Unosi za: Arhiva za 2008/05

Nedavno je na jednom ruskom Appple dedicated site-u “Deep Apple” osvanula tvrdnja da Apple priprema odnosno da je već pripremio u nedavnom 10.5.3 update-u temeljitu izmjenu .Mac usluge. Naime oni su nedavno u nekoliko različitih aplikacija (iCal, Safari, Addresbook i Mail.app) otkrili promjene koje je donio 10.5.3, riječ je o “Localizable.strings” datoteci koja sad [...]

KRALJEVO - Posle obnove centralnih ulica i trgova, jedan od prepoznatljivih socrealističkih simbola Kraljeva biće „preparkiran“ u obližnju kasarnu.
Kraljevo budući izgled fontane

Nakon što je nedavno promenjena podloga od ukrasnih betonskih ploča u delu pešačke zone ulice Miloša Velikog u Kraljevu, privodi se kraju i rekonstrukcija drugog dela ove ulice, kojim se odvija saobraćaj. Za te radove iz opštinske kase izdvojeno je 15 miliona dinara. Tako će čitava glavna saobraćajnica, računajući i Omladinsku ulicu i centralni trg u Kraljevu kojim dominira Spomenik solunskim ratnicima, biti „podmlađena“, krasi je moderna rasveta, drvored a, pošto je to većim delom pešačka zona, u ovoj ulici su brojni kafići i restorani sa baštama.

Kako za „Politiku“ najavljuje direktor JP „Putevi“ Mirko Vuković, njihova operativa sada prelazi na gradilište u neposrednom susedstvu, gde počinje rekonstrukcija Hajduk Veljkove ulice, takođe u samom centru grada. Opština je za te radove izdvojila 12 miliona dinara, a posao će biti okončan za dva i po meseca.

Do kraja ove godine još jedan trg u Kraljevu dobiće novi izgled. Reč je o Trgu Svetog Save, čija je obnova planirana još lane, ali je do odlaganja došlo zbog brojnih urbanističkih i političkih zavrzlama.

Tu će radovi trajati tri meseca a već na početku sa pomenutog trga biće uklonjen tenk, poslednji socrealistički simbol u ovom delu grada, koji je postavljen šezdesetih godina, kao simbol partizanske borbe protiv fašističkih okupatora. Kasnije, kad su to političke prilike omogućile, javnosti je obelodanjeno da su prvi tenk u napadu na okupirani grad zajedno vozili – četnici i partizani.

stari tenk

Ovaj oklopni simbol kratkotrajne srpske sloge biće premešten u obližnju kasarnu, a na mestu gde je do sada stajao biće sagrađen amfiteatar u tri nivoa: podloga će biti od ukrasnog „štampanog“ betona, dok će na centralnom mestu trga biti fontana iz koje će, u zavisnosti od doba dana, uz pomoć specijalne rasvete, teći raznobojni mlazevi vode i sve to uz raznovrstan repertoar klasične muzike. Za tu fontanu biće izdvojeno pet miliona dinara.

Politika

Jun 3

“Poslednjih nekoliko meseci ste proveli u učenju i jurenju potpisa profesora. Odvojite vreme za stvari u kojima uživate, pokažete vaš pravi talenat - programiranje. Ako osećate da ste spremni da odmerite snage sa najboljim programerima u Srbiji, prijavite se i pokažite šta umete.”

Ultimate Code Challenge turnir će se održati 03. juna u salama 25 i 26 paviljona 1 Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Turnir organizuje kompanija Pexim Solutions i održava svake godine sa idejom da promoviše mlade i talentovane ljude spremne da svoje veštine odmere u konkurenciji najtalentovanijih programera u Srbiji. Takmičari mogu predati svoje rešenje u C#, C++, Pascal ili Java programskom jeziku.

Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih studija univerziteta i učenici srednjih i osnovnih škola u Republici Srbiji. Studentima osnovnih studija smatraju se i studenti koji su u toku tekuće školske godine (2007/2008.) upisali jednogodišnje master studije, koje predstavljaju petu godinu njihovih studija na fakultetu. (Detaljnije o ograničenjima prava učešća.)

Prijave učesnika se mogu obaviti od 22. do 31.5.2008. popunjavanjem formulara na web sajtu turnira. Obzirom na ograničen broj mesta u obzir ćemo uzeti prvih 75 prijavljenih takmičara sa pravom učešća.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na turniru pogledajte detaljnije informacije na zvaničnom sajtu.

