Unosi za: Arhiva za 2008/01

Ova paelja je kupovna ,zamrznuta. ali ja sam spremala i neku svoju koja je po mom ukusu sasvim bila OK Najbolja posuda za spremanje je VOK ali moze i u dobrom tiganju u kome nece zagoreti. Od sastojaka moze biti piletina,ali mi najvise volimo sa morskim plodovima i malo povrca. Ako ide piletina piletinu zasebno prodinstati u zasebnoj posudi. Povrce [...]
Cudni su puti gospodnji… Celog zivota se mucis, i nista. Neko se jednostavno rodi. Koliko god se trudis, uvek je nedovoljno. Mislis da radis ispravno, drugi misle drugacije. Kazu: rodi me majko pod srecnom zvezdom, pa me baci na djubre. I da ne nabrajam dalje, sustina je : neko moze imati sve i opet biti nesrecan i [...]

Taktilni MP3 player

Tržište prijenosnih audio/video playera prilično je jednstavno - imate obitelj iPod, koji drže ono neznam, 85 posto tržišta (slobodna procjena autora) i imate sve ostale, koji su na ovaj ili onaj način ugrabili ostatak postotka.
Predstavljam prijenosni audio player koji cilja na dio tržišta koji drži iPod Shuffle. Ispod haube radi se o sasvim običnom prijenosnom playeru nepoznatih tehničkih karakteristika, s obzirom da uređaj postoji isključivo kao koncept u glavi dizajnera Bomija Kima. Ono po čemu je ovaj uređaj nazvan ‘Tactile MP3′ - Osjetilni MP3 poseban je njegova vanjska strana. Naime, osnovne kontrole uređaja, točnije njih pet, izrađene su u obliku braillevog pisma.
Izvor… Vezani članci

Prijenosni audio hladnjak by Groovyrider on August 15th, 2007

Spasitelj starih LP ploča by Groovyrider on October 2nd, 2007

Analogno u MP3 jednostavno i lako by Groovyrider on August 26th, 2007

Prijenosno gitarsko pojačalo s USB izlazom by Groovyrider on August 4th, 2007

MP3 player u obliku ruža za usne by Zla by Zla on October 14th, 2007

Mi smo bar imali stare gitare… Poneki bedz na reverima…
Glupo bi zvucalo Je-Je! uz sve ove dileje s revolverima…
Al’ zastavu sezdesetih vezle su gramofonske igle…
I put od zute cigle prostr’o se pred nas…

Mi smo bar imali razne Ce Gevare… O-o, i vece prevare…
To mladost piri u dahu kao secer u prahu sa bundevare…
Protesti sedamdesetih vise su bili odraz mode
Jer bokal pun slobode tocen je za nas…

Mi smo bar imali putovanja… Perone, suze, cmakanja…
Crveni pasos bez mane sto prolazi grane bez puno njakanja…
Dnevnici osamdesetih svrljani su na jarke razglednice
Svet je lice sminkao zbog nas…

Mi smo bar imali one snove koji se tesko ostvare…
A snovi najcesce vrede tek kad s tobom osede… Kad s tobom ostare…
Nije bas sve na kantaru… Citavo cudo kupi lova
Ali snova nema piratiranih…

Onda su dosle devedesete, tuzne i nesretne… Opake…
Gospod je barut primirisao pa ladno zbrisao za oblake…
E, kad vec puknu ustave nema nam spasa dok se reke ne zaustave…
No, i taj dan ce svanuti…kad-tad

Onda su dosle devedesete, tuzne i nesretne… Fobicne…
U udzbenike i u citanke usle su bitange… Obicne…
Kasno je da se panici… Dali smo sansu da se ludilo ozvanici…
A sad smo prosto zgranuti?

Mi smo bar imali neke veze s planetom i sa ljudima…
Znalo se ko togu nosi a ko cvetic u kosi… O, blago ludima…
Danas se laz odvazila… A zadnja bagra kroji moral…
Pa je OK koral dignut oko nas…

Ma, jebite se, Devedesete, vas mogu jedino psovati…
Za vama niko nece zaliti niti vam stihove kovati…
Jednu ste mladost sludele, budite sretne ako vam i strofu udele…
Pred crkvom pravih vrednosti…

Ma, jebite se, Devedesete, i vasa prica je gotova…
I dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova…
Kad zakon metlom zamane… Ili ih pusti da se medjusobno tamane…
Sto ima svojih prednosti.

