Unosi za: Arhiva za 2007/06

Mаločаs priprеmаjući zаpis o GLDT-u vidim dа jе objаvljеnа novа vеrzijа WordPress2.2.1 sа isprаvkаmа grеšаkа i sigurnosnih propustа, pа sаm bržе-boljе skoknuo nа novu vеrziju prеd lеtnji „rаspust“.

Pitаm sе, dа li sаm prvi blogеr u Srbiji koji jе to ovаj put urаdio? D

Prе nеkih dvаdеsеtаk dаnа listаjući Linukso forumu nаlеtim nа vеzu kа grаfikonu istorijе rаzvojа GNU/Linuks distribucijа. I, kаko jе pomеnuti grаfik bio u rаstеru, uzmеm i vеktorizujеm gа u Inkscape-u i okаčim nа KDE-files.org.

Pаr dаnа nаkon togа kontаktirа mе jе Andrеаs i izrаzio žеlju dа bi nаstаvio projеkаt u vеktoru jеr jе lаkši zа održаvаnjе, tе mе zаmolio dа gа uvеdеm u svеt Inkskеjpа pošto nijе vičаn tomе. (more…)

Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Novi SkyVision DVD plejer

Informacije o Xoro plejerima

Rating: 4.5 out of 5 stars

Po trenutnoj situaciji rikorderi koji nemaju ugrađen hard disk više nisu toliko interesantni kao pre nekih godinu dana. Pad cena je doprineo tome da se sve više kupuju rikorderi sa hard diskovima. LG, model RH199S, koji smo testirali ima u sebi disk kapaciteta 250 GB, što je za današnje uslove više nego dovoljno, a ako se nastavi trend čije je osnove postavio ovaj plejer, lako se može desiti da se u budućnosti sve češće pojavljuju uređaji sa diskovima manjeg kapaciteta. Iako ova rečenica u ovom trenutku deluje paradoksalno, u nastavku teksta ćete shvatiti njenu suštinu.

Sam uređaj je vrlo dopadljivog izgleda, sa crno-srebrnom varijantom prednje maske. U crnoj (gornjoj) polovini sakriven je displej i loader, a ispod vrata koja se protežu celom donjom polovinom kriju se firewire, S-Video, kompozitni video i stereo analogni audio ulazi. Pošto smo testirali bazni model, da pomenemo da nešto „jači“ modeli poseduju i čitače kartica, kao i USB portove sa prednje strane, kao i HDMI priključak sa zadnje strane. Ovaj model ne poseduje to, ali na zadnjoj strani ima dva SCART-a, antenski ulaz i izlaz, S-video, kompozitni i komponente video izlaze, stereo analogne i digitalni koaksijalni i optički audio izlaz, kao i stereo audio i video ulaze. Ukoliko se za vezu sa TV-om ne koristi SCART, potrebno je preko prekidača odabrati pravilan (komponentni ili kompozitni) sistem za prenos video signala.

Ovaj rikorder nas je nekoliko puta iznenadio, a prvo iznenađenje je usledilo kada smo ugledali daljinski upravljač. Ovo je ubedljivo najveći daljinac koji je autor ovog teksta ikad držao u rukama. Olakšavajuća okolnost je što se daljinac može iskoristiti i za kontrolu TV aparata (kodovi i način aktiviranja ove opcije se nalaze u uputstvu koje dolazi uz rikorder). LG je i do sada praktikovao ovakvu funkcionalnost, samo što ona sada više nije ograničena na TV prijemnike iste marke.

Sledeće iznenađenje odnosi se na tipove diskova koje uređaj podržava. U njemu se nalazi super multi DVD loader koji pored uobičajenih formata medija podržava i DVD-RAM diskove (modele bez kertridža). Da pomenemo i jednu situaciju koja će se verovatno često dešavati, a na koju treba obratiti pažnju. Ako video sadržaje želite da snimate na DVD+/-RW medijima koje ste već koristili na računaru, nećete moći da ih formatirate u ovom uređaju. Dakle, pre nego što ih ubacite u loader, neophodno je da ih formatirate u računaru.

