Unosi za: Arhiva za 2007/10
Pre trideset godina nagli porasti cena nafte su se zvali "naftni šokovi". Ovaj grafik pokazuje zašto to više nije tako. Udeo energije u ekonomiji opada. Energija je danas dovoljno nevažna da više ne može da izaziva makroekonomske potrese, a ni da bitnije utiče na spoljnu politiku.

Ghost Town (Song about Chernobyl)…. Pre vise od dvadeset godina, 25. aprila 1986. godine desila se najveca nuklearna katastrofa na nuklearnom reaktoru. O tome sta je sta se desilo i sta je krenulo naopako vec sam ovde pisao. Mnogo toga je vec receno o tom uzasnom dogadjaju. Najveci utisak na mene ostavio je sajt sa fotografijama iz “grada duhova”. Fotografije je snimila jedna devojka iz Ukrajne, vozeci motor kroz ovaj grad u kome je stalo vreme.

Takodje, snazan utisak ostavlja i pesma Ghost Town, koju su snimili Huns & Dr. Beeker u znak secanja na ovaj dogadjaj:

(Either JavaScript is not active or you are using an old version of Adobe Flash Player. Please install the newest Flash Player.)

There was no way they could have known that morning
That they awoke upon a fateful day
The killer wind came down without a warning
and no one had the chance to get away

The firemen were brave they fought with honor
But the blaze was more than it appeared to be
And one by one they fell beside their comrades
The victims of a foe they could not see

chorus:

Mama where are you - Papa where did you go
And where are all the children who used to play here
Only heaven knows
What they saw defied all explanation

Someone said the trees were glowing red
They say the light came from the radiation
But maybe it’s the spirits of the dead

[chorus]

Gone the homes the gardens and the playgrounds
Gone the souls who made their livings here
They say this place will always be a ghost town
It will be for at least six hundred years

10 belanca, 10 kasika secera, 6 kasika mlevenih oraha, 150gr seckanih oraha, 100gr suvog rgozdja, 100gr seckanih smokvi i 5 kasika brasna. Ispeci dve takve kore. Fil: 20 zumanca umutiti na pari sa 20 kasika secera i na kraju dodati 200gr cokolade. Posebno umutiti 2 margarina sa 400gr prah secera i kada se ohladi sjediniti. Filovati-kora, fil, [...]
Umutiti 10 belanca pa dodati 10 punih kasika secera i 8 kasika brasna. Pece se u serpi od 4L.Kada se ohladi, preliti sa 250ml zasladjenog mleka. Fil: Skuvati 1 puding od cokolade sa 250ml mleka, 1 margarinom, 5 zumanca i 3 kasike secera.Tako i drugi fil, samo razliciti puding(malina). Filovati tortu prvim filom, drugim i na kraju slagom.

Nekada davno, u zaboravljenoj zemlji seljaka (i ovo nije stih Desanke Maksimović), ljudi su imali bašte, negovali svoj crveni paradajz, okopavali svoj krompir, čistili svoj grašak, sadili svoj kukuruz…
U svojoj avliji su imali taman koliko im TREBA.
Da zadovolje sopstvene POTREBE.

E onda je u toj zaboravljenoj zemlji seljaka, današnjim gledanjem stvari, neko postao “nisam seljak” i setio se da sve to može da se pravi i za druge ljude. Pa su onda imali više crvenog paradajza, više okopanog krompira. Sada ne samo za sebe, no i za komšije. Komšiju komšije. Za druge.
Krenulo se prodavati.
I prodavati.
I prodavati.
I galopirajućim mutacijama pravac u budućnost.
U našu sadašnjost.
U kojoj više nema POTREBA.

Sva naša društva su sve manje usmerena ka POTREBI, a sve više ka ŽELJAMA.
I ceo kapitalistički svet (potomci onog „nisam seljak“) se zdao da te naše ŽELJE potpiruje, duvajući laganu vatricu u džep.

I.

Više nije važno da se imaju stvari. Jer imanje je KRATKOTRAJAN proces.
Važno je da se ima MOGUĆNOST KONSTATNOG IMANJA ili u prevodu KONSTANTNE KUPOVINE.

