Unosi za: Arhiva za 2007/09

BEOGRAD, 14. septembar 2007. — Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da se međunarodna organizacija “Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve” (ICANN), saglasila sa dodelom novog nacionalnog Internet domena Republike Srbije .RS.

Svojom odlukom ICANN je predvideo da se tranzicija sa .YU na .RS domene okonča do 30. septembra 2009. godine.

Aktiviranje .RS domena na Internetu, saglasno odluci ICANN, očekuje se do kraja meseca, a RNIDS će ubrzo staviti na javnu raspravu predloge pravilnika o registraciji novih domena i prelasku sa .YU na .RS.

Share This

Pogledi dvojice poznatih srpskih liberalnih ekonomista na kosovski problem.
Jedan je "državotvoran", drugi "mundijalista":

Boško Mijatović u NSPM:
Prva tema koju ćemo razmotriti je pitanje da li će tvrda pozicija Srbije doneti velike i nenadoknadive ekonomske gubitke zemlji i njenim građanima. Moje je uverenje da neće. Evo zašto. Jedini potencijalni ekonomski gubitak može poteći od slabljenja podrške Evropske unije i kasnijeg učlanjenja u istu. A to nisu verovatne opcije. Jer, EU je odavno rekla da neće uslovljavati podršku Srbiji, i onu finansijsku, popuštanjem Srbije kod kosmetskog pitanja. I zaista, kažnjavanje Srbije od EU zbog borbe za sopstvene teritorije bilo bi vrlo ružno i niko u Evropskoj uniji ne sme krenuti tim putem. Makar otvoreno. Hoću reći da verujem da od dva kanala direktne finansijske podrške EU Srbiji onaj koji obuhvata budžetsku pomoć neće biti ugrožen. Još manji rizik postoji kod kreditiranja infrastrukture u Srbiji od EU, budući da i ona ima neposredan interes da se u Srbiji glavna infrastruktura, posebno ona saobraćajna, dovede u red jer predstavlja deo panevropskih mreža. Postoje i trgovinski preferencijali koje nam je EU dala, ali verujem da oni neće biti opozvani ukoliko ne popustimo, kao i da nisu previše bitni jer se primenjuju na proizvode koji su manje važni za Srbiju, ili su kvote relativno skromne ukoliko su važni... Onaj bitniji i atraktivniji mamac – učlanjenje Srbije u Evropsku uniju – stalno nam Holbruk, Polt i slični dobronamerni građani podmeću pod nos. Kažu, kod izbora Kosovo ili Evropa – opredelite se za Evropu. Naravno, dilema je lažna i predstavlja običnu političku propagandu. Naime, prijem Srbije u EU svakako nije izvestan, čak i da ovog trenutka predamo Kosmet. Jer, prvo, Evropska unija ima krizu identiteta posle neuspelog referenduma o ustavu i, drugo, EU ni sama nije raščistila dokle da ide na istok a da ne oteža sopstveno ionako teško funkcionisanje. Naime, njen složen sistem odlučivanja, sa svakodnevnim teškim cenjkanjima, može da funkcioniše samo među zemljama koje pripadaju istom civilizacijskom krugu, dakle u krugu zemalja koje ipak podjednakim očima gledaju na osnovne stvari i koje uživaju međusobno poverenje. S druge strane, uključenje balkanskih i sličnih istočnoevropskih zemalja donosi rizik pojačanja sukoba oko elementarnih stvari ...
Zaključak je da se samo deca mogu uplašiti na način na koji to neki pokušavaju da učine sa nama.

Vladimir Gligorov u Peščaniku:
Demokratska stranka bi imala još veće koristi od rešenja kosovskog spora, ali kada bi se za to zalagala, morala bi prvo da pređe u opoziciju. Za Demokratsku stranku Srbije to je apsolutno odlučujuće za sam opstanak stranke, o udelu u vlasti i da ne govorimo. Za Radikalnu stranku je to jedino političko pitanje koje je može u nekom času dovesti na vlast. U izvesnom smislu, vodeće srpske političke partije crpu političku podršku, a njihovi lideri vlast, iz onog izvora moći kojeg je otkrio Slobodan Milošević na Kosovu na početku svog političkog uspona. Velike i male političke karijere se još uvek prave na Kosovu...