Po prvom pokretanju sledi uobičajena procedura odlaska u Setup i skeniranja TV programa. Kvalitet TV signala je nešto slabiji nego kada je antena povezana direktno na TV, ali kako stvari stoje, tome za sada nema leka. Dok smo se šetali kroz menije u Setup-u pronašli smo jednu neobičnu stavku pod nazivom „MPEG4 Recording“. Nakon provere njenog funkcionisanja shvatili smo da LG RH199S omogućava i snimanje MPEG4 video zapisa. Neka ograničenja kod ovog načina snimanja postoje, mada verujemo da se nećete mnogo obazirati na njih. Recimo, MPEG4 snimanje se može obaviti samo na hard disk, a i ostale funkcije uređaja su u tim trenucima limitirane. Kada se malo razmisli, ovo je sasvim logično, jer se mora vršiti i kompresija u realnom vremenu, što svakako mnogo više opterećuje uređaj od klasičnog snimanja u MPEG2 formatu. Ograničenja ovakvog načina snimanja video signala su i što se snimljeni materijal ne može kasnije kombinovati ili „seckati“, niti kopirati na DVD medije.

Postoji samo jedna prednost, a ona se oslikava u uštedi prostora na hard disku. Na primer, pomenuti hard disk od 250 GB u najboljem kvalitetu staje oko 67 časova video materijala u MPEG2 formatu, dok u MPEG4 formatu sa istim setovanjima može da se snimi čak 258 časova. U najlošijem kvalitetu sa MPEG4 kompresijom na hard disk se može smestiti neverovatnih 625 časova video zapisa. Sada vam verovatno postaje jasnija rečenica sa početka teksta u kojoj kažemo da će budući rikorderi možda imati manje diskove od današnjih. Upoređivanjem snimaka napravljenih sa istim setovanjima u MPEG2 i MPEG4 formatima primetili smo razliku u kvalitetu. U višim kvalitativnim modovima ona je neznatna, tako da je za neka uobičajena snimanja MPEG4 format (kada znate da snimljeni sadržaj nećete prebacivati na DVD medije) sasvim upotrebljiv. Međutim, u nižim kvalitativnim modovima, slika je vidljivo lošeg kvaliteta i njih ne preporučujemo za upotrebu. Razlog za ovakve razlike u vizuelnom kvalitetu nastaju zato što se ušteda u prostoru ostvaruje smanjivanjem rezolucije video zapisa. U dva najkvalitetnija moda (super kvalitetnom i standardnom), fajlovi se snimaju u VGA rezoluciji (640 x 480 piksela). U LP (Long Play) modu rezolucija snimka je 480 x 352 piksela, a u najlošijem EP (Extended Play) formatu rezolucija snimanja video fajla je 352 x 256 piksela. Bitno je pomenuti i da se kompresija vrši u XviD formatu, u AVI kontejnerskim fajlovima.

Uređaj poseduje još jednu korisnu funkciju. Do sada smo nailazili na DVD rikordere sa hard diskom koji su dozvoljavali prebacivanje MP3 pesama ili DivX filmova na hard disk, ali po prvi put nam je omogućeno da i DVD film prebacimo na hard disk pre gledanja, naravno pod uslovom da na njemu ne postoji zaštita od kopiranja. Kada se gledaju DVD filmovi, moguće je aktivirati Picture in Picture funkciju. Prozor sa TV slikom se može podešavati po veličini, kao i njegova pozicija na ekranu, a dozvoljeno je i menjanje TV kanala (naravno bez zvuka). Da pomenemo i mogućnost odloženog gledanja živog programa (timeshift funkcija) što predstavlja standard kod ovih uređaja.