Nije isto imati pare za patike. I patike.
MORATE uvek imati pare za patike, i sve veći broj patika. I cipela.
I paradajza. I krompira.

A.

Sve naše potrebe su odavno zadovoljene.
A one životne zjape prazne, ko grobnice.
One nisu važne.

Sem možda ponekom “seljaku”.

Kora: 6 belanca umutiti sa 6 kasika secera, 2 kasike brasna i 4 kasicice dzema od kajsije. Tepsiju podmazati uljem i dno posuti sa 100gr seckanih oraha. Preko staviti ovu smesu i peci na temperaturi od 150C nekih 30-tak minuta. Krem: 6 zumanca, 6 pune kasike ostrog brasna, 8 kasika secera, 1/2 L mleka. Kad se ohladi dodati jedan [...]

Bizzbuzz konferencija, Niška banja, je došla i prošla.
Dragana kaže da je medju poslednjima koja o dogadjaju piše ali izgleda da to nije ona nego ja. Elem, zaista do sada nisam imala vremena da bilo šta napišem, čak ni da prebacim slike i pošaljem ljudima. Elem svi koji to očekuju a ovde se zateknu, poslaću Vam fotke.Od mene, mali osvrt, jer za veći, nema se vremena. Ali u najmanju ruku konferencija zaslužuje puno pisanja i ovom prilikom zahvalnost Aleksandru i Viti na dobroj organizaciji. Naravno ima propusta, ali ništa što treba naglašavati. Želim im puno uspeha ubuduće i naravno da bizzbuzz postane tradicionalna konferencija koja će imati sve ono što zaslužuje , pre svega dobre sponzore :) Jedan moj komentar pri samom kraju konferencije koji sam uputila Eniax-u bio je, mogu knjigu napisati o protekla tri dana. Ovde, sasvim sigurno neću pisati knjigu. Ali osvrnuću se na, neka predavanja, ljude i druženje.

(more…)

Share This

I kora: 10 belanca, 20 kasika secera, 10 kasika mlevenih oraha, 10 kasika seckanih oraha, 1 kasika brasna. II kora: Kao i I, samo ide jos 100gr suvog grozdja. III kora: Kao i I, samo jos 100gr seckanih smokava. I fil:  150 ml mleka prokuvati sa 300gr secera i dodati 150gr mlevenih oraha i kuvati dok se ne zgusne. kada se ohladi [...]
Umutiti patispanj od :8 jaja, 8 kasika secera, 8 kasika brasna. Prokuvati 1L mleka sa 500gr secera, tako da pozuti i dodati 300gr margarina, 300gr oraha, 100gr cokolade. Dok je jos vruce izmrviti patispanj i izmesati sa filom. Izliti u serpu u kojoj je predhodno stavljen celofan. Kada se stegne okrenuti i nafilovati sa slagom.
Bio sam dva dana u Crnoj Gori na nekom skupu nevladinih organizacija i čuo par zanimljivih stvari.

Prvo, složili su se da se situacija po pitanju demokratije značajno pogoršala od proglašenja nezavisnosti. Radi se o tome da je većina NVO-a i medija podržavala nezavisnost, pa su i oni bili podržavani od strane vlade. Od kako je taj problem rešen, NVO-ovi i mediji su počeli da pokreću pitanja korupcije i kriminala, pa je vlada počela da im šalje poresku policiju. Ja nisam čuo da je u Srbiji od 5. oktobra naovamo ikada poreska inspekcija posećivala NVO-ove.

Drugo, slušao sam intervju Igora Lukšića, ministra finansija. Mogu reći da je to bila muzika za moje uši. Pričao je o budućoj privatizaciji elektroprivrede, o planiranom smanjenju poreza, o tome da oni zasnivaju svoj razvoj na ekonomskim slobodama. Malo sam se zagrcnuo kada je rekao da je učešće javnih prihoda u GDP-ju 53%, ali on tvrdi da je to zbog loše metodologije proračuna GDP-ja i neplanirano visokih prihoda od poreza na promet nepokretnosti.

Takođe, svi se bave vestima da je Milo za nedelju dana zaradio oko 7 miliona evra, a Sveto 3 miliona za samo jedan dan.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37