Unosi za: Arhiva za 2008/08
Najpre slušam vesti o uraganu, zatim Ibrahima.
Poslednja preostala flaša ruma od prošle godine.
Najjeftiniji smo sačuvali za kraj, kada postaje nevažno.

Drugarica javlja: 250 km/h.
Dobro je.Iako ništa oko nje ne izgleda dobro, što zaključujem gledajući (čak i u ovakvim trenucima tendenciozne) fotografije na CNN-u. Upoređujem ih sa našima, pokušavam da prepoznam ulice.


Uskoro u Havani počinje da pada noć.
I znam da će, bez obzira na sve što su danas preturili preko glave i bez čega su sve nad glavom ostali, barem njih trojica dograbiti instrumente i nastaviti tamo gde su prekinuti. Cubanchero.
."Kada bismo brinuli o materijalnom... mi ne bismo postojali!" (parafraza, Ibrahim Ferrer)..Godinu dana, još nisam vratio.
Priključujem se i ove godine blog igrici pod nazivom BlogDay, čiji je cilj upoznavanje i širenje blogosfere prestavljanjem novih i zanimljivih blogova. Više o ideji ovog blog-o-događaja pročitajte na strani na srpskom, a ja ću obrazložiti moj izbor. Da, malo sam bezobrazna, te sam premašila kvotu. Umesto pet blogova imam pet kategorija. (-: U njih su [...]
Pokazalo se da građani Srbije umeju da se organizuju u protestu protiv neke odluke ili zakona koji je na njihovu štetu uvela Vlada Srbije, kada se takođe organizovano od strane određenih institucija i slobodoumnih mislećih ljudi sprovede akcija obaveštavanja građana o tome zašto reći otvoreno ne nekom zakonu.Najznačajnije proteste o uvođenju biometrijskih ličnih karata sproveli [...]

Tekst preuzet sa zvani??ne prezentacije BlogOpen-a.

Nadali smo se da ??e danas da po??ne prijavljivanje, ali ipak moramo da odlo??imo do utorka - srede.
Organizaciono je sve spremno, jedini problem nam prave sme??tajni kapaciteti. Obezbedili smo i rezervisali 150 mesta (plus predava??i, gosti, sponzori itd). Pored ogromnog hotela na Borskom jezeru koji ne radi (a idealno je mesto za ovakav skup) i jednog hotela koji se gradi u Boru ali je tek krajem godine predvi??eno da po??ne da radi, mi nemamo ozbiljnije sme??tajne kapacitete.
To je i razlog ??to prijavljivanje odla??emo za jo?? par dana, kopamo i rukama i nogama da obezbedimo ??to vi??e mesta u privatnom sme??taju, ali da bude tu, u Brestova??koj Banji.
??to se programa ti??e, ta??na satnica nije napravljena, ali sve ??e izgledati otprilike ovako:
Otvaranje manifestacije ??e biti u subotu (04.10.) u 11:00 u velikoj sali Doma kulture u Boru. Nakon dobrodo??lice ima??emo jedan blok predavanja. Da vas ne bih odmah umorili odlazimo na ru??ak nakon ??ega nam sledi jo?? jedan blok predavanja, nekoliko radionica i diskusioni panel. To bi bilo dovoljno oficijelnog programa za taj dan. Uve??e je u stvari ono zbog ??ega morate do??i: sve??ana ve??era sa prate??im programom (nisu kulturno-umetni??ka dru??tva, bez brige). Bi??e organizovana u Brestova??koj Banji uz svakojake ??akonije. ??to se ti??e prevoza sve je organizovano ne brinite, jer Bor-Banja je oko 8 km. Ujutru (ne pre 10:00) ima??emo jo?? tri bloka predavanja koja zavr??avamo ru??kom. Posle ru??ka (oko 14:00) svako svome domu (da ne ka??emo blogu).
To je u kratkim crtama ono ??to smo planirali. O svemu ??ete dobiti detaljnije informacije ali obe??avamo da ??ete se dobro provesti tokom ovog dvodnevnog dru??enja. Ono ??to vam savetujemo je da do??ete dan ranije, jer sme??taj u Boru nije skup, a mnogo toga se ima videti, kao npr. najve??a rupa u Evropi.povrsinski-kop-u-krivelju.jpg
Kotizacija:
Za u??e????e na ovogodi??njem dru??enju predvideli smo kotizaciju za u??esnike. Visina kotizacije ??e iznostiti 1000,00 din i za taj iznos u??esnik ??e imati:
??? ulaz na konferenciju, radionice i diskusione panele,
??? primerak ??asopisa Blogopedija i prate??i ??tampani materijal
??? sve??anu ve??eru u restoranu Dom Odmora, B. Banja. Ve??era je tipa ??vedskog stola sa neograni??enim pi??em

??to se prevoza ti??e, bi??e organizovana posebna linija Novi Sad - Beograd - Bor i nazad. ??ekamo jo?? neke sponzore da potvrde u??e????e i ako se to desi i sve ostalo ??e biti dotirano. Ali Bor je grad u kome je boravak prili??no jeftin, vide??ete za par dana kad objavimo cene sme??taja.

Tekst preuzet sa zvanične prezentacije BlogOpen-a.

