Unosi za: Arhiva za 2008/07

Dell Studio

ZAGREB, 30. srpnja 2008. - Dell je predstavio novu seriju „Studio” proizvoda namijenjenih korisnicima s potrebom za tehnološkim rješenjima koja olakšavaju kreativni rad s digitalnim sadržajima. Proizvodi objedinjuju suvremenu tehnologiju i elegantan dizajn te nude zanimljive mogućnosti prilagodbe ovisno o korisnikovim željama i ukusu.
„Korisnici koji cijene dizajn, žive boje i inovativne tehnologije zasigurno će pronaći inspiraciju u novoj seriji Dellovih proizvoda. Ovoga smo puta stavili poseban dizajn na stil, dizajn i mogućnost prilagodbe računala svakom pojedinačnom korisniku. Vjerujemo kako na taj način Hrvatskim korisnicima osiguravamo širi izbor i veće zadovoljstvo kupljenim proizvodima. To je vrlo bitan element, budući da prema najnovijim podacima analitičke kuće IDC hrvatski korisnici uspješno prate globalne trendove u sve većoj prihvaćenosti i korišenju mobilnih tehnologija”, izjavio je Andrew Nicholson, direktor Dellovog ureda za područje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije.
Prvi proizvodi serije Studio su dva uzbudljiva prijenosnika, Studio 15 i Studio 17. Računala krase suvremeni dizajn i uočljivi vizualni detalji, a opremljeni su slot-in optičkim uređajima, tipkovnicom s pozadinskim osvjetljenjem te ugrađenom web kamerom. Korisnici će od slijedećeg mjeseca moći odvojeno nabaviti i modul za širokopojasni mobilni pristup Internetu.

Jedinstven dizajn
Studio prijenosnike krasi kombinacija novih idejnih rješenja i najboljih dizajnerskih elemenata Dellove serije XPS M1330 i M1530 računala, od kojih posebno treba istaknuti klinasti profil kućišta i posebno izrađenu šarku zaslona. Istovjetno seriji Inspiron računala, Studio prijenosnici nude mogućnost izbora boje kućišta, tako da svaki korisnik može izabrati izgled koji mu najviše odgovara. Kako bi dodaci i periferni uređaji zadržali istovjetan stil, Dell nudi i čitav niz sukladno obojanih ruksaka, prijenosnih torbi, miševa i slušalica. Na taj način korisnici mogu samostalno posložiti svoju mobilnu računalnu okolinu prema vlastitim jedinstvenim zahtjevima.
Uz zaslone visoke razlučivosti dijagonale 15,4 ili 17 inča, korisnici mogu izabrati jednu od šest boja kućišta - uz nove nijanse boje šljive i mandarine, Studio prijenosnici dolaze i u postojećoj flamingo ružičastoj, ponoćno plavoj, rubinski crvenoj, proljetno zelenoj i standardnoj crnoj boji. Korisnici koji traže dodatnu suptilnost u dizajnu svojeg računala mogu izabrati i grafitno sivo kućište visokog sjaja s kontrastnim obrubom zaslona u crnoj, plavoj, ružičastoj ili crvenoj boji.
Uz bogat izbor funkcionalnosti koje dolaze u sklopu osnovnog modela, Studio serija računala nudi i čitav niz opcija koje dodatno poboljšavaju radnu učinkovitost i iskustvo pri korištenju, bilo da se radilo o radu s digitalnim fotografijama, glazbenim zbirkama ili izradi internetskog sadržaja. Opcionalni Blu-Ray optički pogon osigurat će kino-kvalitetu reprodukcije video sadržaja na zaslonima visoke razlučivosti, dok dodatni čitač otiska prstiju donosi veću sigurnost u zaštiti i sprječavanju neovlaštenog pristupa računalu. Korisnici željni digitalne zabave posebno će cijeniti mogućnost korištenja daljinskog upravljača i slušalica s ugrađenim sustavom eliminacije okolne buke.

