Unosi za: Arhiva za 2008/12

Pročitajte intervju sa Milanom Kneževićem, direktorom preduzeća Monus i predsednikom Unije tekstilaca Srbije.
Prvo mi se učinilo da će biti još jedan od onih intervjua u kojem naši privrednici traže od države da ih zaštiti od "nelojalne konkurencije" iz Kine, međutim ne. On čovek samo traži ravnopravni tretman, borbu protiv sive ekonomije i da mu se država skine sa grbače.
Preporuka.

"Premijer je ocenio da će Prelazni trgovinski sporazum biti od velike koristi za privredu i građane Srbije i pored toga što će zbog primene tog sporazuma prihodi od carina biti umanjeni. " (B92)

Ne. Prelazni trgovinski sporazum će biti od velike koristi za privredu i građane Srbije UPRAVO ZBOG TOGA što će prihodi od carina biti umanjeni.

Biometrijska lična kartaKako je krenuo praznični duh (čitaj: sve manje i manje se radi), pomislih da je idealno vreme za vađenje pasoša i lične karte (one “opasne”, znate, sa kodom) - valjda će manje ljudi doći na sličnu ideju u ove samo-što-nije-nova-godina dane.

Rečeno/učinjeno: nabavio sveže uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, i 4 uplatnice (sve detalje o uplatnicama imate na sledećim stranicama MUP sajta: lična karta i pasoš - sa posebnim osvrtom na poziv na broj, koji treba da odgovara opštini na kojoj ste prijavljeni).

Poučen horor pričama koje vladaju o uslovima u SUP-u Novi Beograd (”ustaneš u 4h; odeš u MUP da te stave na spisak za spisak; u 8h ti dodele broj i vreme kada treba da dođeš; dođeš u to vreme i onda čekaš 100 godina i svađaš se što sa šalterskim radnicima što sa ljudima u redu sve dok to ne obaviš”), rešim da ipak posle posla svratim do SUP-a Novi Beograd i proverim sve detalje pre nego li krenem u epopeju.

Tamo na oglasnoj tabli lepo piše - “pored ove lokacije koja ima dva mesta za prijem zahteva za pasoše / lične karte, radi i lokacija na Bežaniji, Ljubinke Bobić 14, sa jednim mestom za prijem podataka”. Kako znam naš narod (”što je sigurno, sigurno; ovo je glavni SUP, da ja ne rizikujem”) sutradan poranim na Bežaniju i imam šta i da vidim: samo dvoje ispred mene ) Ni na posao neću zakasniti … ali za malo.

Naime, kao što ste već verovatno čitali kod Alecka ili Urketa, ovo nije najbrža operacija na svetu; procesiranje po zahevu se kreće od 15ak (samo pasoš ili samo lična karta) pa sve do 35 - 45 minuta za oba dokumenta (!) - ni ne želim da računam koliko će vremena biti potrebno na tri mesta za sve novobeograđane za izdavanje ovih isprava.

I nije kriva administracija - bezobrazno sam “špijunirao” tetu koja je obrađivala papire koje sam doneo - ona je unosila podatke brzinom kojoj su joj dve aplikacije (jedna desktop, jedna web) dozvoljavale.

A te aplikacije - to je horor nad hororima - retko gde sam video tako spore i neefikasne aplikacije; kao da nisu prošle ni osnovni proces testiranja.

Razlika između “programera” i programera je što prvi odradi pozitivnu granu (“probao sam na mom računaru jednom i radi”) i misli da je sve time pokriveno; dok drugi napiše aplikaciju, testira je pod svim mogućim i nemogućim uslovima, onda ode na teren, i to tamo gde su uslovi najteži (najstariji računar, skener i dial-up ili ADSL 256 veza) i ponovo testira i probava i meri koliko je potrebno; ove cikluse ponavlja sve dok vremena u najgorim uslovima nisu prihvatljiva; 35 minuta po zahtevu se ni po kakvom kriterijumu ne može nazvati “prihvatljivim”.

