Unosi za: Arhiva za 2008/05

Juče sam se žalio na problem koji je nastao prilikom importovanja MySQL baze na novi server - sva naša slova, a naročito par ćiriličnih postova, pretvorili su se u neke čudne i potpuno nerazumljive znake. Posle mnogo experimentisanja i “druženja” sa Googlom uspeo sam da rešim problem. Rešenje možda nije baš najpraktićnije, ali radi )

Zbog haosa koji je postojao u bazi (razlicit charset i collation za pojedinacne tabele) odlucio sam da sve prebacim u UTF-8.Prvo sam exportovao celu bazu:

$ mysqldump --user=korisnik -p –default-character-set=latin1 -c –insert-ignore –skip-set-charset baza > baza.sql

tako sam dobio tekstualni fajl koji sadrzi sve podatke iz baze. Ideja je bila da promenim encoding karaktera u ovom fajlu. To moze da se uradi jednostavno sa:

$ iconv -f ISO-8859-1 -t UTF-8 baza.sql > baza_utf8.sql

Posle ovoga sam obrisao staru bazu sa servera, i kreirao novu:

$ mysql --user=korisnik -p –execute=”DROP DATABASE ime; CREATE DATABASE ime CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci;”

Sada je trebalo napuniti bazu i vratiti podatke:

$ mysql --user=korisnik -p –default-character-set=utf8 ime < ime_utf8.sql

Ovaj postupak sam probao dva puta - prvi pokušaj je bio potpuno bezuspešan, tako da sam u drugom editovao sql fajl i izbacio iz dela za kreiranje tabela sva podesavanja za charset i collation. Ovaj drugi pokušaj dao je dobar rezultat. Situacija je bila mnogo bolja, ali još je bilo daleko od uspešnog - bilo je još mnogo tekstova sa čudnim znacima.

U nedostatku boljih ideja odlučio sam da primenim “silu”. Ponovo sam, na isti način, exportovao bazu i dobijeni SQL fajl otvorio u običnom text editoru. Krenuo redom kroz tekst i kad god bih negde naišao na neki čudan zank (tj. par znakova, svako naše slovo bilo je zamenjeno sa dva znaka, a neki specijalni znaci sa 3-4 druga) iz teksta bih utvrdio koje je to slovo i posle funkcijom Repalce zamenio taj zank odgovarajućim. Isti postupak ponovio sam za sva slova, a posle toga i za specijalne znake (navodnike, crticu, neke simbole u formulama) koje sam zamenio html tagovima.

Kada je to bilo gotovo, obrisao sam bayu sa servera, kreirao novu i importovao ovaj izmenjeni fajl. BINGO - sve je na svom mestu! Ostalo je još par ćiriličnih postova u kojima se baš ništa ne vidi i grčka slova u nekim formulama, ali to drugom prilikom )

ps. Nadam se da svi tekstove lepo vide, ako neko primeti neki problem neka javi…

Bookmark:
Add 'MySQL i nasa slova (II deo)' to Del.icio.usAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to FURLAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to Feed Me LinksAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to TechnoratiAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to Yahoo My WebAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to Stumble UponAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to Google BookmarksAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to BlogmarksAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to DeliriousAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to SocialdustAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to Live-MSNAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to DiggitaAdd 'MySQL i nasa slova (II deo)' to FaceBook

Sada kada je i MySpace predstavio svoju platformu za online oglašavanje HyperTargeting, posle Facebookovog SocialAdsa, ali i nešto nam bližeg Derneka (vrlo uskoro i Furka) slobodno možemo da kažemo da je 1 on 1 oglašavanje na tik od nas, nikada bliže i da se našim budžetima “loše” piše.

Deca balave na sladoled

Prvo bih malo bliže pojasnio 1 on 1, ili bihevijoralni marketing ili kako god da se zove, termini se razlikuju, na kraju krajeva samo ime i nije bitno već funkcija. Iako do skora ovaj termin je predstavljao ništa drugo do utopiju, popularizacija Interneta i merljivost ogromne količine parametara koji se pojavljuju prilikom naše aktivnosti na Internetu omogućili su da ovaj koncept i ne bude tako daleko od realizacije. Suština je da se sva naša aktivnost na Internetu, ili makar ograničenom delu Interneta kao što su društvene mreže, prati i na osnovu njih, tj na osnovu našeg ponašanja (eng. behave), generišu i kampanje, koje samim tim što znaju naša interesovanja imaju mnogo veću efikasnost. Čudite se što po nekad što Vam recimo Amazon preporučuje knjigu koju ste baš hteli pre par dana da kupite? To je upravo to, praćena je Vaša aktivnost, pisci koje volite da čitate ili žanr koji ste naviše kupovali, te je na osnovu iste i generisana preporuka. I, da li je zaista 3x veća mogućnost, kao što se navodi u tekstu o HyperTargetingu, da kupite ovu knjigu nego li recimo neki trash roman o ljubavi u Parizu? Naravno da jeste, i ovaj primer je verovatno jedan od banalnijih primera praćenja Vaše aktivnosti i generisanja preporuke na osnovu istih. Društvene mreže su sve ovo digle na novi mnoogo ozbiljniji nivo, i verovatno je to odgovor na pitanje zašto Facebook vredi toliko koliko vredi. Informacije o tolikoj količini ljudi i mogućnost da Vaše kampanje segmentirate po godinama, polu, grupama kojima pripadaju, proizvodima koje vole pa čak i o političkom uverenju govore ništa drugo do da smo mi samo žrtve marketinga (Marketing will eat us all ) ), i da ćemo u budućnosti još više od ovoga “patiti”.

Ali treba to gledati i sa druge/poslovne strane. Jako se puno citira izreka da je 50% novca uloženo na marketing bačeno, samo nismo sigurni koja je to polovina. Ova brojka se targetiranjem smanjuje. Mogućnost da targetirate reklamu na usko ciljanu skupinu, kao npr sladolede na decu od 7-12 godina koja recimo najviše jede sladolede, ili Jeep automobile na one koji su stavili da imaju godišnja primanja iznad 100.000$, čine kao što sam rekao kampanje mnogo efikasnijim, kada su u pitanju online-based kampanje CTR značajno raste , a samim tim i broj leadova je znatno viši. 1 on 1 marketing ide i dalje od ovakve vrste targetiranja, ideja je da se ne ide čak ni na masovne ciljne grupe nego da se svaka kampanja radi zasebno za svakog korisnika. Kao što sam rekao, i ako je ovo do skora bilo utopija, verujem da se ide u dobrom pravcu ka tome, i da će ovo omogućiti manje reklama (recimo samo 1 baner na sajtu), time i bolji ugodjaj korišćenja samog sajta, a opet sa druge strane i biti dovoljno komercijalno da se isplati prodavcima oglasnog prostora. I kada možete sve ovo da uradite, postavlja se pitanje, kome još trebaju bilbordi na cool lokacijama, u mestima gde je penteracija Interneta na visokom nivou.

Videćemo koliko će vremena trebati da se ovo ozbiljnije primeni i u Srbiji, mislim da će Furka biti prvi sajt koji nudi tako nešto na ovim prostorima, nešto manje kompleksnije targetiranje imali su MyCity i Burek u vidu sponzorisanih tema, za ostale nemam podatke, pa eto ako znate još neki primer podelite sa ostatkom ekipe )

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37