Unosi za: Arhiva za 2008/02

Guverner Jelašić se konačno složio sa nama:

Prema njegovim rečima ...referentna kamatna stopa je ispod stope inflacije. ... Zbog toga je, kako je istakao Jelašić, Narodna banka Srbije odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10,75 na 11,5 odsto.

To što je referentna kamatna stopa ispod stope inflacije znači da je realna referentna kamatna stopa negativna -- to jest da je monetarna politika sve ovo vreme bila ekspanzivna.

Kao što odavno govorimo, na primer ovde, ili malo opširnije ovde. I podsećam da je referentna kamata već jednom podignuta pre dva meseca, sa 9.5%.

Eto zašto su cene rasle.
Vip gasi nagradnjačuZagreb, 29. veljače 2008. - Fiksna linija, od 3. ožujka, 2008. može se plaćati i prepaid bonovima, najavljeno je danas na Vipnetovoj konferenciji za novinare. Vipme fiksna linija je usluga bez potpisivanja ugovora, bez plaćanja priključka, bez mjesečne naknade i uz povoljnu cijenu minute razgovora. Korisnici mogu zadržati svoj postojeći broj, a njihova Vipme fiksna linija će proraditi u roku od 24 sata.
Korisnici prepaid fiksne linije mogu izabrati između dva Vipme Homebox paketa. Vipme Homebox Call je paket za govorne pozive, a po cijeni od 391 kune uključuje Vipme Homebox Call uređaj, Vipme SIM karticu s početnih 20 kuna i Siemens Gigaset AS150 fiksni telefon. Ta je usluga dostupna od 3.ožujka.
Zagreb, 29. veljače. 2008. - Vipnet je jučer dobio rješenje Ministarstva financija, kojim se nalaže daljnja zabrana nagradne igre 60 dana 60 automobila od sinoć u ponoć. U Vipnetu ističu da se s tom odlukom ne slažu te da će se žaliti Ministarstvu financija na to rješenje, no poštivat će odluku Ministarstva. Vipnet je igru organizirao u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske i ocijenio da se radi o igri u formi kviza znanja, vještine i brzine, a ne o igri na sreću, za koju je nadležno Ministarstvo financija te stoga nije tražio dozvolu Ministarstva.
Unatoč zabrani igre, Vipnet je odlučio svojim najvještijim i najupornijim korisnicima podijeliti i sve preostale automobile. Riječ je o korisnicima koji su tijekom igre, od prvog dana do sinoć u ponoć, osvojili najviše bodova te automobilima koji su bili predviđeni za podjelu do kraja igre, svakog dana po 1 automobil te nedjeljom 2 (za cijelu igru je, zbog dvostrukog dobitka nedjeljom, bilo predviđeno ukupno 68 automobila). Imena dobitnika i broj osvojenih bodova objavit će se na web adresi www.60dana.com, najkasnije u ponedjeljak, 03. ožujka, a dobitnike će se obavijestiti telefonom. Automobili će se podijeliti za nekoliko tjedana, o čemu će se dobitnike također pravodobno obavijestiti.
Po zakonskoj definiciji nagradna igra 60 dana 60 automobila nije igra na sreću jer je za osvajanje dobitka bilo potrebno znanje, a ne sreća. Osvajanje nagrade nije ovisilo o sreći, već o prikupljenim bodovima, temeljenima na odgovorima na postavljena pitanja. Tko je prikupio najviše bodova, dobijao je automobil. Igra je nazvana nagradna igra neformalno jer su se dobijale nagrade temeljene na znanju, a sudjelovanje u njoj je bilo dobrovoljno. Da se radilo o formalnoj nagradnoj igri, morao bi se ispuniti zakonski preduvjet da se za istu ne plaća posebna uplata, dok je u 60 dana 60 automobila svaki Vip korisnik plaćao SMS poruku kojom je slao odgovor na postavljeno pitanje i to po unaprijed utvrđenoj i komuniciranoj cijeni.
U 60 dana 60 automobila su se na svako postavljeno pitanje nudila dva odgovora, od kojih je samo jedan odgovor točan. U slučaju netočnog odgovora, sudionik nije izgubio osvojene bodove, a ako je nastavio igru - postavljalo mu se novo pitanje.
Svi detalji i pravila nagradne igre cijelo su vrijeme bili na web stranicama www.vipnet.hr i www.60dana.com.
Što se tiče slike koja se stvarala proteklih dana, želimo naglasiti da smo igru pokrenuli kao prvu takvu u Hrvatskoj jer smo oduvijek na hrvatsko tržište donosili inovacije, a veliki odaziv korisnika u igri nam je pokazao da smo pogodili igru kakva ih zanima. Takva igra dosad se igrala u 15 različitih zemalja (primjerice, Grčka, Španjolska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska…) i svuda je naišla na jako dobar odaziv korisnika. Također, želimo istaknuti i da se svega 0,62 posto sudionika žalilo zbog igre.

