Unosi za: Arhiva za 2007/12

Vodeni digitron/kalkulator

…iliti digitron. No, za razliku od uobičajenih gadgeta ove vrste ovaj se digitron za svoje napajanje koristi najobičnijom vodom. Iz pipe ili kupovnom, njemu je sasvim svejedno.
Zapravo ne koristi se vodom nego elektrolitima u vodi, no stvar je ista. Koliko vode je moguće naliti u spremnik ovog neobičnog digitrona nije mi poznato, no i to je u stvari svejedno kad barem vode još uvijek imamo na pretek. Ako se ne varam uređaj uopće ne sadrži mogućnost napajanja baterijama, a moguće ga je nabaviti po prihvatljivoj cijeni od 8,99 dolara.
Izvor… Vezani članci

Liječite ozljede USB grijalom by Groovyrider on November 2nd, 2007

Kasica monstruozna prasica by Groovyrider on August 2nd, 2007

Suncem pokretana vjetrenjača by Groovyrider on June 20th, 2007

Uredski katapult by Groovyrider on July 12th, 2007

Sony predstavlja Rolling Stone, pardon Rolly by Groovyrider on September 11th, 2007

Početkom novembra stigla mi je kopija Leoparda (nova verzija Mac OS-a sa oznakom 10.5). Pošto po prvi put u životu upgradujem Mac OS nisam znao jedno zlatno pravilo - nikada ne gazite postojeći OS novom verzijom već napravite backup i instalirajte novu verziju na čist disk. Očekujući da će upgrade proći bez većih problema samo sam pregazio postojeći OS i završio sa sledećim problemima:

  • Sistem ima problema sa gašenjem. Prilikom Shut Down disk ostaje aktivan i drži mašinu budnom. Računar se tada mora hardverski ugasiti i pri sledećem startovanju prijavljuje Improper Shutdown grešku.
  • Photoshop puca odmah nakon startovanja. Moram li da opisujem svoju sreću što softver koji košta 650e (bez PDV-a) i koji svakodnevno koristim ne radi na mojoj primarnoj radnoj mašini?
  • Neki korisni plugini za Mail.app i Safari.app ne rade na novoj verziji operativnog sistema. Ako je za utehu kod ovih programa je Apple baš napravio značajna unapređenje. Plugine ćemo sačekati…
  • Još par sitnica kojih sada ne mogu da se setim.

Ouch!

Sve su ovo stvari koje će doći na svoje vremenom ili nakon što odradim čistu instalaciju sistem, ali opet me nervira što sam se zaleteo i sebi samo napravio posla.

Razvijam i prodajem softver, trebalo bi bolje da znam šta znači major upgrade bilo kog softverskog paketa i da se NIKADA ne treba zaletati na latest and greatest verziju do onog trenutka dok ne dobije bar prvi bug fix upgrade.

Danas bi trebalo da se održi hitna sednica Vlade posvećena problemu NIS-a. Po onome što do sada znamo, Koštunica i njegovi ljudi su preuzeli nekakvu obavezu ili dali obećanje da će ruskom Gaspromu dati NIS bez tendera, za 400 miliona dolara. Sada je frka u Vladi jer treba ostale ubediti da taj zakulisni dogovor aminuju po kratkom postupku. Prve procene kažu da bi cena na tenderu mogla da bude bar 5-8 puta veća. Ja nisam siguran, ali bilo bi zanimljivo proveriti zar ne? Primećujem dosta zagonetno ignorisanje ove flagrantne činjenice u većem delu srpske javnosti.

Ministar Dinkić je poslao pismo premijeru u kome kaže da bi ovo mogao da bude vrlo loš dil. Rusi ne preuzimaju nikakvu čvrstu obavezu da grade gasovod kroz Srbiju, a skladište u Banatskom Dvoru bi bilo pet puta manje nego što je predlagala Vlada Srbije. Kako izgleda DSS je jako zainteresovan da se ovaj sporazum, uprkos svemu, potpiše 18. januara kad Putin dolazi u posetu Bugarskoj (ne Srbiji...). Kao da želi po svaku cenu da ima neki pandan Božinom SAP koji će biti 28. januara.

Sudeći po informacijama u medijima, ministri Bubalo i Cvetković nisu znali ništa o dilu, Ministar Dinkić je kategorički protiv i preti da će napustiti komisiju za pregovore sa Rusima. DS nije obavešten verovatno, ali će pokušati da nađe kompromis tako da Koštunica ostvari politički ono što želi, a oni ostanu u upravnim odborima i ministarstvima. Zadovoljni su da ih Koštunica ne najuri i dovede radikale.