(Dj. Balasevic, Devedesete)

Nadam se da smo prevazisli simptome devedesetih za sva vremena, ne dozvolite reprizu, ne dajte povoda na neko pise slicne tekstove za poslednjih par godina ove decenije…

Bookmark:
Add 'Setite se devedesetih…' to Del.icio.usAdd 'Setite se devedesetih…' to diggAdd 'Setite se devedesetih…' to Feed Me LinksAdd 'Setite se devedesetih…' to TechnoratiAdd 'Setite se devedesetih…' to Yahoo My WebAdd 'Setite se devedesetih…' to Stumble UponAdd 'Setite se devedesetih…' to Google BookmarksAdd 'Setite se devedesetih…' to BlogmarksAdd 'Setite se devedesetih…' to FaceBookAdd 'Setite se devedesetih…' to Ukusno!Add 'Setite se devedesetih…' to HRdigg
Naravno to se ne odnosi na domaće Apple trgovine, s obzirom da su najavljene tek za kraj veljače. Međutim u Apple dućanima diljem svijeta se užurbano pripremaju za početak prodaje Mac Book Air-a, Time Capsule, novog Mac Pro i još pokoje sitnice. Što se tiče domaćih dućana navodno će Mac Book Air biti dostupan [...]
Često slušamo kako je sadašnji tempo ekonomskog razvoja "neodrživ", jer je stepen iskorišćvanja prirodnih resursa toliki da vodi njihovom iscrpljivanju, i da ne možemo dovojlno brzo da proizvedemo nove tehnologije koje bi nadomestile potrebu za korišćenjem postojećih prirodnih resursa, poput konvencionalnih izvora energije.

U osnovi ove doktrine je ono što Bjorn Lomborg naziva velikom litanijom ekološkog pokreta, da se stanje životne sredine stalno pogoršava, i da reusrsi postaju sve više ugroženi.

Ipak, ova pretpostavka je pogrešna. Pre nekoliko decenija desila se čuvena opklada između Juliana Simona i Pola Erlicha. Opkladu je ponudio Simon 1980. godine sa tezom da će cene vodećih sirovina 1990. godine pasti u odnosu na 1990. Erlcih je pristao. Kada je došla 1990. godina ispostavilo se da je cena svih tih sirovina zaista opala. Štaviše, cene svih značajnijih sirovina (osim nafte koja je u najvećoj meri pod kontrolom vlada koje je koriste u političke svrhe i formiraju kartele koji onemogućavaju funkconisanje sistema cena) tokom poslednjih pola veka kontinuirano padaju. Kako je to moguće, ako tržišta stalno rastu, skupa sa potrošnjom energije i sirovina?

To je moguće zato što je kapitalizam sistem koji stalno inovira tehnološke načine proizvodnje prilagođavajući se kretanjima ponude i tražnje. Ako tržište sa sistemom cena funkcioniše, ne može se desiti da se jednog jutra probudimo i shvatimo da su rezerve nafte, ili aluminijuma ili bakra iscrpene. Pre toga bismo dobili signal sa tržišta (mnogo godina pre njihovog konačnog nestanka!) da je tih sirovina manje kroz porast njihovih cena, i preduzetnici bi se postepno okretali drugim oblicima proizvodnje (jer im je skupo da plaćaju za redak resurs, a ne zato što su "ekološki svesni"). Aluminijum se koristi za gradnju automobila i aviona, ali se umesto njega mogu koristiti i neke sintetičke supstance koje su neiscrpne. Nafta i gas su energenti koji su dragocni za zagrevanje prostora i pokretanje mašina, a mogu se iscrpeti, ali nuklearnea tehnologija omogućava oslanjanje na praktično neiscrpan resurs - uranijum u zadovoljavanju istih ili sličnih potreba. Čim cena nekog resursa počne da raste, automatski sebični preduzetnici i špekulanti dobijaju podsticaj da tragaju za alternativnim, jeftinijim načina zadovoljavanja onih potreba koje su ranije zadovoljavali pomenuti resursi. To je uvek funkcionisalo, ukoliko vlada nije ograničavala proces inovacija.