Jednostavnost korištenja
Kako bi dodatno poboljšao iskustvo i pojednostavnio korištenje računala, Dell uz računala uključuje i niz poboljšanja standardnog korisničkog sučelja, kao što je to primjerice aplikacijski organizator Dell Dock. Ovaj dodatak automatski sortira sav instaliran softver na računalu u lako pregledne kategorije kojima je moguće pristupiti iz jednostavnog izbornika, čime se oslobađa prostor na radnoj površini. Korisnici također ne trebaju pronalaziti i pokretati aplikacije poimence, već je za to dovoljno izabrati kategoriju, poput „elektronička pošta i chat”, „sigurnost”, „fotografije”, ili „glazba”. Izbornik je potpuno prilagodljiv te tako korisnici mogu mijenjati njegovu poziciju na ekranu, izabrati novu pozadinsku sliku, izgled i boju teksta te ikone koje predstavljaju pojedinu kategoriju.

Više informacija o dostupnosti Studio linije proizvoda u Hrvatskoj moguće je dobiti od Dellovih partnera, tvrtki Megatrend, Kodeks, Combis i Tecom Trade. Za više informacija o proizvodu posjetite stranice www.dell.com/content/products/category.aspx/laptop_studio.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/07/31/dellova-nova-sarena-serija-prijenosnika-na-hrvatskom-trzistu/";croportal_title = "Dellova nova šarena serija prijenosnika na hrvatskom tržištu";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Vezani članci

Sony Bravia E4000 HDTV je lijep kao slika, doslovno by Groovyrider on April 11th, 2008

Svi imaju najvećeg, a Sony najmanjeg by Groovyrider on February 7th, 2008

Šareni artikl iz Sonyjeva tabora by Groovyrider on February 20th, 2008

Sony predstavlja Rolling Stone, pardon Rolly by Groovyrider on September 11th, 2007

Septembar 4-Septembar 6

E-tvrdjava će se održati na prostoru Niške tvrdjave sa ciljem da se tokom tri dana dešavanja gradjani animiraju da koriste Internet ali i podstaknu privredni subjekti da iskoriste prednosti Mreže za unapredjenje poslovanja. Poseban akcenat će se staviti na rešenja otvorenog koda i organizacije koje se njima bave. Trećeg dana E-tvrdjave se planira velika žurka sa poznatim domaćim DJjevima.

Dogadjaj će se održati pod otvorenim nebom u rovovima tvrdjave - otvoreni prostor i slobodno kretanje simbolizuju jednu od osnovnih ideja ovog projekta, open source. Interesantno je da Niška tvrdjava do sada nije bila mesto održavanja kulturnih dešavanja, što je za organizatore bio dodatni razlog da se odluče da je na kratko pretvore u mesto modernih tehnologija i komunikacija.

Prvi dan - e-Business Day

Prezentacija Creative Commons Srbija (CC) u saradnji sa Regionalnom Privrednom komorom Niša i Advokatskom komorom Niša namenjena je autorima, advokatima, medijima i privredi. Govoriće:

• Nevenka Antić - advokat - Legal lead CC Srbija
• Vladimir Jerić - umetnik (Darkwood dub)  - Public lead CC Srbija

Prezentacija General public licence (GPL)

Marko Milenović - Freedom Task Force (FTF) deo Free Software Foundation Europe (FSFE)

Prezentacija baze poslova – prezentacija inernet portala za traženje posla.

Prezentacija e-bank – banka prezentuje pogodnosti poslovanja privredi i građanstvu.

Prezentacija Biznis Softvera – kompanija proizvođač softvera prezentuje softver radi unapređenja poslovanja privredi.

Promocija internet radija

Drugi dan - Open Software Day

Linux - besplatni operativni sistem kao alternativa komercijalnim OS, open software

Ivan Jelić – predsednik organizacije Free Software Network, član srpskog tima Free Software Foundation Europe.

