Unosi za: Arhiva za 2008/03

KRALJEVO - Policija je, zahvaljujući bezbednosnim kamerama, identifikovala i privela devet osoba za koje se osnovano sumnja da su učestvovali u incidentu u kraljevačkom Zdravstvenom centru.

Zdravstveni centar Studenica Kraljevo

Njima je juče zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja i zbog dalje istrage određeno zadržavanje od 48 sati. U tuči su učestvovali Dušan D, Danijel L, Ivan M. i Ilija V. sa jedne i Milovan S, Nikola M, Marko R. i Oliver M. sa druge strane.
Grupa od 15 do 20 huligana, naoružanih palicama, metalnim šipkama, lancima, slomljenim bocama, skoro pola časa juče ujutru je držala takoreći pod opsadom prijemno odeljenje hirurške bolnice kraljevačkog Zdravstvenog centra, nakon što je u ovu ustanovu upala želeći da se do kraja obračuna sa dvojicom suparnika koji su tu zatražili medicinsku pomoć.
Jutarnja drama za pacijente i osoblje kraljevačke bolnice započela je kada su se dvojica mladica, od kojih je kako nam je potvrđeno u kraljevačkoj policiji jedan Dušan D. (21), pojavila na odeljenju urgentne medicine zatraživši pomoć za povredu koju je pomenuti mladić zadobio u tuči u kraljevačkom restoranu „Dva brata“. U trenutku dok su povređenog mladića slali na rendgen, za njima stiže „potera“ u kojoj je bilo najmanje 15 mladića. Bežeći pred njima, Dušan i prijatelj koji ga je dopratio beže ka susednoj zgradi, gde u prizemlju hirurške bolnice postoji centrala službe obezbeđenja, u nameri da tu nađu spas.
- Oko pet sati sam izašao u hodnik čuvši komešanje i u tom trenutku pored mene su doslovce protrčala dva momka uz povik: „Sklanjajte se“ i video sam da trče ka centrali i prijavnici. Posle nepunog minuta, za njima je proletela grupa momaka naoružanih palicama, lancima, motkama, flašama... Galame, udaraju motkama po zidovima i staklu, a na moju primedbu da su u bolnici, jedan mi se unosi u lice i doslovce kaže: „Marš u p... materinu“ - priča dežurni hirurg u kraljevačkom ZC „Studenica“ dr Dražen Samardžić.
Drama u hodnicima traje gotovo na svim odeljenjima, odakle huligani izvlače laborante, medicinske sestre, lekare, upadaju u prostorije tražeći dvojicu begunaca.
Obavešten o drami na hirurgiji, sa svog odeljenja, gde je takođe bio dežurni, silazi i dr Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra.

Zdravstveni centar Studenica Kraljevo
- Bežeći od napadača, ova dvojica mladića su se sakrila u telefonskoj centrali, ali ih je banda i tu pronašla i pokušala da provali - priča dr Arsić, koji je nedugo posle svog kolege Samardžića takođe alarmirao policiju.
Dok se dvojica radnika obezbeđenja u hodniku rvu sa delom bande, deo njih uspeva da provali vrata kućice telefonske centrale iščašivši pri tom ruku Zagorki Kanović, telefonistkinji koja u centru radi skoro trideset godina.
Mladića koji je uspeo da se popne na platformu centrale prestali su da tuku tek kada su se začule policijske sirene.
- Jednoj sestri je pozlilo, ima i oštećenja na odeljenjima, ali je najstrašnije da se ovakav incident, koji je mogao da ima i tragične posledice, dogodio u bolnici - kaže dr Arsić.

Malo radnika obezbeđenja
Po rečima Rada Erca, šefa obezbeđenja ZC „Studenica“, ovaj ogromni kompleks sa dosta ulaza noću obezbeđuje pet ljudi. Zakon kaže da oružje mogu da potežu samo u krajnjoj nuždi.

