Unosi za: Arhiva za 2008/12

 Poštovani posetioci, administratorski tim Nezavisnog Portala Grada Kraljeva Vam želi Srećnu novu 2009.godinu i Božićne praznike!
Retrospektive na kraju nekog perioda ne znam čemu služe --- da se podsetimo šta se dogodilo u tom proteklom periodu i ujedno drugima pokažemo isto to... ili možda nešto sasvim drugo? Ah da, to se zove „samoreklama“ :). Al' red je red, valja sagledati učinjeno i postaviti neke ciljeve za predstojeći period.

Već u samom naslovu ove priče se kreije nešto loše, ma kako DOČEK uvek bio naslućivanje nečeg lepog. Krije se čekanje, a čekanje je najpogubnija varijanta koja nas u životni vrtlog može uvući, iz koje se potom vrlo teško, gotovo nikako i ne možemo iskobeljati.
Zato pljunite u šake, postanite svesni svog postojanja i krenite.
Ne čekajte bolji posao jer vam se on nikada neće ponuditi sam od sebe, već ga potražite sami, a gazdama dajte do znanja da nisu jedini na svetu. Ne iščekujte da vam žena ponudi raskoš koju poseduje, ili muškarac snagu kojom raspolaže, ma ne čekajte partnerov potez, već ga sami povucite prvi. Godi će vam. Nikako ne čekajte da vam deca pozavršavaju škole. Otvorite im vrata i pokažite mogućnosti koje im se nude. Dobre ocene će početi da pljušte. Ne čekajte toplije dane već se toplije obucite, ne čekajte da vam neko očisti pred kućom, malo gimnastike sa metlom vratiće vam svežinu, ne čekajte da vam drugi ukrasi i osvetli dom, izvucite sami zaboravljene ukrase prekrivene prašinom, iznenadićete se koliko ste kreativni.

Ne čekajte da vam drugi naručuju poklone vec sa ono malo para u džepu prošetajte vašarom i pijacama, Buvljakom, onim radnjama sa istoka i naćičćete za svakoga po nesto, a i za sbe cete otkriti nesto sto ste godinama iscekivali da dobijete. Ne budite nestrpljivi očekujući Deda Mraza da vam donese poklon. Ne čekajte veliki račun za struju i plin, već ih trošite racionalno, kako to rade u bogatim zemljama. Ne izbegavajte da ispečete pola praseta i dve kobasice u sopstvenoj rerni, sve čekajući da će se neko drugi pojaviti i postaviti vam omiljenu trpezu. Ne očekujte da će šamoanjac poteci iz slavine za vodu, jer neće. Obezbedite sami to sladunjavo i penušavo piće čiji pucanj će vas konačno probudito da u Novu 2009.godinu nikako ne uđete u iščekivanju već onako punim plućima i uzdignutog čela.
Konačno ne čekajte Deda Mraza da vam uruči ono sto želite, da vam razveseli praznike. Budi sami onaj koji će si mnoga zadovoljstva priuštiti.
Zato ne časite ni čas, obucite se lepo, najlepše što možete, pod ruku i za ruku uzmite najdraže i pravac na trg, pred našu Gradsku kuću i uhvatite lepotu i sreću, a čekanje bacite neka ostane za vama u staroj godini.

aleandro minore

Dobitnik nagrade Tržišno rešenje 2008. je Miroslav Prokopijević dok je nagradu Netržišno rešenje 2008. osvojio Božidar Đelić. Čestitamo pobednicima.

Ukupno je bilo tačno 100 glasova sa tim da dvoje ljudi nije glasalo za TR a dvoje nije za NTR.

Rezultati TR:

Miroslav Prokopijević 33,7%
Čedomir Jovanović 17,3%
Mlađan Dinkić 13,3%
Boško Mijatović 9,2%
Boris Begović 6,1%
Radovan Jelašić 6,1%
Aleksandar Stevanović 6,1%
Ljubomir Madžar 4,1%
Vesna Pešić 4,1%

Rezultati NTR:

Božidar Đelić 19,4%
Jovan Krkobabić 17,3%
Milorad Čavić 15,3%
Jasna Matić 15,3%
Aleksandar Tijanić 10,2%
Mlađan Dinkić 8,2%
Snežana Samardžić Marković 6,1%
Radovan Jelašić 3,1%
Gordana Dostanić 2,1%
Rasim Ljajić 2,1%
Oliver Dulić 1,0%
Dragan Marković Palma 0,0%

Miroslav Prokopijević je ubedljivo trijumfovao. Dobio je skoro duplo više glasova od Čedomira Jovanovića koji zauzima drugo mesto. Prokopijvić je kandidovan zbog liberalnog istupanja u medijima. Teško je odrediti za koji nastup tačno dobija nagradu jer je Prokopijević veoma prisutan u medijima i redovno komentariše aktuelna zbivanja. Neki od meni omiljenih njegovih tekstova ove godine je analiza svetske krize i posebno posledice koje ta kriza može imati na Srbiju kao i serija tekstova o inflaciji.