Kod reprodukcije DVD filmova treba pomenuti da je rikorder regionalno zaključan, a kodove za  otključavanje još uvek nismo uspeli da pronađemo. Zato vam preporučujemo da povremeno pogledate i naš matični sajt (www.dvd-region-codes.com) gde ćemo postaviti kodove čim ih budemo pronašli. Zanimljivo je da na onolikom daljinskom upravljaču proizvođač nije našao za shodno da postavi posebne tastere za usporenje reprodukcije, već se do ove funkcije dolazi kombinacijom pauze i tastera za ubrzanje. Reprodukcija audio sadržaja je odlična. Rikorder podržava audio CD-ove, MP3 i WMA kompresovane audio formate. Kod njih prikazuje prvih 38 karaktera u imenu pesama, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno za prikaz punog imena izvođača i numere (uobičajen način davanja imena ovim fajlovima), tako da nedostatak podrške za ID3 tagove gotovo da nećete osetiti.

Kod DivX formata titlovi su prikazani belim velikim fontom, sa našim slovima. Pomalo smeta što crni okvir oko slova deluje kao da je grubo klesan, ali je ovo mnogo bolja varijanta nego da okvira uopšte nema. Podržani su SRT i SUB formati titlova koji se mogu nalaziti u bilo kom folderu na optičkom mediju ili na hard disku. Oni se učitavaju ručno, pre pokretanja filma. Ipak, jedno ograničenje postoji – da bi se prikazao na ekranu titl mora da ima isto ime kao i video zapis. Ovo nas je začudilo jer smo bez ikakvih problema mogli da pristupimo svim ostalim titlovima i da ih aktiviramo pre filma, samo što u takvim slučajevima slučaju ne bismo videli nikakav prevod prilikom reprodukcije.

Sa ostalim video formatima LG rikorder se nije proslavio. XviD sa QPEL setovanjima, kao ni Nero Digital format nisu prepoznati, dok je kod DivX 6 formata podrška polovična. Mogli smo da menjamo audio zapis, ali ne i titlove. Tačnije, titlove smo mogli da biramo u opcijama jer su bili dostupni, ali se nisu prikazivali prilikom reprodukcije.

Informacije o ceni i mestima gde se ovaj rikorder može kupiti potražite na www.jeftino.co.yu.

Ovaj tekst nije u moj nego je malo dotjerana korespondencija između mene i jednog kolege (čiji je identitet poznat samo meni i njemu :):

Ne znam jel vi dumate o tome svemu, a još manje kaj meni treba da se u sve to uplićem, ali vidim da je HDZ vratio lopticu s takvim spinom da je u zraku promijenila smjer za 90 stupnjeva. Kako je jebeno moguće da sad odjednom ispada da Sanaderu raste popularnost i da ankete pokazuju kak ekipa zapravo nije ziher je li on kriv, glup ili zaslužan za ovo kaj se dogodilo? Znao sam da će tak ispast. Napiso sam ti da se najviše bojim da sve ostane kak je. Kaj nama vrijedi kaj stranci rikavaju od smijeha kad mi sami niš ne kužimo. Oni tu samo dolaze na more, i to rijetko. Boli njih kita. Napiso sam da je najvažnije da nitko ni u što nije siguran, i onda se otvara mogućnost da sve ostane kako jest. Nitko još nije uspio pokazat blesavim ovcama da predsjednik fonda MORA znati za sve prodaje; da uprava MORA biti obaviještena od strane predsjednika fonda o svim aktivnostima u fondu, MAKAR jednom godišnje. Pošto je netko sve te izvještaje dužan i pročitati, a ne samo arhivirati, svi oni su u najmanju ruku nesposobni ili su postupali s grubom nepažnjom. Mrak, ja vjerujem da sad uzmem odvjetnika - a ne moram dugo ni tražit - da bi to na sudu s lakoćom dokazao. Kao dokazni materijal mi treba samo zakon o privatizaciji i statut fonda. Ajde ovako: čak i da je sve to istina, čak i da nisu imali nikakvu informaciju o sumnjivim prodajama, dakle čak i da nisu bili u prilici primjetiti da je neko zemljište prodano po triput manjoj cijeni od tržišne ili nešto slično, da nisu imali načina da znaju da su sve ponude bile korektne a natječaj je ipak poništen, to bi samo značilo da su još sredinom 90-ih ustrojili takav sistem koji dopušta da fond ima nekakvog predsjednika, upravu, nadzorni odbor, a da oni zapravo ničemu ne služe. I opet nije teško naći ljude koji su pri ustrojavanju sistema funkcioniranja fonda postupali s grubom nepažnjom i nestručnošću… samo gledano na taj način, ispada da je to čitav hrvatski sabor ili barem njegova većina.

