Unosi za: Arhiva za 2008/10

Speed Painting to jest brzo crtanje je prije svega oblik digitalne umjetnosti pri čemu je slika izvedena pomoću  Photoshop-a ili nekog sličnog programa. Umjetnik koristi prije svega za ovakav način prezentacije koristi svoju inspiraciju i vještinu baratanja Photoshopom. Finalni proizvod traje oko tri do četiri minute u prosjeku koliko traje jedna pjesma, a stvarni rok izrade [...]

Ima dana kada prosto obožavam jesen. Dođe mi da se uvučem pod kožu mesec dana starog gimnazijalca i napišem iz prve obaveznu pisaniju a’la žuta jesen rana. Iš bre dečurlijo jedna. Evo, gledam ovih dana, u društvu somseda, ove naše telvizije, sve redom lokalne stanice. Naravno, i onu koja se diči pokrajinskim predajnicima, a ono nama se čini ko neka telvizija iz Čačka. Znaju više šta se na jugu zemlje događa no glavna telvizija iz Belgrada. Katkad umeju lupit stupidarnost da miriše na sve strane, ko disnotorski paprikaš. Kažu, juče izgubio ovaj teniser, al’ se ispostavi da nije ovaj već onaj sportista izgubio. Tako ladno mogu reći da je napolju sunčano, a ipak vani kiša lije da se glave ne vide od kišobrana. Kako onda da im verujem da jedan evro danas košta tolko, a ne ovolko. Pa sad da im poverujem da je mali zeleni sleteo na trg ispred onog čuda Srpskog, a koji tri tornja ima, ka što se vidi iznad ovih redaka.


No, dobro. Ono što sada imamo da kažemo je Prečistač, baš pored Palićkog jezera koje pehar za čudo prirode nije dobilo. Kaže na telviziji onaj koji je zadužen za proces izgradnje, a ime mu zaboravismo, kaže dakle da završetak radova kasni, iako je on glavom i bradom obećao da će biti sve po taman za mesec Septembar. Ali, kaže on dalje, da kasni podizvođač građevinskih radova, koga je angažovao onaj glavni iz tulipanske zemlje. Holandija je to bre, nemoj da zucnemo nešto loše. Ej bre ljudi, znate l’ vi gde je Hag, Den Hag! I da znate i da ne znate, podizvođača građevinskih radova bi trebalo poizkažnjavati parama debelim. Na Zapadu to zovu penalima. Svaki dan pedeset somova, onih Jevropskih. Ej, kad bi smo igrali po pravilima, bilo bi puno više disnotora u ovim krajevima. Ovako, zakoljemo dve-tri mršave svinje, pa bidne malo slanine, kobasica i švargle siromašne.
Lepa li je jesen. Prosto je obožavam. Ogoli grane, ogoli i neke druge stvari. Kažu, problemi u Dečjem pozorištu, posvuda rebalansi, lokalne televizije koja kako; na jednoj ugledali gradonačelnika Sabatkienzisa. Čini nam se malo bucmast, udebljao lice. Disnotori, molim vas, disnotori! A jesen nam donosi ogolele grane. Eto vam jedne krošnje, to je ona od pre dva dana, iz drugog ugla. I evo, mi gledamo ovako, pa sad vi vidite kako ćete dalje.
JASIKEVIČEUS GRANDE

Industrijski dizajneri čudne su biljke. Cijeli svoj radno/životni vijek posvete izradi uređaja ili predmeta koji najčešće nikada neće završiti u komercijalnoj upotrebi. Ponekad, kao i u ovom slučaju, tako je i bolje.

