Unosi za: Arhiva za 2008/08

Par fotografija koje sam snimio danas oko podne:

[Show as slideshow] img_4653-1.jpg img_4652-1.jpg img_4651-1.jpg img_4650-1.jpg

Share/Save a2a_linkname="Fotografije pomracenja Sunca"; a2a_linkurl="http://www.mmilan.com/fotografije-pomracenja-sunca/";

Prividjenja koja mi dolaze su besna,
ljute se na mene
podsećaju na grehe,
nedostatke karaktera,
na ko zna šta.

Prividjenja koja mi dolaze su živa,
od krvi i mesa
posledice moje prošlosti,
uspomene moje ljubavi.
Tešim se mišlju da čovek
nikada ne može sve izgubiti!

I nije neka misao,
ali njih zaista nikada ne možeš izgubiti,
pa čak i da poludiš.
A ja sam, živote, poludeo još odavno,
pre nego što sam dodirnuo
Nicea I Rusoa,
Hakslija I Jejtsa,
Keruaka I Barouza
i dobrog starog Bukovskog.

Čovek je napravljen od vode to znam,
a voda se ledi od same pomisli na hipotermiju.
Nesvesno utičeš na druge
postupcima izgubljene crvenkapice
i onda oni misle da te poznaju
i onda imaju pravo da te ne vole.
Svi koriste to pravo.
Ja najviše, ja nikoga ne podnosim
ili bar volim da razmišljam
na taj način.

Prijatelji naćuljite uši
ovde se petlovi čuju samo na periferiji,
pa zašto onda bilo šta da etiketiramo?
Čovek nikada ne može sve da izgubi.

Milan  Mirković 

Nekada smo se snabdevali isključivo po dućanima, sa dućandžijom i bez samoposluživanja.

Hoćeš kilogram šećera, kažeš dućandžiji. On otvori veliki džak iza sebe, pripremi papirnatu kesu i metalnom zaobljenom lopaticom, na kojoj sam mu jako zavideo i želeo da i ja budem dućandžija kada porastem, zahvati. Izvadi tom lopaticom u dva-tri navrata iz džaka šećer i vešto ga smesti u papirnatu kesu, pažljivo izmeri, lepo spakuje i eto vam kilogram šećera.

Dugo nisam verovao u price o samoposluživanju. Kao, uđeš sam u taj dućan kojeg su nazvali samoposluga, pa sam priđeš do tog, mog šećera, uzmeš ponovo sam koliko ti treba već spakovanog, ne kilogram, već koliko god hoćeš i onda te neko na izlasku zaustavi da na kasi sve to i platiš. Nisam verovao sve dok jednom sa majkom nisam u Štrosmajerovoj ulici ušao u jednu od prvih, možda i prvu samoposlugu u gradu (koje više nema, a vi se zapitajte šta je na njenom mestu? - odgovor iz tri puta, molim) i nakon pljuske po ruci, kada sam hteo sport čokoladice da natovarim u žičanu korpu, shvatio da samoposluživanje nije dostignuće tadašnjeg komunizma u kojem svako može koliko hoće, već ulazak razvijenog, zapadnog, onog kapitalističkog sveta u nas.

Potom su nicale kao pečurke nakon kiše na svakom uglu, ma i po srdini ulica i bilo nam je lepo.

Danas u centru grada samo jedna jedina, a na periferijama koliko ti srce hoće.

Mini MARKET, Maksi MARKET, Super MARKET, Mega Market…

Ima li još koji?

aleandro minore

"Snimak nereda u Beogradu, objavljen na internet portalu TV mreže CNN, sadržao je i snimke sa ranijih demonstracija u Budimpešti. Tako je Beograd dobio budimpeštanski metro, jer se u poslednjim sekundama vidi ulaz u stanicu „Andraš”, a snimak počinje vodenim topovima mađarskih kolega. Sporni snimak CNN povukao je sa internet portala, ali je on emitovan na „Ju tjub” pod naslovom „CNN’s report on Belgrade demonstrations”." - 24 sata.
Priznajem da kad sam juče videla ovu vest u nekom domaćem tabloidu, nisam bila spremna da poverujem. A ni da proveravam. No, danas je vest ponovo u (kredibilnijim) novinama, kao i potvrda na You Tube.
Ovo može biti primer za razne teze, ali ja biram da bude pokazatelj pogrešnosti stava po kome su tradicionalni mediji a priori kredibilni, a novi (posebno neformalni, kao blogovi i slično) ne - Što određeni krugovi vole da tvrde u novinama, ili na skupovima .

A i za metro bi bilo krajnje vreme.