Ovo će biti zaista neprijatan test za Tadića: koliko je "elastičan": da li će aminovati poklanjanje NIS-a bez tendera privilegovanom ponuđaču, i to još (kao što svako može da vidi) kao protivuslugu za političko pokrivanje propale politike koja će biti prošlost i pre nego što Gasprom stigne čestito da preuzme NIS? I kako se to uklapa u priču o "konsenzusu u vladajućoj koaliciji o evropskim integracijama"?
Svima, koji su mi poželeli sve najlepše u 2007. – uopšte nije upalilo. Molim, za 2008. umesto želja, šaljite novac, nešto alkoholnog ili čokoladu. Hvala!

iBeanBag Chair

Bolja polovica Gadgeterije svojevremeno je kupila jednu od ovih BeanBag sjedalica. Crvenu. I koliko god sam se protivio ovakvoj realizaciji sjedala moram priznati da me svojom funkcionalošću i prilagodljivošću iznenadila. Ipak, prošlo je podosta mjeseci otkada sam ju ‘trošio’, no da mi je kupila audio varijantu… Tko zna.
iBean Bag Chair klasična je sjedalica ove vrste, no s ugrađenim dodatkom i mogućnostima koji ju svrstavaju u kategoriju gadgeta. Sjedalica naime sadrži ugrađenih par zvučnika te subwoofer koji vam omogućuju da usporedo s izležavanjem uživate u audio uradcima svojih omiljenih glazbenika. Iako bi naslov proizvoda (prigodno uteftereno maleno ‘i’) sugerirao drugačije iBean Bag Chair kompatibilna je s bilo kojim uređajem iz kojeg je zvuk moguće izvući klasičnim kablom. Jedina razlika od uobičajenih BeanBag sjedalica ove vrste je cijena iBean Bag Chair-a. Umjesto maksimalnih 200tinjak kunica koliko proizvod ove vrste obično stoji (barem mislim tako) za audio varijantu potrebno je izdvojiti 99 dolara.
Izvor… Vezani članci

Jack pot svjetiljka by Groovyrider on September 27th, 2007

Stolica kao ruksak iliti objavite svijetu da vam nije sve čisto u glavi by Groovyrider on June 20th, 2007

Svjetiljke od žarulja by Groovyrider on September 9th, 2007

Erektivna svjetiljka by Groovyrider on July 27th, 2007

Beba kao morbidna svjetiljka by Groovyrider on August 13th, 2007

Samo bih da isparim

ponekad

 

polegnem na mekanu travu

kao rosa

 

samo bih da isparim

ponekad

u oblak se pretvorim

 

tiho kišim

 

nad rekom maglim

 

kružim

 

samo bih da isparim ponekad.

 

(autor pesme i spota: jelenaartpoezija)

Nemam utisak da vlada, novinari, pa i veliki deo stručne javnosti razumeju u čemu je problem sa inflacijom. O inflaciji se uglavnom govori u kontekstu opasnosti od njenog nekontrolisanog rasplamsavanja, kao da je to jedina loša strana inflacije. Recimo današnji naslov u Danasu glasi "Obuzdavanje probuđene inflacione aždaje".

Ustvari, nema opasnosti da inflacija nekako izmakne kontroli. Inflacija nije prirodna nepogoda, nego državna odluka. Verovatno je taj strah od nekontrolisanog rasplamsavanja kreiran tokom 1990-ih kada smo imali hiperinflaciju i mislili da je ona nekako neminovna, sve dok nije došao stručnjak-čudotvorac da to reši. O deda Avramu sve najlepše, ali nije potrebna velika ekspertiza da bi se zaustavila hiperinflacija. Potrebna je politička odluka, a ostatak je knjigovodstvo.

Inflacija je štetna iz drugih razloga, a ne zato što može da se otrgne kontroli. Prvo je loša zbog neizvesnosti. Građani, banke i privreda delom smanjuju tu neizvesnost računanjem u evrima ili korišćenjem deviznih klauzula, ali to ne rešava problem potpuno. Kao što smo se mogli uveriti ove godine, devizne klauzule ne rešavaju problem kada domaće cene rastu, a evro pada. Drugi problem sa inflacijom je loša alokacija resursa. U praksi, to znači da ste uzeli neke kredite koje inače ne bi, ili proizveli ili uvezli nešto što inače ne bi, da ste znali da će biti inflacije. Cene igraju ulogu signala za alokaciju resursa na tržištu, a inflacija remeti te signale. Posledice ovih problema su nemogućnost dugoročnijeg planiranja i donošenje pogrešnih investicionih odluka. U oba slučaja, inflacija, makar i uvek bila ispod 10%, sprečava tržište da nesmetano radi.

To su pravi problemi. Narodna banka Srbije za 2008. opet projektuje baznu inflaciju od 3 do 6%, što znači da ukupna vrlo lako opet može ići do deset. Inflacija se neće otrgnuti kontroli, ali ni politika večite inflacije od 5-15% ne pomaže privredi.