Ukoliko se pregovori vode dok se ne dođe do dogovora, s tim da obema stranama odgovara postojeće stanje više nego bilo koje kompromisno rešenje, i ako nema arbitriranja posrednika ili Saveta bezbednosti Ujedninjenih Nacija kada je reč o mogućim rešenjima, dakle ako se vode pod uslovom da „nema unapred utvrđenog rešenja i rokova“, tada je vrlo verovatan spontan ishod, znači ishod do koga će doći evolucijom postojećeg stanja stvari, koji može da dovede do podele Kosova, ako ostane bilo šta da se deli, budući da nije lako predvideti demografska kretanja posebno među Srbima, i do integracije podeljenih delova sa Srbijom odnosno Albanijom.

Revenue Science objavio je nedavno rezultate istraživanja, prema kojem reklame koje su zasnovane na bihejvioralnom sistemu oglašavanja (behavioral advertising) su bar 10 odsto efikasnije od kontekstualnih reklama (contextual ads, contextual advertising), bar u 14 kategorija proizvoda, odnosno u industrijama kao što su moda, elektronki uređaji i finansije.

Prema ovom istraživanju u industriji prodaje kompjutera i opreme procenat uspešnosti bihejvioralnih reklama je 17 odsto bolji od kontekstualnih, u auto industriji 18 odsto, a u telekomunikacijama procenat uspešnosti se penje na 20 odsto, u odnosu na kontekstualno oglašavanje.

Ova studija pokazuje da je 63 odsto ispitanika reagovalo na bihejvioralnu reklamu, naspram 49 odsto ispitanika koji su reagovali na kontekstualnu reklamu.

Bihejvioralno oglašavanje jeste kvalitetnije, ali je i komplikovanije od kontekstualnog oglašavanja

Kada se racionalno (teorijski) posmatra odnos između kontekstualnog i bihejvioralnog oglašavanja, reklame koje se postavljaju u kontekstu ključnih reči posmatrane stranice generalno imaju manju verovatnoću “pogađanja motiva” dolaska korisnika na tu stranicu, u odnosu na “posmatranje” ponašanja korisnika kroz nekoliko stranica Web sajta, i tek nakon toga kada se plasira reklama.

Već duže vremena, pored onih stručnjaka koji iz sve snage promovišu bihejvioralno oglašavanje, sve veći broj onih koji posmatraju šta se realno dešava u implementaciji ovog tipa oglašavanja:

  • Većina korisnika kontekstualnog oglašavanja nema dovoljno znanja iz ove oblasti,  koja je generalno jednostavnija od bihejvioralnog oglašavanja. To je jedno vreme dovodilo dotle da je počela da opada generalna efikasnost kontekstualnog oglašavanja (potrebno je znanje biranja adekvatnih ključnih fraza, adekvatnih tekstualnih poruka u odnosu na ključne fraze, kao i optimizacija same pristupne stranice na koju stiže posetilac koji je kliknuo na reklamu)
  • Bihejvioralno oglašavanje u praksi se najčešće izvodi kao segmentacija korisnika, jer je to jednostavnije od sistema koji spaja sva stečena znanja o korisnicima Web sajta (Customer Relationship Management - CRM), sa svim stečenim znanjima o potencionalnim klijentima organizacije koja želi da se oglašava kontekstualno. Drugim rečima, segmentacija korisnika je veoma opšta podela, kojoj aktuelni posetilac Web sajta može da odgovara, ali veoma često nije u “odabranoj grupi”. Bihejvioralno oglašavanje se najkvalitetnije izvodi pri pojedinačnom praćenju prethodnog i aktuelnog ponašanja korisnika, ali ovaj sistem je veoma problematičan i sa aspekta prava privatnosti posetioca Web sajta.
  • Za kvalitetno bihejvioralno oglašavanje potrebno je da Web sajt ima veoma dobro  definisane (izdiferencirane) grupe sadržaja i informacije (znanja - intelligence) kako korisnici sajta inače koriste te sadržaje i zašto ih koriste. Ovo se postiže sa naprednom upotrebom CRM softverskih rešenja (znači, ne samo imati CRM softver, već iz njega izvlačiti informacije, i primenjivati ih u poslovnoj praksi).
  • . . .