Joomla! - CMS sistem za publikovanje sadržaja na Internetu i izradi web sajtova sa korišćenjem CMS (content management system)

Marko Milenović – član Joomla! Serbia

Open Office

predstavnik organizacije Free Software Network

Računarski grid

Marko Dimitrijević - Elektronski fakultet Niš, član IEEE

Open source TV

Milan Peca Nikolić Revision CEO (Tajvanska kanastra, TT sindrom)

Treći dan - Mozilla Party

Spisak izvođača koji će nastupati na žurci:

mistakemistake (live)
• Wolfgang S (live act)
DJ Flip (Idemo na mars - B92)
• DJ Gordan Paunović
DJ Spirko
DJ Vukadin

URL

http://e-tvrdjava.com/cms/
http://www.l2media.biz/ (organizator)
http://www.webex.rs/ (organizator)
O Niškoj tvrdjavi na Vikipediji

naselje čibukovac

KRALJEVO – Pravo je šarenilo oblika i boja brojeva na kućama naročito u prigradskim naseljima kraljevačke opštine. Ima ih žutih, plavih, kombinovanih boja, od kovanog gvožđa, drveta… Očigledno je da nisu iz iste radionice. Doznali smo da su samo plavi sa belo izvučenim brojem naručeni i dobijeni od nadležnih urbanističkih službi. Ostali su proizvod snalažljivih pojedinaca koji su sebi dodelili i ulogu urbanista i od vlasnika hiljada objekata takvu numeraciju naplaćuju po dve stotine dinara.

Uverili smo se da su posao odradili u jednom gradskom delu Kraljeva i gusto naseljenim prigradskim naseljima – Kovačima, Jarčujaku, Grdici, Jovcu, Ribnici… Sve su to mesta sa po nekoliko hiljada kuća i zarada je, bez sumnje, dobra. U razgovoru sa meštanima doznali smo da to pojedinci rade već dve godine. Nemaju svoja preduzeća, radnje, već usluge nude kao „slobodni strelci“.

– Došao je jedan čovek – objašnjava za „Politiku“ Aleksandar Gilović iz prigradskog naselja Kovači – i valjda je video da nemam broj na kući pa mi je ponudio metalnu pločicu. Znao sam broj kuće i za 200 dinara, sa lepljenjem pločice na zid, dakle bez ukucavanja eksera, rešio pitanje obeležavanja. Ne znam da li je legalno ili nelegalno. Važno je da mi je broj tačan.

Od drugih meštana, koji, smatrajući da je možda reč i o nekoj mafiji, nisu želeli da im se ime pominje u novinama, doznajemo da su od ovih „prodavaca brojeva“ vlasnici koji su nedavno sagradili kuće i nisu znali brojeve dobili recimo broj 36-a ili 36-b pošto ispred njih postoji kuća sa ranije postavljenim brojem 36. Još gore je kada, umesto „a“ ili „b“, kao pomoćne oznake stavljaju brojeve. Tako, što se i na našoj fotografiji može videti, broj kuće može biti i „46–4”… Ali, primetili smo, baš u ovom naselju, da se „urbanisti“ ni na ovaj način nisu do kraja snašli, pa su, primera radi, vlasnicima dve kuće koje su jedna do druge dodelili baš iste brojeve.

Od meštana u selu Konarevu doznajemo da je tamo baš pre nekoliko dana grupa mladića „numerisala“ kuće. Nudili su tablice sa brojevima svima koji ih na zidu nisu imali. Mnogi su ih i kupili, takođe po 200 dinara, ali su kroz dan-dva utvrdili da su brojevi sa spiska koji su mladići posedovali lažni i da su ih „napamet“, bez ikakvog reda, a kamoli u skladu sa urbanističkim rešenjima, delili i ugradili. Tako su u naselju napravili pravu zbrku.

– Dogodilo se da su naleteli čak i na neke od nas – otkriva za naš list službenik u Službi za urbanizam u Kraljevu Jovica Joković – i nedavno smo protiv ovih nepoznatih lica podneli krivičnu prijavu policijskoj upravi u Kraljevu.

