Unosi za: Arhiva za 2007/08

Zanimljiv i poučan tekst Dona Boudreauxa o tome kako i zašto je uvedena, a kasnije i ukinuta prohibicija u Americi.

Naime, priča je da je sve do uvođenja poreza na dohodak 1913. godine, porez na alkohol bio veoma značajan federalni prihod (skoro 1/3 budžeta). Nakon uvođenja poreza na dohodak, Kongres je mogao da popusti pred zahtevima moralista i zabrani alkohol. Međutim, kada je 1933. godine naplata poreza na dohodak pala za 60% u odnosu na 1930. godinu (usled depresije), Kongres je odlučio da alkohol ipak i nije tako loš i po prvi put ukinuo jedan ustavni amandman.

Zašto je to bitno? Zato što izgleda da zahtevi za legalizacijom marihuane koji se baziraju na libertarijanskim argumentima (nepotrebna kriminalizacija velikog dela društva, mešanje u privatne stvari i slično) ne daju efekat. Izgleda da je bolje da forsiramo najgluplji argument koji se svodi na to da će legalizacijom marihuane država moći da sakupi više poreza. Možda nas onda i poslušaju.

Kаo što stе (moždа) vеć čuli, GNUzilla mаgаzin ćе uglеdаti svеtlosti slobodnе pozornicе zа koji dаn (nаdаm sе vеć 1. sеptеmbrа). Ono što od mеnе stižе u ovom izdаnju jе povrаtаk korеnimа - GIMP rаdionicа i uputstvo zа prаvljеnjе аnimirаnih bаnеrа (GIF-ovа) u njеmu.

Rеzultаt rаdionicе jе ovаj bаnеr kаo nаjаvа zа novi broj i ovo uputstvo u njеmu ;)

GIMP radionica - Animirani GIF

Još jеdаn dеtаlj koji ćе mnogе (nаdаm sе) obrаdovаti jе novа sеkcijа koju sаm zаpočеo nа blogu - GIMP rаdionicа. Trеnutno nijе bogаtа tеkstovimа, аli ono što mi jе posеbno milo jеstе to dа su tеkstovi u njoj аutorski.

Gorе pomеnuti člаnаk moćićеtе dа pročitаtе i u GIMP rаdionici koliko 1. sеptеmbrа.

Kada se ode na Google Blog Search, namesti se pretraživanje na srpskom ili hrvatskom jeziku (namešta se u delu Preferences), i otkuca u oba slučaja ključna reč “blog”, dobijaju se preporuke sajtova od strane Google-a, šta ovaj pretraživač smatra da najviše odgovara vašoj pretrazi.

pretraga blogova na Guglu za SrbijuPretraživanje blogova na srpskom jeziku

pretraga blogova na Guglu za Hrvatsku

Pretraživanje blogova na hrvatskom jeziku

Drago mi je da su za blogove na srpskm jeziku izdvojeni veoma kvalitetni Svakodnevnica blog i Biznis blog. Na osnovu onoga što se vidi na hrvatskom delu blog neba, kolega Bruno Šarić (seo.hr) je dokazao da zna svoj posao )

Ova opcija izdvajanja izvora za određene ključne reči postoji na klasičnom google pretraživaču nekoliko meseci i predstavlja cilj za mnoge vlasnike sajtova koji bi želeli da baš njihov sajt bude izdvojen pri pretragama za adekvatne ključne reči. Google postavlja ovakve preporuke za one ključne reči gde postoje sajtovi koji se značajnije izdvajaju po nekom parametru (broj srodnih ključnih reči koje su dobro plasirane pri pretraživnjima, broj klikova korisnika - nepotvrđeno, ali sigurno; rang sajta u odnosu na druge sajtove za datu ključnu reč, itd.)

Biće interesantno videti ko će sve biti izdvojen za ključnu reč “blog” u narednom periodu…

Share This

Oduvek se pričalo da je najveći problem naših fudbalera mentalitet. Iako imaju kvalitet, gubitnički mentalitet ih sprečava da pobeđuju velike timove. Najčešće se uplaše pobede. Još se prepričava izgubljena utakmica iz '70 i neke protiv Nemačke u Beogradu kada je Jugoslavija vodila sa 2:0 a onda je nekako stala i pustila rezervu Ditera Milera da postigne tri gola. Nemci su se ponovili na SP 1998., kada je posle 2:0 za SRJ utakmica završena 2:2. I tako dalje, mnogi druge utakmice, sve na mentalitet.