Indikativno je da su predstavnici Google-a veoma oprezni kada se priča o efektima bihejvioralnog oglašavanja. Oni se zadržavaju na nivou aktuelnog pretraživanja korisnika i rezultata pretrage, sa reklamama u kontekstu pretraživanja (zadržavanje na aktuelnoj sesiji korisnika). U linkovanom članku piše da je Google vršio istraživanja bihejvioralnog oglašavanja, ali da su odustali zbog problema sa privatnošću korisnika.

Sa druge strane, Google je pustio na korišćenje širem auditoijumu veoma ozbiljan sistem plaćanja oglašavanja po akciji korisnika (Pay Per Action), koji približava oglašavanje samoj prodaji (naravno, i za ovakvo oglašavanje potrebno je veoma veliko znanje da bi efekti bili zadovoljavajući).

Srbija i napredni sistemi online oglašavanja

U našem slučaju dobro je da je sistem kontekstualnog oglašavanja počeo da se sve više primenjuje (pogledati reklame pri Google pretragama, kao i broj korisnika koji isprobava reklame na E-target PPC servisu), a što se tiče ostalih sistema (kao što je bihejvioralno oglašavanje), proći će verovatno 7-10 godina kada će ovako nešto biti pomalo aktuelno i kod nas.

Ova tematika je bitna za one pojedince i firme koji žele da se oprobaju sa prodajom preko Weba u inostranstvu, gde se mora pratiti sve ono što je ovog momenta aktuelno.

Share This

Nеvеrovаtno, аli istinito. Prе tri godinе (sеptеmbrа 2004. godinе) u zаpisu „Trаžim monolog LJubе Moljcа“ pokušаo sаm dа pronаđеm аudio snimаk ili kаsеtu LJubе Moljcа koju sаm čеsto kаo klinаc slušаo (а kojа jе nеtrаgom nеstаlа iz mog posеdа).

Vеć dužе vrеmе pokušаvаm dа u oflаjn vаrijаnti pronаđеm kаsеtu LJubе Moljcа koju sаm imаo počеtkom dеvеdеsеtih, аli mi jе nеko „cаpnuo“, nе znаm kаd i nе znаm gdе. Inаčе, onа dаtirа još vаljdа od srеdinе osаmdеsеtih. Nа DC++ mrеži sаm nаšаo dvе vеrzijе bеsеdа LJubе Moljcа, аli to nijе to. Ovo što sаm jа imаo jе mnooogo boljе i dužе.

Jučе sаm sе jаko obrаdovаo jеr sаm konаčno nаšаo ovo što sаm toliko dugo trаžio. Nа forumu RapidShare berza nеki dobаr čovеk (hvаlа mu!) postаvio jе link nа RapidShare.com zа ovo sjаjno dеlo čuvеnog LJubе Moljcа sа punim nаzivom „Pozе zа licе LJubе Moljcа - To sаm jа“.

A strаnа аudio kаsеtе „Pozе zа licе LJubе Moljcа“

Dodаtаk: Dirеktni linkovi zа gorе pomеnuti i još tri snimkа LJubе Moljcа sа rаpidа su:

Lozinkа zа otpаkivаnjе ovih RAR аrhivа jе www.rs-berza.com

© Alеksаndаr Urošеvić zа blog Urkеtovi zаpisi. Slobodnа upotrеbа sаdržаjа u sklаdu sа BY-CC-SA 3.0 licеncom. | Dirеktnа vеzа | (7 komеntаrа)

Dodаj nа del.icio.us

Potrаžitе blogovе koji su povеzаni sа ovim zаpisom nа Technorati

Ako žеlitе dа poglеdаtе drugе zаpisе nа ovu tеmu, poglеdаjtе аrhivu zаpisа zа kаtеgoriju Rаzonodа.

