Unosi za: Arhiva za 2007/07

Posle zaista dugog vremena, evo nove verzije Vaš telefon programa.

www.vesic.org - Vaš Telefon(kliknite za veću sliku)

Za one koji to ne znaju - to je simpatična -) mala aplikacija za pregled vaših mesečnih listinga mobilnih telefona. Podržava Telenor i MT:S (ako neko želi podršku za neku drugu mobilnu mrežu, molim da pošalje listinga na mail adresu vas-telefon AT vesic.org) i daje dosta interesantne statističke podatke:

- potrošnju po mrežama (prepoznaje Telenor, MT:S, VIP, crnogorske operatore - ako želite još neke, dostavite prefikse)
- statistika po uslugama (pozivi, SMS, GPRS)

Takođe, više nema “10 naj” brojeva, no su svi brojevi tu, inicijalno sortirani po broju impulsa, ali se sada svi podaci mogu sortirati i po broju poziva, SMS-ova ili po iznosu.

Sada se iz statistike može duplim klikom broj ubaciti u imenik (i naravno, ručno dodati naziv -) ). Ispravljeni su, hm -) i neki suptilni stari bagovi koji su tek otkriveni u razvoju nove verzije.

Program će, ako mu to dozvolite, periodično proveravati da li postoji novija verzija (ne češće od jednom u 30 dana) - naravno, za ovo je potrebna radeća internet konekcija.

Na kraju, ako program snimite preko postojeće stare verzije (u isti direktorijum) sam će pokupiti podešavanja starije verzije, tj. imenik brojeva.

U svakom slučaju, ako imate malo vremena, skinite program i probajte ga - svaki predlog za unapređenjem, ili nekim novim funkcijama je dobrodošao. Lokacija sa svim detaljima i samom arhivom je ovde:

http://www.vesic.org/programi/moji/vas-telefon/

Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Novi SkyVision DVD plejer

Informacije o Xoro plejerima

Rating: 4.5 out of 5 stars

Nakon što je pre oko dve godine Xoro kod nas predstavio svoj prvi portabl DVD plejer sa oznakom HSD 711, dugo smo čekali da vidimo neki novi portabl model ovog proizvođača. Tom čekanju je konačno došao kraj i u našim rukama se našao model HSD 7100. Po najavama distributera ovaj plejer će se u prodavnicama naći u toku septembra, a mi smo imali priliku da testiramo prvi primerak koji je došao u našu zemlju. Naravno, pošto se radi o semplu, moguće je da će serijski model imati male izmene na polju softvera.

Ovaj plejer je spakovan u elegantno crno kućište koje se preklapa na uobičajen način, kao prenosni računari. Pored priključka za struju koji je postavljen na levoj strani plejera, sa desne strane su implementirani izlaz za slušalice, audio, video i S-Video konektori, kao i potenciometar za podešavanje jačine zvuka. Sa zadnje strane plejera kači se eksterna baterija čiji kapacitet je standardnih 3 časa reprodukcije.

Plejer ima displej dijagonale 7 inča. Kvalitet displeja je solidan uz napomenu ima nešto manji ugao gledanja po vertikali, dok se po horizontali on opasno približava uglu od 180 stepeni. Ispod displeja su smešteni zvučnici koji nisu loši, mada smatramo da bi dobro došlo da imaju malo više dubokih tonova. Ali ovo ne treba uzimati za zlo, jer to je poznata boljka gotovo svih portabl DVD plejera koje smo testirali.

Na bazi plejera su postavljeni skoro svi potrebni tateri za reprodukciju, tako da nećete imati potrebu da se često često hvatate za daljinki upravljač. Sam daljinac je inače napravljen u obliku kreditne kartice. To obično znači da nedostaju tasteri koji aktiviraju neke funkcije, ali u ovom slučaju to nije tako. Proizvođač je uspeo da pronađe rešenje kako da ne napravi kompromis po pitanju funkcionalnosti. Naime, tasterima sa brojčanim oznakama dodeljena je dupla funkcija, koja se aktivira pritiskom na SHIFT taster. Tako su nam na raspolaganju ostale sve komande koje zbog nedostatka prostora kod ovakvog dizajna obično gube svoje mesto na daljincu. Jeste da se za pristup funkcijama “Slow”, “Zoom” i još nekim sada mora pritisnuti dva tastera, ali i to je bolje nego da ih uopšte nema.