Misao dana:
I find it rather easy to portray a businessman. Being bland, rather cruel and incompetent comes naturally to me.

HDZovci su lansirali još jedan jubito uradak:

http://www.youtube.com/watch?v=3qpylPaqmy4

Jako mi je ovo zabavno; naime uopće nema video nego samo audio popraćen slikicama. Velike poruke koje se ističu kroz glas Ive Sanadera (hrvatskog premijera, op.a.). Čisti Matrix. Dečki potrudite se malo, a u međuvremenu proučite slijedeći jubito uradak o Edward Bernaysu u dokumentarcu “Kako ubiti naciju” gdje se objašnjavaju prave metode pranja mozga.

Misao dana:
Trinity: I know why you’re here, Neo. I know what you’ve been doing… why you hardly sleep, why you live alone, and why night after night, you sit by your computer. You’re looking for him. I know because I was once looking for the same thing. And when he found me, he told me I wasn’t really looking for him. I was looking for an answer. It’s the question that drives us, Neo. It’s the question that brought you here. You know the question, just as I did.
Neo: What is the Matrix?
Trinity: The answer is out there, Neo, and it’s looking for you, and it will find you if you want it to.

Kaiser Chiefs in Belgrade

Postoje oni trenuci kada vam se od silnih obaveza, problema pa i vrućine koja je nesnosna u poslednje vreme, akumilira poprilično nezadovoljstva koje vas sputava u svakodnevnim aktivnostima, i gde želite da odete na neku prazno polje i derete se iz sveg glasa. Prazno polje u sred Beograda teško da ćete naći, ali ova godina definitivno ima dovoljno koncerata da biste mogli na nekom dobro da se izvrištite. No, ja baš i nisam neki concert guy, bio sam na svega par koncerata, i nekako su me drugarice (Sandra, Andrea - HVALA) odvukle na Kaiser Chiefse o kojima sam već pisao kada sam čuo da dolaze zajedno sa Killersima, što se kasnije ispostavilo netačnim. Inače nisam bio veliki fan KC, preslušao sam par puta album, naravno Ruby mi je apsolutni hit, ali daleko od toga da sam se proklamovao za njihovog najvećeg fana. Nekako su mi na albumu zvučali previše meko. Al ne lezi vraže, live kidaju!

I…Beogradska arena 21h, predgrupe Dža ili Bu i Block Out, koje su po meni a i po priči drugih prilično smorile, pre svega što nemaju velike veze sa muzikom koju sviraju Chiefsi, a i ciljne grupe su mnogo različite kako je Kaiser Chiefs mnogo mlađi bend.

I oko 23h stupaju oni…

Kako pišu bilo je oko 3.000 ljudi i prava je šteta što nije bilo više. Karte su se mogle nabaviti ispred za smešno male pare, a svirka je bila blago rečeno fenomenalna, i navela me na razmišljanje da odem na Radar Fest da ih ponovo slušam. Opet, oni su bend koji iza sebe ima samo 2 albuma, i ovaj broj i nije toliko mali koliko većina ljudi misli, pre mislim da je promašen potez uzeti Arenu za ovakav koncert (da ne spominjem činjenicu da je pivo bilo 200 din i sl.), nego koncert sam po sebi. Sat i po svirke, naravno uz unapred planirani bis, i kraj sa njihovim najvećih hitom Oh my god… Dovoljno da se propisno izvrištim, iskačem i ceo dan sutradan kukam zbog bolova u grlu i osećaja celodnevnog kačenja zavesa u leđima. Da ne zaboravim noge, vratili smo se peške od Arene do Centra, par kilometara, ali ozarenog lica koje je ostalo tako sve do jutra.

Hvala Kaiseri… Nadam se da se niste razočarali… Dođite opet!