URL

Zvanična strana UCC 2008
Instrukcije - sistem takmičenja
Propozicije takmičenja
Prijava učešća

Zivot je sve brzi i brzi. Svi nekuda trce. Stalno pricaju kako nemaju vremena . Odavno je izmisljena ona: Vreme je novac ! Neki novi mladi i lepi , lepo odeveni i mirisljavi (na deset metara oko sebe ) jure oko nas u skupim cipelama, kolima ( sa ogromnom reklamom ) sa nekim cudnim aparatima u rukama, [...]

Među ekonomistima preovlađuje gledište da je u cilju smanjenja emisija CO2 bolje uvesti porez na njegovo emitovanje nego petljati sa ovim komplikovanim i korupciji podložnim sistemom cap-and-trade, kakav je Kjoto protokol.

Naravno, vi možete poput mnogih naučnika-klimatologa, ili zainteresovanih laika poput mene, smatrati celu tu priču o klimatskoj katastrofi kao posledici ljudskog pumpanja CO2 prevarom ili grotesknim preuveličavanjem. Ali, ako prihvatite da treba smanjiti emisije CO2, rekao bih da ekonomska analiza pre govori u prilog porezu nego trgovini dozvolama. Greg Mankiw je formirao "Pigu klub", ekonomista koji zagovaraju uvođenje poreza kojim bi se obeshrabrila dalja emisija. Pigu klub, naravno, po ekonomisti Arturu Sesilu Piguu, koji je prvi lansirao ideju obeshrabrivanja zagađenja životne sredine nametanjem poreza zagađivačima i subvencija žrtvama zagađenja. "Eksterni" efekat zagađenja bi bio "internalizovan" porezima i subvencijama. Ovde bi kao "zagađivači" bili tretirani svi veliki emiteri CO2. I lista članova ovog kluba je dosta impresivna (na stranu Al Gor ;) ). Naravno, i sa ovom idejom, kao i sa cap-and-trade, ostaje problem što mi ne znamo pouzdano da li je zagrevanje kome smo prisustvovali do skora izazvano humanim CO2 ili nije. Ako nije, ili nije dominantno, onda akcija smanjenja njegovih emisija (putem poreza ili trgovine, svejedno) neće imati bitnog uticaja na klimu, a to će koštati hiljade milijardi evra dohotka, najviše siromašne zemlje kojima će rast biti u velikoj meri ograničen.

Međutim, pre nekog vremena se pojavio predlog profesora ekonomije sa Guelph Univerziteta u Kanadi, Rossa McKitricka, kako da se i ovaj problem prevaziđe. McKitrick (inače uz Stevea McIntyrea, jedan od dvojice autora koji su osporili čuveni Hockey Stick grafik, na kome se veliki deo alarmizma globalnog azgrevanja zasnivao do 2005) predlaže da se uvede porez na CO2 koji će zavisiti od porasta temperature u tropskoj troposferi, tj. delu atmosfere do 6-12 km visine (zbog toga T3 porez). Razlog za ovo je sledeći. Svi klimatski modeli IPCC, koji polaze od pretpostavke da je globalno zagrevanje izazvano pojačanim efektom staklenika od uvećane koncentracije CO2 imaju jedno vrlo karakteristično svojstvo - svi bez ostatka predviđaju nesrazmerno veće zagrevanje u tropskoj atmosferi nego na površini zemlje. U pojasu od 20 sjgš do 20 sgš, na visini od oko 7-12 km, na osnovu predviđanja zvanične teorije IPCC trebalo bi očekivati zagrevanje koje je 2,5-3 puta brže od onog na površini zemlje, u slučaju da je CO2 uzročnik. U slučaju da je uzrok zagrevan jabilo šta drugo, tog "hot-spota" ne bi bilo. I što je još važnije, taj karakteristični tropski hot-spot bi trebalo da se javi vrlo rano – po simulacijama IPCC morao je biti vidljiv još pre 30 godina, mnogo pre takozvane polarne amplifikacije, tj. pojačanog zagrevanja polova.

