Unosi za: Arhiva za 2007/08

Primećujem da me ljudi smatraju za osobu koja čita sve blogove na ovom svetu. Šalju mi tako linkove i pitaju jel pratiš i ovaj, ne shvatajući da moj RSS čitač sa par stotina feedova nije ništa naspram onoga što trenutno postoji. I sad dođe ovaj blog dan, i još jedna prilika da napravim listu blogova, posle koje neće biti vode koja me može oprati, i posle koje će verujem, neko od vas poslati posebnog čiku na moja vrata da me ispituje o detinjstvu. Ma, nema veze, šta je par sati, dana, meseci terapije Internet odvikavanja naspram neprocenjivog zadovoljstva kliktanja publish dugmeta za tek probudjeni meme.

1. Sandra Jakovljević - Pre neki dan na DPTu Sandra je postavila temu o biznis planovima, baš kad sam ja piskarao nešto o istim, i prestao posle toga, jer na njenom blogu možete pronaći zaista dosta toga vezano za iste. Ali i ne samo za to, tu su i raznolike teme o e-Businessu, Internet i SMS marketingu i slično…

2. SEO.hr - Bruno je poznati SEO expert sa ovih prostora, i donosi nam postove vezane za SEO i SMM tematiku. Dosta dobar blog i što je najbolje redovno osvežavan. Volim ja i SEOmoza, i SEObook, ali mi nekako domaći blog uvek više prija.

3. Bojoljupci - ja se kao bavim dizajnom, i stalno jurim neke nove stvari koje mi mogu poslužiti kao inspiracija. ColorLovers blog nam iz dana u dan predstavlja sjajne palete boja iz prirode, slikarstva i ko zna sve odakle.

4. Liverpool FC - Liverpool sam zavoleo još dok je Owen igrao za njih, tad su osvojili i superkup i bili moja omiljena ekipa u Premijer ligi. Danas teško da imam omiljenu ekipu, jer sve manje pratim fudbal, ali moram priznati da je blog o klubu koji volite sjajna ideja da pokažete svoju privrženost.

5. Gdestinacija - Travelogovi su strašna stvar, i predstavljaju jedan od suštinskih razloga postojanja bloga. Informacija iz prve ruke, lično viđenje nekog mesta, aranžmana i slično, sve što vam treba za buduće putovanje. Nažalost postoji jedna opasnost kod ovih blogova a to su PR tekstovi, ili to što nikad ne znate ko iza njih stoji, ali who cares, makar dok se ne zeznete.

Huh, eto petarde, i zaklinjem se časnom pionirskom da neću neko vreme objavljivati liste blogova, makar dok ne prođu priče o detinjstvu…

technorati tag: blogday2007

Aranđelovac, nekada na daleko čuveno turističko mesto, poznato po Gagićev venac izvorima lekovite mineralne vode i najvećoj izložbi skulptura na otvorenom, a sve to u okviru prelepog parka Bukovičke Banje je sredinom devedesetih godina počeo da pokazuje ozbiljne znake depresije. Polako je sve propadalo, od velikih fabrika šamotskih opeka i elektroporcelana, preko Starog Zdanja koje čeka renoviranje više od 30 godina, do kulturnog i zabavnog života koji je polako umirao.

Srećom po nas koji živimo u ovom gradu a Grand parada i slične emisije/televizije nam nisu duhovna hrana ni način na koji punimo baterije, ovo leto donelo je nekoliko lepih stvari. Sve je počelo koncertom grupe Van Gogh 25. jula na Otvorenoj sceni. Đule i ekipa su sjajno odsvirali pesme koje je i mlađa publika, moram da primetim, znala naizust, što mi je bilo posebno prijatno iznenađenje. (Fotografije, na žalost, nemam).

U ponedeljak 27.08. na montažnoj bini postavljenoj ispred zgrade SO Aranđelovac, koncert su održali Sanja Ilić & Balkanika, uz puno pratećih efekata. Bilo je to devedesetak minuta uživanja u muzici čiji su koreni negde u etno ritmu Balkana, ali tako dobro aranžirane da ni u jednom trenutku nije bilo dosadno. Publike je bilo, ali ne bih mogla da odredim broj, jer je ozvučenje bilo dobro pa se zvuk prostirao daleko izvan granica Gagićevog venca (tj. Venca Slobode kakav je zvanični naziv). Fotografije, opet, nemam jer sam u žurbi da stignem na početak koncerta zaboravila aparat, iako se ispostavilo da je koncert počeo u 21h a ne u 20h kako je bilo najavljeno. Detalje o ovoj grupi umetnika možete videti na www.sanja-balkanika.com