Plejer poseduje ugrađen grafički softver koji u poslednje vreme sve češće viđamo kako na portabl, tako i na klasičnim plejerima. Ovaj softver dozvoljava veliki broj podešavanja, a pomenućemo samo mogućnost kontrole prikaza slike na ekranu. Plejer je regionalno otključan i reprodukcija DVD filmova je tekla predviđenim tokom. Ubrzanje reprodukcije je moguće do 32x i do ove opcije se dolazi direktno, a kod usporenja (do 1/16x) i zumiranja (1/4x – 4x) dolazi se preko pomenutog SHIFT tastera.

Prilikom reprodukcije MP3 pesama na ekranu se prikazuje prvih 14 karaktera u imenu pesme, dok se za tekuću pesmu vide i informacije iz ID3 taga. Kod reprodukcije VCD, audio CD i JPEG diskova sve je proteklo u najboljem redu. Kod DivX formata titlovi se prikazuju belim slovima solidne veličine, ali bez ikakvog okvira ili pozadine, pa nisu vidljiva kada se “nalepe” preko svetle površine. Podržani su SRT i SUB formati titlova. Fajlovi se prevodima ne moraju da imaju isto ime kao i video zapis, ali moraju da budu u istom folderu sa njim. Posledica toga je da se titlovi učitavaju automatski i da se mogu menjati u toku reprodukcije. Naša slova još uvek nisu podržana (ali imamo informaciju da se radi na tome), tako da se u ovom trenutku na mestu naših slova prikazuju ćirilična (pogrešna) slova. Ostali “kompresovani” video formati su prikazani bez problema, sem Nero Digital-a koji nije podržan. Znači, XviD filmovi sa QPEL setovanjima su normalno reprodukovani, kao i DivX 6 filmovi sa svim varijantama njihovog prikaza (promenama tona i titlova).

Informacije o ceni i mestima gde se ovaj plejer može nabaviti potražite na www.jeftino.co.yu.

Sada ću vam predstaviti knjigu Ljubodraga Simonovića Ducija i njegove ćerke Dunje:

Novi Svet je Moguć

naslovna-ilustracija.jpg

naslovna ilustracija

pozadina-knjige.jpg

ilustracija sa pozadine

pročitajte uvod u knjigu → Novi Svet je Moguć

knjigu možete naručiti na Ducijevoj adresi: simonovic@simonovic.info

Bijesprvi si je dao truda i obilježio prvi milijun prigodnim remixom: HDZ ZNA.

http://www.youtube.com/watch?v=jp5bDYjwQjs

Pre jedno nedelju dana objavljena je informacija u medijima da je “Zakonodavni odbor Skupštine Srbije donelo je autentično tumačenje člana Zakona o visokom obrazovanju kojim se status diplomiranih lica izjednačava sa statusom onih koji će steci naziv master. Članovi Odbora su, takođe, utvrdili autentično tumačenje i za član istog zakona u kojem lice koje je steklo raniji status diplomirani, taj status zadržava bez vremenskog ograničenja.”

Ovo znači da će naše master diplome, kao i za slučaj Hrvatske, lepo biti neupotrebljive u EU, jer će ovu diplomu dobiti svi, zaslužili to ili ne. Sa druge strane, teško će neko dobiti veću platu na osnovu ovog zvanja, a ako u javnim preduzećima neko slučajno poveća plate na osnovu statusa master, to može da se protumači i kao skandal, obzirom na inače enormno povećanje plata u javnom sektoru, a da se sada za ništa ponovo povećaju plate.

Ova diploma se na engleskom prevodi kao Master degree, a nikako nije Master of science (MSc). Evo linka do prethodnog teksta na temu razlike između nove master diplome i MBA diplome, ako ga već niste pročitali (tekst je bio objavljen u E-magazinu i Poslovnom magazinu).

Share This

Na monitoru sam našao vijest koja je u originalu došla s HRTa, a koja govori o dramatičnom rastu vanjskih ulaganja (to već cirkulira neko vrijeme ali eto probilo se jučer i do dnevnika).

