Unosi za: Arhiva za 2009/01

Omladinski centar CK13 i LUGoNS laboratorija organizuju Linux Install Day u Novom Sadu 31. januara 2009. godine, od 11h do 17h u Crnoj Kući 13 (Vojvode Bojovića 13, I sprat). Svi zainteresovani sadašnji i budući korisnici GNU/Linux operativnih sistema će imati priliku da kroz druženje i obezbeđenu stručnu pomoć instaliraju neki od mnogobrojnih GNU/Linux distribucija. Ulaz je besplatan!

Detaljnije »

Dodaj komentar »

Od danas je u funkciji video sekcija na sajtu Konferencije “E-trgovina”, i to deo sa određenim brojem predavanja sa prošlogodišnje konferencije.

video kanal e-trgovina

Možete pogledati predavanje Vladimira Živaljevića, koje je poznato po tome što je na njemu ekskluzivno objavio da izlazi iz kompanije Pakom (čuveni izraz - “buy-out”).

Tanja Gligorović iz kompanije Podravka imala je jedno od najzapaženijih predavanja na prošlogodišnjoj “E-trgovini”, gde je prikazala jedan od tada malobrojnih svetskih primera kvalitetnog kompanijskog korišćenja širokog dijapazona društvenih medija.

Stefan Salom iz Kompanije Infostud pričao je na temu aktuelne situacije sa poslovnim potencijalima Interneta u Srbiji (2008). Ovo predavanje je u većem svom delu i dalje aktuelno.

U narednom periodu se očekuje dodavanje još interesantnih predavanja iz prethodne godine.

Za vreme ovogodišnje konferencije “E-trgovina” biće objavljivani pojedini video materijali tokom samog trajanja konferencije, pa će oni koji ne budu imali mogućnosti da dođu na Palić, imati mogućnost da isprate bar deo atmosfere sa ovog događaja.

Predstavljena predavanja samo potvrđuju činjenicu da Konferencija “E-trgovina” nije namenjena samo bankarima (kako neki misle), a ove godine će se to još bolje videti već pri prvoj zvaničnoj najavi predavanja.

Čisto da napomenem, sutra je poslednji dan prijava za one koji su zainteresovani da iskoriste popust za prisustvo na konferenciji.

U okviru DLD (Digital, Life, Design)konferencije, već pomenute, održan je i zanimljiv panel "Women Power"."Fizika visokih potepica", "Teorija relativiteta i putovanja" i drugo nazivi su emisija i knjiga koje je jedna od učesnica kreirala u okviru projekta "Nauka svakodnevnog života". 

Zombiji su uvek u modi - za one kojima je to bitno. Za ostale - u iščekivanju konačnog sloma civilizacije - bolje zabave nema na vidiku (-:

http://www.dodsno.no/

U Novom SaduVerovatno spadam u one koji veruju da se sve okreće, kruži i uvek najzad vrati na svoj početak. Kada bismo na kraju, ispunivši pun krug, došli na isto mesto onakvi kakvi smo i krenuli, rekla bih da je ideja o cikličnosti pun promašaj. Srećom, ove kružnice ne iscrtavaju se na istom mestu, niti su uvek iste ili čine savršen krug. One se razbacuju po nepoznatom prostoru, trepere i rastu, neke od njih se susreću i seku. Nije svaki krug ponavljanje. Već i novo rađanje.

Volela sam jedan grad. U stvari, zaljubila sam se u njega kao što se samo turisti mogu zaljubiti u grad od koji je prevazišao njihova očekivanja. U Novi Sad sam mogla stići tako brzo i lako, pa i onda kada nisam vozila kola, u čemu je bilo nekog šmeka starih dana, onih o kojima sam slušala od svojih roditelja. U tim malim izletima sve je mirisalo na mladost, proleće i osmehe i sve je veselo pulsiralo. Da, baš kao kada se čovek zaljubi. Eto, u Novom Sadu mogla sam da predahnem, da dišem punim plućima i da verujem da na ovom svetu i dalje postoji trag bezbrižnosti, čak i onda, da, čak i kada znate da postoji bezbroj razloga zbog kojih je teško biti bezbrižan.