Dva dana kasnije, na istom mestu, ovoga puta u 20h, počeo je koncert Partibrejkersa. Bila sam jako kratko, tek da zvirnem, jer to nije muzika koju volim da slušam, naročito ne tom jačinom, ali ipak treba pomenuti da se i to dogodilo. Publike je bilo, rekla bih manje nego za koncert Balkanike, ali možda su došli kasnije )

Sve u svemu, Aranđelovac mrda, nije još uvek mrtav skroz. Ima nade.

Malo sam busy danas, a tako bih htio napisati nekoliko mudrih o zadnjem CroBarometru, no dok čekate:

http://www.youtube.com/watch?v=sMZwZiU0kKs

Misao dana:
We dance for laughter, we dance for tears, we dance for madness, we dance for fears, we dance for hopes, we dance for screams, we are the dancers, we create the dreams.

Potpredsenik Đelić je potvrdio da je postignut dogovor da Jelašić ostane guverner, ali i da se prošire nadležnosti Saveta Narodne banke. Obe stvari su dobre, po mom mišljenju.

Dobro je da Jelašić ostane iz dva razloga. Prvo, jer je relativno dobar guverner (mada ja lično mislim da su mere koje NBS trenutno primenjuje nepotrebno oštre), a drugo, da bi se prekinula praksa obračuna sa guvernerima (prvo skidanje Dinkića, a onda i Udovički).

Takođe, mislim da je veoma dobro da se proširi uloga Saveta Narodne banke. Savet sada praktično nema nikakvu ulogu u vođenju monetarne politike, niti u oblasti kontrole banaka (suštinski, samo određuje platu guverneru, donosi budžet i usvaja završni račun NBS). Jednostavno, dobro je da postoji što više kontrola u sistemu. Posebno ako zaista budu izabrane "izuzetno kvalifikovane nestranačke ličnosti".

Blog Day 2007

Ili u prevodu. Sve što ste mislili da znate o šta-ja-čitam-od-blogova a niste smeli da pitate.
Prvo odmah da prijavim mi je ova lista od pet komada malo. Cenim da su tamo neki stručnjaci procenili da je pet možda zdravorazumski broj, ali jebi ga, meni malo. Jer ima tu mnogo više od 5 duša čije postove dosta strasno doživim. Strasno, kao strast, unutrašnje sagorevanje, a ne kao strašno :).
E sad, pravilo koje pročitah kod Peđe glasi, da su to blogovi različitih “pogleda na svet” od onih koje gajimo u svojoj bašti.

No. Stvari stoje vako.

1. Zijan-ćerka
Jako volim ljude koji uspevaju da me zasmeju a pri tom to rade blogom!!! Gotivim rukopis čiju naraciju u ušima čujem. A postovi su joj ponajmanje narativni. Bistra, brza, luda. Što bi se reklo savremeno i opušteno žensko čeljade. Da sam muško, ženila bih.
Detalj:
…Čovjek koji ne puši, ne pije, ne jede meso i alergičan je na baklavu ne može bit normalan.
(Jaao kako je ova Zijan puna predrasuda…)
Predrasudljiv ti je tetak. Slušaj ovo:…

2. Buditi
Sajt koji je pod privremenim stečajom. Svesnom odlukom njegovog vlasnika. Ali to mene ne sprečava da odem tamo i žvrljam po starim postovima po stoti put. Blog na kom se uči. Na kom se preispitaju stavovi onako za pet, tri minuta. Blog na kom se često ima nešto protiv, a često za. Nako. Ko AD kapi. Za rast i razvoj.
Detalj:
…Kad je u pitanju pitanje Ko sam ja?, mogao bih vam pričati o svojih dvadesetak godina putešestvija, ronjenja po socu i smeću ljudske civilizacije, odnosno letenja na rajskim krilima duhovnih dometa „naličja“ te iste civilizacije koja nesebično časti drzne budaletine što „ne jebu 2% po očima raje iscrtana pravila“… Mogao bih ali neću. Kome to još treba…