U prva tri mjeseca ove godine stranci su u Hrvatsku uložili milijardu i 200 milijuna eura. To je porast od čak 133 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U posljednjih 14 godina stranci su u Hrvatsku uložili 15 milijardi i 200 milijuna eura. Protekla godina, s gotovo 3 milijuna eura ulaganja, bila je rekordna. Po udjelu stranih ulaganja u bruto domaći proizvod došli smo na treće mjesto, iza Bugarske i Rumunjske. No sjajne brojke ne odaju sjajno stanje na terenu. Ulaganja su uglavnom bila usmjerena na financijski i bankarski sektor te preuzimanje tvrtki i osvajanje domaćeg tržišta. Nije bilo novih investicija u proizvodnju.

Fora je u tome da je radi smanjenja vanjskog zaduženja HNB do te mjere pooštrio i poskupio zaduženje banaka na inozemnim tržištima da je praktički jedina stvar koja je bankama preostala dokapitalizacija. Osim što je dokapitalizacija “besplatna”, postoji još i mjera adekvatnosti kapitala koja je za banke propisana i ona govori o tome koliki temeljni kapital banke mora biti u odnosu na ukupnu bilancu banke.

Ova ulaganja su dakle isforsirana i to od strane HNBa, a ne radi neke velike gospodarske akivnosti ili ulaganja. Porazno.

Misao dana:
I’ve found that when the market’s going down and you buy funds wisely, at some point in the future you will be happy. You won’t get there by reading ‘Now is the time to buy.’

U poslednjih nedelju dana, kao aktivni učesnik u saobraćaju (na Beogradskim ulicama), našao sam se u desetak rizičnih situacija. Nijedna nije bila baš rizična po mene, sve su bile rizične po moj auto.

No, nije to ono što je bitno, bitna je statistika, a statistika u ovom slučaju kaže da su od tih 10 situacija, 8 prouzrokovali vozači golfova (uglavnom "dvojka" i poneka "trojka"), 6 vozila sa crnogorskim tablicama (ponavljam da se sve to odvijalo u Beogradu, a ne u Podgorici, Budvi, Tivtu...) i za divno čudo, samo 3 vozači ženskog pola (doduše, jedna od njih umalo nije napravila katastrofu).

Ne želim da vam namećem ništa, sami izvucite zaključak kako vam volja.

Serijal bijesaprvog na temu ministra policije Ivice Kirina, danas poznatijeg kao Kire prije nekoliko dana prešao je milijun pregledavanja i trenutno se nalazi na 1.015.027 (prema jutrošnjem zbrajanju).

http://www.youtube.com/watch?v=KZ9mRhu4LlY

Koji je vama Kiro najbolji? Meni je trojka zasada najsmješnija, a dodatni bonus je zato što je ovaj to sve izgovorio u saboru.

Misao dana:
Your intelligence is measured by those around you; if you spend your days with idiots you seal your own fate.

I jedna mala optička varkica.Vrlo jednostavna.

varkice1.jpg
Prva slika pokazuje dva pravougaonika, iste vrednosti sive.
Čine nam se apsolutno identični.
I jesu!

Ali kad se skloni crna pauza među njima, nešto nije u redu.
Nisu isti?
Jesu.
Na desnoj strani ivice oba pravouganika su svetlije vrednosti sive, i prema levoj strani idu ka tamnijem. Mesto gde se kvadrati dodiruju, tamniji deo desnog kvadrata i svetliji deo levog kvadrata se još međusobno “sukobljavaju”, te se ivica njihovog razdvajanja još više pojačava. Kada je ovaj susret pokriven, izgledaju tako dosadno. I obično.

Teško je uočiti razliku između preliva sivih, čak i preliva jedne iste boje, ako ne postoji jasna ivica koja ih razdvaja.

Objašnjenje zašto je to tako:
“Your eye-brain system, however, condenses the information it obtains from more than a hundred million light-detecting rods and cones in the retina in order to send the information over a million neurons to your brain. Your eye-brain system enhances the ratio of reflected light at edges. If one region of the retina is stimulated by light, lateral connections turn down the sensitivity of adjacent regions. This is called lateral inhibition. Conversely, if one region is in the dark, the sensitivity of adjacent regions is increased. This means that a dark region next to a light region looks even darker, and vice versa. As a result, your visual system is most sensitive to changes in brightness and color.”

