Unosi za: Arhiva za 2008/08

Kaže meni somsed pre neki dan, da ova zemlja ima mnogo više autoputeva no što iko od nas misli. Ja ga pitam kako to. Lepo, kaže on. Autoput Horgoš Beograd, autoput Subotica Beograd, pa Subotica Novi Sad, Horgoš Novi Sad, itd. A ja na to kažem da ondak imamo i autoput Horgoš Subotica. Eto, vidite! Niste ni slutili da smo ovoliko bogata država.

E sad. Ako smo već kod autobana, autostrade, ovakvih i onakvih koridora sa svim ministrima, koji kažu da treba juče da bude gotovo, ma i onda kada ih država ne plaća, jer se ne zna iz čega bi ih plaćala, i tako dalje, i tako dalje… smatram da moja zemlja, domovina, očevina i dedovina ima i autoput Novi Sad Beograd, i naravno obrnuto, a tek Novi Sad Subotica, Subotica Horgoš, i Novi Sad Horgoš. O autoputu Beograd Horgoš preko Novog Sada i Žednika i da ne govorimo, bre! Ako sam se negde i ponovio pa istu stazu prešao iznova, smatrajte namernom greškom koju, ako zatreba, ponoviću još tri puta. Na kraju krajeva, imao sam i na koga da se ugledam. Međutim, ako dobro mućnem glavom, čini mi se da ih je bilo tušta i tma, na koje sam mogao, ja naivac, da se ugledam, zagledam i da se zamislim odakle ova neplemenita veština ministrima ovim i onim. Zna se da narod zahteva najbolje od najboljih. Narod želi dobre puteve, široke puteve, asfaltirane puteve diljem zemlje. Smatram da naša lepa Vojvodina ima, gore nabrojano, sijaset autoputeva, i da ne treba uludo bacati pare u neke nove strade. Ali…

Somsed i ja smo pre neki dan odlučili da gradskim ocima Subotice, predamo ništa manje do zahtev: Mi, dole potpisani, molim vas lepo, tražimo, zahtevamo od Vas, cenjenih glava varoških, da se između Subotice i Palića izgradi biciklistička strada u četiri kolone, s leve strane auto staze za Palić. Istovremeno tražimo i zahtevamo u obrnutom pravcu do u slovo istu stvar. U četiri kolone, molim vas lepo. E. toliko od nas, pa sad vi vidite.

JASIKEVIČEUS GRANDE

Srbi stvarno umeju sve i svašta da unovče. Vidim u opticaju su majice sa svima omiljenim likom Papaštrumpfom. :-)

Salsa ples ili sos?

Za one koji do sada to nisu znali, termin salsa je španskog porekla i u prevodu znači „začinjeni sos“ (spicy flavor sauce). Ukoliko npr. u nekom od pretraživača Interneta ukucate reč „salsa“, od 10 dobijenih rezultata, 7 će se odnositi na salsu kao vrstu muzike i plesa a 3 na recepte za neki interesantni sos.

Iako većina ljudi salsu povezuje sa Kubom, termin salsa prvi put se javio u Sjedinjenim Američkim Državama, šezdesetih godina dvadesetog veka. Tih godina u svetu primat je zauzela rok muzika, dok je latino muzika bila postavljena u “drugi plan”.

Međutim, jačanjem latino američkih zajednica u većim gradovima SAD-a, prvenstveno kubanskih, portorikanskih i dominikanskih zajednica, dolazi i do mešanja tih kultura što utiče i na muziku koja je nastajala u tim zajednicama.

Svaka od tih zajednica je ovom „sosu“ dodala po neki „začin“ čime je nastala salsa, kao mešavina različitih vrsta plesova: rumbe, son montuna, guarache, mambe, cha cha, danzona, sona, guaguancoa, cubopa, guajire, charange, cumbie, plene, bombue, festejue, merenguea i sl.

Svaki od tih plesova zadržao je svoje individualne karakteristike, a njihovim mešanjem nastao je taj „začinjeni sos“ koji je svojim opuštenim ritmom osvojio čitavu planetu.

Ko je bio zaslužan za širenje salse?

