Unosi za: Arhiva za 2007/08

Greg Mankiw je dao link na InTrade, sajt koji omogućava klađenje na brojne događaje, nešto što je Robin Hanson predložio još 1991. godine.

Šta za sada kaže ova berza? Hilari Klinton ima oko 67% šansi da bude kandidat Demokrata. Obama ima 17% šansi. Što se Republikanaca tiče, vodi Giuliani sa 38%, drugi je Romney sa 23%, treći Thompson sa oko 21%. Što se finalnih rezultata izbora tiče, berza procenjuje da Hilari ima 41% šansi da postane predsednik, sledi Giuliani sa 18% i Obama sa 10%.

Što se ruskih izbora tiče, najviše šansi se daje Ivanovu (40%), zatim Medvedevu (17,5%) i Putinu (15%). Zanimljivo je da je cena (šansa) da Putin ostane predsednik opala sa oko 25% na početku godine. Zanimljivo je i to da je skočila sa 10% pre nekoliko dana, moguće kao rezultat ovoga.

Takođe, berza procenjuje da Blue Ray Discovi imaju preko 95% šanse da ostvare veću prodaju od konkurentskog, HD-DVD formata.

Ako mislite da će biti drugačije, izvolite, pa se kladite.

Jutros čitajući In-stat saznajem da prema najnovijim analitičkim istraživanjima sve veći broj preduzeća iz sfere E-business se opredeljuju za tzv. mobblogove i fotoblogove. Naime, istraživanja dokazuju da postoji eksponencijalni rast interesa za objedinjavanje društvenih mreža i tehnologije sa mobilnim telefonima kao i fotoaparatima (čitaj=integrisanih unutar mobilnih aparata).

(more…)

Share This

Nisam video preostale anekse Ugovora, ali sam prilično siguran da je sve ok. Samo bi lud čovek stavio u ugovor bilo šta problematično, naročito u ugovor koji važi narednih 30 godina, koji će detaljno da "češlja" svaka naredna vlast i da traži i najmanju grešku kako bi koncesionaru otela put, kada ga bude izgradio. Siguran sam da je koncesionar insistirao na ugovoru koji bi sutra mogao da "brani" i pred Radikalima i pred Kostrešom.

Zato mi se čini da je pažnja javnosti bila usmerena u pogrešnom smeru, ka tome "šta piše u ugovoru" i "da li je koncesionar privilegovan", umesto u smeru "da li je to što piše u ugovoru bilo poznato i ostalim kandidatima", jer to je ključno pitanje.

Koncesija po definiciji podrazumeva ekskluzivnost i povlašćenost, tako da samo ako je tender bio fer i ako su svi učesnici znali šta tačno podrazumeva konkretna koncesija, onaj ko ponudi najvišu cenu treba to i da dobije. Zato mislim da bi ubuduće najbolje bilo da Vlada pre nego što raspiše koncesiju pripremi i nacrt ugovora koji bi prošao neku ograničenu javnu raspravu i koji bi se onda ponudio koncesionarima na tenderu. Jedino što bi se licitiralo bi bila koncesiona naknada. Tako bi bilo najčistije. Ugovor bi se potpisivao odmah, bez dodatnih pregovora.

Oko ove koncesije se postavljalo i pitanje - da li nam taj put treba? Moj odgovor je da ne znam. Činjenica je da Srbija ima relativno slabo razvijenu putnu infrastrukturu, ali i da su skoro svi ostali naseljeni krajevi zemlje veoma blizu autoputa, odnosno da su na njega povezani skoro svi veliki gradovi u ostatku Srbije. Tako da ja planirani put ne vidim kao vezu Beograda sa Crnom Gorom, već kao brzu vezu Užica, Čačka, Prijepolja, Novog Pazara sa Evropom - nešto što skoro cela Srbija već ima. Da li ima dovoljno saobraćaja da opravda izgradnju auto-puta? Verovatno ne. Da je odgovor da, ne bi bilo potrebno davati i koncesiju na Horgoš - Beograd.

Moj sasvim lični stav je da je dobro što se država odlučila na koncesiju, umesto na izgradnju puta kroz zaduživanje. Prvo, teret izgradnje će pasti na one koji ga koriste, što je fer. Drugo, verujem da će se pokazati da će ta deonica puta biti bolje održavana, da će redovi na naplatnim rampama biti manji, da će biti bolje označen i da će biti više pratećih objekata nego na državnom auto-putu. Možda to nekoga ubedi da putevi uopšte ne moraju da budu državni.
I pored subvencija neki farmeri u Americi nisu zadovoljni. Jedan se žali da je sve što želi da uradi nelegalno. U interesantnom postu Joel Salatin objašnjava svoje probleme sa birokratijom države. Čak podvlači da ne traži nikakav novac od države već samo da ga birokrate ostave na miru.