 

Bez “pauze” u životu, mnoge stvari se stvarno stope.Volеo bih dа nаprаvim jеdаn koncеrt. Dа binа budе isprеd Ruskog cаrа, prеmа Nаrodnom pozorištu. Nеdеljа jе, podnе, nаrod šеtа sа dеcom i kеrovimа, а jа dolаzim mrtаv pijаn, nаrаvno, i počinjеm dа pеvаm. I pеvаm do pеt ujutru. Dа sе tu srеtnu oni koji sе nisu vidеli dvаdеsеt godinа. I kаžu - аjmo nа pivo, jеbеš Prеlеtа! I svi pijеmo, svi sе izduvаmo, nеkа čuju mаgаrci kаko sе pеvа i nеkа vidе štа jе zаjеbаncijа. Dа svimа budе lеpo, а nеkimа dа budе nеprijаtno аko sе tu nаđu. I jа svе dа plаtim.


Otišаo jе poslеdnji vitеz stаrog Bеogrаdа. Rаvno u mit i lеgеndu, gdе odаvno živе i ostаli njеgovi sаborci, pеsnici аsfаltа i zаtočnici svih onih kodеksа kojе jе pojеlo ovo ponižеno vrеmе kojе živimo. Ovа ružnа kаrikаturа provincijskih jаpijа i potrošаčа rеklаmnih surogаtа zа život - Život koji su Prеlе i njеgovi živеli do krаjа, ultimаtivno i bеz kompromisа - ionаko nijе ONAJ grаd, i ONA Srbijа. Ni oni ljudi. U nеkoj drugoj prilici, Dušаnа bi vаljаlo isprаtiti onаko kаko jе i on isprаtio Zorаnа Miščеvićа, uz Džеgеrov prеpеv himnе gеnеrаcijе, Vrеmе jе nа mojoj strаni. Ali, nеmаmo prаvo dа prеćutimo Prеlеtov poslеdnji osvrt. Morаo jе dа znа dа pišе tеstаmеnt. Zvuči kаo krošе LJubе Šаmpionа. Porаzno. Užаsno. Istinito... Čitаjtе:

Ponizili stе zеmlju dopustivši dа nаm dаnаs sеru prеd kućom. Nа prаgu. Obеzglаvili stе vojsku tеrаjući momkе dа služе po dеčjim jаslаmа i mеrе prаškovе po аpotеkаmа. Čuvаju strаžе u foаjеimа pozorištа.
Mrtvi rodoljubi i junаci zvеčе kostimа, ponovo im sе umirе od stidа. Štа vi to prеgovаrаtе i sа kim? Ko jе vаmа kukаvicаmа i ništаcimа dаo mаndаt dа odlučujеtе o životu, vi, mrtvа puvаlа? Stаlno vаm jе u ustimа 1999! Pа gdе stе bili 1999? Nаplаćivаli stе cеh u Pеšti, Sеgеdinu, Bеču. Glаdnе godinе trčаli stе u Vаšington nа molitvеnе doručkе, vi, dеcа nеčаstivog.
Dаnаs dopuštаtе dа vаm sаjbеr nаrkomаn, drеkаvаc sа kolutovimа oko izgubljеnih očiju, drži vеrbаlnu vеkеlu, umеsto dа vеžеtе mаnijаkа ili gа bаr suočitе sа njеgovim ortаcimа u zločinu. Nе znаtе ko jе ubio Zorаnа Đinđićа? Sprеmаtе tаksistе iz Čikаgа zа аmbаsаdorа u Prištini. Nаrodu uvijаtе lаjnе u cеlofаn, dа sе nаviknе, lifеrujеtе sluškinjе u pаntаlonаmа. Učitе dеcu dа i njih (pаntаlonе) trеbа skinuti i pružiti obа obrаzа novim prijаtеljimа. Vаmа jе obrаz tеk obris nа lopovskom dupеtu.
Tаko gologuzе tеrаo bih vаs dа molitе i kumitе po svеtu, umеsto što sе ljubitе sа ispušеnim lulаmа u trodеlnim odеlimа. Prеziru vаs čаk i nаši nеprijаtеlji. Znаju oni dа vi nistе mi. Dа stе još sаmo jеdnа nеsrеćа u nizu. Prodаvci udvoričkе dеmokrаtijе. Ali, svаkе silе do svаnućа. Dok vi nе nеstаnеtе u prаh sа licа ovе izmučеnе zеmljе kojа vаs trpi. Ništа nistе nаučili. Ništа nijе gotovo dok nе budе gotovo. Zа to vrеmе nаrod ćе odgаjаti nov nаrаštаj, koji nеćе ličiti nа vаs. Ličićе nа nаs.Mirno spаvаj, Lеgеndo. Ličićе nа nаs. Time Is On Our Side.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37