Najzaslužniji za širenje salse bio je Dominikanac Johnny Pacheco, koji je 1964. osnovao svoju diskografsku kuću - Fania Records. Vremenom je ta diskografska kuća postala temelj promocije latino muzike i identiteta u SAD i promovisala vrhunske umetnike kao što su Hector Lavoe, Tito Puente, Willie Colon, Celia Cruz, Eddie Palmeiri i Ruben Blades.

Ovi umetnici su pod zajedničkim nazivom „salsa“ promovisali muziku koja je  poreklom sa Kube, ali je bila oslobođena istorijskih konotacija i nacionalne pripadnosti.

Zahvaljujući trudu ove diskografske kuće salsa se počela širiti i izvan granica New Yorka i zemalja iz kojih je potekla. Jednako veliku tradiciju u stvaranju salse imale su i Venecuela i Kolumbija.

Do kraja sedamdesetih godina 20. veka popularnost salse počela se smanjivati. Tome su „kumovali“ plesovi poput merenguea i hip-hop-a, koji su uzeli maha posebno unutar portorikanske zajednice u New Yorku.

Da bi se održala na tržištu, salsa će korigovati svoj tradicionalni stil i prihvatiti „mekši“ stil, koji je poznat pod nazivom salsa romantica. Za razliku od tradicionalne salse koja je bila usmerena na izražavanje političkih stavova i zajedništva unutar zajednice, salsa romantica bila je usmerena na opevavanje ljubavi i romantike.

Iako su tu vrstu salse napadali kubanski puristi, ona je zaslužna za to što je salsa preživjela te za nju teške godine. Najpoznatiji izvođači salse romantice bili su Eddie Santiago i Luis Enrique, koji su otvorili put umetnicima poput Rickeya Martina i Enrique Iglesiasa, koji su devedesetih godina 20. veka postali internacionalne latino zvezde.

Fenomen koji je osvojio čitavu planetu!

Za veliki bum salse krajem 20. veka najzaslužniji je ipak bio „fenomen“ zvan Buena Vista Social Club. Naime, u Havani na Kubi, Juan de Marcos Gonzales svirač tresa  i osnivač son grupe Sierra Maestra, želeo je osnovati bend koji bi bio sastavljen od sjajnih muzičara koji su svojom muzikom obeležili pedesete godine 20. veka i snimiti nove verzije pesama sa njihovog repertoara.

Priliku za to dobio je 1996. kada je Nick Gold,  vlasnik Londonske firme World Circuit, zajedno s Ryom Cooderom, kalifornijskim muzičarem, u Havani odlučio snimiti fuzijski album na kome bi učestvovali i kubanski muzičari. Za koordinaciju celog projekta bio je zadužen Juan de Marcos.

Album je sniman u studiju Panart a Juan de Marcos i njegova žena Gliceria na jednom mestu okupili su muzičare poput „Cachaita“ Lopeza - priznatog basistu i izvođača sona iz Havane; Amadita Valdesa - svirača timbalesa; “Guajira” Mirabala - vodećeg trubača orkestra Tropicana; Ibrahima Ferrera i Rubena Gonzaleza - koji su činili okosnocu ove grupe. Njima se pridružila i bolero diva Omara Portuondo koja je svojim prelepim glasom dodatno ulepšala ovu prelepu “priču”.

Tom prilikom snimljena su tri albuma, od koji je prvi bio Buena Vista Social Club (ujedno i najpoznatiji album). Godinu dana kasnije nemački reditelj Wim Wenders snimio je istoimeni dokumentarni film, koji je u zvezdanu orbitu lansirao njegove protagoniste.

Odjednom su Ibrahim Ferrer i Afro-Cuban All Stars održavali koncerte koji su do tada u SAD-u bili rezervisani isključivo za izvođače poput Celie Cruz. Bio je to fenomen koji je zahvatio celi svet i koji je izazvao salsa ludilo.

Sledeći u nizu tekstova o salsi biće na temu načina igranja salse. Pratite nas i dalje!