Odlično, meteorološki sateliti NASA-e vrše globalna merenja temperature, padavina, brzine vetra itd, a dve grupe naučnika, jedna sa Univerziteta Alabama u Hantsvilu (UAH) i druga iz Santa Roze u Kaliforniji (Remote Sensing System, ili RSS) analiziraju i objavljuju te podatke. Ti podaci nam mogu poslužiti da testiramo teoriju. I šta predlaže McKitrick? Da kao probni kamen uzmemo upravo ono za šta se i alarmisti i skeptici slažu da je jedinstveni "fingerprint", potpis, zagrevanja izazvanog od CO2 – ubrzano zagrevanje tropske troposfere. A da koristimo podatke UAH i RSS za svrhu valorizacije teorije. Ukoliko se kretanja temperature u tropskom hot-spotu poklapaju sa teorijom IPCC, onda bi porezi na CO2 rasli; što je taj porast veći, to bi porez bio veći, i obrnuto – ukoliko bi temperatura stagnirala ili neznatno rasla, porezi bi bili mali, a ukoliko bi postojao trend zahlađenja, davali bismo subvencije emiterima CO2.

Ovaj predlog je vrlo fer. Ako alarmisti zaista veruju da su njihove teorije tačne, onda bi prvi trebalo da prihvate ovu ideju. Ako je odbiju, to će samo značiti da ne veruju u teoriju o CO2 kao uzroku zagrevanja, nego žele (kao što ja mislim) da iz ideoloških razloga unište kapitalizam i modernu civilizaciju uskraćivanjem energije, a da im "globalno zagrevanje" samo služi kao izgovor. Isto tako, ako skeptici odbiju, to bi značilo samo da oni sami veruju u modele IPCC, ali da se protive smanjenju emisija CO2 zato što štite interese naftnih lobija.

Naravno, ne treba ni sumnjati da su skeptici odmah i oduševljeno prihvatili ideju, a da je alarmisti prećutkuju, ili ređe, odbacuju sa vrlo neuverljivim obrazloženjima, zapravo bez ikakvog obrazloženja. Nije ni teško videti zašto: podaci sa satelita kažu da tropske vruće tačke nema! Temperatura u atmosferi tropa raste sporije nego na površini zemlje! Što bi značilo da zagrevanje od 1979 do danas najverovatnije nije izazvano od CO2. McKitrick ima komplikovanu kalkulaciju kako bi se visina poreza određivala. Po njegovom nalazu današnji iznos poreza bi bio oko 3$ po toni, ali sa tendencijom daljeg pada (pre 2 godine je bio 6$). Ali, bitno je da bi se određivala u zavisnosti od stvarnog, a ne pretpostavljenog dejstva CO2 na globalnu temperaturu.

Ovo rešenje je mnogo bolje od standardnog Piguovskog poreza, i to ne samo zato što porez određuje u srazmeri sa stvarnom a ne pretpostavljenom ulogom CO2 u zagrevanju. Ovakav porez bi dodatno uticao na uozbiljenje analiza klimatskih promena i klimatskog modeliranja jer bi uveo u ceo biznis privatne firme. Ako visina poreza koji ćete plaćati narednih godina i decenija zavisi od kvaliteta predviđanja koje daju klimatski modeli, onda ćete se kao firme jako potruditi da angažujete najbolje stručnjake koji će vam dati najbolju moguću prognozu, i uložićete ogromne pare u naučna istraživanja klime od kojih vam zavisi profit (kao što danas ulažete u druge, konvencionalnije oblike R&D). IPCC i druge državne agencije bi dobile konkurenciju, i niko danas ne bi mogao da kaže da postoji "konsenzus naučnika" o klimatskim promenama, kad samo jedna uska klika naučnika, ngo-a i političara promoviše određenu političku agendu klimatskih promena. Država bi samo, uz maksimum otvorenosti i dostupnosti svih podataka obezbeđivala merenja temperature i propisivala poreze u zavisnosti od toga, a svako bi angažovao onog za koga veruje da će mu najbolje predvideti visinu poreza koji će platiti. Nisam siguran da bi iko razuman svoj privatni novac uložio u IPCC-eve nalaze. To ne bi ni sami alarmisti, kao što vidimo. I njima je jasno da je priča o CO2 zagrevanju prevara. Jer da ne misle, tj da veruju u IPCC modele, prihvatili bi i podržali McKitrickov predlog prvi, i to sa oduševljenjem.

