Unosi za: Arhiva za 2008/10

Predavanje Milana Ružića o Ulozi Internet medija u promociji prirodnih vrednosti Srbije je bilo pravo osveženje, imajući u vidu fantastične slike koje su prikazivane tokom prezentacije. Naravno, njegovo predavanje neće ostati upamćeno samo po tome, pošto je skrenuo pažnju na vrlo ozbilje stvari - odnosno propuštanje da se naša prirodna baština prezentuje širom sveta putem Interneta.

Detaljnije »

Dodaj komentar »

      - Blago tebi, uživaš!- rekli bi povremeno gosti gospođe Katarine.
      
       Gospođa Katarina je imala prozor sa pogledom na ulicu.
       Prozor na kome su se smenjivala četiri godišnja doba.

       Imala je i stolicu sa četiri točka.

 


       (autor: jelenaartpoezija)

Dan 31. oktobar se obeležava na razne načine. Neko proslavlja datum osnivanja biblioteke, neko Svetoga Luku, neko Noć Veštica (Helloween), neko razbija, neko lumpuje, neko cepa deset s lukom na skari.
Za Noć Veštica se (na Zapadu) deca uveče oblače u razne kostime, uglavnom maskirana u razna čudovišta i duhove, idu po komšiluku i kao plaše narod, pa ko se poplaši mora da im dá slatkiše. Pozvone na vrata, i kada domaćin otvori oni uzviknu "Trick or treat!" (na negotinskom bi to bilo nešto kao "MOŠA!"), i ako se ovaj prestravi onda mora da im napakuje punu kesu bombona, kolača i druge slatkoće. Ako se ne uplaši, nego se to desi deci ... onda posle Holivud snima filmove o tome.
Pa dobro, hajde da vidimo koga su to poplašila danas naša deca, od ranog jutra. To jest, ko su bre ti što se prave da su čudovišta&dusi pa dižu narodu šećer u krvi.

1. Moša! #1

Od ranog jutra cirkus u zgradi Mesne zajednice. Neko je razvalio rešetke, obio vrata i polupao enterijer u prostorijama starih Radikala, da prostite Šešeljona. Policija, novinari, uznemireno članstvo, zainteresovani i nezainteresovani, zluradi, žirafe, počinioci - svi se sjatiše "da vide".
Bre, to obijanje mi postaje sve više sumnjivo, počinje da liči na neka prethodna koja su iskusile demokrate pre par godina kada su im (isto) obijali rešetke i vrata neki bivši članovi uz logističku podršku nekih koji nisu bili nigde članovi a komanduju u svakoj stranci. Kada se to desilo demokratama, Ljubiša Đorđević je nabio kamaru novih brava i katanaca na vrata prostorija DS da ne bi neko ušao ... Pričao se i fazon da je stavio i saksiju na poklopac WC šolje da više ne mogu čak ni tu da se uvuku. A da pozajmi radikalima neku žardinjeru?
Nisam mogao pomenuto da snimim, da ne budem sumljiv organima.

2. Moša! #2

Kada smo već kod ovih i onih kradikala, danas mi u ruke ulete Velika Srbija br.3246 za septembar 2008. godine. Koj' će mi? Pa, ima tu interesantnih tekstova, a naročito onaj izveštaj o glasanju Otadžbinske uprave kada su iz SRS isterani Toma Nikolić i njegova ekipa šešeljomrziteljskih izdajnika i ustaša. Na više od deset strana. A tek slike, čudo jedno.
Prvo su duuuuuboooookooooo razmišljali ...
Onda su glasali, razmišljali ili ne - isto im se hvata.
Stop! Stoj!! Stani!!!
Koga mi to vidimo na malim ekranima naših TFT monitora?! Ma je li to Čika Sloba prerušen u Džordža, glasa da se izbace Tom & Jerry iz Odeljenske zajednice??? Uveličaj bre domaćine tu sliku!
Pa hajde što si glasao, i glavu pritom oborio (ko li te ter'o da sedneš u prvu klupu, tu se obično ugnezde štreberi i uvlakači), nego još pričaš da si glasao da izbace Tomu kako bi on onda formirao novu stranku, pa da bi onda imao gde da pobegneš sa časa.
C, c, c ... Vidanoviću, Vidanoviću, izgoreće ti kesa.

