Unosi za: Arhiva za 2007/07

Šahovskim rečnikom rečeno,bliži se “završnica” partije oko sudbine RTB Bora,između Vlade Srbije s’jedne strane, i rudara i građana Bora s’druge strane.Ta “partija” se igra dugo,više od godinu dana,i verovatno će sve da se raspetlja do kraja godine,jer je novi Tender za privatizaciju RTB-a Bor raspisan za 31-i Avgust ove godine. To je najavio niko drugi nego naš čuveni “eklspert” Mlađan Dinkić,koji u životu nema ni dan prakse u finansijama,a već je bio guverner NB,ministar finansija, a sada je posle “dokazivanja” dogurao i do ministra za Ekonomiju i regionalna pitanja.

Taj će čovek izgleda ponovo voditi glavnu reč oko privatizacije RTB-a… izjavljivao je da Država Srbija nema para da ulaže u RTB Bor.Ali šta reći za tog “eksperta” koji rasprodaje i privatizuje profitabilne firme koje bi državi donosile značajne novčane prihode ( bivši Mobtel 063) i tako na zdrav i ekonomski način punio bužet Vlade,nego samo to da on ima samo nameru da uzima,kakvo “crtno ulaganje”…mislim, što se Dinkića tiče…!

Dakle na strani Vlade Srbije ništa novo, ima puno “topova” koji su samo promenili položaj…

Od samog početka ove “šahovske partije” poteze je povlačila samo Vlada Srbije,igrali su i belim i crnim figurama,jer su građanima Bora od početka namenili “crnu” sudbinu i ulogu “posmatrača”… Ali kada su radnici i građani Bora počeli da shvataju da u rukama imaju crne figure,ali ne i crnu sudbinu,počeli su nekako stidljivo da povlače svoje poteze,pa su se kasnije nešto okuražili da budu i agilniji i da preuzmu inicijativu u igri,tako da su za sada izbegli ono najgore…MAT!

Interesantne su izjave dva vodeća sindikalca u RTB-u povodom najavljenog tendera… Predsednik Nezavisnog sindikata,po broju radnika daleko manjeg od Samostalnog,Rudolf Navijalić,”jedva čeka” taj Tender , što se i moglo očekivati od čoveka koji je svojim delima pokazao da je “igrač” Vlade Srbije i da ustvari Vlada Srbije igra partiju sa više “figura” nego radnička strana, u nameri da hladnokrvno prevari radnike i građane Bora. Rudolf uopšte ne pominje da ponovo dobijemo oduzeto pravo na akcije,ali zato kaže da je RTB pred katastrofom i da će najduže izdržati sa kakvim-takvim radom do kraja godine,dakle žuri mu se,…tender što pre. Poenta je u tome,da je on i pred prvi raspisani prošlogodišnji tender govorio isto,čak je i plašio radnike poveriocima,stečajem,jer eto…poverioci će još ukoliko sutra,prekosutra,za dva dana,…nedelju dana,a možda i dve…da počnu da plene imovinu,a mi ,mi odlazimo u stečaj,i zato je agitovao za Vladu i taj prvi Tender,jer kad dođer privatnik,”tek onda će da nam krene…”

A ko su zapravo poverioci?

75% dugovanja RTB-a Bor su prema državnim preduzećima,koja u potpunosti kontrolišu partijski lideri “mlade demokratije”,a predstavljaju se kao…”država”,tako da imaju ogromnu mogućnost za manipulaciju i zastrašivanje tradicionalno politički i ekonomski neobrazovanih radnika…!Dakle,od Navijalića ništa novo i verovatno će,ako zatreba ( ne daj Bože da sve krene u tom pravcu ) ponovo da plaši ljude stečajevima i poveriocima…”eno su…trče…!”…

Drugi Sindikalac, predsednik većinskog Samostalnog Sindikata Dragan Aleksić, rekao je da njegov sindikat od početka nije bio da se Bor privatizuje putem 100% prodaje imovine,traži da se radnicima vrati pravo na akcije ,ne podržava strategiju privatizacije Vlade Srbije,ali kaže da podržava taj novi tender!?Ne znam,ovo je nejasno,možda je to i taktički rekao,ali Vlada Srbije taj drugi tender raspisuje po svojoj prvobitnoj strategiji,jer Dinkić pa ni niko iz Vlade nije rekao da će se novoraspisani Tender odvijati po principima neke Nove Strategije,recimo Država da ima 51% akcijskog učešća,da nam vrate pravo na akcije…itd…itd…što bi mnogi radnici i građani Bora želeli,ali to ni u ludilu ne moze da se očekuje od Dinkića ,Bubala i ostalih poslušnika Neoliberalne Kapitalističke horde…!

No,dobro,neka ovaj moj tekst bude ovod u tu predstojeću “završnicu” i ne bih želeo da igrači i timovi dođu u “žestoki cajtnot” ,jer će tada možda neke ruke da udaraju po nečijim glavama,a ne po “šahovskom satu..”