…i šta će me verovatno i dalje inspirisati…

Naša nasušna potreba da govorimo. Dajemo. Mlatimo rukama da bi nas čuli. Da bi se razumeli. Da se i dimnim signalima ako treba obratimo svetini. Ili bar najbližima. Ta iskonska snaga komunikacije je nešto s čim ću se doveka napajati.

Ritmično kretanje. Bilo čega.
Točkića na rolerima ili kazaljke na satu.
Tela.

Ti prekrasni krugovi. Obline.
Mehanizam satova. Prenos. Tika-Taka.
Protok.

Misaoni proces ujutro i uveče.
Dijametralne faze jedne te iste stvari.

Dečiji crteži i tanana razlika između napisati i nacrtati slovo.
I baš u toj granici čuči suština likovnog.

Zeleno, zeleno i samo zeleno. U svakom obliku i tonu.
Zeleno na vr’ planine ili resi moje ešarpe. Ne pravim pitanja.

Puno vreme. I to puno do pucanja! Da se prepoznati što tada vazduh dobije jednu specijalnu gustinu, pa čak i karakterističan miris. Nešto između kiselih jabuka pomešanih s cimetom s primesama mirisa hrastovine. Odlično osećanje mirišljavog smisla.

Pogledi.

Slučajni dodiri.

Nepredvidivost. Čuda.
Čak i ona koja su spakovana u „razbucati u paramparčad“.

Truba.

Talentovani ljudi.

I ljubav naravno.
Ko kruna svih prethodno nabrojanih stavki.
Jer bez nje se ni pedale ne okreću.
A kamoli planeta vrti.

Danas su 24 ovlašćena registrara otvorili .rs domene za potrebe priprema oko početka prodaje .rs domena. Primer ovakvog domena možete videti na Sezamhosting.rs

Za sada se za termin početka prodaje .rs domena pominje 28.01. (ponedeljak), oko 11:00. Sistemregistracije domena će ići tako što će se obrađivati jedan zahtev u sekundi, a registrari bi trebalo da puste na početku da se na svakih nekoliko sekundi prosleđuje jedan zahtev. Ideja je da se na što pravedniji način reši pitanje mase zahteva koja će se stvoriti na početku registracije.

U ovom periodu, za sada samo Eunet, CRI i SezamPro Hosting nude mogućenost kupovine domena putem platnih kartica, a ni jedan ovlašćeni registrar ne može da uslovljava kupovinu .rs domena kupovinom hostinga.

Prva priča:

Neko vam ukrade kola. Posle 15 dana nadju lopova, a on kaže "Pa nemojte odmah da mi ih uzmete, ja sam se na njih baš navikao, treba da postoji prelazni period od barem 5 dana - evo sutra ću da ga vozim malo manje, pa prekosutra još manje, pa ću za 5 dana da vratim auto u potpunosti." Policajci i sudije ga gledaju kao ludaka, primoraju ga da odmah vrati kola, osude na zatvor (ili čak ludnicu), a mora da plati i kaznu. Prijatelji mu kažu da je srećan što nije dobio batine.

Druga priča:

Neka firma je zaštićena carinom od 50%, što znači da plaćate 50% višu cenu za taj proizvod nego što bi plaćali da je trgovina slobodna. Pregovara se ulazak u WTO, a vlasnik te firme (podržan od strane sindikata, Privredne komore i resornog ministarstva) kaže "Pa nemojte odmah da ukinete carinu, nije fer, ja sam se na carinu navikao, treba da postoji prelazni period." Političari i građani prihvate to kao razuman predlog. Još ponude da plate program prekvalifikacije radnika i dodatne subvencije, kako bi se firma "pripremila za konkurenciju".

Suština je da vam je neko uzeo nešto što mu ne pripada. U jednom slučaju je on lopov, mora da vrati to što je uzeo i još da plati kaznu. U drugom slučaju, ne samo da nije kažnjen i da ne mora da vrati to što je uzimao sve ove godine, već mu se dozvoljava da nastavi da uzima, ali po malo manje dok ne dođe do nule. Koja je tačno razlika? Moralno je nema, ali postoji razlika u zakonitosti. U prvom slučaju je čovek ukrao nešto što nije smeo i tako je prekršio zakon. U drugom slučaju je ukrao nešto što je smeo i što je bilo u skladu sa zakonom.

Pouka je sledeća: Ako hoćete da prisvajate tuđe pare, postarajte se da vam političari prvo to omoguće. Tada ne samo da možete da kradete, već i ako vas uhvate u krađi, možete da tražite prelazni period u kojem ćete prestati da kradete!
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37