Često vam se desi da biste nešto napisali na blog a da u tom trenutku jednostavno nemate vremena da napišete članak, ili vas jednostavno mrzi. Ubrzo potom nekako ta ideja izvetri i nikako da je realizujete, pa dozvolite da vam blog zvrji prazan i po nekoliko dana, sedmica, meseci (zavisno od nivoa kompulsivnosti :)). Daleko od toga da vaša kreativnost ne doseže granice nezamislivog, ali zašto nekad ispustiti jako dobru temu zarad lenjosti ili čega već ako postoji već način da se tekst u nekoj skorijoj budućnosti napiše.

Drafts

Kako ja to radim? Nismo jedini koji imaju slične probleme, i većina blog platformi (WP u mom slučaju) poseduju ono čuveno dugme SAVE, gde vaš započeti članak ide u drafts i čeka svetlost dana. Iskoristite tu opciju, posvetite nekoliko sekundi skiciranju ideje čisto da ona ne odleti, napišite okvirni naslov i nabacajte ključne reči, fraze i šta vam već može pomoći kasnije u pisanju teksta. Sledeći put, kad budete imali vremena sačakaće vas ideja o kojoj ste razmišljali, delimično razrađena i ostaje vam samo da je uobličite i objavite na blogu. Samim tim i više sadržaja i zagarantovano viši nivo kompulsivnosti )

Draft Skica

Nadam se da će vam ovo koristiti nije baš da sam izmislio toplu vodu, ali predstavlja ponekad dosta korisnu metodu za “čuvanje misli”. Na kraju krajeva ako i nemate vremena da napravite draft na kompu, zapišite na papir, bitno je da ideja ostane tu gde jeste, a vi ćete već naći i vreme kad da je realizujete. Sve ovo, naravno u cilju, redovnog održavanja bloga, što je jedan od preduslova da bi se neki blog smatrao uspešnim.

Jedan od razloga zbog kojih su krediti tako skupi je u obaveznim rezervama, odnosno stopi obavezne rezerve.
Pogledajte ceo post.

Problem je samo što Jelašić nema mnogo alternativa. Da bi smanjio ponudu novca NBS mora ili da povećava obaveznu rezervu ili da povećava referentnu kamatnu stopu ili da izdaje blagajničke zapise. Ali sve tri opcije poskupljuju kredite.

Siguran sam da će cena kredita padati u narednom periodu. Do sada smo imali situaciju sa rastom kursa dinara i inflacijom u isto vreme. Tako nešto je moguće samo ako u zemlji postoji višak deviza. Sa liberalizacijom uvoza prema EU i članicama CEFTA devize će lakše izlaziti iz zemlje i pritisak na inflaciju će biti manji. Neće biti potrebe za restriktivnom monetarnom politikom, što znači da obavezna rezerva i kamate mogu pasti.

Naravno, postoji i jednokratno rešenje -- uvođenje evra. Tada bi kamate bile jednake kamatama u EU, plus neki transakcioni troškovi i rizik. Kolike su kamate u Crnoj Gori?
Boris Tadić: Srbija neće ratovati.

Da li su ovakve izjave racionalne? Ako je cilj predsednika i Vlade da spreče nezavisnost Kosova, onda bi u ovom trenutku trebalo da izigravaju pretnju. To je teško, imajući u vidu da je dosta očigledno da nikome u Srbiji nije do novog rata, ali bi optimalna strategija za one koje hoće da sačuvaju Kosovo bila glumiti kredibilnu pretnju.

