Unosi za: Arhiva za 2007/09


Da li je zbog nedelje?

Ili zbog mamurluka?

Nejednakog odnosa kiselina i šećera u organizmu?

Moja ruka iz pižame se pružila ka policama.
Odeljenje filmovi nikad sređeni po rediteljima.
Nikad sređeni po naslovima.
Nikad sređeni po ničemu.
Samo skupljeni.
Rosmary’s baby.
Pametan izbor za nedeljno popodne?
Jok!
Pametan izbor za mamurno nedeljno popodne?
Da.

Danas mi pažnju nije držala radnja filma.
Ni veštice. Ni košmari. Ni čudno lice Mie Forrow. Ni njena lepa stopala.
Samo muzika.

Krzysztof Komeda.

“Krzysztof was, above all, a constantly searching poet and he could find ways of individual expression of jazz inside himself, in Slavic lyricism, and in the traditions of Polish music. He excelled at creating a poetic atmosphere, and knew better than many others how to reach wide audiences. His music has an unmistakable style and its own, unique tone.”

kkomeda.jpg
Bio je tako lep čovek.
Pogrešno lečen.
Te pogrešnosti platio svojom smrću.
Sa svega 38 godina.

I taj talenat!

Zauvek ću biti zaljubljena u ljude koji svoje darove tako lako odapnu u ovaj svet.
Tu sam slaba, tiha i pogled mi pada na zemlju.
Jer, pred kreacijom se pravi naklon. Ne viče se.

Juče sam dobio informaciju od Maje Vasić o foto-konkursu udruženja “Roditelj” (organizator foto-konkursa, radila je između ostalog i aktuelni dizajn sajta Pretraga.co.yu).

Foto konkurs - Podrska dojenju

Udruženje “RODITELJ-Novi Sad” povodom Svetske nedelje dojenja, koja se u našoj zemlji obeležava u prvoj nedelji oktobra, organizuje foto-konkurs za izbor najbolje fotografije na temu ‘Dojite s ponosom‘. Cilj foto-konkursa je da se na fotografijama zabeleži jedinstveni trenutak u kome se beba na majčinim grudima hrani najdragocenijom hranom, majčinim mlekom. Na ovaj način će budućim majkama biti poslata poruka koja je upravo i tema ovog konkursa, da s ponosom doje svoje bebe jer je to najbolja i najkvalitetnija hrana i da je sam čin dojenja nezamenljivo iskustvo i za bebu i za majku.

Za konkurs se primaju klasične fotografije minimalnog formata 13×18 na foto papiru ili digitalne fotografije u rezolucijama od minimum 1800×1200 piksela. Pravo učešća na konkursu imaju amaterski i profesionalni fotografi sa teritorije Srbije. Fotografije koje učestvuju u konkursu moraju biti poslate najkasnije do 23. septembra 2007. godine.

Pogledajte kompletne propozicije i rokove za konkurs.

Share This

Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Novi SkyVision DVD plejer

Informacije o Xoro plejerima

Rating: 1 out of 5 stars

DVD plejer potpisan imenom WEG DivX-2500 spada među najjeftinije samostalne DVD plejere koji se mogu kupiti u našim prodavnicama. U startu smo shvatili da se zbog toga negde moralo zakinuti, ali nismo ni sanjali da je proizvođač ovog uređaja tom poslu pristupio baš toliko revnosno. Ukratko, gde god je bila prilika (a i tamo gde je nije bilo) gledalo se kako da se uštedi.

Ako izuzmemo male dimenzije koje su definitivno u trendu, na ovom plejeru je sve urađeno u minimalističkom stilu. Postavljen je tanak loader, tasteri su smanjeni na dimenzije koje jedva da omogućavaju nesmetan rad itd. Ipak, najveća ušteda napravljena je na zadnjem panelu. Uprkos malim dimenzijama nikad do sada nismo videli veću pustoš na zadnjoj stranici plejera na kojoj postoje samo kompozitni video i stereo audio analogni izlazi. Manje od toga zaista nije moglo da bude. Ako bismo ovo sagledali sa vedrije strane naša konstatacija bi bila da je u pitanju “user friendly” uređaj jer korisnik i da hoće ne može da pogreši prilikom povezivanja audio i video kablova.