3. Rubia
Mislim da je u hr blogosferi njeno ime već nešto. Otkrila sam je dok sam blogovala na hr. Mislim da će isečak dovoljno reći o iskrenosti koja parališe. No čuj, i ako je laž, deluje ko iskrenost koja parališe. A ja sam s tim okej )
Detalj:
…Neću da me više itko ikad zove na fiksni telefon. Nije bežični i ima kratku žicu. Koja se petlja. Shodno tome, ide mi na klitač. Osim toga, imam ravna stopala pa me bole noge kad stojim na istom mjestu duže vremena. I mrzim stajati na jednom mjestu sto godina. To me čini nervoznom pa mi se znoje dlanovi.
Hoću da osoba koja je donijela virus gripe u moju blizinu, umre laganom i bolnom smrću. Imam jebene valunge od posrane gripe. Prvo sam se umotala u debelu vestu a nakon toga oznojila 5 puta. Cijela sam gnjecava i smrdim si i oću iskočit iz kože….

4. Siboney
Pristrasna sam u svojoj blogosferi. I tako je pa je tako. Čovek čije pisanje i meni deluje ko terapija. Gde mi je baš baš prijatno kad čitam. Skopčan avanturizam s potpunom lucidnošću. Tu mi ko kod kuće.
Detalj:
…U zlo doba se probudih, ustadoh. Posle sam video da je bilo 4 izjutra. Prolazim pored kuhinje… i probudi se nagon lovca… Prišunjah se i upalih svetlo… Dole, na pločicama, bila je jedna debela masna bubašvaba.
Ne mrda.
Ne mrdam ni ja.
Polako uzimam papuču u ruku. Nameštam ruku, nišanim.
Baaaam!…

5. Yahtica
“Moj brodić plovi plovi i ribu loooooovi!!!”
Mesto dobre muzike. Zdravog stava. Zdravog pisanja L i K i Lj. Tu saznajem more zanimljivih stvari. Balavim nad receptima. Uživam u fotografijama. Ekipa za primer.
Detalj:
…A urednik magazina People za NYT kaže: “Can you imagine what Diana would have been in this Internet, blogging, Paris Hilton kind of world?”
Hm, šta? Pisala bi blog, vozila prebrzo, snimila album, usvojila dete, napravila modnu kolekciju pod svojim imenom, učestvovala ili kreirala reality show, nastavila sa humanitarnim aktivnostima? Nema tu baš mnogo opcija, kao što zna ceo celebrity world i njegovi hroničari…

Etoooooo ga.
Pošto nije bilo načina da u tekstu spomenem Tehnorati, likovah ga vala vako!

Ostali koje čitam su fini i ludi svet.
Oni su mi nako, svakodnevno. Ko terapija. I tu su na listi.

 

 

Etarget servis kontekstualnog oglasavanjaServis kontekstualnog oglašavanja Etarget počeo je testiranje ovih dana na sajtovima Pretraga.co.yu i Burek.co.yu.

U promotivnom periodu možete isprobati kako radi servis plaćanja oglašavanja po kliku (pay-per-click -  PPC) po ceni od 1 din po kliku.

Prijava za sajtove koji žele da postave reklame ovog servisa nalaze se na ovom linku.

Etarget nudi dilerski program (plaćanje provizije za nove klijente) gde plaćaju 1.000 din za svakog novog dovedenog oglašivača (ovo nije affiliate link).

Share This

Sarkozy inicira ukidanje 35-časovne radne nedelje.

Da se podsetimo, socijalisti su u Francuskoj uveli 35-časovnu radnu nedelju iz najglupljeg mogućeg razloga: smanjenja nezaposlenosti. U pitanju je klasična zabluda o ekonomiji kao igri sa nultim zbirom, odnosno ubeđenju da u privredi nekako postoji fiksni broj radnih mesta. Pa ako se broj radnih sati smanji, radna mesta će biti pravilnije raspoređena i nezaposlenost će opasti.

Bilo je potrebno desetak godina (to je uvedeno negde 1997-98., i ustvari je bilo jedno od predizbornih obećanja Žospena kada je dobio izbore), da se shvati da to ne funkcioniše tako. Poslovi, kao i bogatsvto, se kreiraju. Oni nam nisu dati pa da ih mi međusobno raspodeljujemo. Što slobodnije tržište rada, to više radnih mesta.

Goran Aničić je u sklopu svog online magazina “Personal magazin” objavio informaciju o preuzimanju domaćeg HR portala od strane Infostuda. Radi se o saopštenju za medije koje je poslato u toku jučerašnjeg i današnjeg dana, kao poziv na konferenciju za štampu koja će se održati 04.09. (utorak).