Ni jedna aplikacija (bilo web bilo desktop) ne sme dozvoliti da je sporija od operatera; kod ovih aplikacija, gospođa je uspevala da SVE uradi brže od aplikacije - unos podataka, izbor sledeće stavke, unos lozinke.

Ako pišete programe za druge - testirajte ih, i to ozbiljno. Ne u uslovima “imam ADSL 1,5 Mb i 1650 x 1080 ekran” već u uslovima koje očekujete kod korisnika - dial up, i 800 x 600 ekran. Ako pišete program za vrlo važan zadatak i ustanovu i/ili veliki broj korisnika (a MUP i pasoši i lične karte građana po svim kriterijumima spadaju u vrlo važno) testirajte još više ili, ako ne znate kako testirati, nađite nekog ko zna - svi sati uloženi u razvoj aplikacije, sve moguće tehnike i tehnologije primenjene, padaju u vodu ako je krajnji korisnik nezadovoljan, frustriran ili, na kraju krajeva, ne može da uradi posao u datom vremenu - i to je isključiva greška nas programera.

Zato, ako ste programer, i bude vas nervirala sporost i čekanje u redu za pasoš/ličnu kartu - setite se da je tome kriv neko iz naše branše a ne MUP (mada, ruku na srce, živo me zanima kako su izabrali firmu koja je izradila ove programe).

Na kraju, za mene je vrlo prijatno iznenađenje da je MUP ponudio potpuno besplatno:

  • aplikaciju za čitanje podataka sa lične karte (sa čipom) - ČELIK (Čitаč Elеktronskе LIčnе Kаrtе)
  • API koji se može iskoristiti ako vaša aplikacija ima potrebe za čitanjem ovih podataka

Čisto da paranoicima olakša sve te priče oko praćenja i ugrađivanja čipa maltene u desnu ruku (mada je meni novčanik daleko od ruke -P )

Pročitajte i:

Pazite ljudi, primijećena je pomahnitala svjetiljka koja se krije ispod sasvim obične ručne svjetiljke. Ovaj naizgled bezazleni gadget u trenu se pretvara u okrutnu rogatu beštiju ili opasnog škorpiona, spremnog da uništi sve u svojoj okolini.

I to sve za 9,99 funata, britanskih.

Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2008/12/30/robotolika-svjetiljka-je-tu-da-vas-unisti/";croportal_title = "Robotolika svjetiljka je tu da vas uništi";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Poslednje izraelsko bombardovanje Gaze ruši teoriju da dve demokratije nikad međusobno ne ratuju. Teorija se držala dugo godina, u raznim oblicima još od Kanta, ali je ustvari sve vreme imala slabu empirijsku podršku. Jer iako demokratskih ratova dugo vremena nije bilo, kad se uzme da je verovatnoća rata uopšte uvek dosta mala, kao i da je udeo demokratija u svetskim zemljama u većem delu istorije i sve do nedavno bio mali, onda i nije neko čudo da se nije desilo da demokratije ratuju. Teorija je prvo srušena 2006. kad je Izrael napao demokratski Liban, a ponovo sada jer je i Hamas izabran demokratski. Ranije ove godine ratovale su Rusija i Gruzija koje su takođe uglavnom demokratije.

Postoji još jedna verzija teorije demokratskog mira koju je smislio Thomas Friedman, da dve zemlje koje imaju McDonaldse nikada ne ratuju. To očigledno ne važi još od bombardovanja SR Jugoslavije 1999., a izraelsko-libanski i rusko-gruzijski ratovi pokazuju da ne važi čak ni za dve demokratije sa McDonaldsima.

Možda bi trebalo predložiti teoriju koja će se više koncentrisati na liberalizam a manje na demokratiju. Recimo da dve zemlje koje su iznad 30-og mesta na Heritage listi ekonomskih sloboda nikada ne ratuju? Kada roba ne prelazi granicu, prelaze je vojske.