Veče u VremeplovuU leto jedne ovakve, bezbrižne godine (kako je se sada sećam), radovala sam se dugoj šetnji nepoznatim ulicama koje su uvek nekim čudom izlazile na Dunav. Ne znam da li je to neka podudarnost, ali u tim šetnjama bez ikakvog cilja u gradu koji slabo ili nikako ne poznajem obično uvek, nepogrešivo, dotabanam do reke. Svuda su bili stranci, čulo se bezbroj glasova mladih, i iako uglavnom nisam imala pojma o čemu su pričali, odlično smo se razumeli, jer svi smo imali isti cilj i svi smo disali u istom ritmu. Imala sam prijatelje i bila okružena ljudima koji su imali za mene sasvim nove i neobične priče, one koje vas inspirišu i pokrenu. On je pričao o Njujorku koji ga je ostavio bez daha, o Kvinu i subkulturama koje čine ovaj svet i dalje živim i o svojim snovima. Maštao je o mirnom životu u nekom malom mestu u kućici sa ogromnom baštom. U tim šetnjama uz sladoled i stalne prekide da nešto fotografišemo ili da sa nekim proćaskamo, stvorila sam sliku te bašte u svojoj glavi i znala gde i najmanji cvetić raste. Pili smo sok od zove i jurili se sa kučićima i guskama.

Anja i jaA ona se stalno smejala. Ne onim osmehom koji traje koliko usne stoje razvučene u osmeh, već je njen smeh trajao neprekidno, i onda kada se činilo da je mrtva-ozbiljna (znam da obožava ovaj izraz!). A možda baš tada, jer su njene oči bile te koje su se smejale. Sa najvećom nonšalantnošću mi je pričala o svojim slabostima i nestašlucima, koji njoj tako šarmantno stoje, da sam se postidela što sam često tako ozbiljna i koračam čvrsto se držeći za zemlju, ne puštajući da me vetar makar malo ponese. Nikada nisam obišla toliko kafića, i nikada živela tako urbanim životom, koji me može privući samo ovde. Cele noći smo igrale Mistery Case, ne samo zato što je igrica dobra, već zato što smo je igrale zajedno i zato što smo dočekali jutro da bismo otišle da spavamo. Prestupnice.

Dunav u Novom SaduPloveći rekom osmeha, maštanja, zagrljaja i iskrenih emocija nismo bili spremni na vir koji nas je u sebe uvukao. Nekadašnji sjaj u očima na samo spominjanje Novog Sada zamenila je tuga i mučnina, koju nisam niti imala snage niti znala kako da zaobiđem. Osećala sam da su neka mesta, kao i neki ljudi, surovo kažnjeni i da sada umesto sunca glavnu reč drže uporni oblaci i surova kiša. Kao da je nevino dete nepravedno i vrlo grubo kažnjeno. Nakon vira po reci su ostale samo nejasne emocije, razbacani ljudi i odbojnost.

Upravo zbog toga sam pre par dana u kola sela sa knedlom u grlu i strepnjom u stomaku. Kako li će sada izgledati moj Liliput lejn?

Kravica u Novom SaduI konačno sam dokazala sebi da negativna osećanja ne treba nikako gajiti, već skupiti hrabrosti i ispraviti ih. Sa ovim putovanjem novi krug je započet. Nije više kao nekada, niti možda treba da bude. Najvažnije je da se magla podigla, oblaci razišli i da smo se konačno pronašli. Novi Sad je i dalje jedan lep, mali grad gde se svaka obaveza može pretvoriti u zabavnu šetnju. I dalje u njemu žive pitomi ljudi, koji su strpljivi i izlaze vam u susret. I dalje ovaj grad ima svoj ritam, nenametljiv i usporen, a opet tako živ. Ima zanimljive kafiće za koje biste teško pronašli ulaz ukoliko vas neko od domaćih ne bi uputio. Ima mnogo cveća, čak i zimi, i mnogo mladih. Ima Vremeplov sa najlepšom bečkom kafom, najukusnijim kolačima i baštom kao iz prošlog veka. Ima Dva štapića sa najbogatijim porcijama pohovanog ananasa u čokoladi i najlepšim šoljicama za čaj od jasmina.