Kao jedan od učesnika konferencije za štampu, za sada mogu da napomenem da se radi o prvoj zvaničnoj domaćoj kupovini jedne dot com firme od strane druge dot com firme. Do sada se desilo nekoliko kupovina domaćih sajtova od strane inostranih dot om firmi, ili kupovina online servisa od strane domaće klasične firme koja posluje i u Internet okruženju. Reč zvanično tu stoji zbog toga što je ranije bilo nekih međusobnih kupovina domaćih sajtova, ali takve informacije nisu do sada javno objavljivane (znam za slučaj kupovine jednog domaćeg gambling sajta od strane drugog servisa).

Interesantno je da ceo posao oko kupovine Infostud pokriva iz tekućeg priliva sredstava (znači, ne treba im kredit za to), a kompletan aranžman sasvim dovoljno pokriva dvogodišnji razvoj i rad na sajtu.

Više informacija nakon konferencije za medije…

Share This

Internet oglašavanje, verovali ili ne prema istraživanjima će za pet godina, dostići cifru od 62 MILIJARDE DOLARA, stoji u prognozama VSS.
Kada je reč o Internet oglašavanju u SAD-ma ono će sasvim sigurno do 2011 dominirati i po svim kriterijumima će premašiti štampane medije, objavila je kompanija Veronis Suhler Stevenson, u svom godišnjem pregledu sektora medija za 2007 godinu. James Rutherford generalni direktor VSS-a je rekao: (more…)

Share This

Jučer sam bio u Osijeku pa sam prolazio kroz tu našu hrvatsku žitnicu europe (ili tako nekako, ne sjećam se točno fraze). Od suše i sunca zemlja i trava je doslovce spaljena i umjesto zelenila imate žuto-smeđe ostatke trave i usjeva.

I poljoprivrednici pričaju o tome pa očekuju povećanje cijena hrane, mesa i mlijeka (za koje Čobanković kaže da prosječni hrvatski građanin više novaca potroši na mobitel nego na npr. kruh). Seljaci govore o milijardama kuna gubitaka, jučer je neki lik rekao da su mu ulazni troškovi narasli 300-500% pa da traži povećanje cijene mlijeka od 30% (iz čega se može izračunati kolika mu je dodana vrijednost tj. marža). No, ja sam se dosjetio dvije druge stvari:

Inače, hrvatska Vlada je prije dva mjeseca, na sjednici u Osijeku, osnovala Nacionalno povjerenstvo za navodnjavanje kojemu je na čelu premijer Ivo Sanader. Premijer je istaknuo kako Vlada s projektom navodnjavanja kani krenuti vrlo intenzivno, jer je riječ o stateškom projektu čije se značenje može usporediti s gradnjom cesta. Nekoliko dana nakon toga, sredinom ožujka, tročlano ministarsko izaslanstvo, u kojem su bili Miomir Žužul, Petar Čobanković i Dragan Primorac, otputovalo je u Izrael, kako bi u zemlji poznatoj po uspjesima u navodnjavanju prikupilo sve elemente za izradbu hrvatskog master plana navodnjavanja.

Ovo bi bilo super da to nije vijest koju sam skinuo sa web stranice vlade i da sama vijest nije iz 2004 godine (vidite da je Žužul još tada bio aktualan, to je valjda ono putovanje na kojem je opsovao Izraelcima). Ministar nam poljoprivrede, aka. hazarder zvani uspavani Cho, imao je slijedećeza reći (također vlada.hr):

Ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako bi bio zadovoljan kad bi se, do konca četverogodišnjeg mandata, navodnjavane površine sa sadašnjih 7000 povećale na 30-ak tisuća hektara.

Čini se da je to razlog zašto nam je ministar nesretan.

Cijene poljoprivrednog zemljišta u EU je i do 10x veća nego što je to kod nas. U projekciji, kroz 10-15 godina ukupna količina poljoprivrednih površina će biti premalena da prehrani svjetsko stanovništvo i tada će neuređene, nenavodnjavane oaze poput hrvatske postati odjednom iznimno vrijedne. Super su nam autoceste, ali možda bi morali uložiti nešto u navodnjavanje, porast poljoprivredne proizvodnje kako bi hrvatski poljoprivredni proizvod postao jeftiniji, a uvoz hrane manji? Easier said then done.

Misao dana:
Shipping is a terrible thing to do to vegetables. They probably get jet-lagged, just like people.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37