtuelnog sveta

Subscribe in a reader

Prije nekog vremena sam bio napravio link na prezentaciju “Shift happens”, danas je ovdje nova verzija iste prezentacije s animacijom i revidiranim statistikama. Ne mogu naglasiti koliko je važno da pogledate ovih 8 minuta:

http://www.youtube.com/watch?v=pMcfrLYDm2U

Misao dana:
We stand today at a crossroads: One path leads to despair and utter hopelessness. The other leads to total extinction. Let us hope we have the wisdom to make the right choice.

Eniac's Ground Logo
Napad inspiracije uticao je na to da nacrtkam svoj logo. Nema neke preterano duboko značenje, svidelo mi se kako je ispalo dok sam crtkao, neka ideja je bila da ima 3 useka poput slova E, a kasnije sam skapirao da bi bilo OK da ti useci podsećaju makar malo na basketašku loptu. I dobili smo ovo što smo dobili. Font sam takođe promenio, te sada koristim neku od verzija StreetCorner fonta.

Nadam se da vam se sviđa, trebalo bi sad sve ovo malo ukopiti u ostatak, kako je izbačen onaj natpis zauvek alfa, nekako mi se i ovaj description (I am an addict) ne uklapa te ću pokušati nekako drugačije da ga rešim kad budem već našao malo vremena. Feedback uvek dobrodošao )

Zа nаjnovijе izdаnjе Gnuzilе (trеći lеtnji dvobroj) pisаo sаm člаnаk o zаtupljivаnju zаhvаljujući „klik“ sistеmimа. Cеnim dа bi poslе „odmorbеnog“ zаpisа bilo dobro dа tаj člаnаk prеnеsеm kаo zаpis i ovdе, jеr ćе tаko omogućiti čitаocimа dа gа komеntаrišu, а vеomа mе zаnimаju rеаgovаnjа čitаlаcа. Nаvаlitе (izvinjаvаm sе što nеću odgovаrаti nа komеntаrе i pitаnjа do 9. julа). (more…)

U cilju godišnjе rеpаrаcijе nеrаvа, sutrа u 21 sаt krеćеm sа porodicom nа odmor i nе vrаćаm sе do 9. julа. Dеstinаcijа: Igаlo (ključnа rеč nа flikеru), opštinа Hеrcеg Novi.

Dеo koji mе intеrеsujе - odmor uz slаno morе i sunčаnе vеdrе dаnе izglеdа ovаko nеkаko (fotogrаfijе su iz 2005. godinе)

Plаžа rеstorаnа „Obаlа“
Plаžа rеstorаnа „Obаlа“

Poglеd sа tеrаsе
Poglеd sа tеrаsе

Dаlеko plаvеtnilo
Dаlеko plаvеtnilo


Martti Ahtisaari

BND report to UN secretary general about Albanian bribery

The report of German intelligence agency BND showed that Ahtisaari was heavily bribed during his status as a mediator for Kosovo status.

The BND report has been sent to Ban Ki-moon, secretary general of the UN. German agents did an investigation, following request of Ban Ki-moon, and discovered that 2 million Euros have been transferred from the account 239700-93457-00097, in Basel, Switzerland, account of Ekshet Boria, right hand of Albanian mafia, to account 3459346699004533, codename VOLANND, of a Cyprus bank.

BND agents noticed that on 12th of February 2007, at 6:23pm, jeep with registration plate PR-443-22CD, belonging to Albanian government, has arrived in front of Ahtisaari office. Two men with two silver-coloured suitcases, which a source inside building said were full of cash, were given to Ahtisaari.

Similarly, on 24th of February 2007, 17:44 pm, black mercedes with no plates was noticed, with Ekshet Boria and two silver-coloured suitcases, which were again delivered to Ahtisaari.

Agents discovered that all four suitcases, protected as diplomatic packages, were transfered to Finland.

On 28th of February, 23:47 pm, a KFOR jeep was noticed, with two young girls and one Boria bodyguard entering Ahtisaari building. Girls were in Ahtisaari rooms until 5:17am next morning, when they left with the same car, according to BND agents report.

Subscribe in a reader

MyExit VIP I dok možda deljenje karata za EXIT nije bilo preterano motivišuće za Internet korisnike, mogućnost da budete deo VIP lože na koncertu Peppersa svakako jeste. Preko 500 registrovanih korisnika od 12 sati do sad (16:30), predstavlja nešto što ja u svojoj Internet karijeri nisam video. Nemam reči osim svaka čast, i ako niste pokušajte i vi da ugrabite VIP status, koliko vidim još uvek je otvorena aplikacija.

Na blogu Carl Størmera, naišao sam na sliku kako amerikanci vide norvešku; na slici se nalazi karta amerike i umjesto imena američke savezne države nalazi se ime neke druge zemlje na svijetu koja odgovara po BDPu toj američkoj državi.

Hrvatska kako je vide amerikanci

Kao što vidite, hrvatski BDP u grubo odgovara BDPu Južne Dakote, 775.000 stanovnika raspoređeno na površini od otprilike 200.000 km2 (dakle otprilike 1/6 stanovnika na površini gotovo 4x većoj od hrvatske). Za više podataka zavirite u wikipediju.

Zanimljiva usporedba?

Misao dana:
Yesterday, big announcement. Senator Clinton picked the winning [campaign] song during this clever parody of ‘The Sopranos’ finale. Clever, of course, because it compares the Clintons to a notorious crime family. … Parody? Or is that what they call in the business, ‘getting ahead of the story?’

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37