Unosi za: Arhiva za 2008/09

Kako da kontrolišete svoj frižider? Rešenje dolazi iz Gorenja.
Za razliku od vlasnika drugih frižidera, ukoliko imate frižider Gorenje, i imate iPod touch ili iPhone, vaš frižider je u vašim rukama svuda. 

Ili veš mašina.Aplikacija se zove iGorenj. Veoma je uzbudljivo.
KRALJEVO - Brojni kulturnoistorijski spomenici od izuzetne važnosti i značajni arheološki lokaliteti u kraljevačkom kraju ozbiljno ugrožavaju neodgovorni i bahati izvođači i investitori javnih radova. Putari su već ugrozili utvrđenja Maglič, Koznik, Gradinu, tvrđavu u Novom Pazaru, a neolitska naselja Divlje polje i Konarevo kod Kraljeva već su prilično oštećena. U blizini Magliča, najočuvanijeg [...]

T-Mobile je, povodom početka sponzorske suradnje s pjevačem Lukom Nižetićem, od danas obogatio svoju ponudu s mobilnim uređajem Sony Ericsson W350i koji sadržava Lukin novi studijski album „Na tren i zauvijek” u mp3 formatu.

W350i novi je model mobilnog telefona iz poznate Walkman glazbene obitelji Sony Ericsson uređaja. Opremljen je s dva zvučnika za bolji doživljaj slušanja glazbe, Walkman music playerom, radiom te memory stickom kapaciteta 1GB koji može pohraniti do 250 glazbenih fileova/pjesama. Također sadrži i 1.3 megapikselnu kameru te omogućuje povezivost putem Bluetoota i USB-a. Uz dvogodišnje jamstvo dostupan je u T-Mobile ponudi po cijeni od 198 kn uz potpisivanje ugovora na 24 mjeseca u tarifnom paketu 150. Sam uređaj na T-Mobile prodajnim mjestima može se nabaviti po cijeni od 1.298 kn.

Uvođenje ovog mobilnog uređaja u ponudu T-Mobilea najavljeno je prilikom nedavnog sklapanja sponzorske suradnje s Lukom Nižetićem. Tom suradnjom T-Mobile je omogućio svojim korisnicima, obožavateljima Lukine glazbe, preslušavanje njegovog novog studijskog albuma čak mjesec dana prije nego što će se pojaviti u prodavaonicama nosača zvuka. Osim toga, na t-zones stranicama korisnici mogu pronaći te preuzeti real tone i ring tone melodije za mobilne uređaje svih pjesama s albuma, slikovne pozadine (wallpapere) s Lukinim likom te zvučne zapise (voice fileove). A još od 22. kolovoza sa T-Mobile stranica moguće je besplatno skinuti najavni singl „Na tren i zauvijek” (u mp3 formatu).

Ponudom uređaja SE W350i s albumom „Na tren i zauvijek” T-Mobile nastavlja svojim korisnicima pružati jedinstveni doživljaj spajanja mobilne tehnologije i glazbe te je i dalje jedini mobilni operater u Hrvatskoj i svijetu koji je svojim korisnicima na ovakav način, puno prije službenog izlaska na tržište, ponudio popularnu glazbu.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/09/01/aaaaaaaaa-luka-nizetic-mi-je-na-mobitelu/";croportal_title = "Aaaaaaaaa, Luka Nižetić mi je na mobitelu";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";

(ZAGREB, 01. rujna 2008.) - Končar-INEM predstavio je četvrtu generaciju prijenosnika KONČAR NINA, temeljenu na Intel Montevina platformi. Računalo je osmišljeno kao pokretna multimedijska i grafička radna stanica za zahtjevne korisnike.

Predstavljene su dvije konfiguracije - jedna pokretana Intel Core2 Duo procesorom oznake P9500, radnog takta 2.53 GHz. Frekvencija sabirnice procesora je 1066 MHz, te ima memorijski međuspremnik od šest megabajta; u ponudi je i druga konfiguracija u kojoj Ninu pokreće Intel T9400 procesor istovjetnih performansi, uz nešto veću potrošnju električne energije od 35W (kod P9500 utrošak je 25W). U obje inačice računalo je opremljeno sa dva gigabajta DDR3 memorije, dok je maksimalni kapacitet četiri gigabajta. Za pohranu podataka skrbi 250-gigabajtni SATA čvrsti disk brzine rotacije ploča od 7200 okretaja u minuti.

Za prikaz slike zadužen je 15,4-inčni zaslon razlučivosti 1680 sa 1050 točaka, združen sa nVidia 9600M GS video-karticom, sa 256 megabajta vlastite DDR3 memorije i podrškom za DirectX 10. Što se ulazno-izlaznih jedinica tiče, računalo je opremljeno sa tri USB 2.0 priključka, e-SATA, HDMI, mini FireWire te DVI priključkom, S/PDIF izlazom, priključkom za slušalice i mikrofon, ExpressCard 54/34 utorom te čitačem sedam vrsta memorijskih kartica.