Oh my, god I can’t believe it
I’ve never been this far away from home

Kaiser Chiefs in Belgrade

Goals at the start and finish of the match from Aleksandar Kolarov and Dragan Mrdja took Serbia into their second UEFA European Under-21 Championship final in four years as they held off the challenge of a hard-working Belgium side in Nijmegen.Subscribe in a reader

Procurilo je što se događalo na tajnoj sjednice vlade od 18. lipnja 2007. godine i događaji koji su uslijedili neposredno nakon nje:

Izvanredna tajna sjednica Vlade Republike Hrvatske, Zagreb, 18. lipnja 2007, Markov trg

Ivo Sanader (grmi; zapliće mu se jezik od bijesa, blijed je u licu, iz očiju mu sijeva biblijski bijes): … su stoka, svinje, psi! I to sada, praktički pred izbore! Što su kupovali s tim novcima? Koliko čovjeku treba – ima novaca za stan, dva stana, auto, vikendicu, a što onda kupuju, majku im Božju?!?

 
U dvorani za sastanke vlada neugodna šutnja, ministri većinom gledaju u pod. Ana Lovrin frče rub suknje i provjerava da li joj je podstava dobro prišivena. Ivan Šuker se s vremena na vrijeme promeškolji u stolici nastojeći odati dojam da bi se u njegovom umu omamljenom teškim ručkom mogla pojaviti kakva konkretna misao. Božidar Kalmeta se nalaktio na stol, krši ruke ispred sebe i svako malo pogledava na ostale ministre kako bi vidio njihovu reakciju.

 Ivo Sanader: Za kojeg Boga, jer ne znam koga bih drugoga pozvao, mi imamo upravni odbor u tom Fondu za privatizaciju? Božo! Božo! (Sanader ponavlja poziv jer se Božidar Kalmeta ne odaziva od prve)

Božidar Kalmeta: Molim?

Ivo Sanader: Moliš? Moliš? Ti bi trebao imati jasan stav o ovome, ti si trebao imati saznanja o tome, ti trebaš imati spremnu izjavu o ovoj svinjariji, a ti moliš!?! Majku vam Božju, jeste li vi svi ludi!? Ja sam toliko puta govorio o sebi u prvom licu, i ispadalo je da samo ja vodim ovu državu, pa su me radi toga kritizirali, govorili da sam sujetan, samodopadan, štajaznam šta sve ne, a ispada da ZAISTA jedino ja vodim ovu državu, a vi svi ostali, kad vas pitaju o pronevjerama u vašim resorima, problemima u vašim ministarstvima, očiglednim propustima u poslu, nemate pojma i molite!

Božidar Kalmeta: Ivo, dopusti da kažem…

Ivo Sanader: Kuš! Ovo je sjednica vlade, sjednice vlade vodim ja, a ne ti, zato ćeš govoriti kad ti se dopusti!

Ivan Šuker: Gospodine Sanader, sjetit ćete se da sam ja u nekoliko navrata upozoravao…

Ivo Sanader (posprdno): Ohoooo!… Javio se i ministar financija!… Nisam ni sumnjao da ste vi u razmišljanju ispred svojih kolega, ispred svog vremena, baš kao i u žderanju. Kao da nije dovoljno što se na službenim večerama pred europskim diplomatskim zborom crvenim zato što mi ministar financija žvače mesinu kao da mu o tome život ovisi, nego si nam još osvjetlao obraz svojom interpretacijom poreznog zakona radi čega slušam prigovore svakog usranog veleposlanstva u ovoj jadnoj državi! I prestani mi s tim Vi-kanjem…

Damir Polančec (crveni se na fleke): … (zaustio je da nešto kaže, ali se predomislio i spustio pogled natrag na stol. Usta mu se ponovo pretvore u ravnu crtu).