To je ključni zaključak: ako postoji slobodno tržište sa cenama i vlada ne vrši regulatorni upliv, proces tržišnog takmičenja i inoviranja uvek i efikasno pruža supstitute postojećim proizvodima. Nema reusrsa na svetu za kojim je tražnja apsolutno cenovno neelastična, ukoliko je vlada veštački ne učini takvom, zabranom korišćenja supstituta. Recimo, tražnja za naftom i gasom izgleda danas mnogo neelastičnije nego što jeste zato što mnoge vlade, pod pritiskom ekoloških lobija zabranjuju korišćenje nuklearne enregije. Ako cene prirodnih resursa rastu, posebno ako nekontrolisano rastu, to je znak da vlada opstruira tržište, na ovaj ili onaj način, kao što u slučaju nafte to čini državnim vlasništvom nad postrojenjima za preradu nafte, ili u novije vreme sa kukuruzom, subvencijama za proizvodnju etanola, čime veštački podiže tražnju za kukuruzom. Dakle, cene svih, pa i prirodnih resursa na slobodnom tržištu teže padu. Zato je svaki ekonomski rast "održiv", samo ako su prirodni resursi, zajedno sa svim drugim resursima, izneti na tržište, i ako vlada ne opstruira korišćenje dostupnih poslovnih i energetskih alternativa svojim zabranama, nacionalizacijom ili subvencijama. Ako nema tržišnih cena, nema ni signala retkosti resursa, time ni načina da se on zaštiti od uništenja - Mizesova teorema iz 1921. godine.

To istovremeno pokazuje koliko je i teorija o "održivom razvoju" zasnovana na elementarnom nepoznavanju ekonomskih zakonitosti, kao i na socijalističkoj veri u vladu kao mudrijeg i kompetentnijeg upravljača prirodnim resursima od tržišta.

Već nekoliko dana na različitim mestima domaće blogosfere mogu se pročitati članci na temu zatvaranja Blog381.com besplatnog blog servisa (većina linkova do relevantnih komentara na ovu temu može se pronaći ovde).

Trenutno, prva strana ovog blog servisa izgleda ovako (više od 3 dana):

blog381 privremeno zatvoren

Bez obzira što ova stranica postoji u ovom obliku već nekoliko dana, na osnovu diskusije koja se vodi na različitim relevantnim blogovima o ovoj temi, naknadno je objavljen  poseban post na zvaničnom blogu ovog servisa u kojem se praktično objašnjava zašto ovaj servis može trenutno da ne radi.

(more…)

Ispričavamo se zbog ove posljednje i jučerašnjih neugodnosti vezanih uz dostupnost MacKorisnika. Promet koji MacKorisnik generira porastao je na preko 20GB mjesečno i tako je dosegao gornju granicu “shared hostinga” koji smo do sada koristili. Takav rast produkt je stalnog rasta posjeta koje su porasle za oko 30% od nove godine naovamo i živog “community-ja” [...]

Prethodni post je imao link ka stranici Jay Morrisey-a. Gledajući razne kompanije na našem tržištu primetio sam koliko ljudi trpi verbalno maltretiranje kako gazda, tako i rukovodioca. Uz saglasnost gosp. Morrisey-a, članak je preved.

Umetnost verbalnog maltretiranja - naučite kako da uzvratite!
Oko za oko čini čitav svet slepim, ali ja bih pre želeo da budem slep nego da vidim kukavicu u ogledalu. U našoj istoriji evolucije maltretiranje je bilo direktan rezultat fizičke veličine. Jedno ljudsko biće bilo bi maltretirano od strane veće životinje, a nekada i većeg čoveka. Ova formula i dalje važi, dovoljno je pogledati izbacivače u noćnim klubovima, obezbeđenje poznatih ličnosti i motocikl bande. Kako se tolerancija na fizičko nasilje u ljudskoj zajednici smanjuje, verbalno maltretiranje je pronašlo nov dom u našim životima.Često, udarci verbalnog siledžije mogu biti bolni kao i udarci u tuči pesnicama. Prema svim pravilima opstanka, ako ne naučite kako da se borite, izgubićete. Nemojte izbegavati maltretiranje, ali naučite da uzvratite kada neko pokuša.
Šta je verbalno maltretiranje?Verbalno maltretiranje je često put kukavica. Siledžija pokušava da razvije veći broj strahova kod svoje mete koristeći uvredljive i neprijatne reči. Ovo može ići do ekstrema - pretnjama fizičkim nasiljem. Međutim, više me interesuje verbalno maltretiranje koja nije nasilna po prirodi, već ona vrsta koju koriste advokati, korporativni rivali, policajci i gazde.