Za „fiksnu” komunikaciju zaduženi su integrirani modem i gigabitna mrežna kartica, a stroj bežično može komunicirati putem Intel Wireless odnosno WiMax modula, putem Bluetootha i pripreme za HSDPA prijenos podataka. Multimediju zaokružuju integrirana web-kamera sa senzorom razlučivosti dva megapiksela, te integrirani dvoslojni DVD snimač.

„KONČAR ponovno probija led, prvi predstavivši prijenosnik temeljen na Intel Montevina platformi na hrvatskom tržištu. Nova Nina će, kao i njene prethodnice, korisnicima ponuditi zavidne performanse u formi računala koje je potpuno opremljeno i premašuje sva očekivanja,” istakao je Damir Nožica, rukovoditelj poslovne jedinice Informatička oprema, tvrtke Končar-INEM.

Nina struju crpi iz izmjenjive osam-ćelijske baterije kapaciteta 4400 mAh, a osim razmjerno male potrošnje električne energije valja spomenuti da je usklađena i sa odredbom Europske Unije o uporabi štetnih materijala u proizvodnji elektroničkih i električnih proizvoda. Računalo mjeri 364 x 269 x 41 milimetar, te sa baterijom teži 3,2 kilograma. Maloprodajna cijena KONČAR Nine u osnovnoj konfiguraciji iznosi 9,999 kuna (PDV uključen). Računala KONČAR preporučaju korištenje Microsoft Windows XP ili Vista operativnog sustava.

Ponudu računala Končar možete pregledati na http://racunala.koncar.hr.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/09/01/koncar-predstavlja-novu-ninu/";croportal_title = "Končar predstavlja novu NINU";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Žene imaju problem za svako rešenje. Život je bolest koja se prenosi seksom. Ako žene misle da put do muškog srca ide kroz želudac, ciljaju previsoko. addthis_url = 'http%3A%2F%2Fwww.dedabor.com%2F%3Fp%3D704'; addthis_title = 'Infarkt%26%238230%3B+ma+kakav+da+je%2C+od+srca+je%21'; addthis_pub = '';

Iako nam baš i nije posve jasno šta gradonačelnik želi građanima Subotice, možda baš zbog toga, somsed i moja malenkost, njegov prvi sused, mislim somsedov prvi komšija, nakon dva i pol dana ozbiljnog razmišljanja, doneli smo odluku da javno čestitamo prvom čoveku grada Sabatkienzisa. U dve-tri reči, pet-šest rečenica, onako brzojavno, a da bi sve razumeli – telegrafski, na pola stranice lista A-4, sa duplim proredom i poštenim marginama s obe strane, a i od gore i dole, poštujući pritom gospon Vuka da piši kako čuješ i čitaj kako pišeš, prenosimo skraćenu verziju našeg pisma, otvorenog srca i uma, itd.

Dragi gospodine, načelniče grada, ono što mi želimo tebi, mislimo da svi, ama baš odreda svi građani, građanke, veliki i mali, osrednji, neposredni i poslednji, zašto da ne rimuje, dakle svi mi želimo tebi. A želimo: Zdravlja u sledećih pedeset i kusur godina, želimo ti nadalje pokrivene bazene u Dudovoj šumi, malo više peska na Kelebiji, a manje istog na gradskim ulicama, pa onda još želimo samo pet ulica blatnjavih, dograđeno i izgrađeno Pozorište, za decu i odrasle, za ove potonje i pozorišni klub sa jeftinim pićima i još jeftinijim sendvičima, krov na Stadion malih sportova, da kažeš onom precedniku Saveza da pod hitno sredi da Špartak igra u onoj ligi koja je ispred prve, da odrediš parkić u centru, gde bi građani i građanke, ali i preduzeća privatna i državna, s puno ljubavi uzgajali Ambroziju i drugu plamenitu korov… E sad, gospodine Gradonačelniče, imamo mi želja za tebe, ma još vala za dve podeblje knjige. Ali, što je dosta, dosta je.

Eto, ovo što se otvorenog pisma gradonačelniku tiče. I mogu vam reći da smo posle, Božidar i ja, otišli na po ‘ladno pivo u jednu od mnogih kafana. A… ko je Božidar? Pa tako se moj somsed zove.

JASIKEVIČEUS GRANDE

GORNJI MILANOVAC - Dežurni istražni sudija u Gornjem Milanovcu Rade Petrović rekao je  da je Petrović krajem decembra 2006. godine u dva navrata plaćao lažnim novčanicama kupovinu krompira u Zemljoradničkoj zadruzi "Suvobor" u selu Brezna. Ukupna vrednost kupljenog kromira iznosila je nešto više od 400.000 dinara, a Petrović je kao garanciju plaćanja ostavio depozit [...]