Blic

sinteri_v

KRALJEVO - Milan Tufegdžić, direktor JKP „Čistoća“, podneo je ostavku kada mu je na sto stigla tužba opštine Kraljevo kojom grad od svog komunalnog preduzeća traži da plati polovinu od 30 miliona dinara koliko su prošle godine u sudskim i vansudskim poravnanjima od opštine naplatili građani koje su izujedali psi bez vlasnika.
U gradu koji ima jedan od najmodernijih azila za pse lutalice, gde uveliko traje sterilizacija i mikročipovanje pasa i gde je za rešavanje ovog problema samo u poslednje dve godine uloženo više od 15 miliona dinara, odluka opštine da tuži komunalno preduzeće koje nosi toliki posao i kome je ona osnivač izazvala je revolt kako političara, tako i običnih građana.
- Ako „Čistoća“ nije dovoljno učinila na zbrinjavanju pasa lutalica, onda ne znam ko je, a dovoditi poslovanje ove firme u pitanje na ovaj način je u najmanju ruku nedopustivo - kaže Nedeljko Gizdavić, šef odborničke grupe DHSS u Skupštini opštine.
Desetine tužbi Kraljevčana, istina, u prošloj godini gradsku kasu olakšale su za ogromne pare. Neke su bile teške i po pola miliona dinara i javno pravobranilaštvo je, kako je obrazloženo, bilo primorano da traži podelu troškova sa firmom koja je ovlašćena da problem reši.
- Ja stvarno ne znam šta više da učinimo. U azilu imamo 150 pasa, do sada je sterilisano, mikročipovano i na ulicu vraćeno 300 životinja. Još 600 ove godine će proći isti proces. Azil i stočna jama u koju idu samo oni psi za koje stručnjaci kažu da su nepopravljivo agresivni koštali su nas 11 miliona dinara. A onda stiže tužba. Moja ostavka je bila samo logičan potez - kaže Milan Tufegdžić, direktor JKP „Čistoća“.
Ukoliko bi „Čistoća“ platila polovinu štete, preduzeće bi - bar po sadašnjem saldu - bankrotiralo.
- Sramota je da se direktno ide protiv ljudi koji brinu o psima lutalicama, pa ćemo zbog toga do kraja da insistiramo na tome da ostavka direktora ne bude usvojena, da tužba bude povučena i da se posle rebalansa budžeta nedostajuća sredstva nadomeste iz opštinske kase - kaže Milomir Šljivić, šef odborničke grupe SPO u Skupštini opštine.

Blic

Raul Castro se smilovao i dozvolio Kubancima da imaju mobilne telefone. Dozvolio! Nisam ni znao da su bili zabranjeni.

Zaista tužan tekst. A podsećam da Srbija sa ovim kriminalnim gangom koji sebe naziva kubanskom vladom održava odlične diplomatske odnose. Svake godine ih po neko od ministara poseti.
Korištenje Quicksivera nas ponekad navede da propustimo poneki dobar alat i upravo se to dogodilo s Jumpcut-om. Naime, jedna od brojnih mogućnosti Quicksilvera je i upravljanje “clipboardom”, a upravo je upravljanje stvarima koje smo popamtili korištenjem cut/copy opcija svrha postojanja Jumpcuta. I iako Quicksilver to radi dovoljno elegantno, jer valja samo uključiti “clipboard plugin”, podesiti koliko [...]

Naočale za ispiranje mozga

Nama pušačima ne piše se dobro. Em su nas u firmama sabili u minijaturne prostorije, prikladno nazvane pušione, em će nam sada vlastodršci sjest na cigarete zabranama pušenja u javnim prostorijama. Iskreno, puca mi prsluk jer smo se dislocirali u prirodu upravo iz razloga da nas, da prostite, ne jebu raznim regulama, pravilima i kojekakvim drugim ograničenjima. Sdruge strane pušačima koji pokušavaju prestati pušiti definitivno nije lako. U moru flastera, nikotinskih kauguma i drugih raznih proizvoda ove vrste predstavljam naočale kao ispomoć u odvikavanju.
Južnokorejska tvrtka OrangeDream predstavlja naočale i pripadajući softver koji u paru omogućuje ispiranje mozga, a koje posljedno dovodi do prestanka pušenja, opuštanja i raznih meditativnih stanja. Na žalost Cyber MC napravu moguće će biti nabaviti isključivo na Dalekom Istoku po cijeni od 50,000 korejskih novaca.
Izvor… croportal_url = "http://gadgeterija.net/?p=1343";croportal_title = "Pušiti ili ne pušiti?";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal"; Vezani članci

Digitalizirajte ranije analogizirane fotografije by Groovyrider on January 24th, 2008

Skinut ću ti sve zvijezde sa neba by Groovyrider on November 5th, 2007

Upucajte Mjesec by Groovyrider on October 4th, 2007

Evo mi rođendanskog poklona by Groovyrider on January 19th, 2008

USB lopta snižava krvni tlak by Groovyrider on June 19th, 2007

Kao lepljiva ljuska zelenog oraha tmurni dani su se uvukli pod nokte nezreo sok je curio niz kosu i jauk se zaglavio ispod najnižeg levog rebra Danas su me napunili glasovi koje volim Slušala sam ih kako pričaju smeju se, brinu i opet se smeju Dajte mi još, tražila sam, napunite me dok me ne zaboli ova potreba za ljubavlju i smehom tako nepristojna Dali su mi [...]