3. Moša! #3

Na današnji dan, 31. oktobra leta Gospodnjeg 1846-ga, episkop Negotinski g-din Dositej Novaković oformi Čitalište Negotinsko, istoga dana kada nastade i Beogradsko. Čitalište kasnije postade Biblioteka "Radmila Novaković". Radmila Novaković je inače bila knjaževčanka, profesorica istorije i dugogodišnji direktor Negotinske Gimnazije. Aktivista SKJ i učesnik NOR-a. O njoj, više ni pomena - nije politički korektno sećati se prošlosti. Kasnije, preimenovaše Biblioteku "R.N." u Narodna Biblioteka Negotin. Konačno, na današnji dan, 31. oktobra leta Gospodnjeg ali 2006-oga, ovaj hram srbske kulture i ribolovačke veštine kuvanja čorbe&gulaša sa alevom paprikom postade Narodna Biblioteka "Dositej Novaković" Negotin. Tradicionalno, drugi put, u to ime slavimo godišnjicu, kao i zaštitnika ove Kuće, Svetoga Luku. Održavaju se prigodne promocije knjiga nekoliko autora, a posebnu pažnju privukla je monografija pod naslovom "Od Dositeja do Radmile, od Radmile do Dositeja" - odličan esej o umetnosti prerušavanja (za Noć Veštica) u cilju pribavljanja što većeg broja jedinica šećera u krvi biračkog tela.
Nego, nikako mi nije jasno što N.B."D.N."N. ne radi u dane 30. i 31. oktobra? Zbog 162. godišnjice osnivanja? Zbog sv. Luke? Zbog deset s lukom u po somuna? Što, kao, niko ne čita - ili ne sme da čita - kada se slavi?
Ili je to ipak možda zbog onih 10+lukac+1/2, da se ne mrsu stranice dok se čitaju knjige. Petak je, da li je slava posna?
Eh, knjževnici moji serbski, od kada se to ime slave piše pod navodnicima - "Sv.Luka" - je li to slava, poliklinika ili vrsta povrća?
A to što ljubitelje pisane reči uporno nazivaju "korisnicima", to je tek poseban bezobrazluk.

4. Moša! #4

Bokcamupoljubim, pa Rijeka je izgleda jedini bukvalno shvatio prerušavanje za Noć Veštica! Pazi ga molim te, deli flajere za novu igraonicu Tweety - opa, reklama! Eto, da i neko iz Građanskog Kruga doprinese nešto konkretno za Helloween.
Deca koja su ga videla večeras u centru - oduševljena!
Ehm, a možda reklamira novo izdanje knjige "IT" Stivena Kinga - crvene mu nešto oči ...

5. Moša! #5

Kad smo već kod maskiranja, Građanskog Kruga i inih, evo još malo priloga večerašnjoj maskaradi za Noć Veštica:
Nataša je maskirala GSS u LDP, a Sunđer Bob se maskirao u Mikija.
Deki je maskirao STV u TVK.
I profesor Korać se pridružio euforiji - BU!
A ovo, e to je neka budala ...

* * *
BU! Trick Or Treat!
Happy Helloween!
Daj bre taj šećer ovamo!!!

Pre par dana pisao sam o spam e-mailu i pokušaju naplaćivanja informacije o kursu evra za naredni dan. Aleksandar Urošević smislio je način kako da ova informacija postane, na lak, način dostupna svima i to besplatno. Detalje pročitajte na njegovom blogu u tekstu Kursna lista i Twitter. Odlično rešenje!
Danas je Nenad Orlić na predavanju zanimljivog naziva - "Radite za klikere" najavio puštanje novog klik.rs Internet marketing servisa.

Detaljnije »

Dodaj komentar »

ac-serbia.gif

Jedno od pitanja koje su posetioci postavili nakon prezentacije koju sam održao na ovogodišnjem BizBuzzu je bilo koliko kupaca activeCollaba ima u Srbiji. Moj odgovor je bio 3, ali moram ovo malo bolje da objasnim, da ne bude da su samo 3 domaće firme svesne vrednosti koju alat poput activeCollab daje firmama i koriste sličan softver.

Pitanje je bilo - koliko KUPACA ima iz Srbije. Naša definicija kupca je firma koja je došla na activeCollab sajt i pomoću order forme kupila activeCollab. Po našim statistikama takvih firmi ima 3, ali to ne znači da su to jedini korisnici u zemlji.

Postoji još niz firmi i grupa koje koriste activeCollab, ali nisu kupili licencu, već su je dobili direktno od nas. Licence ne poklanjamo, ali znamo koliko je $399 za domaće pojmove tako da uvek gledamo da nađemo neku Win-Win situaciju gde oni dobiju licencu, a mi nešto što nam vredi približno ceni licence. To su ili reklame na sajtovima koji nam potencijalno mogu doneti prodaju, ili neke dizajn usluge, SEO relevant linkovi, konsalting usluge itd. Firmi koje su na takav način došle do activeCollab licence ima dvadesetak.