Posle dužeg vremena, napravio sam prikaz statistika posećenosti ovog bloga, gde koristim tri besplatna alata: Google Analytics, pMetrics i FeedBurner. Uporednom analizom preko ovih servisa za praćenje statistika posećenosti, može se doći do interesantnih dodatnih podataka koji se ne dobijaju korišćenjem svakog od ovih servisa posebno.

Performancing pMetrics koristim već više od šest meseci, i u kombinaciji sa ostalim alatima može se lepo porediti ko šta radi dobro ili loše sa aspekta praćenja. Ovaj alat je sličnog kvaliteta kao GA, s tim da mu je glavna prednost što daje statistike u realnom vremenu, i razdvaja jedinstveni broj posetilaca sa RSS-a, društvenih medija i maila.

(more…)

Tito sanja miševe

Servisa ove vrste na internetu ima nebrojeno, a posljednji u nizu onih na koje naiđoh je Speechable.com.
Stvar je prilično jednostavna - uploadajte bilo kakvu fotografiju na koju zatim možete nakalemiti onaj oblačić iz stripova te unijeti proizvoljan tekst. Slika se hosta kod njih na servisu, no možete ju skinuti i lokalno. Cijela stvar je, naravno besplatna.
Na slici mačka Tito sanja o obilnom obroku koji će konzumirati nakon što se probudi…
Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/08/01/besplatno-dodajte-tekst-bilo-kojoj-fotografiji/";croportal_title = "Besplatno dodajte tekst bilo kojoj fotografiji";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Vezani članci

Vip over IP dostupna svim korisnicima by Groovyrider on July 28th, 2008

Henry Rollins o slobodi interneta by Groovyrider on August 3rd, 2007

Lociram te na Lociraj.net by Groovyrider on April 28th, 2008

Teta interNETA – powered by Gadgeterija by Groovyrider on October 7th, 2007

Predstavljen projekt za naprednu pretragu hrvatskih internetskih adresa by Groovyrider on April 8th, 2008

KRALjEVO - Zaposleni u najvećem kraljevačkom informativnom preduzeću „Ibarske novosti“ upozorili su Upravni odbor i većinskog vlasnika, da će Agenciji za privatizaciju podneti zahtev za raskid kupoprodajnog ugovora zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora, kašnjenja u isplati zarada, pa i najave da će plate biti smanjene na samo 12.500 dinara.
- Prvi deo majske plate isplaćen je početkom prošlog meseca. Stav sindikata je da se odmah isplate sve zaostale zarade, i da se vrate na nivo od pre devet meseci. O tome nema pregovora! Najava vlasnika da će isplaćivati minimalac od 12.500 dinara poniženje je za celu novinarsku profesiju - rekao je Ivan Rajović, poverenik UGS „Nezavisnost“ u „Ibarskim novostima“, na sastanku sa zaposlenima i poslovodstvom preduzeća.
Iako su predstavnici Upravnog odbora na sastanku istakli da poslodavac ima dobru volju da se nađe izlaz iz ove situacije, kao i da je spreman da pregovara sa predstavnicima sindikata, ipak su ostali pri predlogu o uvođenju minimalnih plata.
- Zbog lošeg poslovanja, neispunjenog biznis-plana i dogovora sa lokalnom samoupravom o saradnji, rashodi su daleko veći od prihoda. Izmenom kolektivnog ugovora i uvođenjem minimalca rashodi bi se sveli na razumnu meru - rekao je Ostoja Tegeltija, član Upravnog odbora preduzeća.
Kraljevačko informativno preduzeće „Ibarske novosti“, koje u svom sastavu ima najstariji lokalni nedeljnik, radio i televiziju sa regionalnom frekvencijom, u novembru prošle godine na aukciji Agencije za privatizaciju kao „fizičko lice“ zvanično je kupila Dragica Tomić iz Novog Sada i to za 70 miliona dinara. Sasvim je izvesno, međutim, da je kupac zapravo Ostoja Tegeltija, poznati novosadski biznismen i takođe novi vlasnik ATP „Morava“ iz Vrnjačke Banje.

Večernje novosti

Ariva 2007 skupstina kraljevo

KRALJEVO - Poslednja konferencija za novinare Branka Kaplarevića, predsednika Skupštine grada Kraljeva, inače radikalskog kadra, čija stranka, u saradnji s narodnjacima i SPS-om, upravlja gradom, pokazala je da se stranačke nesuglasice oko toga da li je lokalna samouprava konstituisana na zakonit način sve više zaoštravaju. Koalicija ZES „Boris Tadić“ optužila je, naime, radikale da su „besprizorno“ kršili zakon na konstitutivnoj sednici početkom juna, a njihove navode potvrdilo je i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu preporukom da se ponovi izbor organa grada, uz prethodno donošenje novog skupštinskog poslovnika.