Valjam se od smijeha… Vezani članci

Skarabejci najviše briju na vjenčanja i sprovode by Groovyrider on October 29th, 2007

Nokia 3109 Classic dostupna na hrvatskom tržištu by Groovyrider on September 29th, 2007

Mini tipkovnica iz Logitecha by Groovyrider on January 22nd, 2008

Moji najbolji – nova tarifa T-Mobilea by Groovyrider on October 1st, 2007

Samsung G800 - mobitel za fotoljupce by Groovyrider on February 26th, 2008

Na You Tube slučajno nađoh film Strangled Media - Serbia, iz februara 1999. godine.
Film je delo Journeyman Pictures iz Londona, "leading independent distributor of topical news features, documentaries and footage. We're like a video encyclopedia of the world." (Sajt je ovde)
Centralna tema je Dnevni telegraf i njegovo preživljavanje u periodu najjače represije Miloševićevog režima, pa je i glavni sagovornik Slavko Ćuruvija.
Sniman u periodu pred bombardovanje, i malo pre ubistva Ćuruvije, ovaj film govori i o odnosima s Crnom Gorom i Kosovom te njihivim mogućim otcepljenjima, o opoziciji u Srbiji, predviđanjima za budućnost, i o svakodnevnom životu. Sagovornici su, osim Ćuruvije, i novinar Telegrafa Dragan Novaković, zatim Zoran Đinđić, Milo Đukanović, vladika Artemije, Srđan Darmanović.
Period o kome film govori, kao i sve što mu je prethodilo, bio je dramatičan. Ono što je došlo kasnije, ništa manje. Materijala za nastavak bilo bi i više nego dovoljno.

dodatak:
Devet godina kasnije, Mediji u kriznim situacijama, skup održan juče u Medija centru, kao i apel medija vlastima za zaštituKako koristim Google Apps servis, dobio sam mailom info o pokretanju njihovog novog servisa Google Sites. Neke od komentara o ovom servisu već možete videti ovde, a ja sam se malo igrao (ništa konkretno nisam napravio), i to dovoljno da bih stekao utisak o ovoj interesantnoj novotariji od Google-a.

Google Sites

Google Sites povezuje dalje priču o razvoju Google poslovnih Web servisa za (uglavnom) male i malo veće firme, koje sada praktično besplatno mogu da dobiju jednostavni intranet Web site, sa profilima zaposlenih, kao i jednostavno kreiranje Web sajta za vođenje projekata.

Videćemo u praksi kako će ići korišćenje ovakvih pogodnosti za firme koje su počele da uviđaju da im je potreban ozbiljniji online poslovni nastup, kako prema spoljnjem poslovnom okruženju, ali isto i za unapređenje poslovnih procesa u samoj firmi, ali mislim da je ovo samo početak, i to u dobrom pravcu.

Ako postoji način da manja firma napravi sebi za početak besplatno varijantu intranet sajta, task management ili project management sajta, a pride zaposleni sebi kreiraju personalne stranice, to je dobar početak da se tako nešto odradi i ozbiljnije (i više ne besplatno), kada porastu potrebe firme usled intenzivnije primene ovakvog načina rada.