Solarna kosilica

Što se životnog prostora Gadgeterije tiče košnja već postala sastavni dio radova u vrtu. Štoviše, imam dojam da trava ove godine raste brže nego inače; ili sam ja ljeniji nego inače ;).
Prema nekim podacima motorne kosilice navodno zagađuju okoliš čak sedam puta više od klasičnog motora ove vrste. S druge strane, nije da kosilice za svoj rad troše nešto puno goriva, no s obzirom na recentne promjene cijena svejedno predstavljaju trošak. Ekipa s hacknmod.com stranice objavila je trodijelni vodić za pretvaranje motorne kosilice u solarnu.
Oglas: S obzirom da nisam vješt sa strojevima tražim srodnu dušu koja će prema šriloženim uputstvima od moje kosilice učiniti ekološki prihvatjivu napravu.
Izvor… croportal_url = "http://gadgeterija.net/?p=1564";croportal_title = "Tri koraka do kosilice na solarni pogon";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal"; Vezani članci

Suncem pokretana vjetrenjača by Groovyrider on June 20th, 2007

Zbunite zbunjene Čehe svjetlećim loptama by Groovyrider on July 4th, 2007

Solarna ručna svjetiljka by Groovyrider on March 31st, 2008

Solarni auto – ventilator by Groovyrider on September 15th, 2007

Prijenosno solarno napajanje by Groovyrider on July 26th, 2007

Na Youtubeu postoji jedan od poslednjih intervjua koje je dao Zoran Đinđić, navodno 21.februara 2003. Treba ga pogledati u svakom slučaju, a transkript se može naći ovde. Jedan zanimljiv citat:

Ja sam rekao - ako ne važi za Srbiju ono što je važilo u Dejtonu, a to je da su nacionalne zajednice dobile svoj kolektivni status i da su granice nepromenljive, da se kaže - u redu, sve te republike bivše Jugoslavije su države. Dakle, ako to ne važi za Srbiju, a ja mislim da unazad neće važiti više ni za koga, kako objasniti da je jedini presedan napravljen upravo za Srbiju.

Naravno, svi mi pretpostavljamo da bi danas govorio drugačije. Sigurno ne bi postavljao pitanje Dejtona, jer to čak ni DSS ni radikali ne rade. Ali, mislim da je jasno iz ovog intervuja da bi mu danas pozicija oko Kosova bila bliža poziciji DS-a, nego poziciji LDP-a. Možda i grešim, naravno.

ReadWriteWeb.com (RWW) prezentacija “Web Technology Trends for 2008” (preporuka: detaljno pregledati i kliktati na linkove u samoj prezentaciji) poslužila mi je da malo pregledam šta se trenutno dešava sa aspekta novosti na Webu, koje već sada poprimaju konture trendova aktuelnih u narednom periodu. RWW je definitivno izvor koji treba pratiti ako želite da budete u toku sa onim šta će se veliko dešavati na Webu u skoroj budućnosti.

web 3.0

Od svih novih trendova, ovde bih skrenuo pažnju na tri meni veoma interesantne  pojave:

 • Semantičke aplikacije (Semantic Apps)
 • Aplikacije za preporuku (Recommendation Engines)
 • Servisi  za integrisano praćenje aktivnosti korisnika (Lifestreaming Services)
 • (more…)

  Svi vrlo dobro znamo kakva je situacija na domaćoj developement sceni bar što se tiče aplikacija za Mac OS X , ukratko ne baš sjajna. Upravo zbog takve situacije mi je zaista drago kad nešto ovakvo ugleda svjetlost dana. Naime ekipa iz Kreativnog Odjela je netom objavila prvi domaći Englesko - Hrvatski riječnik [...]

  Paolo Maurensig je italijanski pisac, graditelj i restaurator starih muzičkih instrumenata, šahista i muzičar. Njegov poslednji roman, Vukovlad, kod nas je objavila Geopoetika 2007.

  “Strah od Zla znatno prevazilazi strah od smrti, ili, bolje rečeno, strahu od smrti pridodaje još veći strah: da će se u smrti izgubiti i sama duša.”

  Ovo je jedna od upečatljivih rečenica kojom svoju priču o mračnom doživljaju iz 1939. godine, u kome se prepliću legende i stvarni događaji, ilustruje vremešni arhitekta pri jednom od mnogobrojnih susreta sa autorom romana. Zlo postoji u našem okruženju u različitim oblicima. Pitanje koje oduvek muči ljude je - šta je protivotrov zlu?

  VukovladKnjiga mi se baš dopala, nema ničega suvišnog ni preteranog. Rečenice su tečne, lako razumljive i vode kraju bez zastajkivanja. U isto vreme, dotiču se i istina o kojima razmišljamo tek kada se nađemo u nekoj sličnoj situaciji:

  “Svi veruju da stvari treba da se kreću od dobrog ka još boljem, a zaboravlja se da se priroda kreće ka suprotnim ciljevima; niko da se seti kako je uništenje primarna činjenica i života i evolucije.”

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37