Joković nam objašnjava da svi stambeni objekti sagrađeni do 2000. na području opštine imaju numeraciju i rešenja, a oni koji su sagrađeni posle, uz zahtev vlasnika i plaćenu taksu od 550 dinara, dobijaju rešenja, odnosno broj objekta. Ko želi i pločicu, ukupno će da plati 2.500 dinara. Predstavnici ove službe ne spore pravo svakog vlasnika da sam osmisli i „skroji“ izgled table, pločice, u želji da mu to bude lepše ili jeftinije, ali mora imati rešenje koji je broj tog objekta. A za to je ovlašćena samo Služba za urbanizam, pa su „urbanisti“ koji brojeve određuju „na licu mesta“ – svojevrsni prevaranti.

Politika

Špek budilica

Budilice su nužno zlo. S naglaskom na zlo, a koliko god ih mrzili jednostavno su nam neophodne. Kad smo već osuđeni na njih bio bi red da za vrijeme buđenja koriste nešto što će nam biti drago čuti/osjetiti/omirisati ujutro. Predstavljam budilicu koja će vas probuditi mirisima pržene slanine.
Naprava WAKE n’ BACON proizvod je uma Mattya Sallina, Daniela Bartolinia, Hsiao-huh Hsua. U osnovi radi se o najobičnijoj prilagođenoj pećnici koja umjesto dosadnih zvukova alarma za buđenje koristi zvukove prženja slanine, popraćene pripadajućim mirisima. Ne znam da li je ovu neobičnu budilicu uopće moguće kupiti, no ako ste zainteresirani probajte kontaktirati njene tvorce.
Životinjoljupci i ostali koji se užasavaju žvakanja životinja u budilicu mogu umjesto slanine ubaciti komad sočne tikvice ili paprike, no onda će izostati faktor mirisa, a koji je ključan dio alarma budilice WAKE n’ BACON.
Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/07/31/dobro-jutro-uz-miris-przenog-speka-slanine-pancete/";croportal_title = "Dobro jutro uz miris prženog špeka, slanine, pancete...";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Vezani članci

Plastelinom po prljavštini i bakterijama u tipkovnici by Groovyrider on July 22nd, 2008

Zastrašite okolinu mehaničkim nogama by Groovyrider on August 17th, 2007

Stalak za lijene vlasnike laptopa by Groovyrider on July 7th, 2008

MP3 player za pse. Još k tome pozlaćeni... by Groovyrider on November 2nd, 2007

Virtualno pivo za iPhone by Groovyrider on July 25th, 2008

Stalno slusamo na TV, citamo u casopisima i novinama o tome sta sve astrolozi mogu da predvide. Tesko je naci dokaze, ali tehnologija napreduje. Verovatno ce biti i vise dokaza o njihovim uspesima.

Jedan takav dokaz snimljen je tokom poslednjeg zemljotresa u Kaliforniji. Tokom snimanja dnevnog horoskopa za YouTube kanal dogodio se zemljotres, ali astrologe buducnost ne moze da iznenadi:

(Please open the article to see the flash file or player.)

….. ili moze da ih iznenadi D

Ups, dragi moj astrolozi kako se ovo desilo. Pravite dnevni horoskop a iznenadio vas zemljotes. Kako to vama da promakne? Izgleda da je horoskop za taj dan bio totalno pogresan :mrgreeen: …. kao i uvek

ps. Recenicu “get in the fuckin doorway andy” treba zapamtiti. Ako nista drugo ovaj film je poucan jer vam govori sta da uradite u slucaju zemljotresa (naravno, moze i bez ovog fu*** beep beep beep ) )

Share/Save a2a_linkname="Zemljotres i astrologija"; a2a_linkurl="http://www.mmilan.com/zemljotres-i-astrologija/";

Poštovaoci mog lika i dela već znaju da se po pozivu Vojske Srbije već pet meseci bavim šumarstvom, a uz svesrdnu pomoć trojice giliptera (Ljubiša, Šujo i Bložiću, i dalje možete da mi oralno opštite sa spolovilom). Tako smo i danas imali zadatak da izmarkiramo nekih 35 hektara drveta za obaranje, ali provod je bio dobar... Elem, mesto dešavanja sledeće dogodovštine je radilište Straža, to je ono kad krenete za Paraćin, pa pre Čestobrodice, levo... Nas šestorica sedi u kancelariji šefa radilišta, prozor gleda na put Paraćin-Zaječar i šumarke koji se pružaju preko njega. Pričaju ljudi tako o budućnosti JP Srbijašuma kad sa one strane puta iz šume ispada neki momak sa ogromnim rancem na leđima, sa kosom do pola leđa i praznom plastičnom flašom. Tematika razgovora se menja...

