Unosi za: Arhiva za 2008/12

Teško je ne primetiti ogroman broj sajtova u poslednje vreme koji se bave tematikom nove godine. Sistemom vatre i dima i činjenicom da je sajt napraviti lakše nego ikada, dobili smo masovnu produkciju sajtova koji pokrivaju ovu nišu, pa da bih dobio kompletniju sliku popričao sam sa jednim od osnivača prvog sajta ovakvog tipa u Srbiji (ako ne to onda najpopularnijim) GdeZaNovu,- Nenadom Todorovićem

Kako ovo nije bio klasičan pitanje odgovor intervju, nego opušetno ćaskanje potrudiću se da prenesem neke delove razgovora između nas vezano za ovaj portal.

Za one koji ga ne znaju, Nenad nije neki od likova koji se nešto puno vrzma po domaćim IT forumima, ali to ga ne čini ništa manje referentnim kada je domaći web u pitanju. Jedan od prvih projekata na kojima je sudelovao je nadaleko poznati portal studenata FON-a Puškice, da bi kasnije sa sličnom ekipom osnovao i GdeZaNovu kao i jedan od najpopularnijih studentskih portala u zemlji StudentskiSvet. Danas je jedan od zaposlenih u Trident Media grupaciji, najviše poznatoj po portalu NaDlanu ili Radiju 3.

Ideja o samom GdeZaNovu portalu nastala je sasvim slučajno, ekipa sa fakulteta koja je organizovala NoveGodine htela je da napravi sajt sa ponudom za proslavu najludje noći i javila se ideja da se napravi specijalizovan sajt za dočeke novih godina, sličan dosta popularnom KudaZaVikend u to vreme. Sajt se polako razvijao, da bi u prethodne 2 godine dolazio do dosta ozbiljnih rezultata za sajt koji pokriva tako usku nišu. U prve 2 godine postojanja (sajt je nastao 2004.) sajt je beležio prosečno i preko 1000 unikatnih poseta dnevno, da bi prošle godine, imao prosečno skoro 2000 poseta u decembru i time zauzeo mesto lidera na ovom polju. Kako je poseta skakala, tako se i povećavao i broj oglašivača na sajtu, a samim tim i pristup promocije samog sajta, tako da smo isti prošle godine mogli videti na bilbordima širom grada, novinama i slično.

Obzirom da se niša ispostavila kao jedna od profitabilnijih (print nije previše efikasan za ovakav tip oglašavanja, a oglašavanje u medijima je preskupo), u poslednje 2 godine pojavila se manija kreiranja ovakvih sajtova, te danas imamo sigurno par desetina sajtova koji se bave istom tematikom, tako da je ovo verovatno niša sa najviše konkurenata u Srbiji, koji se služe zaista inovativnim načinima da zauzmu prvo mesto. Ako bolje pogledate dobro, par njih se zaisto potrudilo da sajt optimizuje što je bolje moguće za pretraživače, rade se ozbiljne kampanje u društvenim medijima, ulaže se u baner oglašavanje, PPC oglašavanje i slično, što svakako raduje. I ako su ovo sezonski sajtovi, činjenica da ima sve veći broj ljudi koji koriste inovativne tehnike u promovisanju svojih sajtova svakako raduje. Za kraj evo liste sajtova koji se bave ovom tematikom pa prošvrljajte, možda se i odlučite gde ćete za novu godinu )

 

Lista sajtova za docek nove godine:

Gde za Novu
Najludja Noć
Furka dešavanja za 31. decembar
Novagod
Srecna Nova
Moja Nova Godina

Nova godina i društveni sajtovi:

Doček nove godine na Facebooku
Nova Godina na Twitteru

Ukoliko znate još neke sajtove, postujte u komentarima pa ću ih ubaciti u listu. Hvala )

Jedan bend iz Skotske. Poslusajte pesmu Twenty Four Hours, dole desno imate plejer (limited time).
Ta pesma, iako obrada Joy Division, je, otprilike, to.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37