WEG DivX-2500 DVD playerDok se za štednju na hardveru još i može naći koja reč razumevanja, apsolutno nam nije jasno zašto se isti princip korišćen i za softver. Plejer poseduje već pomalo zaboravljeni Smart Navi softver koji je toliko ogoljen da je to prosto sramota. Išlo se čak dotle da nije omogućena ni promena OSD jezika već je jedina ponuđena opcija engleski jezik. Nije neophodno da postoji i srpski, ali Smart Navi je lokalizovan na bar desetak različitih jezika. Jedini razlog koji nam pada na pamet za ovakve, slobodno možemo reći gluposti, je da su zbog uštede smanjili i količinu memorije u kojoj je učitan Smart Navi. Prethodnu rečenicu smatrajte kao glasno razmišljanje autora ovog teksta, ali nakon što smo probali ovaj plejer uopšte nas ne bi čudilo da je zaista to i urađeno.

Ako plejer želite prvenstveno da koristite za gledanje DVD filmova onda možda nećete imati mnogo zamerki na njegovu upotrebljivost (pod uslovom da ne zahtevate 5.1 zvuk). Plejer je regionalno otključan i bez problema je reprodukovao i originalne i narezane DVD filmove. Ubrzanje reprodukcije je dozvoljeno do 16x usporenje do 1/8x, a zumiranje do 4x.

Pored DVD-ova plejer može da reprodukuje VCD filmove, JPEG fotografije, audio CD-ove i kompresovanu muziku u MP3 formatu. Ovde smo naišli na još jedan vid nama potpuno nejasne štednje. Naime, Smart Navi softver ima ograničenje u prikazu imena MP3 fajlova u listi, ali dok je kod drugih plejera ono setovano na 11 karaktera, ovde se kod imena foldera prikazuje samo prvih devet karaktera, a kod imena pesama samo prvih osam karaktera. Valjda je jasno da se u takvoj listi teško može razlučiti koja je pesma u pitanju, pogotovo što je uobičajen način imenovanja pesama “ime izvođača – ime pesme”. ID3 tagovi nisu podržani (ovo je već ograničenje Smart Navi softvera). Iako smo već unapred mogli da zaključimo kakav će odgovor biti, ispoštovali smo našu standardnu proceduru testiranja, pa da pomenemo i da DTS audio format nije podržan.

Ponadali smo se da će reprodukcija DivX filmova biti bolje odrađena, ali to se na žalost nije ostvarilo. Da ne grešimo dušu, svi test filmovi su normalno reprodukovani, ali su se problemi pojavili sa titlovima. Plejer prepoznaje SRT i SUB formate titlova koji ne moraju da budu istog imena kao i video zapis, niti moraju da budu u istom folderu. Smart Navi zahteva da se titl učitava pre video zapisa, što znači da ne postoji mogućnost menjanja titla u toku reprodukcije. Prikaz titlova na ekranu je prilično diskutabilan. Veličina titlova još nekako može i da prođe, ali pošto nemaju nikakav okvir (a žute su boje) praktično ih je nemoguće videti na svetlijim površinama. Uz to naša slova nisu podržana, a mesta gde bi trebalo da se pojave su “pojedena”. Nero Digital format takođe nije podržan, ali zato su bez problema reprodukovani XviD filmovi sa uključenim QPEL setovanjima, kao i filmovi snimljeni u DivX 6 formatu.

Konačan zaključak koji smo stekli nakon testiranja ovog plejera je da ne vredi ni toliko koliko košta (a košta zaista malo). Ne možemo ga preporučiti čak ni potencijalnim kupcima kojima je svaki dinar važan. Takvim korisnicima je bolje da se strpe još mesec dana i prikupe par stotina ili hiljadu dinara više i da kupe neki drugi plejer. Koji, apsolutno nije važno, jer lošije od WEG DivX-2500 plejera sigurno neće naći. Bolje da čekaju mesec dana nego da se kaju sledećih godinu dana.

Informacije o ceni i mestima gde se ovaj plejer može kupiti potražite na www.jeftino.co.yu.