U želji da se to ne dogodi nadam se da će Samostalni Sindikat RTB-a Bor preuzeti inicijativu,da će imati podršku još nekih sindikata,Sindikata Metalaca Bor i ostalih metalskih Sindikata u Srbiji,kao i Opštine Bor takođe…!

Treba jasno i odlučno reći šta su nam ciljevi,a to je Nova Strategija po principu 51% akcija ima država,19% kapitalista,a 30% mali akcionari i od toga nikako ne odstupiti,nikako…!Treba ubediti “neoliberalce” da prihvate to,ili…NOVI LJUDI…

Sa željom da se sve dobro završi po interese radnika , građane Bora i Srbije, neka sve “teče kako treba”, poput ovih dole flash slide show Albuma Bora,sa pratećom instrumentalnom muziukom našeg čuvenog Boranina Vladana Vučkovića - Paje…!

Oni koji nemaju ADSL,neka strpljivo kliknu i pričekaju da se sve “odmota”, jer će uživati u lepim fotografijama Bora i prateće muzike,a to se pogotovu odnosi na Borane…da im se povrate jake emocije za Bor… da odlučuju sami o svojoj sudbini-sudbini svoga grada,jer ako mi Borani ne pomognemo sami sebima,onda nam neće ni Bog pomoći..!

5.jpg

13.jpg


if you want to open your eyes...click hereSubscribe in a reader

tag-post.jpg

Google is better than Limewire for downloading Music mp3s dl
video sve sam govori pogledajte ga na
http://www.youtube.com/watch?v=sRv953XZX6Y&mode=related&search

po meni je zaista odličan video google pretraživanja i download-a muzikice.

Za studente EF: Hal Varian, pisac udžbenika, prekinuo je akademsku karijeru i postao glavni ekonomista Googlea.

Dok vi ovo čitate, ja sam krenuo na putovanje koji će trajati osam dana, malo je nejasno da li se radi o odmoru ili poslu jer je u mom slučaju granica između jednog i drugog vrlo mutna.

Ono što sam napravio je da sam si kupio malenu video kamericu (doista jeftinu), koja snima samo na SD kartice i s kojom mislim snimiti faze mog putovanja te ih potom imam namjeru objaviti ovdje (u dnevnom ritmu, ako to bude moguće). Dakle, poanta cijelog manevra je da pratite gdje ja to točno putujem, a potom da vidite i što sam to točno radio (jer je i jedno i drugo, barem meni, strašno zabavno i ako sve bude OK i poprilično neuobičajeno).

http://www.youtube.com/watch?v=aC7qTA2miz8

Misao dana:
It can hardly be a coincidence that no language on earth has ever produced the expression “As pretty as an airport.”

Airports are ugly. Some are very ugly. Some attain a degree of ugliness that can only be result of a special effort. This ugliness arises because airports are full of people who are tired, cross and have just discovered that their laguagge has landed in Murmansk (Murmansk airport is the only known exception to this otherwise infallible rule), and arhictects have on the whole tried to reflect this in their design.

They have sought to highlight the tiredness and crossness motif with brutal shapes and nerve-jangling colors, to make efortless the business of separating the traveler forever from his or her luggage or loved ones, to confuse traveler with arrows that appear to point at the windows, distant tie racks, or current position of Ursa Minor in the hight sky, and wherever possible to expose plumbing on the grounds that it is functional, and conceal the location of departure gates, presumably on the grounds that they are not.

Jedan radnik iz Masačusetsa zaposlen u firmi The Scotts Co. koja se bavi hortikulturom, izgubio je posao zato što je pušač. Firma ima politiku da ne zapošljava pušače i svi radnici se testiraju. Ovaj gospodin je pao na testu i dobio otkaz. Sada se sindikat probudio i podržava njegovu tužbu protiv firme. Tužba se odnosi na povredu ličnih i građanskih prava.

Slučaj nije ništa posebno u nizu raznih sličnih na temu Big Gay Al. Sećate se da je Vrhovni sud doneo odluku da organizacija Boy Scouts of America (BSA) može da zabrani gejevima da budu instruktori. Ova stvar sa testiranjem radnika na nikotin u krvi jeste malo bizarnija ali ne vidim na osnovu čega bi otpušteni radnik dobio spor. Uostalom, sve to dođe na svoje, BSA je gubila ugled i članstvo, sponzore i podršku javnosti. Nema potrebe da se dira privatno pravo na odlučivanje o politici zapošljavanja i učlanjenja, ma kako ona glupa bila.