Weston Boege jedan je od takvih pripadnika takve sorte, a koji je mislio, i mislio i mislio i smislio je kako bi bilo dobro i praktično miša ugurati u samu tipkovnicu. Produkt tolikog premišljanja sadržan je u uređaju nazvanom Glide Keyboard, a koji je tipkovnica u kojoj je sadržan miš. Tipkački dio uređaja sasvim je običan, no mišji dio ponešto je drugačiji od onog na što smo navikli. S obzirom da je mišonja smješten u tipkovnici za pomicanje kurzora na ekranu potrebno je pomicati cijelu tipkovnicu. Stvarno brilijantna ideja…
Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/10/31/najveci-mis-na-svijetu-ili-najgluplja-tipkovnica-na-svijetu-birajte/";croportal_title = "Najveći miš na svijetu ili najgluplja tipkovnica na svijetu, birajte";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Sitni problemi sa pluginom WP Super Cache u kombinaciji sa losom konfiguracijom servera (pogresne dozvole za cache folder) dovele su do toga da je sajt iznenada prestao da funkcionise za goste. Sve stranice su se prikazivale, ali na zalost izmena nije bilo - nisu se videli najnoviji tekstovi i komentari na naslovnoj strani. Veliki [...]
Nedavno sam naletio na stranicu FeeeRice, te mi se ideja i princip rada ove stranice jako svidio. Naime, na stranici rješavate kviz poznavanja engleskog jezika. Primjer: select means: defend fix choose rub out Za one koji ne znaju engleski točan odgovor bio bi “choose” jer sinonim za “select” je “choose” to jest odabir. Prilikom rješavanja ovog kviza na svaki vaš točan odgovor 20 [...]

Svi znamo da se u određenim slomovima, svi ljudi, sve civilizacije, sve kulture vraćaju proverenim vrednostima. U vremenima prevrata, eto klasicizma. U vremenima devedesetih eto hiper realizma, u vremenima mračnosti, eto renesanse and so on.
Tako to ide i na nekim mikroplanovima.
Svako lično utopljavanje je uvek pod ćebetom koje poznato miriše.

Moj gubitak onog čega nikad nije ni bilo (kontrole), se sinoć završio u krevetu sa osam be olovkom u rukama i prvim slobodnim papirom po kom može da se šara. (Nekad to zna biti i neki ugovor po kom ne sme, al tad shvatiš da sme.)

Ti momenti istinske kreacije, tog nijevažnaforma, ti tragovi kad govoriš bez obzira oće li ti se glas čuti, su prave hiruruške linije. Potpuno su glupe, motoričke, ali režu!
Kao kada deca u uzrastu od godinu dana šaraju po papiru opisujući čiku koji kosi travu. Radnju. Dinamiku. Proces. Ne i pojam. Jer su za njih pojmovi tada nevažni. Entiteti zbrčkani. Sve je neodvojivo. I jedno. I radi.

Gravitacija tad umre.
Te nadrealne sile crnog traga osam be i šare koje ne znače ama baš ništa, ali postoje tek toliko da zagreju zglob, su ćebe koje najbolje greje.

I miriše.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Polaznici škole keramike DAMM Keramik Studio imali su priliku da se oprobaju u izradi valjkastih posuda.

Osnova za ovu vrstu zadatka je ploča. Glinu za izradu ploče moramo dobro pritisnuti za podlogu da bi smo eventualne mehuriće vazduha mogli da sabijemo. Zašto mehurići vazduha? Pa oni nam zadaju najviše glavobolje kada glinu nismo dovoljno dobro umesili i pritisnuli za podlogu. Prilikom procesa pečenja, o čemu sam već govorio mehurići vazduha imaju funkciju tempirane bombe, te na određenoj temperaturi mogu burno reagovati, eksplozivno, gde nam se trajno oštećuje rad a postoji velika opasnost da se havarija dogodi u čitavoj peći, pogotovu na ostalim radovima koji se takođe peku.

Mehurić vazduha se najbolje mogu uočiti prilikom rada sa oklagijom.Posle svakog poteza primetno je na površini vazdušno ispipčenje koje bi moralo da se probuši tanjim i uskim nožićem ili pak, iglom predviđenom za ovaj posao.

Iglu najčešće koristimo u radu na grnčarskom kolu gde su nam mehurići vazduha česta pojava kao posledica ne dovoljno dobro pripremljene gline za izradu posuda na točku.

Radi boljeg, odn. lakšeg načina izrade ploče, neophodno je istu povremeno okretati, kako na istoj tkanini na koju se glina prilepljuje, tako i menjati krpe. Na taj način dolazi do lakšeg pomeranja i širenja gline.Značajno je istaći da oklagiju koristimo uvek od sredine ka krajevima, s tim što vodimo računa da ne istanjimo previše krajeve ploče.Radi bolje kontrole, ploču treba često okretati radi bolje preglednosti debljine iste.