Tehnike maltretiranja

Svaka tehnika koju siledžija koristi ima isti cilj: da preuzme moć od vas. Svako od nas ima borilački duh, samopouzdanje koje nam omogućava da se ujutru probudimo i krenemo u svet. Vaš verbalni napadač će to pokušati da vam oduzme, i ostavi vas nervozne, u nedoumici o sebi, ili sa mucanjem. Vaš cilj: nikada ne predajte svoju moć. Uvek ćete imati svoju moć ako ostanete mirni, staloženi i opremljeni odgovorima koje ćete ovde naći.

Prekidanje

Ovo je situacija kada siledžija postavlja pitanje, i odmah prekida vaš odgovor sa novi pitanjem. Rezultat ove tehnike je da onaj koji odgovara nema šanse da obrazloži svoje odgovore, i ostaje uplašen potencijalnim pitanjem koje dolazi. Ovu tehniku najčešće koriste advokati i policajci. Strah da će biti pogrešno citirani ili iskaz izvučen iz konteksta stvara nervozu, često terajući žrtvu da se oseća malom, gubeći samopouzdanje u povratni udarac.

Vaša odbrana - Usporite

Ako neko pokuša da vas prekine u vašem odgovoru, jednostavno se zaustavite, i prijatno odgovorite:

Odgovoriću na vaše sledeće pitanje, kada završim sa odgovorom na trenutno.

Verovatno ćete čuti odgovor: “Idemo dalje.”. Na ovakav razvoj događaja, odgovorite sa samopouzdanjem:

Nastavićemo, onda kada ja završim.

Ovo je potrebno reći u mirnom tonu bez emocija. Nemojte biti uplašeni da odgovorite na ovakav način. Vaš cilj je da odvučete moć od siledžije. Siledžija će pokušavati da preuzme kontrolu nad konverzacijom novim prekidanjem. Potrebno je da usporite. Nastavite da govorite “Nisam završio(la)” kada pokušaju da prekinu razgovor.VikaStariji rukovodioci usijanih glava mogu izgledati kao bogovi na poslu. Umeju da se ponašaju kao da su stvorili kancelariju za 7 dana, i isto tako mogu da viču na zaposlene kako da su u deca. Ne dozvolite da vam se to desi. Postoje samo dve osobe koje mogu tako da se ophode sa vama a to su vaš otac i vaša majka. Verbalni napadač će pokušati da prenese dominaciju nad vama. Ako neko viče na vas na radnom mestu sa vašim kolegama koje gledaju, potrebno je da budete smireni i potpuno razoružate ovu osobu. Ako dozvolite da na vas viču ili se upustite u meč vikanja, vaš napadač je odšetati kao pobednik.Vaša odbrana – Prefinjeno poniženjeIako ovo može zvučati kontra-produktivno po vašu karijeru, morate se koristiti formom prefinjenog poniženja. Kao efekat, morate poniziti napadača tako što ćete ostati mirni i pokazati kako je on/ona kralj/kraljica drame.Mogu posvedočiti jednim primerom kolege koji je bio napadnut od strane starijeg rukovodioca. Kako je rukovodioc pojačavao glas ne bi li pokazao dominaciju, kolega j jednostavno rekao:

Razumem vašu brigu. Ipak mislim da ste veoma emocionalni ovog trenutka. Zašto ne bismo razgovarali o tome onda kada budete imali vremena da se smirite.

Multiplikovani bes je počeo da sija iz očiju rukovodioca. U trenutku očaja kako bi ostao dominantan, rukovodioc je još povisio glas i odgovorio:

NE! Razgovaraćemo o tome ovog trenutka!

Moj kolega je ustao sa stolice i odgovorio mirno:

Razgovaraću sa vama ali vam neću dozvoliti da vičete na mene. Vi ste moj šef i ja vas poštujem ali niste moja majka.