Kada temperatura počne da raste, najbolje je da je pored nas mnogo, mnogo vode. More je nabolje, jezero takođe, reka je odlična, ali ni bazen nije na odmet. Još ako je luksuzni. Ovo su slike najluksuznijih bazena na svetu. Ako ste na nekoj od pomenutih destinacija, vredi okupati se.
 Joule Hotel, Dallas
Intercontinental Hotel, Hong Kong
Intercontinental Tahiti Resort, Francuska Polinezija
One&Only Reethi Rah Resort, Maldivi
Wynn Hotel, Las Vegas
La Casa Que Canta, Meksiko
Gallery Hotel, Singapur
Grand Hotel Central, Barselona

Banyan Tree Horel, Sejšeli
Four Seasons Resort Bali, Jimbaran Bay
The centar at Homestead Resort, Utah
Hotel Habita, Meksiko Siti
Parivolas Hotel, Santorini
Crown Macau, Taipa Island
Six Sences Hideaway Zighy Bay, Oman
Hvala i na rečima.Ako ste bili u nekom od ovih bazena, javite se.
1942. godine umro je Sava Šumanović.


Tango sa Savom
Bilo je to 1939. godine, kada sam se upisala u plesnu školu. Istovremeno, ali posebno, ne sa nama, u školu igranja upisao se i Sava Šumanović. Za njega je učitelj posebnodržao časove. Ali, kad je trebalo da se održi završni bal, u velikoj sali iza hotela "Grand" koji je držala gospođa Ilićka, na svečanost je došao i Sava. naši kavaljeri bili su ležerno obučeni jer i nisu imali šta bolje. A Sava je blistao u tamnom odelu, beloj košulji sa crnom leptir-mašnom i obaveznom belom maramicom u džepiću sakoa. Igrao je svaku igru, najviše sa jednom lepom crnkom koja se zvala Mica Šeša. Bila je od oblina, slična njegovim kupačicama.

Akt

Ali i ja sam imala čast da sa njim odigram jedan tango. Za vreme igre nismo razgovarali. Imala sam utisak da on pazi da nešto ne pogreši, a besprekorno je plesao... Uostalom, u svojim rukopisima tačno je opisao, onako kako ga je učio "tancmajstor" svaku igru koju smo tada igrali: tango, slofoks, ingliš valcer, lambet-vok, paleglajt, fokstrot, bečki valcer... Čak im je i redosled pokreta skicirao...
Cvetanka Tubić iz Šida

Pijana lađa
Septembar 25

IDC/Global Retail Insights CEE Retail Solutions Roadshow 2008Konferencija kompanije IDC o globalnim rešenjima za maloprodaju u centralnoj i istočnoj Evropi 2008. usmerena je na najnoviju strategiju i razvoj tehnologije zahvaljujući kojima se menja budućnost maloprodaje u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Srbiji i Poljskoj. Na konferenciji, 25. septembra u Hotelu Hyatt u Beogradu, biće prikazani najnoviji proizvodi i informatička rešenja, “smart” kartice, načini plaćanja, proizvodi tipa “RFID” i zaštitne aplikacije.

Konferencija “IDC/Global Retail Insights CEE Retail Solutions Roadshow 2008“ će okupiti najveće maloprodajne kompanije koje će razmeniti ideje i iskustva, sa ciljem da se unapredi sektor maloprodaje u pomenutim zemljama.

Na konferenciji kompanije IDC, između ostalih, predstaviće se i Ivano Ortis, direktor za istraživanja u regionu Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA), Global Retail Insights, IDC.

Ovaj događaj posebno je osmišljen za:

- Vrhunske regionalne i lokalne prodavce: izvršne direktore, direktore za sektor informacija, informatičke menadžere, rukovodioce za upravljanje robom, marketinške direktore, direktore prodaje, direktore za strategiju prodaje robe u prodavnicama/distribuciji, direktore za elektronsku prodaju, rukovodioce za korporativnu strategiju, direktore za snabdevanje

- Snabdevače robom široke potrošnje

- Medije koji prate sektore finansija, maloprodaje, informatike i telekomunikacija, kao i dnevne novosti

Više o konferenciji na adresi: www.idc-cema.com

Ovo je drvo, ali ono daje život vašim uređajima.Francuski dizajner Vivien Muller dolazi sa novim načinom punjenja uređaja.Obilje foto ćelija.