I ima ljude koji čine ovaj grad posebnim. Drago mi je što su dobro.

kada me reč uhvati za gušu
ja svisnem od straha iznenađen
za njenu pristojnost
i nikako da je u pesmu smestim
još vrelu
strepeći od nestanka njenog
strpam je u vreli vir svoje  krvi
stalno je pazim da mi ne utekne
utekla bi mi pesma
cela priča
ostao bih gorak
ni sam ne znam dokle
bez pomaka
naslućujući ishod pogubnosti
zato je ponavljam dugo i često
dok joj ne pronađem mesto spokoja
odakle ona može da voli
ili ujede
zavisi
opominjem reči da ne beže
iako ne vole potčinjavanje
bar ne vole da se potčine svakom
ko hoće da ih iskoristi
zloupotrebi enigmom
postaju zagonetne
protive se obmanama
ma kako da su skrivene
to nije prijatno
užasno je
plamen je strah koji moze uništiti
prostor i smisao
onda reči proključaju
u izludjenoj krvi
ja ih golim srcem  milujem
moram da ih zaštitim
želim da ih spasem
možda je baš to sigurnost
za njihov nespokoj i proganjanje
da reči što više čujem
da ih zahtevam
tako ću valjda i ja živeti
ali to i nije tako vazno
ipak bitno je da reči naviru posle
iz mene
takva je strast za njima i sa njima
ne mogu pobeći od čarolija reči
oslobađaju me
vraćaju u životni ežaj
oslobođenog divljaštva
nadojenog ljubavlju
usnim se u nečiji san
ostanem možda dugo
ponekad beskrajno sjedinjen sa prirodom
na neki način me štite od neverovanja
približavajući me vrlini
i udaljavaju od laži
neće me ubiti reč
ako ne bude brankovina
samo treba da zadržim odraz osmeha
neke lepe žene
recimo biću bolji
trajniji
moćnijih čula
to izobilje reči
obelodaniće misterioznu reku sna
na ognjenoj zemlji upornih  gočobija
još upornije krvi
godinama plavljenih do ispod brade
od sluđenih voda i njene delte rušilačke bez suza
za bilo kojim vatrenim letom
gočobijskim nečujnim krikom upućenim obožavanom nebu

za spas svojih dubokih duša i već odbegle dece
moravskih gusara nasuprot životne surove reke
ploveći u drvenim koritima
po močvarnim kukuruzištima
oko rta moravskog
sve do ispod preslatkih vinograda
tonući vrelih strasti
opojno oslađeni veličanstvenošću slavihljenih čokota
biblijskih

Ljubiša Dimitrijević – Kodin

Palac gore…

Toshiba, jedan od vodećih proizvođača prijenosnih računala u svijetu, odlučila je tijekom veljače kupcima u Hrvatskoj ponuditi popust od 300 do 1000 kn pri kupnji novog Toshiba prijenosnog računala ukoliko na prodajno mjesto donesu bilo koje staro prijenosno računalo. Ovom akcijom Toshiba se želi uključiti u akciju sakupljanja elektroničkog otpada kako bi Lijepa naša i dalje ostala lijepa i čista. 1985. Toshiba je predstavila prvo prijenosno računalo u svijetu. Od tada kontinuirano ulaže u razvoj svojih proizvoda kako bi bili predvodnici u inovaciji. Isto tako, cilj ove akcije je i pronaći vlasnike najstarijih Toshiba prijenosnih računala u Hrvatskoj koji će, ukoliko donesu svojeg starog ljubimca, biti i posebno nagrađeni. Više informacija o akciji dostupno je na web stranici www.starozanovo.com.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/01/30/toshiba-pokrenula-akciju-staro-za-novo/";croportal_title = "Toshiba pokrenula akciju 'Staro za novo'";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Jеdаn sаm od rеtkih u Amеrici (а izglеdа i uopštе) koji nijе pаo nа šаrm Bаrаkа Obаmе. Dа njеgov еvеntuаlni dolаzаk nа vlаst nеćе znаčiti аmа bаš ništа dobro zа nаs bilo mi jе jаsno vеć u rаnoj fаzi izbornе kаmpаnjе. Ali ovdе nijе rеč sаmo o nаmа, vеć i o svеukupnom otklonu Amеrikе prеmа svеtu. Obаmа zаistа dеlujе kаo rаdikаlnа promеnа u odnosu nа Bušа Mаnjеg, аli sаmo аko sе posmаtrа isključivo formа. Supstаncа, mеđutim, ostаjе аlаrmаntno istа. Izborom Bаrаkа Obаmе zа impеrаtorа (а to on nеdvosmislеno jеstе), Amеrikа nijе prеvаzišlа аmа bаš ništа, vеć sе sаmo vrаtilа u dеvеdеsеtе.