Maca Spava

Ponoć je odavno prošla, vi ste tek na pola posla, umorni ste ne osećate glavu baš u potpunosti ali ipak možete da izgurate još koji sat… I sve tako dok se ne raspadnete, poluošamućeni prevrnete u krevet shvativši da je vreme kad ostali spavaju odavno prošlo i da nema šanse da sutra ustanete ranije kao što ste planirali. Ostavite alarm poput slamke spasa uključenim, ali, koga još alarm može da probudi…

Da li vam je poznata ova situacija? Koliko puta ste u poslednjih 7 dana legli posle 1, i to upravo zato što ste proveli vreme za kompom? Hm, da prebrojim… 7?!? Da, opet se vraćamo na onu priču o zavisnosti, ovog puta vezanu za nesanicu, i jako čudan način života. Manje više svi smo negde čuli da je kompjuter glavni krivac za to, i da loš san, bolovi u glavi nisu ništa drugo nego uzrok gore-opisane situacije, iz stolice u krevet. Ali šta je zapravo u pitanju. Nemanja (nema sajt, moraćemo da mu napravimo) me je malopre uputio na jedan zanimljiv link vezan za uzroke umora, i načine na koji možemo da ih pobedimo.

Prvi uzrok me je zatekao u debelom neznanju, a to je da gomila kablova koja nas okružuje može izazvati umor. Ovo nisam čuo ranije, mada jesam za jonizator, ali me nikad nije interesovala njegova konkretna primena. Evo i objašnjenja:

Okruženi ste kablovima
Pozitivni joni, koje emituju elektricni uredaji ili erkondišni, izazivaju pojačano lučenje hormona koji nas čini umornim i depresivnim. Stručnjaci preporučuju korišćenje jonizatora da bi se povećala koncentracija negativnih jona u vazduhu pošto ce nam oni popraviti raspoloženje i podići energiju.

Drugi uzrok pretpostavljate koji je… Internet, kao što sam i gore pisao. Neograničen Internet, nepregledna količina zanimljivog sadržaja (koliko puta ste zaglavili par sati na YouTube-u, ili Wikipediji?) čine da često, ili pak uvek, prekoračimo planiranu dozu budnog stanja čime izazivamo sebi probleme. Hormon melatonin je krivac, materija koja nas stimuliše na san, gde sjaj monitora usporava njegovo lučenje, naročito ako gledamo nešto što zahteva koncentraciju, što je uglavnom slučaj. Nedostatak ove materije nas dovodi do kasnog leganja, a samim tim i lošijeg spavanja što se manifestuje umorom i po spavanju.

Šta raditi? Uvek možemo da se tešimo činjenicom da na mozak bolje radi noću, ili onom da su nam klijenti u drugoj vremenskoj zoni, no Herboteka od koje sam i pokupio deo teksta preporučuje da sat dva pre leganja provedemo uz muziku ili neku knjigu (eh dobra stara vremena). Sa druge strane, moje neko iskustvo, jer sam imao dosta problema sa lošim snom ukombinovanim sa jako čudnim geek snovima (ko čita redovno zna priču o ENTERu), je da gledanje TVa pred spavanje dosta pomaže. Znam da nije čitanje, ali odlično je jer se uglavnom ne koncetrišem preterano na sadržaj (još bolje ako je MTV), i brzo se uspavam, a i mnogo bolje osećam ujutru. Ako imate problema, probajte neku od ovih metoda ili nađite neku svoju, ali jedno je sigurno, a to je da kompjuter treba izbegavati neposredno pre spavanja.

PS. Tekst je napisan posle 1 časa )

Ustajem
svakog jutra
sa istim slikama.
Odlazim u kupatilo
oblačim se
navirim u dečiju sobu
pokupim sitnice
strpam ih u ranac
mp3 na vrat
i otkačim
muziku
pa sebe
i hodam.
Hodam
i gledam slike.
Lepe su.
Nekada ožive
na trenutak.
Tad se probudim
i lepo mi je.