...jer se ispostavlja da postoji izvesno okupljanje ljudi sa rancima, šatorima i ostalom kamp opremom u brdima prema Brezovici (srce Kučajskih planina). Šumari lucidno iznalaze dve varijante: ili je to sekta ili su narkomani. Šef radilišta (inače, taj čovek je moj utisak godine u negativnom smislu) izlazi sa respektabilnom tezom kako bi snage bezbednosti trebalo obavestiti o tome i kako bi tu njih trebalo držati na oku jer postoji realna opasnost od ugrožavanja bezbednosti poretka, imovine, lica i u tom pravcu. Sranje, rekoh ja, i izađoh da popričam sa tim momkom koji je već prešao na našu stranu puta i došao do obližnje česme da natoči vodu.

I ispostavlja se da je dečko iz Varšave, Republika Poljska. Time to brush my English... Došao je tu jer su tu organizovali okupljanje ljubitelja prirode, pacifista, anarhista, komunitarista i ostalih pripadnika tih tzv. alternativnih životnih stilova. Momak mi objašnjava kako ih ima iz cele Evrope, kako su svake godine u nekoj drugoj zemlji, pričamo dvadesetak minuta, razmenjujemo mejlove i čovek me poziva da ih posetim u brdima neki dan. O čemu se tu zapravo radi pogledajte ovde i ovde.

Kad sam se vratio "kolegama" šumarima i kad sam im rekao da je dečko iz Poljske, prva reakcija bistrog šefa radilišta je bila: "Katolik!" Ostali ga pratili u stopu objasnivši mi kako su i juče videli par njih i kako su odmah zaključili "da to nisu naši." Po čemu? Po izgledu dakako!

Toliko o dnevničkoj strukturi ovog pisanija, sad malo analize. U daljem tekstu ću pokušati da se poserem na sve četiri "šumarske teze" (Hajdeger inače ima knjigu Šumski putevi, sic!) koje su se pojavile u roku od pola sata: teza o sekti, teza o narkomanima, teza o Katoličanstvu i teza o razlikovanju od nas.

1. Strah od sekte je kod Srba rašireniji od straha od promaje, sekti se plaše svi, a promaje samo oni sa 40+ godina. Sekte su slične promaji inače, nevidljive su, nečujne, niko ih ne pominje u medicinskim enciklopedijama, ali su ipak smrtonosne. Šumarska dijalektika nas uči tome da pripadnici sekti imaju duge kose i brade, oblače se čudno (obično vrlo šareno), nose čudne ogrlice i narukvice, glave su im pune perli, govore više jezika, putuju auto-stopom i ne jedu hranu životinjskog porekla. E da, okupljaju se po šumama i deluju anti-državno. U konkretnom slučaju, ova komuna planira verovatno da izvrši invaziju na Krivi Vir i izvrši žrtvovanje svih muških i ženskih devica na oltar svog boga u obliku falusa, a potom pojede njihove genitalije?