Ivo Sanader: Polančec! Htio si nešto reći? Ako sam u ikoga imao povjerenja, to si bio ti, radi svog iskustva u biznisu, radi tvoje samouvjerenosti, znanja kojim si se hvalio… Osim ako mi nisi recitirao naslove poglavlja o čijim sadržajima nemaš pojma? Kako ćemo ovo popraviti, Polančec? Jedini način da vas spasim je da ispadnem kreten tvrdeći da je ova akcija naša zasluga i da se nadam i molim da će barem trećina javnosti progutati priču kako bi vi, veliki reformatori, manageri i vizionari mogli provesti u kožnim foteljama još četiri godine!

Damir Polančec: Ja, gospodine Premijeru, mislim da nas je državni tužioc po zakonu morao obavijestiti…

Ivo Sanader: Po zakonu?!? Po kojem zakonu?!? Zakonu o curenju informacija?!? Jeste li vi svi normalni? I što to uopće mijenja? A vi, Vukeliću, nešto ste mi blijedi, da niste bolesni?

Branko Vukelić (zaista blijed): Meni je od jutra loše… ja bih molio izuzeće…

Ivo Sanader (smireno, tiho, ali smrtno ozbiljno): Dobit ćete vi izuzeće. Svi. Na sljedećim izborima. Neću vas više voditi. Neću više voditi nikoga. Snalazite se kako znate i umijete. Baš me zanima gdje ćete raditi kad vam isteknu mandati. Baš me zanima da vidim koliko vas će na kraju završiti u zatvoru. Dajem vam svoju neopozivu ostavku, a vi provjeravajte da li ja to po zakonu i protokolu mogu ili smijem. Svejedno mi je. Moralan čovjek ne daje ostavku zato što je on svinja, već zato što su svi oko njega svinje. (Završava tužno i umorno, skuplja papire sa stola, gasi monitor ispred sebe, ustaje i odlazi. Lovrin, Šuker i Kosor gledaju s čuđenjem, ostali osjećaju određeno olakšanje, ne podižu poglede sa stola u neizrečenom očekivanju da ode jedan i dođe neki drugi Sanader. Po njima, stvari će se već nekako riješiti, izgladiti. Kalmeta, vidno uzrujan, ustaje i požuruje za Premijerom).

 

Božidar Kalmeta (na hodniku, sustižući Premijera koji je grabio prema izlazu odlučnim korakom, kao u propagandnom spotu): Ivo!…

Ivo Sanader (ne usporavajući, sarkastično): Božo!…

Božidar Kalmeta: Uvjeravam te, mi nismo znali… bilo bi užasno glupo priznavati grešku koje nema…

Ivo Sanader (staje, okreće se): Da?

Božidar Kalmeta (usrao se od nagle promjene tona Premijera): Ne, pa mi dobijamo već gotova rješenja na uvid i odobrenje…

Ivo Sanader: Idiote. Idiote. Mi se tu već godinama jebemo s konceptom objektivne odgovornosti, majmune jedan zadarski, a ako ti to nije poznato iz svih sranja koje imamo sa Haškim sudom, onda pogledaj zakon o trgovačkim društvima, pogledaj zakon o obveznim odnosima i upitaj se što znači formulacija «gruba nepažnja»; pa onda ako se tamo pronađeš i prepoznaš, razmisli o tome kolika bi mogla biti kazna za takva sranja pa trči u klub zastupnika i spremaj izmjene krivičnog zakona jer ćete odgovarati krivično, a ne politički, a za «krivično» se, za razliku od «političkog», ide u zatvor! (unosi se Kalmeti u lice, ovaj promatra izbuljenim očima dok mu se uobičajeno muževni izraz lica razlaže na komadiće užasnutog, nervoznog mesa).

Božidar Kalmeta: Ja sam mislio na… (prekida i šumno izdiše jer ga Sanader grubo odguruje dlanom u prsa te nastavlja prema izlazu.)

Ivo Sanader (leđima okrenut Kalmeti, u odlasku): Jebi se, Božo.