Božidar Đelić je osvojio ovu neslavnu pobedu tesnim rezultatom sa samo dva glasa više od drugoplasiranog Jovana Krkobabića i samo četiri glasa više od Miodraga Čavića i Jasne Matić. Božidar Đelić je kandidovan zbog zahtevanja povećanja budžetskih rashoda za nauku, zagovaranja takozvanog ekonomskog patriotizma i stava protiv privatizacije berze. Kako se Đelić nije pojavljivao previše u medijima u drugoj polovini godine verujem da su mu posetioci bloga dodelili ovu nagradu kao svojevrsno priznanje za životni rad i za tradicionalno zastupanje socijalističkih stavova.

Zahvaljujemo se svim posetiocima koji su glasali i još jednom čestitamo pobednicima i obaveštavamo ih da će im nagrade biti dostavljene u toku januara.

Danas se stvarno svakakve glazbene bljuvotine nazivaju glazbom pa stoga ne vidim nikakve zapreke da ono što reproducira Drawdio elektronička olovka također ne nazovem glazbom.

Olovčicu sa slike osmislio je Jay Silver, član MITjeva Media Lab laboratorija. Njegov audio sistem – Drawdio, koristi provodljiva svojstva grafita u klasičnim olovkama, a sve kako bi stvorio jedinstvene zvukove, ovisno o crtežima koji pod olovkom nastaju. Fora.

Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/12/31/drawdio-%e2%80%93-olovka-kojom-crtate-glazbu/";croportal_title = "Drawdio – olovka kojom crtate glazbu";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Vest je nekoliko dana stara, saznao sam sa zakašnjenjem. Evo lepog članka Fouda Ajamija, evo i vrlo dobar sažetak u Economistu.

Kod Huntingtona ima dosta realističnog libertarijanizma. Najviše mi se sviđa što nije naseo na vigovsko tumačenje istorije i kupio priče o nezaustavljivom progresu i neminovnom širenju liberalne demokratije u svetu. Umesto toga je početkom 1990-ih, pošto je ideološki sukob bio završen, predvideo novi, civilizacijski sukob i ispostavilo se da je bio bliže istini od većine drugih teoretičara. Današnja politička teorija počinje, kao ekonomija, od racionalnog izbora, ali kako to primeniti na razumevanje civilizacije, kao što je arapska, gde su bombaši samoubice svakodnevna pojava? Neke civilizacije ne rasuđuju na racionalnim principima, ali to se na zapadu teško shvata. Kad se elementi neracionalnosti pomešaju sa pshihologijom mase, dobijemo populaciju koju je teško razumeti i režime sa kojima ne znamo kako treba postupati. I to će da potraje dok se nešto dublje u tim civilizacijiama ne promeni. Za početak dok većina ne prestane da misli da samoubistvo radi ubistva neprijateljskih civila zaslužuje divljenje. Demokratizacija tu nije od velike pomoći, ali bi možda, i ne mislim ovo uvredljivo, neki oblik prosvetiteljstva mogao da pomogne.

Druga stvar kod Huntongtona se tiče očuvanja američkih vrednosti. Danas se smatra politički nekorektnim i pričati o tome, ali Huntington je tvrdio da je američka civilizacija zasnovana na protestantskoj etici koju ostatak sveta malo teže prihvata. Melting pot funkcioniše dok se manjina uklapa u većinu, ali sa rastom imigracije to prestaje da bude slučaj. Mislim da će se i tu ispostaviti da je bio u pravu, da će Amerila u budućnosti biti sve manje različita od ostatka sveta i to zato što je sastav imigracije drastično promenjen. Do polovine 20. veka većina imigracije je bila iz severne Evrope, a danas je ubedljivo najveći deo novih imigranata iz Južne Amerike, Indije i Kine. Tu ulazi u igru ova kulturološka razlika, koju bih ja radije posmatrao jednostavnije, kao razliku u glasačkim preferencijama. To su novi glasači, već u prvoj ili drugoj generaciji, koji kreiraju tražnju za određenim politikama u ekonomskim i drugim pitanjima. Već ove godine su na izborima glavne uloge na obe strane igrali populisti, Obama, McCain, Hilary, Huckabee. Istraživanja pokazuju da recimo Latino glasači redovno podržavaju najpopulističkije kandidate i u drugoj ili trećoj generaciji, a njihov udeo je 15% i raste. Možda oni svi u četvrtoj generaciji postanu libertarijanci, razlika nije genetska nego kulturološka, ali za sada se to ne dešava. I izgledi su da će se dešavati sve manje, jer što je udeo ove imigracije veći, to je manji efekat prihvatanja nekada dominantnih vrednosti.