Šta ti misliš o tome?


Javlja mi se, javlja mi se ... e da, ne brinite, nije kamen u bubregu, imate rak. Ćerka vam nije trudna.
(Ljubiša Trgovčević, vrtilac prstena i prorok, TV Krajina devedesetih)
...
Danas je zasedala čuvena Komisija JKP na temu poveravanja poslova grejanja u kotlarnicama Borska i Veljko Vlahović privatnoj firmi. U proširenom sastavu, članovi+zamenici, sindikalci, direktori, računovođe, pravnici ...
Predočen predlog Ugovora sa privatnikom. Štelovan, da odgovara pogodite kome?
Po opravdanom stavu sindikalaca, taj Ugovor zaista ne garantuje nikome od radnika ništa - ni onima što idu niti onima koji ostaju. Kažu, po isteku 10 godina onima koji odu garantuje se radno mesto u JKP "Badnjevo"?!
Pa ko garantuje da će JKP da postoji za 10 godina, a kamoli da ima potrebe za kotlarima!
Na papiru nigde mesta za potpis Opštinara, glavnih osumnjičenih da treba da budu garant bilo čega.
Kaže, ide onaj ko izjavi da hoće. Pa šta ako neće niko?!
Član xy ugovora kaže da se ugovor raskida ako se JKP privatizuje ...
Sve je zamuljeno (i dalje) oko toga ko i kako obračunava i vrši naplatu. Kaže, privatnik uzima 10 radnika: 5 kotlara, 3 majstora, 1 administrativca, 1 rukovodioca. Za cca. 1300 stanova 10 radnika, a za preostalih 300+škole JKP-u preostaje dvadesetak zaposlenih (oko grejanja).
Čudo jedno.
Ja danas rekoh:
Ovo je poslednji čin farse koja je započeta 2002. kada su Puljec i Ročulj uzeli toplanu Borska od IHP-a na katastrofalan i nelegalan način. Ovakvim odnosom se Komunalu zabija kolac direktno u srce i otvaraju vrata stečaja.
Radmila ih tukla na izborima 2004, između ostalog i zbog toga. I nastavila po starom, 2005 "napravila" d.o.o. za grejanje koje nije ni zaplakalo a već mu uzeše meru za sanduk (ove godine ističe zakonski rok od 3 godine za gašenje firmi koje u tom periodu nemaju nikakvo poslovanje - eto štete po Budžet u vrednosti osnivačkog uloga od 500€), 2005/2006 konačno uterala imovinsko-pravne odnose IHP-SO-JKP u zakonske okvire i ... grejanje je bilo kakvo je i bilo zadnjih par godina.
Čemu rečenica "poverićemo poslove grejanja u 2 toplane privatniku, preko tendera, a ako se niko ne javi opština pomaže Komunalu da odradi ovu zimu". Citiram Nju lično, nikoga drugog. Pa dobro bre što to ne reče u maju pa da se sada ne mislimo i ne svađamo, ni mi unutar firme niti sa građanima koje svi sluđuju i zbunjuju.
Danas je iznet veliki problem:
JKP ima problema u poslovanju zbog ogromnih troškova održavanja sistema koji ima vreme (polu)raspada kraće od ozona kada dođe u dodir sa freonima i izduvnim gasovima. Blagovremenost u nabavci energenata kao i u remontu i zameni dotrajale instalacije, kao pojam ali i praksa - ne postoji. Čekalo se sve vreme, i dočekalo ... do duvara.
JKP činjenično leti (van sezone) ima veoma nizak nivo naplate potraživanja od korisnika grejanja ali i povećana ulaganja - investicione troškove. Kada se sve tada odradi kako treba, onda su tokom sezone (zimi) troškovi svedeni na mazut, struju, plate i eventualne operativne zahvate/intervencije koji su manji što se bolje sistem pripremi tokom leta. Ali, i ono što je bitno: tokom zime, tj. hladnijeg vremenskog perioda, naplata drastično raste u korist JKP.
I šta sad, umesto da je sav pomenuti posao odrađen još u maju ili junu, čekalo se da zahladni pa onda navrat nanos 'vataj privatnika! Kud nađoše sada kada počinju da rastu prihodi, tj, uplate.
Po izjavi jednog od dipl.ecc u JKP, dali mi toplane ili ne, firmi ne gine novi kredit u januaru. Kako ćeš da ga platiš ako smanjiš prihod? Od vode i smeća, pa da posle ni to ne funkcioniše? To je taj "kolac u srce firme".