Ona kaže…
da su zgrade previsoke,
da leptiri umru od ljubavi
jer se zaljube u svoja krila.

Ona kaže…
da su igre na sreću nameštene,
da je Kiš bio jedan običan plagijator
i da se ona uopšte ne nervira oko toga.

Ona kaže…
da se niko bolje od nje
ne razume u preparate za kosu,
da voli knjige na starohebrejskom
i da čovek u životu doručkuje
otprilike dvadeset i pet hiljada puta.

Ona kaže…
da je videla lice boga
u očima nekog deteta u Bogoti,
da je skoro sigurna da voli ”Amarkord”
i da je kao mala htela da bude pilot.

Ona kaže…
ona uvek priča, dok prolazi leto u Beogradu
šarene priče se nižu i ja je slušam,
slušam nju, tako slušam sebe
i znam koliko je volim.

Danilo Lučić

Kriminal u saobraćaju. Putnike vozi ko i kako hoće. Umesto da Ministarstvo za infrastrukturu to planski organizuje. I hoće, ali 25 republičkih inspektora ne može da kontroliše 3 500 autobuskih lina pa prvo moraju da uvedu pravilo da svaki autobus ima GPS uređaj. Onda će valjda da pohapse i prevozničku mafiju.

Usluge prevoza trebaju da kontrolišu putnici a ne inspekcija. Kome se ne sviđaju kvalitet ili cena tražiće alternativu. Lošiji će sami ispasti iz trke; inspekcija je suvišna. Da potrošači ne žele inspekciju potvrđuje podatak da se na usluge prevoznika uglavnom žali konkurencija. Da inspekciju ne zanimaju potrošači dokazuje odgovor inspektora koji kaže da se po malbrojnim zahtevima putnika ne izlazi na teren jer se žale na čistoću, klimu i sl.

Inspekcija, kao i svako drugo regulativno telo, ustvari vrši distorziju tržišta i otvara mogućnost za postojanje korupcije. Ukidanje regulative u ovoj oblasti bi uticalo na povećanje satisfakcije putnika.

Veoma mi je drago kada vidim da studenti kojima predajem u Novom Sadu, Beogradu ili Valjevu, imaju neki vidljiviji rezultat u online okruženju. Naročito u slučaju ako se Webom nisu bavili pre studija.

Povod za ovo pisanje su skorašnje aktivnosti studentkinje Spec. studija Sandre Jakovljević, koje su rezultirale pominjanjima u linkovima za BlogDan, 31.08. Pored bloga Sandre Jakovljević (aktivna je i na različitim forumima), zapaženiji blogovi studenata su i blog Poslovni Softver Miodraga Ranisavljevića (VETŠ, mislim da će upisati i Spec. studije), kao i blog studenta Spec. studija Ilije Šuše.

Studenti koji su poznati po svojim aktivnostima (a da nemaju svoje blogove, ili im blogovi nisu toliko poznati), ili su jednostavno uradili nešto kvalitetno na Webu: Nebojša Đurić (E-trgovina, Spec. studije), Vladimir Ivanović (Selo.co.yu, Internet klub, VES, Spec. studije), Gorana Tomanović (VETŠ, Spec. studije), Dragana Vukajlović (Pogodak.co.yu, VETŠ, Spec. studije), Bojan Rendulić (Pogodak.co.yu, VETŠ), Ivan Dudaš (Ehost.co.yu, VETŠ)… (izvinjavam se ako sam nekoga nenamerno izostavio)

Studenti Spec. studija na besplatnom izletuU svakom slučaju, drago mi je da ima dovoljno ljudi koji naon studija nastavljaju da se bave online industrijom, a neki od njih postaju i dosta uspešni i poznati. Već imam najave da u novoj generaciji studenata Spec. studija biće i nekih već veoma uspešnih pojedinaca, ali otom-potom.

Share This

Kаko jе Jеlkе nаjаvio, аli rеtko ko od čitаlаcа vеrovаo, „školski“ dvobroj GNUzilla mаgаzinа jе izаšаo i postаvljеn. Evo sаdržаjа ovog (dvo)brojа:

GNUzilla 32-33 sаdržаj

(more…)

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37