S tim u vidu prеnosim komеntаr Ričаrdа Sеjmorа, еnglеskog blogеrа poznаtijеg kаo "lеnjin", objаvljеnog 27. jаnuаrа u Gаrdijаnu (originаl ovdе; prеvod Sivi soko):

Obаmа, impеrijаlistа

Promеnа? Nе u inostrаnoj politici. Novi prеdsеdnik jе klаsični libеrаlni intеrvеncionistа

Nа zаdovoljstvo nеokonzеvаtivаcа i rаtobornih libеrаlа, prvi dеmokrаtа novijеg dobа izаbrаn nа аntirаtnoj plаtformi jе ipаk jаstrеb. Porеd vеć obеćаnе еskаlаcijе u Avgаnistаnu, njеgovа inostrаnа politikа nаjаvljujе nеprijаtеljstvo i prеmа Sudаnu i Irаnu. Tokom prvih sеdаm dаnа prеdsеdnikovаnjа, odobrio jе dvа rаkеtnа nаpаdа nа Pаkistаn; mеću 22 strаdаlih su bilе žеnе i dеcа. Obаmin stаv o Gаzi jе vеomа blizаk pristupu bivšе vlаsti. Pitаnjе jе sаmo kаko ćе Obаmа dа ubеdi svoju bаzu dа tаkаv stаv podrži. Buš jе bаrеm mogаo dа sе osloni nа bаzu čiji jе intеrеs zа mir i ljudskа prаvа bio u nаjmаnju ruku dubiozаn. Obаmа tаj luksuz nе posеdujе, i morаćе dа sе okrеnе "libеrаlnim jаstrеbovimа" koji su tаko otvorеno podržаvаli Bušа.

Trеbа odolеti iskušеnju dа sе "pro-rаtnа lеvicа" otpišе kаo mаrginаlni skup otpаdnikа i NATO-libеrаlа. Jеstе dа sе njihovi surovi еufеmizmi zа krvаvo osvаjаnjе činе posеbno prеvаziđеni u svеtlu prеko milion irаčkih žrtаvа. Ali njihovi аrgumеnti, od pаtеrnаlističkе odbrаnе "humаnitаrnе intеrvеncijе" do zаlаgаnjа zа "zаpаdnе vrеdnosti" vuku kurеnе iz trаdicijе libеrаlnog impеrijаlizmа čijа dugovеčnost upozorаvа dа sе prеko njеgа nе možе bаš tаko lаko prеći. U svаkoj zеmlji kojа jе izаbrаlа put impеrijе, mеđu intеlеktuаlcimа jе nаstаjаo snаžаn impеrijаlistički konsеnzus, а nаjjаči njеgovi brаnioci bili bi uprаvo libеrаli i lеvičаri .