 

U trenutku kad je Premijer izišao na ulicu ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske, njegov vozač se nalazio preko puta, naslonjen na crkvu Sv. Marka, i bio je puno dalje od službenog vozila nego Premijer. Iznenađen ovako ranim pojavljivanjem Premijera i preplašen njegovim ljutitim izrazom lica (što je upućivalo na moguće biflanje radi toga što će morati čekati na vozača da mu otvori vrata), vozač se trgne, gotovo poskoči na mjestu, baci cigaretu na pod i potrči prema vozilu ne ugasivši je nogom. Nacrta se pored auta upravo u trenutku dok je Premijer prilazio.

 

Ivo Sanader (neočekivano blago s obzirom na izraz lica): Samo polako. Danas nam se nigdje ne žuri.

Vozač (otvarajući vrata): Kuda idemo?

Ivo Sanader: Na aerodrom, moram dočekati nekoga. Sasvim privatno. Ovaj put bez pratnje.

Vozač: U redu, gospodine Premijeru.

 

Dok su se izvlačili iz uskih gornjogradskih ulica i spuštali prema Ribnjaku, Premijeru su kroz glavu prolazile slike koje nisu imale puno veze s njegovim poslom. Bila su to sjećanja iz mladosti, kad je čitav svijet odjekivao neizrečenim obećanjem i nadom, svaka osoba je u sebi nosila nešto zanimljivo, svako mjesto je bilo nevjerojatno i neočekivano, svaki trenutak je bio poput male vječnosti na dlanu svemogućeg dvadesetogodišnjaka. Osjećao je dolazak još jedne prekretnice u životu, novog doba, nešto slično onom tupom slomu oko tridesete godine svog života, kad je osjetio da je nada koja ga je ispunjavala lažna, i da ako postoji nešto čemu se treba nadati, onda to nije nešto veliko, novo i veličanstveno, već nešto malo, svakodnevno i jednostavno. Od tada je nastojao živjeti baš tako, ali mu je to rijetko polazilo za rukom. Imao je i on putra na glavi, nedvojbeno, ali je ipak smatrao da je radio ono što mora, za razliku od većine drugih koji su radili ono što im je naređeno. U tom smislu je mogao biti zadovoljan, ali ostala je praznina nakon gubitka one nade iz mladosti, očekivanja nečeg velikog, svečanog, što se treba dogoditi svaki tren. Možda je konačno sada došlo vrijeme da se ta praznina ispuni, pomisli on, ali samo za trenutak. Sve nade u njemu su danas imale prosječan vijek trajanja od jedne stotinke.

 Vozač je parkirao auto ispred ulaza u zgradu zagrebačkog aerodroma, potpuno zatekavši dežurnog policajca koji je prepoznao vladino vozilo. Ovaj je počeo užurbano dojavljivati nešto u svoju radio-stanicu, ali Premijer se toliko brzo oprostio od vozača i uletio u zgradu terminala da nije bilo vremena za uvođenje bilo kakvih sigurnosnih mjera. U prepunoj zgradi je bilo još par iznenađenih lica, ali nitko nije stigao uputiti više od jednog začuđenog pogleda jer je Premijer pohitao ravno prema šalteru za check-in ispod monitora na kojem je pisalo:

 

Croatia Airlines

OU410

Frankfurt

 Kad je došao na red, službenica se malo zbunila, ali joj je on s galantnim smiješkom objasnio kako danas putuje privatno i ne želi nikakvu strku, VIP tretmane i ostale protokolarne drame. Službenica na šalteru rutinirano provede registraciju, položi kartu i putovnicu na šalter i zaželi Premijeru sretan put. Premijer se na pola okreta zaustavi i upita službenicu:

 

-         Recite mi molim Vas, da li se moja supruga registrirala?

 

Službenica spusti pogled na monitor, utipka tri slova, zatim klikne mišem dok su joj mutni odrazi slova s monitora plesali po licu te na kraju odgovori:

 

-         Gospođa Mirjana je na Vašem letu, da. Sjedalo do Vas.

-         Hvala Vam lijepo – odgovori Premijer i osmjehne se na način koji bi zasigurno dobio izbore u nekoj

manjoj državi.