Microsoft je u sklopu svog Live portala pokrenuo servis za prevođenje.
translator.jpg
Servis pokriva nekoliko najrasprostranjenijih svetskih jezika. Naravno u toj grupi se ne nalazi srpski jezik ali svi koji govore engleski, nemački, španski itd. mogu ovaj servis koristiti. Naime prevođenje se sprovodi u realnom vremenu. Tekst koji želite prevesti se iz jednog okvira gde ga unosite automacki se prevodi u drugi okvir. Veličina unetog teksta je ograničena na 500 reči. Takođe preko pomenutog servisa možete prevoditi i web stranice.

Share This

Malo bih napisao nešto o anketama i rezultatima tih anketa, o njima čemo slušati još puno u slijedeća tri mjeseca, no da bi se ufurali u problematiku, predlažem da bacite pogled na slijedeći video u kojem HDZov jurišnik Andrija Hebrang, čovjek koji juri i koji kroz prozor nije pogledao u zadnjih petnaest godina (čini se da njemu rat još uvijek nije završio), isporučuje govor HDZovim sljedbenicima. Osobitu pažnju posvetite na rečenicu koju izgovara na samom početku treće minute, iako je i ostatak govora u najmanju ruku monumentalan. Obožavam Andriju Hebranga, on je tako očigledna i monumentalna meta.

http://www.youtube.com/watch?v=eS3Wp61FtgE

Isti taj Andrija Hebrang (volim pisati njegovo ime, tako gordo zvuči) dao je prije neki dan i intervju Jutarnjem listu u kojem kaže slijedeće:

• Biste li smatrali neuspjehom ako na izborima HDZ zabilježi lošiji rezultat nego 2003. godine?
- Ne. Neuspjeh bi HDZ-a bio kada bismo imali i jedan posto manje od SDP-a.

• HDZ bi bio zadovoljan i s jednim zastupnikom više?
- Da, jer nam to daje mogućnost sastavljanja vlade.

• Milanović je obećao da će odstupiti ako njegova stranka izgubi na izborima. Treba li Sanader otići ako HDZ izgubi?
- Ako HDZ izgubi izbore, to neće biti pogreška HDZ-a, Sanadera i vlade. Sanader je pokazao kako se upravlja državom, provode projekti i rješavaju problemi. Da Sanader nije riješio dug umirovljenicima i novim umirovljenicima, vratio prava braniteljima, ostvario rekordan porast BDP-a, zaustavio vanjsko zaduživanje i sveo teški proračunski deficit u okvire koje prihvaća EU, moglo bi se reći: on je kriv. Ali učinio je sve što je obećao i što su birači tražili. Izgubi li, to će biti posljedica nekih drugih okolnosti.

Ova Hebrangova izjava mi je jako zabavna zato što se on automatski pozicionira za gubitak izbora. Eto, ako HDZ izgubi izbore (a u ovome času se to čini kao izvjesna situacija) to nikako ne može biti Sanaderova greška, to su neki “vanjski faktori” (ko nekad) i vodstvo vizionara Sanadera, majstora za crisis management, etiketiranog spin doktora, doktora bez doktorata, jamca za Kutline kredite, osvjedočenog kolekcionara satova i ljubitelja Veronske operne scene ne može biti nikako stavljeno u pitanje. Show MUST go on! I dok još možemo diskutirati o tome hoće li SDP pobijediti ili neće, 100% je sigurno kako HDZ neće niti izbliza ponoviti uspjeh iz 2003. godine te kako će po svoj prilici imati najmanje 1/3 manje zastupnika u Saboru. A sve to nas skupa dovodi do pitanja anketa koja su strankama (pa tako i HDZu, koji, tehnički gledano, i nije stranka) vodilja što i gdje raditi kako bi poboljšali rezultat.