Samo vi čekajte celo leto da vam opština kaže šta će da bude, i ne radite ništa. Menjaju se direktori. Onda počne pad temperature, niko ne sme da kaže narodu da neće da bude grejanja, nego komunalci - a sad, trk krpi sistem, nabavljaj gorivo i redovno radi zaduženja. I videćemo za privatnika. Prošlo je više od šest meseci od kraja prethodne grejne sezone a da se nije mrdnulo, prvenstveno zbog procedure koja najviše zavisi od lokalne samouprave.
Kaže se u Ugovoru: naplaćena sredstva za sezonu 2008/2009 se prenose privatniku umanjena za troškove JKP do datuma potpisivanja Ugovora. Šta da se prenese ako su do sada troškovi veći od naplate, koja tek treba da dostigne neki normalan nivo? Podsećam, od naplate za prošlu sezonu trošena su sredstva i za novu.
Direktori JKP sede i čekaju da im opština kaže šta da rade, i nikako im ne pada na pamet da preuzmu inicijativu. Zbog građana, zbog firme, zbog sebe. Jok bre.
Nisu komunalci mogli preterano ni da utiču na proceduru jer ona zavisi od sednica Skupštine opštine i Opštinskog veća. I predsednika opštine lično. Sve lepo piše u Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi.
Zato, 'vataj komisiju u što proširenijem sastavu, da se digne prašina i magla, tu smo najjači, dok oni laju mi odrađujemo posao jer nema rešenja i dogovora na vidiku. Kakav bre dogovor, ovde se radi o poslovanju jednog javnog preduzeća koje pruža javnu uslugu! Sve je striktno definisano zakonskom procedurom, šta tu ima da se dogovara?
Postoji još jedan problem: 99% danas prisutnih je imalo negativan stav prema celom ovom "slučaju". Radi se o sudbini zaposlenih u preduzeću koje se polako ali sigurno naginje preko ivice propasti. Predloženo je da opština finansijski (ili materijalno, neka nađu donacije kao što sto uradili ONI 1996 za naselje V.Vlahović) pomogne Komunalu da odradi grejnu sezonu 2008/2009, urade analize i planovi aktivnosti na poveravanju posla privatniku, usklade i donesu nova opštinska i JKP akta u skladu sa aktuelnim zakonima i propisima, utvrdi "brojno stanje" zaposlenih u JKP kao i organizacija i sistematizacija - sve ono što je pokušano da se završi kroz 2-3 brzinska okupljanja "komisije", pa da se potom od 01.07.2009. poslovi povere pretendentu-privatniku. Neka im se uvaži ovaj aktuelni tender, ali prolongira realizacija. Privatnik tu nema šta da izgubi, jedino neće da odmah dobije.
Ispadoše nezadovoljni samo top-menadžeri. Nije im nešto prošlo?
U ovoj situaciji, koja je samo šlag na ionako kiselu tortu svakodnevnu u JKP (nerad, javašluk, neodgovornost, nezadovoljstvo, nezainteresovanost, neažurnost, očaj, pa čak i evidentne krađe - koji, iako u manjini zasenjuju ono normalno ponašanje na radnom mestu koje i dalje postoji), ko garantuje pružanje kvalitetnih usluga građanima koji to sve treba da plaćaju? Niko. A niko i ne želi. Lakše je da se baviš, ili vadiš na politiku.
Sveopšta pomama za članskim kartama, politička ornitologija sa posebnim osvrtom na teoriju jata i niskog preleta (ispod horizonta radara).
Ovde se ne radi o tome "vi ne možete da se dogovorite, a narod ispašta", što bukači i telali vlasti odmah spočitavaju komunalcima po jutarnjoj zapovesti, kao prvu vulgaris kontrameru dok ne smisle oštrije korake. Postaje već dosadno koliko je uobičajeno. Radi se o neodgovornom ponašanju "glavonja" koje se obavezno preliva na podređene državne službenike (što komunalci de facto jesu), a ispaštaju oni koji su ih birali da im to posle rade. Mislim da ih varaju, i da ih vare ...