(more…)

Da li su “liberalne” osobe najsklonije teškoj osudi?

Hi-Tech dugmetara

Iako je na našim prostorima prisutan sada već godinama još uvijek se ne mogu čudom načuditi pošasti zvanoj turbo folk. Mislim, izvođače još mogu razumijeti - hebe se njima, plaćeni su da se dreče, no kretenima koji izvor zabave nalaze u ovoj vrsti seljačizma nikako… Djeco draga dajte se osvijestite.
Kako se ispostavlja i turbo folk alatke, poput neizostavne dugmetare, dobivaju svoje hi-tech varijante. Posljednju u nizu predstavlja proizvođač glazbenih instrumenata Roland. E sad tehnikalije mi baš nisu najjasnije; a i ne želim se previše u njih uplitati jer mi se kosa od ranog jutra diže na pomisao turbo folka; no Roland FR-2b Digital Button-Type V-Accordion sadrži ponešto digitalija koje bi trebale olakšati njeno korištenje. Koga zanimaju detalji neka klikne na pripadajući link, a potencijalni kupci neka budu svjesni da je za ovu digitalnu dugmetaru potrebno izdvojiti značajnih 3,999 dolara.
Pripadajući link… Vezani članci

Bezobrazno maleni audio player by Groovyrider on October 11th, 2007

Daj mi tri gajbe Coca-Cole by Groovyrider on February 8th, 2008

Prijenosni DVD sa stilom by Groovyrider on August 19th, 2007

Prijenosni audio hladnjak by Groovyrider on August 15th, 2007

Prijenosno gitarsko pojačalo s USB izlazom by Groovyrider on August 4th, 2007

Stizu trupe……………………………………!

200802290549.jpg

Subverziva predstava Zijaha Sokolovića. Ako samo čujete da se negde igra ili će se negde igrati NE PROPUSTITE JE!

Od početka do kraja smeh, sa kraćim pauzama i “teškim” temama. Iskreno, čekao sam “teme” i uživao u smehu i ogoljenosti muško ženskih odnosa.

Na trenutke (sada pokušavam da ublažim efekat) gruba, ali non stop fantastična.

NE PROPUSTITI

Sve mu praštam. Trošenje "suficita", državno investiranje i NIP, negovanje visokih poreza na dohodak uprkos obećanju datom u kampanji, Fond za mlade talente, kopiranje "irskog" modela, najave giljotine propisa, žičare i Staru Planinu, ignorisanje reformi u zdravstvu, Agenciju za mala i srednja preduzeća i mejl adresu dinkicinvesticioniplan@mfin.sr.gov.yu. Apsolutno sve, danas je za mene nulta godina kad je Dinkić u pitanju.

Da li zbog opšte šizofrenije oko Kosova i balansiranja DS, tek Mlađan Dinkić je u poslednje vreme glas razuma. Primer je njegova inicijativa za prestanak plaćanja kosovskog duga. Jasno mi je da taj novac ne bi bio vraćen poreskim obveznicima ali bi bar bilo sprečeno povećanje poreza. Ali to nije jedini razlog zašto mu sve praštam. Koliko god da je bio loš ministar finansija mislim da je sjajan ministar privrede. Nije mi skroz jasno zašto je tako. Zašto bi isti čovek imao intervencionistički pristup kao ministar finansija a liberalni kao ministar privrede? Možda sam naivni optimista ali verujem da Dinkić postaje iskreni liberal. Zatvorio je Fond Zastava, zalagao se za većinsku privatizaciju NIS-a kada to nije bilo popularno, jedini je zahtevao tender za NIS i obezbedio je podelu besplatnih akcija. Ne treba zaboraviti ni poljoprivredu gde je tim G17 sproveo liberalne reforme.

Sve mu praštam jer Dinkić je danas najliberalniji relevantni političar u Srbiji.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37