Najbolja je fora ekskluziva koju je Večernji jučer provalio a koji kaže:

Nakon što ga je sinoć, naime, spomenuo sam Sanader u Slavonskom Brodu, a neslužbeni stranački izvori dali podatak da HDZ dobiva 26 posto, a SDP 23,3 posto, nastala je prava potraga za najnovijim podacima, koja je odmah udarila o zid. U GfK su potvrdili da su proveli istraživanje koje je od njih naručio HDZ.

Istraživanje je bilo opsežno, s puno detaljnih pitanja, provedeno terenski, u obliku osobne ankete, a uzorak je maksimalno pažljivo odabran.

Pazite školski primjer dobro odrađenog novinarskog posla: Napravljena je anketa, rezultati ankete su”vrući” (piše novinar koji redak ispod), potraga za rezultatima je “udarila u zid” (HDZ je inače glasovit po tome da uspjeva i najveće državne tajne zadržati u uskom krugu od 4.5 milijuna ljudi bez da procure dalje), i u stvari od samih rezultata ništa, osim da Maček odlučno demantira da je po rezultatu te ankete SDP vodeći (što bi opravdalo zašto je rezultat “vruć”, a GFK ne želi prozboriti o rezultatima niti riječi osobito kada su nepovoljni po naručitelja, a svi znamo što se događa s glasnicima loših vijesti, osobito ako su vijesti nastale terenskom anketom, stratificirane i podešene da reprezentativno reprezentiraju stanje na terenu).

I sada, na kraju balade, još bih ja bio i voljan povjerovati novinaru i gore navedenim HDZovcima da svega dva dana ranije na sva usta nisu razglasili rezultate jedne druge ankete i jedne druge agencije (ovaj puta Pulsa) a koja je provođena u IX izbornoj jedinici, a vijest kaže:

…Iizgledi da HDZ izgubi svoje uporište u Lici te sjevernoj i srednjoj Dalmaciji gotovo i ne postoje. Da su sutra izbori, HDZ bi u toj jedinici dobio 46 posto glasova, a njihov glavni konkurent u utrci za vlast SDP  19 posto…

…Zanimljivost koju je izbacilo  ispitivanje je i lošiji položaj HSP-a u toj izbornoj jedinici nego što pravaši očekuju. Jer, nadali su se da bi upravo slučaj Gotovina, čijemu su se izručenju oni suprotstavljali, mogao navesti velik postotak HDZ-ovih birača da se okrenu HSP-u.

Ima ta anketa još jednu zanimljivost koju je novinar večernjeg nekako ispustio napisati, a koja je zanimljivija od igre s HSPom, a ta je da je po rezultatima izbora iz 2003, HDZ u devetoj izbornoj  imao nekoliko postotaka više glasova, a SDP nekoliko postotaka manje od gore navedenih. No ajde, neka im bude, moraju i oni negdje pobijediti jer inače bi se zbilja nadurili :).

Misao dana:
Do you ever get the feeling that the only reason we have elections is to find out if the polls were right?

biZbuZZ – Internet marketing“ je druga po redu konferencija o savremenom internet poslovanju. Biće održana u Niškoj Banji u periodu od 24-26. oktobra tekuće godine, u prostorijama hotela “Radon”.

Ovogodišnja konferencija za temu ima Internet marketing i isplativost kompanijskih sajtova i u tri dana će pokriti jedan veoma bitan aspekt savremenog poslovanja odnosno poseban oblik marketinga koji postaje neophodan za uspešno poslovanje. Upoznavanje sa svim oblicima Internet maketinga kao i načinima i modelima primene postaje neizostavan alat za borbu i prevlast u doba hiperkonkurencije.

Konferencija okuplja pre svega stručnjake iz oblasti, koji će imati priliku da predstave uspešne projekte i web startupove, daju preko potrebna znanja ljudima koji na slučnim projektima rade, kao i privrednike, potencijalne investitore i sve ljude zaintrigirane temama koje će biti predstavljene.

Na konferenciji naćiće se veći broj interesantnih predavača iz regiona.

U svakom slučaju, vidimo se tamo…  :grin:

Share This

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37