Suzana Janačković Živković

  • Dobar dan. Molila bih ove dve čaše za vino.
  • Te velike???
  • Da, baš te.
  • Od pola litre za vino?
  • Da, jbt, nisam ušla u radnju koja prodaje modle za kolače nego čaše. Za vino, da.
  • Pa da nije mnogo pola litre!!!!???
  • Aaaa?


E Srbijico nepismena! Da bi nepismena! Oli se opismeniti jednom?!
Makar u čoveče ne ljuti se.
Došlo mi da okrenem onu čašu, i zavalim je u one njene sasvim fine primerke sisa.

Ne, ja nisam nikakav poznavalac čaša za vina. (A ni protivnik sisa.) Čak naprotiv. Mislim da sam još u magarećoj klupi, odeljenje jaslice, red do prozora.

Ne pričam ovde o poznavanju američke istorije i nabrajanju njenih ne znam ni ja koliko predsednika. Ni da treba svako da zna kako se odvijao hladni rat u zemljama istočne Evrope. Ili eventualno, prevrat u Španiji. Mislim, stvarno se ne traži toliko.

Nego, prosto i jednostavno, prodaješ čaše. I deset vrsta je za vino. U katalogu koji stoji pored, lepo piše šta za koja služi.

Barem.

Da današnji dan napravljen prvi rezervat za Indijance. Beše to davne 1758.
Naravno da je napravljen u Americi.

O američkoj istoriji ne znam iskreno rečeno ništa.
O amerikancima mislim takođe isto toliko.
Nemam stav, oni su džukci i debele zapadne kapitalističke svinje.

Ali.
Imam stav protiv bilo kakvog obora za ljude, pa makar on bio napravljen današnjim demokratskim sistemom. Granicama jedne države.
Imam stav protiv imanja tora u glavi.
Imam stav protiv svih koji ne mogu da dobace da nečija veća leva noga, ne znači da on ne može da stoji na obe!


Imam stav protiv svih onih koji ne mogu da shvate da kroz krv protiče istorija.
O ovdi i tamo.

Danas sam bio u Osijeku. Na putu tamo i natrag slušao sam isključivo Pink Floyde.

http://www.youtube.com/watch?v=lRcQZ2tnWeg

Hey you, out there in the cold
Getting lonely, getting old
Can you feel me?
Hey you, standing in the aisles
With itchy feet and fading smiles
Can you feel me?
Hey you, dont help them to bury the light
Dont give in without a fight.

Hey you, out there on your own
Sitting naked by the phone
Would you touch me?
Hey you, with you ear against the wall
Waiting for someone to call out
Would you touch me?
Hey you, would you help me to carry the stone?
Open your heart, Im coming home.

But it was only fantasy.
The wall was too high,
As you can see.
No matter how he tried,
He could not break free.
And the worms ate into his brain.

Hey you, standing in the road
Always doing what youre told,
Can you help me?
Hey you, out there beyond the wall,
Breaking bottles in the hall,
Can you help me?
Hey you, dont tell me theres no hope at all
Together we stand, divided we fall.

[click of tv being turned on]
Well, only got an hour of daylight left. better get started
Isnt it unsafe to travel at night?
Itll be a lot less safe to stay here. youre fathers gunna pick up our trail before long
Can loca ride?
Yeah, I can ride… magaret, time to go! maigret, thank you for everything
Goodbye chenga
Goodbye miss …
Ill be back

I to postoji. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da vladika Filaret zloupotrebljava post u političke svrhe. Zar nije i Džizus radio nešto slično? Ceo njegov život je bila politička borba (bar tako kažu u Žitiju Brajanovom).

Nije mi baš najjasnija situacija. Crna Gora mu ne dozvoljava ulaz jer se nalazi na listi haškog tribunala kao pomagač optuženima za ratne zločine. Nije jasno da li je svima sa te liste zabranjen ulaz ili samo vladici. Očigledno da vlada Crne Gore ima prava da donosi disckrecione odluke ove vrste, ali bi bilo lepo kada bi to radili principijelno i objavili listu ljudi koji su nepoželjni u zemlji. Ipak, pre će biti da haški tribunal nije problem već pravoslavne čarke u Crnoj Gori.

Ja sam pomalo na strani Hrista brata Filareta sada. Čovek ima prava da koristi bilo koji metod (dok ne narušava osnovna prava drugih) u svom protestu. Bez obzira da li je to post, pričešće ili vaskrs. Sa druge strane generalno sam protiv korišćenja diskrecionih ovlašćenja pa mi je glupo što mu je ograničena sloboda kretanja a da pri tom "preosvećenom" nije dokazana nikakva krivica.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37