U svakom slučaju - hvala svima, nadam se da vas activeCollab dobro služi. Posebno hvala prijateljima koji su kupili licencu i tako nam pomogli da stanemo na noge kao firma. To nam stvarno izuzetno znači.

Opet hvatam zadnji voz za učešće u našem druženju. Tema ovomesečnog blogo-kulinarskog druženja su pinjole, a domaćica je NLO. Osim što znam kako izgledaju i koliko koštaju (2.600 din/kg tj. 30+€) o pinjolama ne znam ništa. Hvala NLO što si me potakla da nešto pročitam i naučim, i naravno da probam ukus pinjola.

Kako ne znam ni jedno jelo sa pinjolama, obratila sam se Google-u za pomoć. Na ključnu reč "pinjole" nema previše stranica na srpskom, ali ipak sam jednu izdvojila. To je tema "Orijentalna pekara i poslastice" sa Ana.rs foruma, a recept koji me je zainteresovao je Fatair sa spanaćem iliti Fatayer bil Sabanigh, i pripada libijskoj kuhinji. Dodatna pretraga po ino stranicama mi daje rezultat koji tražim, a to su još detaljnija uputstva, i fotka.

Iza neobičnog imena krije se neka vrsta pite od kiselog testa sa punjenjem od spanaća. Prema receptu, u fil treba staviti sirup od nara, koji je meni duplo veća egzotika od pinjola ;) te sam potražila recept za sirup od nara i pronašla da sok od nara treba ukuvati sa šećerom, i dodati malo limuna. Iscedila sam 100 ml soka iz jednog većeg nara, i dodala dve navršene kašike šećera, kuvala 15-ak minuta. Nisam limun dodavala, jer je nar koji sam kupila ionako bio kiseo. Na fil je otišlo nepune dve kašike sirupa, a ostatak smo svi pijuckali iz rakijske čašice, deci se jako svideo. Čini mi se da sirup daje baš dobar fazon celom filu.

Trouglaste pite su se pokazale jako ukusnim, zanimljiva je kombinacija gorkastog spanaća, kiselo-slatkog nara i blage ljutine bibera. Pitice nisu preslane, kao što mi se u momentu kad sam sipala jednu i po kašičicu soli na relativno malu količinu spanaća i luka, učinilo da će biti. Pinjole daju lepu teksturu filu, meni se uvak dopadne kad nešto krcne. Svakako nisu dominantni, čini mi se da bi izlomljen orah, stavljen kao zamena za pinjole u cilju ekonomičnosti, dao istu draž.

Jedino na šta nisam obratila pažnju je količina - mere koje sam koristila daju 12 trouglastih pitica, što i nije nešto, naročito ako vas ima više od dvoje. Više posla nego rezultata, tako da bih sledeći put svakako pravila duplu meru.


Sastojci:
40 ml mleka
1/2 kocke svežeg kvasca (20 g)
300 g pšeničnog brašna
pola kašičice soli
160 ml mlake vode
40 ml ulja

200 g spanaća
1 crni luk srednje veličine
1.5 kašičica soli
1.5 kašika maslinovog ulja
1.5 kašika sirupa od nara
pola kašike soka od limuna
malo bibera
2 kašike pinjola
80 g feta sira

Postupak:
1. Kvasac razmutiti u mlakom mleku. U sud za mešenje sipati brašno i so, pa dodati razmućen kvasac, vodu i ulje. Mesiti testo dok ne postane glatko, ne mora dugo da se mesi. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.
2. Sveže listove spanaća iseckati sitno, kao što bi sekli lišće peršuna za supu. Luk iseckati na najsitnije komade. Spanać i luk staviti u manju posudu, dodati so, sve dobro izmešati i ostaviti 20-ak minuta da pusti sok. Ocediti koliko je moguće.
3. Pomešati maslinovo ulje, sirup od nara i sok od limuna, pa dodati malo bibera. Sipati u spanać.
4. Umešati pinjole i izgnječen feta sir.
5. Testo podeliti na 12 loptica, svaku na brašnjavoj površini razvaljati na krug debljine pola santimetra, sipati navršenu kašičicu fila na sredinu. Ako bi kružnicu podelili na tri jednaka dela, preklapati te tri obline ka sredini, i prstima sastaviti rubove. Kao da se prave mali šavovi štipanjem dva dela testa, da bi se na kraju dobio trougao i šav u obliku slova Y.
6. Poređati na pleh obložen papirom, izbušiti viljuškom na par mesta svaki trougao, premazati maslinovim uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200°C, oko pola sata ili dok ne dobiju lepu rumenu boju.