Kaplarević, međutim, decidirano tvrdi da nikakve „reprize“ neće biti, jer, navodi on, kršenja zakona nije bilo. Intervenciju opozicionih čelnika on tumači kao potez loših matematičara.

- Sve Kraljevčane oni su uputili u skamije prvog razreda osnovne škole. Pojedini ovdašnji političari nisu, naime, još naučili da jedan i jedan daju dva i da je dva veće od jedan. Hoću reći da opozicija ne ume da sabira, jer da ume, lako bi došla do zbira koji jasno kaže da SRS, DSS-NS i SPS-PUPS u Skupštini grada imaju odborničku većinu - ističe Branko Kaplarević.

Kaplarević prigovara opoziciji da od manjine želi da napravi vladajuću većinu, a ako joj to ne pođe za rukom, opstruisaće rad parlamenta.

- Oni koji su na izbore izašli s parolom kako život ne može da čeka sada kažu da život mora da stane dok se ne prepravi volja birača i bude onako kako se njima sviđa - ogorčen je Kaplarević.

Međutim, čelnici koalicije ZES „Boris Tadić“ u više navrata su isticali da ne traže ništa drugo do poštovanja zakona.
- Najgore će biti ako radikalska koalicija bude i dalje kršila zakon. To neminovno vodi u prinudnu upravu, a to, zaista, ne bismo želeli. Mi njima ne sporimo većinu, već ih argumentovano od samog početka, tako reći, molimo da se drže zakona. Ne znam šta tu ima loše. Ako se sada ponašaju ovako, kako li će tek biti kasnije - pita se Jovan Nešović.
Krajem protekle nedelje oglasio se i „neutralni“ čelnik DHSS-a prof. dr Predrag Stojanović, koji smatra da „teranje maka na konac Kraljevčanima neće ništa dobro doneti“. Stojanović smatra da su u ovakvim situacijama najodgovorniji oni koji vrše vlast.

- Reč je o klasičnom političkom inatu koji će, pre ili kasnije, neminovno grad odvesti pod prinudnu upravu. Ako u ovakvim okolnostima budu i dalje održavane sednice i donošene odluke, neko će sigurno i krivično odgovarati. Kraljevo je u političkom i finansijskom pogledu ovu godinu već izgubilo - zaključuje Predrag Stojanović.

GRADONAČELNIKU UPUĆEN APEL

- Branko Kaplarević nije ličnost koja može delovati pomiriteljski. Pozivam gradonačelnika Miloša Babića da se ovom situacijom pozabavi, jer je on najodgovorniji za ono što se ovde dešava - apelovao je Predrag Stojanović.

Glas Javnosti


"We found what we're looking for"
Scientists said today they have "found proof" of water ice on Mars away from the polar ice caps, a discovery made by NASA's Phoenix Mars Lander.
The finding is a crucial first step toward learning whether the ground on Mars is hospitable, because all life as we know it requires water. Now scientists can get on with the business of studying the chemistry of Mars dirt in more detail.
When the probe took photos of a ditch it had dug four days before, scientists noticed that about eight small crumbs of a bright material had disappeared. They concluded those crumbs had been water ice buried under a thin layer of dirt that vaporized when Phoenix exposed them to the air.
Phoenix's robotic arm first revealed the crumbs about 5 cm deep in the trench called "Dodo-Goldilocks" on June 15. By June 19, they had vanished. If the crumbs had been salt, they wouldn't have disappeared, scientists said, and if the ice had been made of carbon dioxide, they wouldn't have vaporized.
"What this tells us is we found what we're looking for," said Mark Lemmon, a Phoenix co-investigator from Texas A&M University. "This tells us that we've got water ice within reach of the [robotic] arms, which means that we can continue the investigation."
Finding ice on Mars isn't completely shocking, since observations from past satellites sent to orbit the planet, such as the 2001 Mars Odyssey spacecraft, have indicated that ice is likely to lie beneath the planet's surface. Still, if confirmed, this would be the first direct finding of that ice by a probe on the ground. The next questions to answer are what chemicals, minerals and organic compounds might be mixed in with the water. "The real excitement will come when they start to study the ice in detail and attempt to learn how it formed and how old it is."


Additional reporting for this article was contributed by Jeremy Hsu, SPACE.com staff writer.Subscribe in a reader
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37