Zanimljivo je da kod nas u Homoljskim planinama postoje manastiri zilota koji su neka vrsta ekstremnih pravoslavaca i koji se mogu smatrati pravoslavnom sektom u smislu alternativne religijske zajednice. Ziloti su imali i svoj neki shrine u Krivom Viru, ali ih je odatle proterala grupa pravovernih dizel pravoslavaca smatrajući ih, naravno, satanistima... Što se mene tiče, meni su sekte simpatične, čak i one satanističke. Sve što ide uz britvu velikim religijskim zajednicama i malim, glupim "šumarskim dijalektičarima" ima moje poštovanje. Uvek ću više ceniti iskrenog pravoslavnog zilota koji se drži maksime "Pravoslavlje ili smrt" od nekog ateiste sa krstom oko vrata (naša profesorka filozofije u srednjoj školi) ili od neke dobre pravoslavne devojčice koja u subotu uveče pred Uskrs ide u crkvu, pokrivajući kaputom sise koje će pokazati par desetina minuta kasnije u diskoteci, a na pohotnu radost pripadnika svih konfesija!

2. Narkomani su takođe opasna društvena grupacija. Radovi iz oblasti šumarske dijalektike nam ukazuju da su oni jako organizovana mala zajednica, nešto poput terorističke ćelije. Mosad je odskora počeo da se bavi i narkomanskim terorizmom svedoče pisani mediji iz Jerusalima i Tel Aviva. Opšte je poznato da je Osama bio navučen na gibanicu sa makom koju mu je spremala njegova četvrta žena gledano unazad. A i on ima bradu, čudno odelo i čudan šešir...

Moje naklapanje o narkomaniji ste mogli naslutiti u pretprošlom tekstu, ali mene i dalje oduševljava boljevačko gledište na uzimanje droge. To gledište se otprilike zasniva na tome da je drogiranje određeno kolektivno preduzimanje akcije... Šumari npr. misle da je za drogiranje potrebno da se skupi dosta ljudi na nekom tajnovitom i zabačenom mestu i da se onda svi zajedno naroljaju neke droge, a gde je kolektivno drogiranje, tu su i orgije, pederi i sam crni đavo! Ne, šupci retardirani, onaj ko se drogira radi to uglavnom sam kod kuće, a ako se nađe na javnom mestu, onda nađe neki toalet... A vi "šumarska braćo" ste uroljani od alkohola i kod kuće, i na radnom mestu, i u WC-u, i u Ladi Nivi i u bukovoj šumi! Vi ste narkomani!

3. Poljak=Katolik. Srbin=Pravoslavac. Turčin=Musliman. Japanac=žut. Papuac-Novogvinejac=? A šta da radimo mi ateisti i agnostici? Šta da radi dečko koji je ljubitelj prirode, vegetarijanac i pacifista i još je iz Varšave? Koju on religiju ispoveda? Možda je ateista, možda panteista, možda paganin, možda nešto sasvim levo... Ne, kaže nama osnivač šumarske dijalektike i šef radilišta Straža u Šumskoj upravi Boljevac. Ne, on implicira Poljakovu vezu sa samim Vatikanom, a ako ne znate šta je sve Vatikan onda niste Srbin već običan ustaša koji čita blog na latiničnom pismu!

4. Šumari su poznati po oku sokolovom, sa sto metara po izgledu razlikuju naše od onih koji to nisu, vrsni su poznavaoci srpske anatomije i boljevačke frenologije. Ja još ne mogu da budem iniciran u šumara pošto stvarno nisam ukapirao da je onaj dečko stranac dok mi sam nije rekao, ne bih mogao da ukapiram čak ni da mu je kurac izrastao nasred čela, ali to je moj problem nedovoljne posvećenosti srži šumarskih misterija. E sad, postoji realna opasnost da će ti stranci seksualno opštiti sa našim ženskinjama i tako ukaljati rasnost, pa zato predlažem nekoliko ljudi koje moramo klonirati da šire srpsko seme diljem Balkana:

Ratko Mladić, vojnik. Provereno razlikuje Srbe od Muslimana i Holanđana. Određeni krugovi tvrde da se razume u šumarstvo i geomorfologiju Dinarskih planina. Pije, puši i nije homoseksualac. Trenutno u bekstvu.

Danilo Ikodinović, uspešan sportista, neuspešan motociklista i opsesija dokonih i priglupih fejsbuklija. Lep kao Apolon, jak kao Atlas, ali sa trajnom onaničkom disfunkcijom desne ruke. Trenutno u komi.