Ali, evo šta kaže košarkaški trener Bogdan Tanjević:
Mеntаlitеt nаših igrаčа jе isprеd svih u Evropi. Tu jе pozitivnа drskost, sprеmnost dа sе kаžе: „Evo jа ću”. Ako sаmo mаlo dobiju šаnsе oni kаžu – dobro, to sаm očеkivаo i zаslužio. Sа dobrim rаdom srpskа sеlеkcijа ćе biti strаšnа u budućnosti. Svih ovih godinа dok sаm rаdio posеbno u Itаliji i Frаncuskoj imаo sаm problеm dа ubеdim mlаdе igrаčе dа mogu mnogo. Ovе nаšе jе problеm dа ih ubеdiš dа nisu kаo Mаjkl Džordаn. Morаš polаko s njimа, dа im kаžеš „mаlo si slаbiji od Džordаnа, аli dobаr si”...

Veoma zanimljivo. Otkud takva esktremna razlika u mentalitetu?

Možda je odgovor ovo što je Gorčin Stojanović napisao posle igre mlade fudbalske reprezentacije SCG na Evropskom prvenstvu 2004, kada su pobedili sve do finala:

Momci su igrali lepo, i momci su imali duha kako za igru uopšte, tako i za igru do samog konca. Uspeli su da belodano dokažu kako mentalitet uopšte ne postoji sam po sebi, nego je tek proizvod kolektivne autosugestivne halucinacije.

Ova dva citata možda i nisu u supronosti. Mentalitet naravno postoji na individualnom nivou, mada bih ja rekao da bi i na kolektivnom trebalo da bude deo kulture oblikovane vremenom i možda čak genetskog koda. Međutim, na ovoj maloj studiji slučaja se ispostavlja da ako i postoji, kolektivni mentalitet se fundamentalno razlikuje po grupama, granama ili generacijama. Nije srpski, nego srpskih fudbalera, srpskih košarkaša, mladih fudbalera, itd. Ne znam kako drugačije da objasnim navodnu razliku između njih. Čita li ovo neki psiholog?

Samo što je Narodna banka Srbije ograničila rok otplate gotovinskih keš kredita na dve godine, većina poslovnih banaka je produžila rok otplate namenskih kredita, a da pri tome nisu povećane kamatne stope.

Pa to je najbolje u tržišnoj privredi, što se Vlasi uvek dosete. Vidi post o nepredvidivim posledicama.

Ali problem je što ni država po pravilu ne odustaje. Zbog toga jedna intervencija uvek priziva nove intervencije, dok na kraju ne počnete da kontrolišete sve. To je Hayek zvao "Put u ropstvo". Dokaz:
Guverner NBS je najavio će ograničiti rok otplate i za njih (namenske kredite), ukoliko se posle mesečnih izveštaja utvrdi da se građani sve više I na duži rok zadužuju kreditnim karticama ili potrošačkim kreditima.

Daleka sam i visoka
a moje sestre dvije
tuđe su prijateljice
naša majka živi sama
i na balkonu uzgaja fuksije
od nje do mene
pogled se rasteže
kroz cijelu noć
a to je mnogo sati
sivih cesta i žutih linija
ponekad ih zaboravim
Sve ih zaboravim
Te moje sestre i majke
I fuksije
Danima ostanu izgubljene
zatvorene u teglicama
u ostavi
u džemu
čujem ih katkad
kako
sitnim ručicama
grebu i kuckaju
tad pojačam televizor
ili gnjurim u jastuk

Beatriče Ilić

... je objavljen čuveni Ugovor o koncesiji, doduše i dalje bez nekih bitnih delova. Elem, pre neki dan sam rekao šta mene zanima, a sada sam uglavnom dobio i odgovore. (post delimično editovan na Lazarev zahtev).

Dakle, pitanja su bila:

1. Ko i kako utvrđuje drumarinu?
2. Da li će sadašnja ibarska magistrala ostati u funkciji?
3. Ko će i kako nadgledati održavanje puta, naročito u poslednjih pet godina koncesije?
4. Šta je uopšte koncesionaru garantovano, šta ako nema dovoljno saobraćaja, šta ako ima saobraćaja više nego što je inicijalno procenjeno?
5. Kako će izgradnja autoputa uticati na izgradnju i održavanje ostalih puteva (recimo, čija je obaveza da napravi i održava nadvožnjake i prilazne puteve)?
6. Ko i kako daje dozvolu za izgradnju objekata pored puta (pumpe, moteli, restorani, bilbordi)? Ko uzima pare od toga?
7. Ko plaća za eksproprisano zemljište?
8. Da li će kamioni biti primorani da koriste novi autoput?
9. Ko snosi odgovornost za nesreće na putu izazvane loše izvedenim radovima?
10. Šta na kraju koncesije postaje vlasništvo Republike Srbije - put ili firma koja je vlasnik puta?
11. Da li su se odgovori na sva ova pitanja nalazili u konkursnoj dokumentaciji, odnosno da li su svi ponuđači znali odgovore na njih kada su davali ponudu?