Link autora.
54 tanka foto panela. Energija skupljena tokom dana, može se trošiti i tokom noći.Samo je loša vest da je ovo samo KONCEPT.


Septembar 23

IDC Security, Storage and Business Continuity 2008IDC već šest godina za redom organizuje Storage i IT Security konferencije u srednjoj i istočnoj Evropi. Po prvi put u Sarajevu, 23. septembra, IDC će održati konferenciju posvećenu IT sigurnosti i skladištenju podataka, i pružiti edukaciju lokalnim kompanijama o najnovijim tehnologijama za zaštitu sistema i preduzeća. Ove godine organizatori će kombinovati dve glavne teme – sigurnost podataka i skladištenje podataka, kroz sedam ključnih mesta kako bi se osvrnuli na potrebe lokalnih korisnika u traženju informacija o sigurnosti, povratku izgubljenih podataka, poslovnom kontinuitetu i rešenjima za skladištenje podataka.

NOVA TEHNOLOGIJA – NOVI IZAZOVI


Svaki skok napred u IT-u donosi tehničke izazove i nove ranjivosti. Eksplozija informacija podrazumeva rad sa velikom količinom podataka koji mogu da opterete arhivu i unesu nered u evidenciju. Internet stranice, elektronska pošta, daljinski pristup sistemima kompanije predstavljaju višestruku tačku napada za sve, od virusa i crva do hakera, društvenih sistem inženjera i nemarnih ili zlonamernih zaposlenih. IDC-eva Data Security i Storage konferencija će biti organizovana s obzirom na potrebe lokalnih tržišta i svaki deo će uključivati bilo plenarnu i/ili uporedne radionice, koje će obuhvatiti sledeće teme:

SIGURNOST PODATAKA

SKLADIŠTENJE PODATAKA

 • Mrežna sigurnost
 • Fizička sigurnost
 • Primena računarske sigurnosti
 • Primena mrežne sigurnosti
 • Sigurnost bežične mreže
 • Nove regulativne mere zaštite podataka i mreže
 • Otkrivanje nepoželjnog ulaska i preventivni sistemi
 • Koncepti i tehnike kodiranja
 • Poslovni kontinuitet i povratak izgubljenih podataka
 • Konsolidacija i upravljanje podacima
 • Upravljanje životnim ciklusom proizvoda za rukovanje velikim prilivom podataka
 • Virtualizacija sistema za skladištenje podataka – stvaranje maksimalne infrastrukture skladišta podataka
 • Menadžment mrežnog skladištenja podataka
 • Eksplozija podataka i velika mogućnost skladištenja
 • Menadžment podataka & usklađivanje regulative

IDC Data Security i Storage Roadshow 2008 predstavlja opsežan, aktuelan i verodostojan događaj za učesnike kako bi razmotrili strateška IT rešenja, utemeljena na najboljim primerima iz prakse.

Konferencija namerava da privuče između 100 i 120 krajnjih korisnika i namenjena je:
• CIOs and COOs
• IT direktorima/menadžerima
• Storage menadžerima
• CSOs, Direktorima IT Sigurnosti
• Disaster recovery/business continuity menadžerima
• Tehničkim menadžerima
• Ostalim zaposlenima zaduženim za sigurnost podataka

Prijavite se i saznajte nešto više o konferenciji na IDC sajtu.

Jednog dana, na jezeru, sedimo na plazi i smaramo se kao i obicno. Nedaleko od nas stoji daska za jedrenje, Dedinog prijatelja Buce. Gleda Deda i kaze: “Odo ja malo da jedrim”. Ja osecam kako mi se vilica spusta u neverici - 15 minuta pre toga, covek koji jedri vec 30 godina ode u kafanu [...]

yearbook-yourself.jpg
Yearbook yourself je mesto koje posetite, nasmejete se i dobijete odgovor na pitanje, Kako bih izgledala/izgledao da sam rođen/rođena 50-tih, 60-tih, 70-tih godina? Ako imate malo vremena potrošite ga na ovu zezalicu.

Share This

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37