Moj kolega je uspeo da zadrži svoju moć i preusmeri nazad željeni efekat na napadača. U želji da prikaže dominaciju, stariji rukovodioc je ispao emocionalan. Dominacija je prešla na mog kolegu, koji je slučajno preuzeo rukovodeću poziciju šest meseci kasnije. Kao u džudou, iskoristio je napadačevu snagu i težinu protiv njega samog.Poplava informacijaOvu taktiku koriste besni advokati koji pokušavaju da stignu do odluke šikanirajući predstavnika javnog mnjenja. Plaveći žrtvu trgovinskim žargonom, pravnim dokumentima i referencama trgovinskog zakona, žrtva se oseća preplavljena i ima emociju davljenja. Advokati koji praktikuju ovu tehniku su u potpunosti svesni da članovi javnog mnjenja ne razumeju šifre referenci i podlogu na kojoj se zasnivaju. Ne pokušavaju da informišu, već da maltretiraju. Kreirajući kod vas osećaj preplavljenosti postajete prihvatljivi učesnik njihovog plana. NE DOZVOLITE da vas iko natera da se tako osećate.Vaša odbrana – Aktivna radoznalostAktivna radoznalost se pojavljuje onda kada ste uzbuđeni da naučite nešto novo. Ovaj stav će najverovatnije dovesti vašeg napadača do ludila. Vaš cilj je da ga naterate da vam objasni i najmanju stvar, a da pritom izgledate veoma zainteresovano da naučite. Ako pokušaju da vam prete, ponašajte se kao dete koje pokušava da nauči da svira gitaru. Vi se smejete, ljubazni ste i radoznali.Kako vas obasipaju zakonima iz trgovinskog prava, smejte se, klimajte glavom i naterajte ih da vam objasne sve fine detalje. Ophodite se prema informacijama kao da ste u školi. Ne predajte svoju moć. Dok imate vaše samopouzdanje u prednosti ste.MamacKao u pecanju, mamac se koristi kako bi vas odvukao od pozicije na kojoj se nalazite da biste bili napadnuti. Cilj napadača je da poseje optužbe ili bolne fraze u naizgled nevinoj konverzaciji kako bi vas uvukao u diskusiju. Primer:

Zdravo Sofi, znam da si zauzeta ali mi je ovaj dokument potreban pre podneva. To je lako, čak i ti to možeš da uradiš. Hvala Sofi.

Mamac je u rečima “čak i ti to može”. Ako je Sofi kao i ostali ljudi, progutaće mamac i odgovoriti sa:

Šta ste mislili pod time da čak i ja to mogu da uradim? Radim ovde već 8 godine i …

Vaša odbrana – Izbegnite mamacSofi je progutala mamac, i sada opravdava svoje postojanje siledžiji. Na ovo siledžija može jednostavno da odgovori sa “suviše snažno reaguješ”. Sofi će izgubiti svoju moć u ovoj konverzaciji. Njen cilj kao i vaš cilj je da IZBEGNETE mamac. Ignorišite ga. Pravite se da ga niste čuli.Ovo će naterati vašeg verbalnog napadača da ustukne. Nećete mu dati odgovor koji očekuje. Ne morate da objašnjavate sebe nikome. Ako neko baci mamac, cilj je da vas nateraju da se uznemirite i postante emocionalni – i ponekad napravite budalu od sebe. Odgovorite na pitanje ili komentar, ignorišući mamac u potpunosti. Ako prođete kroz ovaj proces sa čestim verbalnim siledžijama, uskoro će prestati da vas uznemiravaju.Lekcija je jasna. Vi ste stanovnik ove divne planete, i imate pravo da uskratite pravo da neko ima kontrolu nad vama. Kada sam bio mali, otac mi je dao veoma koristan savet koji ću sa ponosom da vam prenesem. Rekao je:

Možda ti se neće svideti kako stvari funkcionišu na ovom svetu, ali ako ne naučiš pravila igre i način da uzvratiš, uvek ćeš gubiti.

Naučite pravila, ne dozvolite da drugi preuzmu kontrolu nad vašim emocijama i uzvratite!Ako ste uživali u ovom članku možda će vam se svideti:Conflict: Your guide to resolving any heated argument The Art of Conversation: Stranger? No danger. The Stigma of Occupational Prestige

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37