Nadali smo se da će danas da počne prijavljivanje, ali ipak moramo da odložimo do utorka - srede.
Organizaciono je sve spremno, jedini problem nam prave smeštajni kapaciteti. Obezbedili smo i rezervisali 150 mesta (plus predavači, gosti, sponzori itd). Pored ogromnog hotela na Borskom jezeru koji ne radi (a idealno je mesto za ovakav skup) i jednog hotela koji se gradi u Boru ali je tek krajem godine predviđeno da počne da radi, mi nemamo ozbiljnije smeštajne kapacitete.
To je i razlog što prijavljivanje odlažemo za još par dana, kopamo i rukama i nogama da obezbedimo što više mesta u privatnom smeštaju, ali da bude tu, u Brestovačkoj Banji.
Što se programa tiče, tačna satnica nije napravljena, ali sve će izgledati otprilike ovako:
Otvaranje manifestacije će biti u subotu (04.10.) u 11:00 u velikoj sali Doma kulture u Boru. Nakon dobrodošlice imaćemo jedan blok predavanja. Da vas ne bih odmah umorili odlazimo na ručak nakon čega nam sledi još jedan blok predavanja, nekoliko radionica i diskusioni panel. To bi bilo dovoljno oficijelnog programa za taj dan. Uveče je u stvari ono zbog čega morate doći: svečana večera sa pratećim programom (nisu kulturno-umetnička društva, bez brige). Biće organizovana u Brestovačkoj Banji uz svakojake đakonije. Što se tiče prevoza sve je organizovano ne brinite, jer Bor-Banja je oko 8 km. Ujutru (ne pre 10:00) imaćemo još tri bloka predavanja koja završavamo ručkom. Posle ručka (oko 14:00) svako svome domu (da ne kažemo blogu).
To je u kratkim crtama ono što smo planirali. O svemu ćete dobiti detaljnije informacije ali obećavamo da ćete se dobro provesti tokom ovog dvodnevnog druženja. Ono što vam savetujemo je da dođete dan ranije, jer smeštaj u Boru nije skup, a mnogo toga se ima videti, kao npr. najveća rupa u Evropi.povrsinski-kop-u-krivelju.jpg
Kotizacija:
Za učešće na ovogodišnjem druženju predvideli smo kotizaciju za učesnike. Visina kotizacije će iznostiti 1000,00 din i za taj iznos učesnik će imati:
• ulaz na konferenciju, radionice i diskusione panele,
• primerak časopisa Blogopedija i prateći štampani materijal
• svečanu večeru u restoranu Dom Odmora, B. Banja. Večera je tipa švedskog stola sa neograničenim pićem

Što se prevoza tiče, biće organizovana posebna linija Novi Sad - Beograd - Bor i nazad. Čekamo još neke sponzore da potvrde učešće i ako se to desi i sve ostalo će biti dotirano. Ali Bor je grad u kome je boravak prilično jeftin, videćete za par dana kad objavimo cene smeštaja.

Jos par dana do prijavljivanja… Ceo teks mozete pogledati na zvanicnom sajtu BlogOpena . Takodje , vasa pitanja mozete postaviti ovde . Vase je samo da imate dobru volju  a mi vas cekamo u Boru, s nestrpljenjem. Nadamo se da cemo vam biti odlicni domacini ! BlogOpen 2008-  4. i 5. 10. 2008.god. Dobrodosli… addthis_url = 'http%3A%2F%2Fwww.dedabor.com%2F%3Fp%3D702'; [...]
Sutra naša dečica kreću u školu pa onda drugovi trubači za volanima, malo opustite nerve, olakšajte nogu na desnoj papučici, oči ne mrdajte sa asfalta i polako. Dogovoreno?

Potreban materijal:

Krastavci prema potrebi

za rasol:
3 l vode
1 l sirćeta
300 gr šećera
100 gr soli
1 vinobran
1 konzervans

Krastavce dobro oprati, ocediti i staviti u tegle.
Prokuvati vodu sa sirćetom i dodati sve ostale sastojke.
Ostaviti da s ohladi i sipati preko krastavaca.
Tegle  zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu.


Pre neki dan sam na jednom mnogo dobrom blogu -Palachinka   naišla na veoma zanimljiv recept za kolač sa šljivama.
Ostavila sam komentar da moram da ga isprobam, e sad, shodno da je blog na engleskom jeziku, što meni baš i nije jača strana, prokomentarisala sam i to, da sam razumela šta je potrebno od materijala, a da prevod oko postupka i nije važan, shodno da znam kako se takvi kolači pripremaju.

Ali… Marija, vlasnica bloga, poslala mi je prevod, i ja joj se ovim putem i javno zahvaljujem!!!

Znači ovako:

Sastojci:

150 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 70 g putera, 100 g čokolade za kuvanje, 2 velika jaja, 80 g smeđeg šećera, rendana korica limuna (u originalu je narandža), 60 ml ulja, 10 šljiva (ovo otprilike, zavisi kako poređate)

Postupak:

Pomešati prosejano brašno i prašak za pecivo. Istopiti puter i čokoladu na pari. Mikserom umutiti penasto jaja i šećer. Dodari koricu limuna, pa čokoladu i onda ulje, mutiti posle svakog dodavanja po oko minut. Smanjiti mixer na najsporije i umutiti i brašno. Sipati testo u pleh, namazati pleh puterom pa posuti brašnom. Poređati polovine šljiva odozgo.
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C. U originalu piše 30-40 minuta ili najbolje da posmatrate testo dok se peče i da proveravate čačkalicom jel gotovo.

Gotov i isečen kolač se može posuti sa malo prah šećera.


Pečene, oljuštene i od semena očišćene paprike iseckati na sitnije komade.
Izmešati sa kozjim sirom koji ste predhodno viljuškom sitno izgnječili. Tome dodati crni luk iseckan što sitnije.
Na kraju dodati sitno naseckani peršun, sve dobro promešati i preliti kiselom pavlakom.

Salata je dobra i kao premaz za hleb.


blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37