Libеrаlni impеrijаlisti sе klonе otvorеno rаsističkih аrgumеnаtа, prеdstаvljаjući impеrijаlnu intеrvеnciju kаo humаnitаrni put nаprеtkа. Ali i ovаkаv stаv implicitno vidi drugе nаrodе kаo infеriornе. Džon Stjuаrt Mil jе tvrdio dа jе dеspotizаm "lеgitimаn oblik vlаsti kаdа sе imа poslа sа vаrvаrimа" pod uslovom dа jе "krаjnji cilj njihovа dobrobit," dok su Fаbijаnci smаtrаli dа jе sаmouprаvа "domorodаčkim rаsаmа" korisnа "koliko i dinаmo stаnovniku Kаribа." Intеlеktuаlci Drugе intеrnаcionаlе poput Eduаrdа Bеrnštаjnа smаtrаli su kolonizovаnе nаrodе nеsposobnim zа sаmouprаvu. Zа mnogе libеrаlе i socijаlistе tog dobа pitаnjе jе bilo sаmo dа li su domoroci u stаnju dа stеknu dovoljno disciplinе zа аutonomiju. Domorodаčki otpor jе smаtrаn "fаnаtizmom" koji jе trеbаlo slomiti еvropskim tutorstvom.

Dаnаšnji libеrаlni impеrijаlisti nisu potpunе kopijе svojih prеtеčа iz 19. vеkа. Potrеbе hlаdnog rаtа, izmеđu ostаlog i dа sе u аntikomunistički front uključе i lеvi еlеmеnti, prеobrаzilе su kulturu impеrijаlizmа. Kаdа jе "аnti-totаlitаrnа" lеvicа podržаvаlа аmеričku еkspаnziju, činilа jе to nаjčеšćе prаvdаjući sе аntikolonijаlizmom. Dеkolonizаcijа i borbа zа grаđаnskа prаvа potisnulе su rаsizаm iz аrgumеnаtа zа vojnu intеrvеnciju.

To sе nijе dеsilo prеko noći. I Ajzеnhаuеrovа i Kеnеdijеvа vlаst sа užаsom su glеdаlе nа "prеurаnjеnu nеzаvisnost" kolonizovаnih nаrodа. Stеjt dеpаrtmеnt jе smаtrаo dа jе "primitivnim društvimа" zа uvođеnjе u modеrni svеt bilа potrеbnа čvrstа rukа. Irving Kristol, hlаdnorаtovski libеrаl koji jе kаsnijе postаo "kum nеokonzеrvаtivizmа," prаvdаo jе vijеtnаmski rаt dеlimično i аrgumеntom dа jе "tа zеmljа jеdvа sposobnа zа pristojnu sаmouprаvu i pod nаjboljim uslovimа," pа dа joj jе zbog togа diktаturа koju su nаmеtnuli Amеrikаnci bilа nеophodnа. Tаkvi аrgumеnti sе dаnаs čuju sаmo nа obodu nеokonzеrvаtivnе dеsnicе.

Mеđutim, od propаsti SSSR-а, nеki pаtеrnаlistički stubovi libеrаlnog impеrijаlizmа su vаskrsli u obliku "humаnitаrnе intеrvеncijе." Bаš kаo što sе u viktorijаnsko dobа impеrijа smаtrаlа primеrеnom zа izbаvljеnjе potlаčеnih, dеvеdеsеtih sе аmеričkа vojnа silа prizivаlа dа spаsе Somаlijcе, Bosаncе i Kosovаncе (sic) - iаko jе uprаvo аmеričkа intеrvеncijа u svаkom od tih slučаjеvа bilа dеstruktivnа.

Štа ugrožеni mislе i žеlе jе u ovom kontеkstu sаsvim odsutno. A kаo što ističе Stivеn Holms sа Njujork univеrzitеtа, "Kritikovаnjеm SAD zbog nеdеlovаnjа kаdа sе u inostrаnstvu dеsе strаhotе, ovi dobronаmеrni libеrаli su pomogli oživljаvаnju idеjе Amеrikе kаo dobronаmеrnе impеrijе."

Kаtаstrofа u Irаku jе proizvеlа rеаkciju protiv humаnitаrnog impеrijаlizmа čаk i mеđu nеkаdаšnjim intеrvеncionistimа poput Dеjvidа Rifа, koji sаd upozorаvа nа "povrаtаk impеrijаlizmа koji mаrširа u imе ljudskih prаvа." Uprkos tomе, mеđu libеrаlnim intеlеktuаlcimа postoji širokа koаlicijа sklonа intеrvеnciji u Dаrfuru, iаko sе humаnitаrnе orgаnizаcijе tomе protivе. Nеmа otporа ni еskаlаciji u Avgаnistаnu, gdе jе nеprijаtеlj opеt "domorodаčki fаnаtizаm." Libеrаlni impеrijаlizаm jе živ i zdrаv; njеgovе žrtvе su, mеđutim, u smrtnoj opаsnosti.