A odgovori su:

1. I dalje ne znamo kako će se tačno utvrđivati drumarina (to je u aneksu 12. koji nije objavljen), ali principi (koji jesu objavljeni) meni deluju razumno - cene na državnim putevima, cene u zemljama u okruženju, kao i "preporuke EU". Na promenu cena saglasnost daje Vlada. Ako želi, može da drži i niže cene, ali onda mora da iz budžeta nadoknadi razliku.
2. Koliko sam mogao da protumačim, gradiće se potpuno nov put, odnosno Ibarska magistrala ostaje ovakva kakva je, valjda. Problematično je što se Vlada obavezuje da neće "podržavati konkurentske projekte koji bi mogli negativno da utiču na projektovani saobraćaj", što možda može da obuhvata i železnicu. Takođe, može da znači da Vlada ne sme da ulaže u održavanje Ibarske magistrale, što bi bilo apsurdno, ali ko zna šta tačno znači "podržavanje"?
3. Tri godine pre isteka koncesije će se oformiti komisija koja može da naredi koncesionaru da izvrši neke dodatne radove. (član 22.1 iz Ugovora)
4. Izgleda (iz ovoga što je dostupno - član 1.4, Aneks 6) da je rizik saobraćaja u potpunosti prenet na koncesionara (ako nema dovoljno saobraćaja, nema nikakvih dodatnih isplata iz budžeta)
5. Nisam našao odgovor.
6. Možda grešim, ali čini mi se da koncesionar nema nikakvo posebno pravo kod izgradnje pratećih objekata.
7. Koncesionar plaća za eksproprijaciju (član 8.1 iz Ugovora)
8. Ne znam. Ne piše u Ugovoru, znači da se valjda primenjuju odredbe iz Zakona, koje ne znam kakve su.
9. Koliko vidim, koncesionar (aneks 6)
10. Republika Srbija na kraju koncesije preuzima put, a koncesiono preduzeće se gasi (član 20.3.1. iz Ugovora).
11. Moraćemo da sačekamo i da vidimo reakcije ostalih učesnika na tenderu, pošto i oni pročitaju ugovor.

Sve u svemu, meni ovo deluje korektno urađeno, ako uopšte mogu da sudim na osnovu polučasovnog gledanja u Ugovor.

Jedini problem (koji možda i nije problem) je što je predviđeno da putem upravlja novo preduzeće koje će biti d.o.o, sa kapitalom od samo 20 miliona evra. To mi deluje malo, mada je možda standardno, ne znam.

PS magazin prestavio je na svom sajtu, liste 100 classic web adresa kao i 100 neotkrivenih web adresa. Liste uključuju sajtove po kategorijama:
Info and Reference , Lifestyle , Money, Music, Movies, TV , News , Politics and Government, Reading and Listening , Science and Nature , Search , Shopping, Classifieds, Travel ,Social Networking, Sports , Tech: Dev and I.T. , Tech: Download and DIY
Tech: Gaming , Tech: News and Reviews , Tech: Security and the Web , Web Apps.

Možda ćete biti razočarani možda će vam se dopasti svakako to je njihov izbor za 2007 godinu.

Veoma relativno. Kada sledeći put čujete da u Americi ima 37 miliona siromašnih, pozovite se na ovaj pregled podataka o tome šta uopšte znači biti siromašan po toj američkoj klasifikaciji. Između ostalog:

-- 3/4 siromašnih domaćinstava ima automobil, a 31% njih dva ili više automobila
-- prosečan siromašni građanin živi u više stambenog prostora nego prosečan građanin (ne siromašan) drugih visokorazvijenih zemalja kao Nemačka, Francuska ili Japan
-- 80% siromašnih ima klima uređaj

I tako dalje, pogledajte i druge tabele.
I to umetnike i naučnike. Neverovatno. Socijalizam zauvek.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37