 

Uslijedilo je još par glupavih reakcija službenika policije pri provjeri putovnice i pretresu, ali Premijer je svojim ponašanjem jasno dao do znanja da mu je jednostavnije malo pričekati u redu s ostalim putnicima nego čekati da se organiziraju i otvore svi putevi za VIP osobe. I zaista, nije prošlo niti deset minuta od registracije, a on je već bio u čekaonici i tražio pogledom svoju suprugu. Ugledao je poznatu frizuru na kraju reda stolica i krenuo prema njoj kad mu u džepu sakoa zazvoni mobitel.

 

Voland: Jesi li zadovoljan?

Ivo Sanader (pomalo zatečen, još uvijek dobro raspoložen, ali s ukočenim pogledom; osjeti da mu je tijelom prošao nekakav hladan val nesigurnosti): Mislim da jesam.

Voland: Misliš ili jesi?

Ivo Sanader: Jesam… A tko pita?

Voland: Voland ovdje.

Ivo Sanader: Tko?

Voland (nestrpljivo): Voland, jebi ga, Mefisto, Kayser Sose,…

Ivo Sanader (pomalo zabrinuto, osvrće se da vidi prisluškuje li tko od putnika njihov razgovor): Dobro, dobro, shvatio sam.

Kao što sam obećao,dajem sada video snimak ,analizu hrabrog Amerikanca koji se zove Dave von Kleist o terorističkom napadu na Pentagon i Svetski Trgovački Centar.
Takođe, ponovo dajem na uvid video snimak Darrena Williamsa sa prevodom na Srpski. Šteta što još niko nije preveo video snimak Dava vonKleista,jer oni koji neznaju Engleski imali bi šta da čuju.Oba autora su koristila zvanične snimke medija SAD-a.

kliknite na fotografiju da vidite snimak

Kako je ovaj Boing fenomenalan avion,poput šestara pravi rupe…

Zapitajte se ?

Delovi srušenog Boinga nisu nigde nađeni! Zvanično objašnjenje za to od strane Američkih vlasti je: “Avion je ispario!??”…nekakva vrsta dezintegracije,što bi bilo prvi put da se desi u svetu od kada su se Boinzi 757 rušili u nesrećama…!
Da pogledamo malo to…
……………………………………….
BOING 757
-dužina 50m
-visina 15m
-raspon krila 40m -težak 60 tona
Motor Boinga (ima ih 2)
-visok 3m
-dužinba 4m
-težina 6 tona
-sastoje se od čelično-titanijumske legure
-tačka topljenja te legure je 1680 stepeni Celzijusa
……………………………………
KEROZIN-gorivo koje koristi Boing 757
-Spoj ugljenika i vodonika
-tačka topljenja je 1120 stepeni Celzijusa,ali samo ako gorivo ima dotok…
…………………………………….
ZAKLJUČAK-PITANJA
Naučno je nemoguće da Kerozin sa manjom tačkom topljenja ispari 12 tona čelika-titanijuma 2 Boingova motora..!!!
Pa gde su onda ti motori,njihovi delovi,parčići…??
Kako je onoliko ogromni Boing uspeo da napravi rupu od samo 5 m…!?
Zaboga,gde je ispario toliki avion..?

Još nešto veoma bitno….
U prvom videu,možete zapaziti kako je predsednik Buš uhvaćen u laži.Kada su ga pitali kako je saznao za taj terorostički akt ,on je rekao da je na TV-u gledao uživo napad prvog aviona u prvu kulu..mada je utvrđeno da tog živog prenosa kada je prvi avion udario u jednu od kula nije ni bilo,jer je napad bio iznenadan i ništa nije snimano tada…
Drugo…još tri kamere su snimale ovaj napad,sa jedne obližnje benziske pumpe,sa obližnjeg hotela ” Šeraton ” i sa zgrade Ministarstva za trgivinu Virdžinija! Sve tri kasete su u najbržem roku oduzete od strane FBI-ja i nikada nisu prikazane javno..!
Pa ako je u zgradu Pentagona udario Boing 757,zašto Ameri konačno ne puste te snimke da se svi uverimo da je to bio Boing…!

http://www.thepowerhour.com/welcome.htm

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37