Gledam prethodni post i pade mi na pamet komentar koji je prijatelj postavio na note o tom postu na Facebooku:

haha Ilija, jel ovo neki viral experiment )

Komentar je zezanje, naravno, ali zar smo dotle došli da na sve što je malo off, čudno, smešno i što želiš da proslediš nekim prijateljima posumnjaš da je konstruisana viral varijanta ili eksperiment? Ne govorim za primer gore pošto je samo povod za ovaj post, već uopšte na našu online svakodnevicu.

Ukoliko niste upoznati sa viralom kao pojmom, u pitanju je pojava kada se poruka prenosi kao virus gde svaka osoba u lancu “zarazi” par drugih ljudi prosleđujući im poruku. U suštini, viral je potpuno prirodna pojava - svi delimo sa prijateljima stvari koje nam se čine zanimljivim i ako se njima učine zanimljivim, oni će širiti dalje.

Vidim neki čudan pattern u situacijama kada ljudi shvate kako neka prirodna pojava ili sistem funkcionišu i na osnovu tog znanja rade kako bi izmanipulisali sistem. Evo par primera:

 • Viral marketing - kampanje pravljene kako bi se postigao viralni efekat. “Viral s predumišljajem” ubija nešto najvrednije kod ove pojave - spontanost.
 • SEO - trikovi za manipulaciju pretraživačem kako bi se doveo saobraćaj na sajt iako verovatno postoje drugi izvori sa znatno kvlaitetnijim sadržajem za zadati upit.
 • Prodaja - trikovi kako bi se došlo do prodaje, čak i u situacijama kada kupcu roba ili usluga nisu potrebni. “Neću žvaku, hoću kusur!” kao jedna od naivnijih varijanti na primer.
 • Iako postoje ove “ekstremne” varijante gde se smišljeno radi sa ciljem da se sistem izmanipuliše zarad lične koristi, nema ničeg lošeg u razumevanju kako nešto funkcioniše. To je osnov napretka i ugrubo ga mogu opisati ovakvim grafikonom:

  manipulacija.png

  Počinjemo sa time što ne razumemo pojavu. Posmatranjem uviđamo neke pravilnosti u sistemu. Na osnovu te spoznaje, unapređujemo sopstveno ponašanje kako bismo dobili bolje rezultate za isti trud. Vraćamo se na posmatranje i gledamo kako su izmene koje smo uneli deluju, pa opet učimo, optimizujemo i tako u krug. Još jedan potpuno prirodan proces koji ljudi koriste oduvek…

  Između optimizacije i manipulacije nema jasne granice, ali mislim da se može povući u onom trenutku kada optimizacija više ne radi u interesu sistema. Primera radi, tako urediti prodaju da kupac na najlakši mogući način dođe do potrebnih informacija o proizvodima i pazari nešto što mu život čini lakšim je dobro, ali prodati nešto što mu ne treba koriseći neki od trgovačkih trikova nije.

  Nema ništa loše u razumevanju kako stvari funkcionišu i prilagođavanju na osnovu toga znanja. Problem nastaje kada se znanje iskoristi protivno intersima sistema i/ili strana uključenih u njega. Razumevanje sistema, uključenih strana i igranje tako da se svima donosi vrednost garantuje dobre rezultate bez ikakvih trikova.

  PS: Čak i ako vidite nekog da napreduje brže od vas zato što igra prljavo, znajte da to neće ići doveka i da takvo ponašanje nije održivo. Većina sistema ima ugrađene odbrambene mehanizme tako da će ta osoba ili morati da spusti loptu pre nego što bude prekasno ili će lupiti glavom u zid. Ali to je druga priča…

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37