Sa početkom rada gaia consulting-a napisao sam tekst koji se bavio registracijom firme.

Kako sam pre nekoliko dana imao priliku da se ponovo susretnem sa procedurom, naleteo sam na detaljan tekst kao i gomilu korisnog sadržaja koji može pomoći preduzetnicima u procesu pravljenja firme, objašnjenju PDV-a i svim onim sitnicama koje ne morate da znate :).

Prošlo je tjedan dana otkako smo Zla i ja priuštili mom zakonitom nasljedniku, četrnaestogodišnjem pubertetliji, odlazak u Gardaland. Ovaj izlet nisam spominjao iz nekoliko razloga - prvo, šokiralo me i dobrano prodrmalo nekoliko tamošnjih atrakcija, nakon koji sam siguran da više nikada u životu neću kročiti na ništa slično. Drugo, ubilo me putovanje koje je otprilike izgledalo - šest sati jedan pravac, 11 sati hoda i razgledavanja po najvećoj mogućoj vrućini te šest sati drugog pravca natrag. I to sve u jednom jedinom danu. Kako bilo, bitno je da je mojoj beskorisnoj nakupini pubertetskih hormona bilo odlično što je i potvrdio izjavom da mu je ovo bio ‘najljepši dan u životu’. Jel treba veće zahvale?
E, pa obilježavajući prvi tjedan od ovog meni šokantnog i izuzetno napornog izleta predstavljam raketu na kovanice - napravu koja se nekada davno uobičajeno nalazila ispred trgovačkih centara poput Name. Pitam se da li se i danas ovakve ‘atrakcije’ nalaze pred City Centrima i sličnima? Ono što bi vas moglo odgovoriti od nabavke ove arhaične naprave je njena cijena koja se zaustavila na granici od 10,000 dolara.
Rocket Ride

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/09/01/fly-me-to-the-moon-%e2%80%93-raketa-na-kovanice/";croportal_title = "Fly me to the moon – raketa na kovanice";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Petog septembra Angola će organizovati druge parlamentarne izbore u istoriji i prve posle 16 godina. Pošto opozicija nije prihvatila rezultate prvih izbora 1992. godine u zemlji je počeo desetogodišnji građanski rat. To sada nije alternativa. Građanima je dosta rata (trajao je skoro 30 godina sa malim prekidima) a što je još važnije opozicija ima znatno manja očekivanja nego pre 16 godina.

Izbori u Angoli će biti slobodni. Ko god želi može da se kandiduje i svi imaju pravo glasa. Sa druge strane, neće biti fer. Tu ne mislim na izborne procedure na dan izbora. Kod njih verovatno neće biti problema, kao što ih u većini autokratskih režima i nema. Savremene autokrate ne manipulišu rezultatima na dan izbora. Manipulišu ranije; uglavnom ograničavajući slobodu govora i koristeći državna sredstva da motivišu birače. Tako je i u Angoli. Opozicija praktično nema pristup nijednoj od dve džavne televizije. Imaju dve radio stanice koje pokrivaju samo glavni grad i nekoliko novina koje je teško naći u provincijama. U kampanji, koja je zakonom ograničena na 30 dana, sve partije (takmiči ih se 14) dobijaju po pet minuta dnevno na nacionalnoj televiziji i po deset na svim radio stanicama. Naravno vesti i dalje pokrivaju skoro isključivo aktivnosti predsednika republike i vlade. Vladajuća stranka takođe koristi priliku da motiviše birače povećanjem plata. Tako su svi zaposleni u državnoj upravi (a njih je najviše) u avgustu dobili povišicu od 30 procenata da bi im zatim odmah bila isplaćena i septembarska plata pod izgovorom da će vlada posle izbora biti zauzeta formiranjem kabineta pa neće moći da isplate plate. Komercijalne banke su, kao posledica, ove nedelje praktično ostale bez novca i uveli su maksimum od 1,000 dolara za podizanje sa računa. Nije sjajno ali imajući u vidu posledice izbora u Nigeriji, Keniji i Zimbabveu, Angola će verovatno postaviti pozitivan primer za kontinent. Neverovatno je koliko demokratija napreduje kada se ograniče očekivanja.

Nema sumnje da će sadašnja vladajuća partija voditi glavnu reč i u novoj vladi. Čak i da ne dobiju podršku od preko pedeset procenata glasača, formiraće koalciju sa najvećom opozicionom strankom (ili sa nekom manjom partijom što je manje verovatno) jer ona i sada učestvuje u vladi.

Dok se nisam doselio ovde nisam imao predstavu koliko je Angola velika zemlja. U avgustu sam obišao samo trećinu provincija uz vožnju od preko 3,000 km, što je otprilike razdaljina od Los Anđelesa do Njujorka. Površina Angole je veća od Velike Britanije, Nemačke i Španije zajedno. Evo je interesantna proporcionalna mapa kontinenta.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37