Aleksandar Vučić, političar. Da nije oženjen i da imam ćerku spremnu za udaju, pojurio bih ovog čoveka za zeta. Harizmatičan, blagoglagoljiv, erudita. Navija za Crvenu Zvezdu i bio je u Bariju 1991. Trenutno u modricama.

Moj favorit je ipak Velimir "The Stallion" Ilić. On je kombinacija genetskog koda prethodne trojice. Političar i intelektualac (magistar železničke mostogradnje), izuzetan sportista (mali fudbal) i prekaljeni ratnik (kafana Zlatno burence) + čovek sa patrijarhalno usađenom mizoginijom, jednom rečju Srbin za budućnost. Treba ga klonirati i postaviti ga za Predsednika opštine Boljevac, a takođe bi po jedan trebao da bude i predsednik u svakoj mesnoj zajednici. Čovek za 22. vek!

Zaključak. Rasplinuo sam se malo, ali na kraju ću da postavim pitanje: Koja je razlika između Boljevčana i krupne stoke? Pa osim toga što ovi prvi nemaju kopita, te se onda i ne potkuju, ja druge razlike ne mogu da pohvatam. Toliko od mene, tri je sata ujutru, vreme je za prelazak u horizontalno agregatno stanje. Hvala na pažnji. Prijatno veče.
Andrej Kocič, predsednik uprave grupe Triglav, osiguravajuće kompanije, se žali na konkurenciju u Srbiji. Izgleda da mu smeta što neko nudi jeftinije osiguranje automobila: "Važno je da nema dampinga, da se ne ide ispod cene koja je dugoročno neizdrživa." Naravno poziva državu u pomoć. Traži bolju kontrolu od strane NBS - izgleda da je uvek neko drugi kriv. Pored toga mu smeta što ne postoji obavezno osiguranje imovine, ali taj se zakon bar očekuje uskoro. Super.

Šta se desilo sa individualnom odgovornošću? Evo kako je jedan farmer sa američkog srednjeg zapada prokomentarisao poplavu koja mu je uništila imovinu: We’ve always lived our life that we’re responsible for our own choices, our own destiny. And we chose not to carry the flood insurance. That was our responsibility. …[O]f course, we are going to need help, but do I expect it? No. We’ll start over. That’s all I know right now.
Branko Milanović na primeru izbora između rada i slobodnog vremena opisuje suštinu neoklasične ekonomije:

"Ekonomskа tеorijа dаjе odgovor nа to koji jе optimаlni izbor: doklе god dobitаk od rеcimo višе novcа koji zаrаđujеmo nа uštrb mаnjе slobodnog vrеmеnа prеtеžе, trеbа dа nаstаvimo sа rаdom. Ali, u tаčki gdе jе novčаni dobitаk od dodаtnog rаdа jеdnаk gubitku zаdovoljstvа uslеd mаnjе slobodnog vrеmеnа, trеbа dа prеstаnеmo sа rаdom. To jе tа optimаlnа, rаvnotеžnа, tаčkа."

Ključna razlika sa austrijskom školom je u reči "treba". Milanović je u pasosu opisao kako razmišlja neoklasična ekonomija ili ekonomski mejnstrim. Ekonomija nam, po ovom gledištu, daje odgovor koji je optimalan izbor. Na osnovu teorije, mi navodno znamo šta treba da uradimo da bi ostvarili najbolji rezultat.

Ali da li nam zaista treba ekonomska nauka da bi znali odgovor kad treba da prestanemo sa radom? Ili kako da napravimo neki drugi izbor. Da li stvarno, bez ekonomske teorije koja nam kaže šta je optimalna tačka, mi sami ne bi mogli da zaključimo šta da uradimo? Ustvari, da li ekonomska nauka uopšte može bilo šta da nam kaže o našim izborima? Ona nam kaže da na margini treba izjednačiti troškove i koristi, ali kako znamo te troškove i koristi?