U stvari, ovaj slučaj sa zabranom pušenja višestruko je indikativan. Prvo, pušački fašistoidni paternalizam doživeo je svoj anti-klimaks. Pravi indikator makro-zdravlja nije stopa pušenja već stopa individualnog odlučivanja o svojoj dobrobiti. Super, čak i uz malu pomoć sindikata. Problem je u tome što se radnikova bitka bazira na jednom drugom paternalizmu: ideji o pozitivnim slobodama odnosno pravima i to na privatni račun.

Politika firme je bila poznata radniku prilikom sklapanja ugovora, on je svesno pristao na zahteve firme. Vi možete da imate „pravo na“ samo do nivoa nečijeg „prava od“. Ne više od toga. Tu se pregovara i kompanija može da vas kupi celog na određeno vreme (već vidim da se rotbardijanci mršte!). Ona kupuje i vaš životni stil i vašu frizuru i vašu privatnost (već vidim da se politički dženderizam mršti na pitanja o trudnoći prilikom intervjua za posao!) Ako tako ispregovarate. Ne vidim da se fudbaleri ljute zbog karantina i manekenke zbog ograničenja unosa kalorija.

U stvari, radno zakonodavstvo svuda se još uvek bazira na zastarelom marksističkom pojmu radne snage koja se otprilike meri u konjskim snagama. Danas ljudski kapital radnika i institucionalni kapital firme konvergiraju jednim tokom koji je mnogo suptilniji. On podrazumeva da i jedna i druga strana ulažu mnogo ali mnogo i dobiju u konačnom ishodu. Uostalom, treninzi zaposlenih koje plaće firma, uvećavaju zalihu ljudskog kapitala samog radnika i on to može da iskoristi kasnije na drugom poslu. Šta s tim?
Guverner Narodne banke Srbije će tokom ove sedmice održati sastanak sa bankarima kako bi se "rešio veliki problem porasta" gotovinskih kredita u Srbiji. "U Srbiji se od toga razvio biznis, a to su najskuplji krediti. Uradićemo neke nepopularne mere, jer je bolje da se malo štrecnemo, nego da bude kasno", rekao je on. Jelašić je objasnio da će se sastanak sa bankarima održati zbog negativnog uticaja trenda rasta gotovinskih kredita na tekući platni deficit i da će susret ići u pravcu da se ti krediti "malo smire".

Gotovinski krediti su privatne odluke odraslih građana. Nije jasno zašto se guverner brine o njihovoj zaduženosti.

Još manje je jasno zašto se guverner brine o spoljnotrgovinskom deficitu.
Ovde je vest, ovde su slike. Irak je novi šampion Azije u fudbalu i Iračani slave širom zemlje. U timu ima Šiita, Sunita i Kurda. Đorđe Balašević je tvrdio da se Jugoslavija ne bi raspala (ili ne tako krvavo) da je osvojila Svetsko prvenstvo 1990-te.

Ovo je sa najpoznatijeg iračkog bloga:
Today is definitely the happiest day for Iraqis in years. Tears of joy mixed with prayers for hope on the faces of millions of Iraqis…Words truly fail me and I can't describe the feeling so please pardon me if the post doesn't sound coherent; I hear the cheering and music outside although the bullets of celebration keep falling on the ground and roofs here and there. But no one seems to worry about that, the moment is so great that fear has no place in the hearts of the millions of fans, neither from bullets nor from crazy suicide bombers who tried to kill our joy last week. (Bombaš samoubica je na slavlju posle pobede u polufinalu ubio 50.)

Our players, tonight our heroes, learned that only with team work they had a chance to win. May our politicians learn from the players and from the fans who are painting a glorious image of unity and national pride, and let the terrorists know that nothing can kill the spirit of the sons of the immortal Tigris and Euphrates.

The fear is gone, the curfew is ignored, tonight Iraq knows only joy...

- Ma mi smo još dobra zona.
- U kom smislu misliš zona?
- Ma zona življenja. Položaj. Nemamo cunamije a ni zemljotrese. Zamisli da si tamo u Indoneziji. Svake godine se kod njih vrši nivelacija za jedno dvaes iljada ljudi. Nama je divno, na to sam mislila.
- To sigurno, nego jel znaš da su prošle godine kad je bio onaj cunami, sve mačke preživele?!
- Kako jebo te?
- Pa generalno, sve životinje predosete nesreću, i spremaju se na nju na razne načine. Mačke se uvek negde sprče, kao i ona morska prasad, što se uvijaju u papir pred kišu. Tako su se i tamo sve umotale u bambusovo lišće i voda ih poizbacivala.
- Pa mačke i devet života!!!
Dramska pauza pušenja.
- Ja bih pre da me strefi cunami. Ne bih mogla da podnesem ono drmusanje….brg, grg, člskdgjarkjačkrjga!!!
- Ja bih zemljotres. Davljenje je grozna stvar.

- Ja bih dva u jedan. Brg, grg, člskdgjarkjačkrjga i šljus!

Ko voli Radiohead i crtanje uživaće u spotu.

I kiši nad gradom.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37