Mnogi od nas nisu ni foto profesionalci, niti foto entuzijasti ali posjeduju DSLR foto aparate. Kad se već takav aparat posjeduje onda je šteta raditi fotografije u bilo kojem drugom formatu osim u raw-u. Jedini problem s raw formatom je što smo da bi takve fotografije obrađivali prisiljeni koristiti ili profesionalne pa stoga  preskupe aplikacije, [...]

hostingParametri prema kojima najčešće biramo hosting su između ostalih prostor i protok na serveru. Veliki prostor je pre svega važan ukoliko se bavite multimedijom jer slike i videa koja se svakodnevno unose vremenom zazimaju sve više megabajta. Protok je parametar koji prikazuje koliko je podataka preuzeto sa sajta. Svako otvaranje strane, download slika, videa, pesama se računa u protok.

Daleko je opuštenije raditi kada vam za vratom nije gornji limit. HostBite hosting u svim svojim paketima nudi neograničen prostor i protok za bilo koji od paketa koji nude. Ponuda dobija na značaju ako dodam podatak da i dalje postoje hosting provajderi koji vam bukvalno broje svaki megabajt na hostingu. Na HostBitu je još toga neograničeno, nije na odmet proveriti i full ponudu.

Podeli sa drugima: Digg Facebook Google De.lirio.us E-mail this story to a friend! Live Print this article! StumbleUpon Technorati TwitThis YahooMyWeb

Paul Krugmanu tvrdi da potrošnja, bilo državna ili privatna, povećava zaposlenost. Sjajni Alex Tabarrok odgovara da nije pitanje da li potrošnja podstiče zaposlenost već da li zaposlenost podstiče potrošnju. Ako promenite formulu jasno je zašto je privatna potrošnja bolja.

Sjajan članak o problemima ruskog državnog giganta Gazproma. Njihove deonice su ove godine pale za 76% (Exxon za 18%) i traže podršku vladeo od 5,5 milijardi dolara. Pre samo par meseci se spekulisalo da će Gazprom uskoro biti najveća kompanija na svetu ali eto za samo tri meseca su pali na 35. mesto. Ove godine su najavljivali da će Gazprom 2014. vredeti trilion dolara ali danas vredi samo 85 milijardi. Uz to su zaduženi skoro 50 milijardi dolara a autor to poredi sa iznosom duga koji će dospeti za naplatu svih javnih i privatnih dugovanja Kine, Indije i Brazila zajedno u 2009. Nisu iste stvari u pitanju jedno je celokupan dug a drugo potraživanja u 2009. ali svejedno. Ono što je za nas interesantno je da Gazprom za sada ne odustaje od kapitalnih investicija ali je pitanje koliko dugo će to da bude slučaj. Da li je potreban još neki dokaz da se preduzeća trebaju prepustiti privatnicima?

Vlada Srbije je odustala od sprovođenja Opšteg kolektivnog ugovora kojim bi se nametnula obaveza poslodavcima da isplaćuju topli obrok i regres što bi povećalo izdatke za plate za oko 20 procenata. Iako komentatori na B92 mahom nisu zadovoljni, ovo je svakako racionalna odluka vlade. Više o ovom ugovoru ovde.

Ostalo je još 12 sati do isteka roka za glasanje za nagrade TR i NTR. Situacija je i dalje neizvesna iako imamo preko 90 glasova. Kandiadati i pravila su ovde. Ako još niste glasali - Glasajte ovde.

Baš sam se prijatno iznenadio kada sam juče u nekom šoping molu na velikim skrinovima iznad molskog šanka ugledao prenos Championship Gaming Series na kom se pržio Counter Strike!

Bilo je već vreme da se online svet sjedini sa ovim “običnim”. Da ne spominjem da su ovi ostali sportovi tako lame.

Pametni telefoni za poslovne korisnike odlikuju se nedostatkom „fensi“ dodataka muzičkih i multimedijalnih uređaja uopšte, ali su bogati drugim mogućnostima koje su potrebnije poslovnom korisniku. Poklonio sam sebi za Novu 2009. godinu Nokia E51-1, pa ovom prilikom iznosim prve utiske.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37