Zato austrijska škola posmatra stvari potpuno obratno: činjenica da smo u nekom trenutku odlučili da prestanemo sa radom govori da je taj trenutak optimalna tačka. Ne govori ekonomija nama, nego mi govorimo ekonomiji. Mi svoj izbor pravimo iz subjektivnih, ko zna kakvih razloga. A činjenica da smo nešto izabrali, govori da je taj izbor za nas (bio) optimalan.

Optimalna tačka je teorijski ista u oba slučaja, i u neoklasičnoj i u austrijskoj varijanti -- tamo gde se naši granični troškovi izjednačavaju sa graničnim koristima. Ali uzročnost je drugačija. Neoklasičari podrazumevaju da nauka nekako spolja utvrđuje šta je optimalan izbor, pa nas onda o tome informiše. Austrijanci kažu suprotno. Samo činjenica da smo izvršili nekakav izbor može dati informaciju da je izbor bio optimalan. A troškove i koristi, koji su uvek strogo subjektivni, smo nekako već izmerili sami.

Ovo možda izgleda kao obična sholastička zavrzlama, ali praktične posledice su ogromne. Najpoznatija i najveća je debata o mogućnosti funkcionisanja socijalizma, koju su Mises i Hayek vodili sa neoklasičarima od 1920-ih do 1940-ih. Debata je istovremeno definisala ovu razliku koja prethodno nije bila tako jasna, označila raskid dve škole, i nažalost potisikivanje austrijske u drugi plan. Neoklasičari su, uglavnom, tvrdili da socijalizam može funkcionisati, i to tako što će centralni planeri proceniti granične troškove i koristi, i onda na osnovu njih izračunati potrebni nivo proizvodnje svakog artikla. Hayekov austrijski pogled je bio da stvar kao što su granični troškovi i granične koristi ne postoje nezavisno od aktera koji ih snose. Ne odlučuje firma ili pojedinac da nešto kupi ili proda na osnovu toga što je izmerio troškove i koristi, nego obrnuto -- samo na osnovu toga što je kupio ili prodao mi možemo reći da je njegova korist veća od troška. Iako najveći broj ekonomista nije prihvatio, a neoklasična ekonomija očigledno ni dalje ne razume ili ne prihvata ovaj argument u potpunosti, vreme je pokazalo ko je bio u pravu. Socijalizam nije bio samo neefikasan, nego je od početka patio od hroničnih viškova i nestašica. Što je pokazalo da centralni planeri nisu mogli imati ni blagu predstavu o tome šta, kome, koliko i o kojoj ceni treba.

Milanovićev tekst je o nečem sasvim drugom, ali ova početna definicija me je podsetila kako austrijanci drugačije gledaju na stvari i kako male razlike u osnovnim konceptima vode do velikih razlika u zaključcima.

RTS (Radio Televizija Srbije) je za poslednjih 9 godina, uspela da u potpunosti obnovi čak 2 TV repetitora, od 30-tak koliko ih je srušeno za vreme bombardovanja. Nesvakidašnji uspeh vredan pomena. Znači, ostali će ovim tempom biti obnovljeni u narednih 126 godina. Šta bi tek bilo da im ne plaćamo namet?!

Pretpostavljam onda da te naše pare odlaze na digitalno remasterizovanje naših popularnih serija "Bolji život", "Srećni ljudi" i sl., kao i njihovo prebacivanje u High Definition 16:9 wide format, kako bi i u narednim decenijama iznova uživali u dogodovštinama naših omiljenih junaka. Naravno, sve to po želji vernih gledalaca koji su propustili po koju epizodu u prethodnih 83 emitovanja.

Opšte je poznato da su domaće serije kao pasulj ili sarma - što se više puta podgrevaju, sve su bolji i bolji.

Danas sam proveo veliki deo radnog dana u nekoliko veoma interesantnih sastanaka.

Nazvao me je Miša Bogunović-Bogun, vlasnik restorana (kafane) Balkan Ekspres, da mu se pridružim u kafani za sto sa Martinom Candirom (jedan od najpoznatijih fotografa u Srbiji) i sa Milanom Muminom (ex Love Hunters).

(more…)

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37