Postoji jedna iluzija u Americi da institucije slobode, svojine i preduzetništva postoje zato što su ih Očevi osnivači tako osmislili. Jesu, ali one ostaju u životu ne zato što su zapisane u kamenu nego zato što ih društveno tkivo još uvek uglavnom podržava. To je danas već mnogo manje nego pre sto godina i što više ta tradicija slabi, više će se menjati i formalne institucije. Bez obzira što je imigracija čisto ekonomski dobra stvar, ja sam, kao i Huntington, pesimističan u pogledu budućnosti liberalizma i slobodnog tržišta u Americi. Sa ovom konstantnom promenom glasačkog tela, nove Obame i McCaini će biti sve verovatniji od novih Reagana.

logo-facebooksrbijaDruštvena mreža Fejsbuk je od sredine decembra dobila svoju web podršku u Srbiji. U pitanju je blog FacebookSrbija.com čija je osnovna namena da korisnicima sa našeg govornog područija približi Fejsbuk, njegove mogućnosti, daje savete za privatnost, osnovna uputstva, teme o fejsbuku, priče, štampa.

Fejsbuk je u Srbiji više nego popularan, ipak dobrom delu populacije su potrebni saveti, pre svega po pitanju privatnosti i sigurnosti, tu će sigurno biti mesta i za osnovne informacije o korišćenju fejsbuka, a nije na odmet pisati i o zanimljivostima na najvećoj društevnoj mreži.  Srbija na Fejsbuku, ili Fejsbuk u Srbiji…

Podeli sa drugima: Digg Facebook Google De.lirio.us E-mail this story to a friend! Live Print this article! StumbleUpon Technorati TwitThis YahooMyWeb

Nervozna sam ovih dana. Zbunjena I iziritirana. Osvetoljubivo raspoložena. Revoltirana. Rešena. Verujem da je razlog tome ova masovna histerija oko 31. decembra. Mislim, o čemu se ovde radi. Pa šta što je ujutro prvi januar? Mene, naprotiv, ništa emotivno ne dira oko tog datuma, osim što se godinama unazad nerviram. Važan mi je period od prvog novembra do prvog novembra. Tako ja računam godine. Istina, godinama glumim, a da to niko od mene nije tražio, kao da mi fali neka daska. Pretpostavljam da se radi o tome, da nisam htela okolini, kojim slučajem da pokvarim raspoloženje. Ljubaznost po svaku cenu. Dođavola i s tim. Da nisam ovih dana čitala neka moja stara pisana razmišljanja, ne bih to do sada ni analizirala. Odavno su mi se smučile te užasne agresivne kineske lampice koje blinkaju od svakud, kič čestitke, kič garderoba, petarde od kojih mi se prosipa adrenalin na svakih pet metara, uvek iste besmislene kupovine, pomama za kupovinom hrane koja se mora proždrati baš tog dana, uvek isti recepti, isti ljudi, iste govorancije, lažne i prazne želje i čestitanja "u ponoć" (mo'š misliti), isti besmisleni pokloni koji nikome ne trebaju, besomučno tabananje u potrazi za "nečim".Prestala sam sa ovim aktivnostima pre nekoliko godina. Postepeno, da ne izazivam pažnju. Međutim, i dalje viđam ljude koji to neumorno iz godine u godinu ponavljaju. Silvestrovo. Zapravo ne znam koji je to praznik, a ne želim ni da saznam. Smorila sam se. Sve je to prazno i dosadno. Loše postavljeno. Bilo bi mi sasvim dovoljno da za Božić Batu, kao nekad davno, okačim jednu običnu staru čarapu na terasu. I da ujutro odem da je sklonim.
Izgleda da su se neki administratori ponovo uspavali, a to su naravno iskoristitili “opasni” i “dobro obučeni” Albanski hakeri. Još jedan o nizu sajtova koji je promenio lični opis je i sajt LDP-a u Nišu, koji trenutno izgleda ovako: Šta reći osim Nisam siguran šta je pokretalo sajt, ali verovatno je to bila Joomla ili [...]
Da li zbog pucanja svetskih berzi, prebijanja kućnih budžeta, džeparca – izgleda da je na snazi štednja municije i pirotehnike sve do momenta u kojem ćemo 2009. "ugledati beonjače" i onda osuti paljbu po vazduhu.
Tiho je u našoj ulici, gluvi barut, iznenađujuće.

U šta se, zapravo, puca trideset prvog?
Staroj godini u leđa?
Čisto da ne bi išla naokolo i ogovarala nas?
Novoj pravo u čelo, želeći da joj tako saopštimo da je bolje da ne dolazi?
Ne znam iz koje daleke zemlje je bio onaj čovek koji se čudio običajima belaca koji svako malo slave protok, odlazak vremena?Za kraj, opet kratki spot koji rado ponovim u ovo vreme.
Ove godine sam, između ostalog, ucmekao ne malu nagradu za spot čiji smo "demo" snimili veoma, veoma davno a 2008. ga konačno i realizovali. Možda se naredne i ovim "Jelkama" posreći.Nadam se da će nam u narednoj godini malo toga zavisiti od sreće, a mnogo više od nas samih.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37