*Jedna porcija*

Potreban materijal:

2 kruške
50gr šećera
50gr čokolade za kuvanje
1 pomorandža
50gr prah šećera
50ml crvenog vina
1/2 kafene kašičice đumbira
50ml slatke pavlake

Priprema:

Kuvamo 100ml vode i vino. Dodamo šećer u prahu, đumbir, sok i rendanu koru od pomorandže i oljuštene kruške. Kada kruške upiju sok u kome su se kuvale, vadimo iz šerpe. Sok procedimo, vratimo na šporet, dodamo šećer, slatku pavlaku i čokoladu. Ostavimo preliv da se ohladi. Kruške stavimo na činiju i prelijemo ohlađenim prelivom.

Poširane kruške sa čokoladnim prelivom

BEOGRAD, NOVI SAD, 31. oktobra (Tanjug-ekos-spec) - Sve je veći broj uspešnih firmi i u Srbiji koje posluju samo posredstvom Interneta, a pojedini domaći blogeri, kao svojevrsni građanski novinari, već zarađuju više nego njihove profesionalne “kolege” u mnogim medijskim kućama, izjavio je Tanjugu Dragan Varagić, jedan od vodećih stručnjaka u regionu za oblast poslovne primene Interneta.

Varagić, koji je i rukovodilac specijalističkih strukovnih studija iz elektronskog poslovanja na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, smatra da će od naredne godine u Srbiji e-poslovanje postati standardni način privređivanja većine uspešnih domaćih firmi.
“U narednoj godini nas očekuje sve veći broj uspešnih primera poslovanja preko Interneta i sve veći broj onlajn medija, uključujući i blogove, koji će početi da šire svoj uticaj i na tradicionalne medije”.

Razvoj e-poslovanja i e-trgovine juče, danas, sutra

Dragan VaragicOvo je neminovnost koja se već može uočiti u okolnim razvijenijim državama u tom domenu, ističe Varagić, podsećajući da je razvoj e-poslovanja u Srbiji od početka ovdašnje komercijalne upotrebe Interneta 1996. godine, pa sve do danas, uglavnom zavisio od pojedinačnih aktivnosti privatne inicijative.

Od 2000. na ovamo počinje intenzivniji razvoj e-poslovanja, a najveći problem je do nedavno bio nepostojanje legalnog sistema naplate platnih kartica putem Interneta. Tako je tek od prošlogodišnje pojave prvog sistema onlajn naplate, došlo do intenzivnijeg razvoja e-trgovine, koja je u svim zemljama u regionu, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, na primer, razvijenija nego u našoj državi.

Srbija, prema rečima Varagića, tek doživljava rast upotrebe Interneta sa aspekta elektronske trgovine, obzirom da je sada moguće ostvariti onlajn naplatu, na šta je veliki broj privrednika već odavno čekao kao na svoju poslovnu šansu. On smatra da će u narednih godinu dana doći do veoma intenzivnog razvoja e-poslovanja, jer su sada potrebni uslovi zadovoljeni - razvoj e-trgovine i pad cena Interneta.

Uskoro će se, predočio je on, pojaviti i posrednici u ustupanju mogućnosti onlajn naplate (payment gateways), koji će smanjiti potrebne preduslove za ulazak na tržište e-trgovine u Srbiji. To će imati za posledicu pojavu još većeg broja manjih onlajn trgovaca, pri čemu je iz inostrane prakse poznato da upravo razvoj e-trgovine razvija sve segmente elektronskog poslovanja. Upravo iz tog razloga, dodao je Varagić, do proleća će veliki broj privrednika, koji imaju problema u klasičnom poslovanju, moći da oproba svoje šanse i na Internetu. (more…)

Gledajući jutros kurs € radi uplate rate kredita preko neta, sine mi sjajna ideja — kursna lista na servisu Twitter. Svrha Mogu reći da je udeo u ovoj ideji imao Milanov članak „Kurs evra - još prevaranata“. Naime, neko se dosetio, mada nije prvi, da uz mesečnu pretplatu na vaš mobilni pretplatnički broj dostavlja SMS u kome primaoca [...]
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37