Verujem da naše IT tržište ima svoje realne perspektive. Da e-opismenjavanje je nešto što je potrebno i što koristi. Pitanje je samo vremena, kada će se ozbiljni poslovni modeli pojavljivati online. Iako ih i sada ima, verujem da klima za tako nešto tek dolazi. Naše društvo, generalno tek ulazu u informatičko doba i kompjutersku pismenost. I svaki doprinos u tom pravcu je dobar. Jedan od takvih doprinosa, prirodno potiče i od Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo.
Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo finansiralo je projekte lokalizacije softvera otvorenog koda, jer je važno da se Srbija razvija kao informaciono društvo i da osnovni softverski alati budu dostupni svima i to je prvi korak u nizu koraka ka dostupnosti informacione tehnologije.
Prestavili su lokalizaciju programa OpenOfis, lokalizaciju programa Mozila Fajerfoks i Mozila Tanderbird kao i srpsku verziju operativnog sistema Fedora.
Više o najnovijim saopštenjima ministarstva možete ovde pročitati.

Share This

Solarni privjesak za ključeve

‘Najbolje stvari u životu su besplatne’ - ovako barem tvrdi proizvođač ove eko-naprave, no to baš nije uvijek tako. Ipak, u slučaju Sunca koje nam život daje jest. Upravo dok ovo pišem sunce daje život rotkvicama, mladom luku, špinatu i još pokojoj povrtnoj kulturi u vrtu pod kućom Gadgeterije. Isto to sunce daje život ručnoj svjetiljci koju vam predstavljam.
Što se tehničke strane tiče stvar je prilično jednostavna - minijaturna solarna ploča + akumulatorčić + tri LED diode = privjesak za ključeve u obliku ručne svjetiljke. Potpune dimenzije uređaja iznose 6 x 3.5 x 1 centimetar, svjetijlka stoji 7,99 funti i ako se mene pita praktična je do bola.
Izvor… croportal_url = "http://gadgeterija.net/?p=1341";croportal_title = "Solarna ručna svjetiljka";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal"; Vezani članci

Zbunite zbunjene Čehe svjetlećim loptama by Groovyrider on July 4th, 2007

Suncem pokretana vjetrenjača by Groovyrider on June 20th, 2007

Radni stol za ekološki osviještene gadgetomane by Groovyrider on December 19th, 2007

Solarni mišonja by Groovyrider on August 8th, 2007

Prijenosno solarno napajanje by Groovyrider on July 26th, 2007

Veselin Jevrosimović, vlasnik ComTrade-a, za Politikin poslovni klub, odgovarajući na pitanje šta bi uradio kada bi bio ministar, kaže:

"Stvarno bih zabranio uvoz polovnih računara."

Koliko ja znam, uvoz polovnih računara je već zabranjen. Pretpostavljam da se reč "stvarno" iz Jevrosimovićeve izjave odnosi na to da se ta zabrana baš i ne sprovodi, ne znam.

Bazelskom konvencijom, koju je Srbija potpisala 2000. godine je regulisana međunarodna trgovina "opasnim i ostalim otpadom". Odluka naše vlade da zabrani uvoz polovnih kompjutera se zasniva na toj konvenciji.

Međutim, problem je u tome što je konvencijom otpad definisan kao "proizvod koji se više ne može koristiti". Činjenica da je u Srbiji zabranjen uvoz dva meseca starog kompjutera, zbog zaštite životne sredine, predstavlja izigravanje Bazelske konvencije, jer se prosto ne radi o otpadu. Da smo članica STO-a, to bi moralo da se ukine.

Prosto rečeno - radi se o staroj, dobroj, zaštiti domaće industrije i ta odluka nema apsolutno nikakve veze sa zaštitom životne sredine.

Da ne bi ova avlija služila za otpuštanje izlučevina,
od sada pa na dalje svi na moderaciji.

Forever.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37