I opet sve u krug, na osam ćoškova.

appendix (nije slepo crevo nego dodatak, mada...)
Posle održanog sastanka, "neko" je odmah ekspresno referisao Zakupoprimaocu šta i ko je rekao na zadatu temu. Komentar je bio: "Baš me briga, e sad 'oću samo Borsku!"
tačka
Petak, celo jutro zaseda AVNOJ u opštini da se vidi šta dalje.
tri tačke

tačka po tačka - zečititis

Bez pravila, a daleko da je samo menadzerska bolest. Prece da je bolest svakodnevnice ovog drustva…

Sta je to stres i kako se boriti protiv njega?

Da li postoji neko ko nema problema sa stresom?

SIMPTOMI STRESA
ubrzan rad srca
depresija
pospanost/nesanica
smanjen/ povišen apetiti
smanjena efikasnost i motivisanost za rad
visok krvni pritisak
fizička napetost
apsentizam(odsustvov anja sa posla)
prekomerno pušenje/konzumiranje alkohola
česte promene raspoloženja
glavobolje

DEDABOR

Ovih dana sam razgovarao sa nekim mladim ljudima koji rade kao trgovci na terenu, kao i sa nekoliko njih koji su vezani za kancelariski prostor. Kroz razgovor skoro svi su naveli nekoliko stvari na koje se zale kao i na probleme sa kojima se susrecu.
Elem, vecina ne moze da spava, imaju problema sa nadredjenima, povremeno osecaju probleme sa bolovima u grudima i slicno…
Ali svi, bas svi koji su se obratili lekarima, dobili su neku od terapija, a uglavnom vezanu za regulaciju krvnog pritiska.
To su neke male pille za lilule, ili tacnije tabletice koje sluze kao blokatori, jer vecina ima problema sa razlikom u pritisku.
Najstrasnije je sto su sve ovo mladi ljudi, mnogi ispod tridesete, a vec pod svakodnevnom terapijom.
Cak mi je jedan od njih pokazao, izvukavsi iz unutrasnjeg dzepa sakoa, malu plasticnu kutijicu koja deli tabletice po danima u nedelji. Neverovatno ali istinito. Na taj nacin uvek ima uvid u to da li je popio jutarnju dozu ili ne tog dana…
Generalno, surovo je ovo danasnje vreme u svakom pogledu. Ciljevi, zadaci, norme i sve ono sto iziskuje svakodnevnicu jedne kompanije, reflektuje se na izvrsioce na nacin koji njihov organizam za kratki vremenski period unistavaju i melju kao masina koja nema emocija …

Skoro sam gledao jednu tv emisiju u kojoj su prvo intervjuisali prolaznike na ulici , po pitanju stresa a zatim otisli na baciju- teren gde cobani cuvaju ovce.
Pitaju oni cobana: Kako se bori protiv stresa?- a on njih: Sta je to stres???
Kad su mu objasnili sta je to stres, on uzviknu:
-Da, DA, imam i ja stres !!! Najveci stres mi je kad mi ovca ode tamo do one provalije ( mala nizbrdica ) pa se ja toliko uplasim za nju….A onda zviznem u prste , pa ona dva dzukca otrce i vrate je u stado… ha, da znate vi kakav je to stres??!!!
Sta da vam kazem?
Retko ko hoce danas da cuva ovce , iako je to izuzetno dobro placen posao.
Vecina juri za poslom menadzera i sluzbenika …
Nekako je lepse sa kravatom i kutijicom pilula u unutrasnjem dzepu sakoa…
Kako se boriti protiv stresa procitajte ovde

Pojačajte do daske!
Zatim se … smejte najglasnije što možete!

Ja ću da plačem!

Zbog OVOG!
I zbog OVOG!

Jebite se bre više!

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37