Unosi za: Arhiva za 2009/02

Kažu da smo nepismena, nenačitana pogotovo,nacija. Možda je to istina, pa makar utehu i opravdanje tražili u nenačitanostio kod drugih, nama sličnih, oko nas, u okruiženju.

U nedavnim pisanijama sam ipak navodio da i mi „konja za trku imamo”, zapravo Sajam knjiga u Beogradu kojem mnogi u pohode dolaze.

Nedelja koja nam izmiče ovde u Subotici se zbilja može nazvati Festivalom knjige. A sve je počelo jedno veče u čitaonici sa dva književna kritičara. Neverovatno ali istinito, upravo su Jerkov i Vladušić, dva književna kritičara napunila prostor koji je sve češće i sve više poluprazan, čak prazan kada su u pitanju književne promocije. Njihove besede nikako suvoparno-teorijske, nikako sterilno-odbijajuće, nikako do zla boga nametnuto-intelektualne pokazale su i potvrdile da vredno delo, pa ma to bila i književna kritika, može biti literarna poslastica kojom se par večeri možemo naslađivati.

Još se u nama i nije smirila euforija vrhunskog intelektualnog fluida, kad u našem gradu na dve tribine pred onom mladom Suboticom, niko drugi do sam Dušan Kovačević, glavom i bez brade, dominira i pleni svojom intelektualnošću, jednostavnošću, svojevrsnim aforizmima kojima mudrost nudi.

ko_to_tamo_peva

Šta će biti sa kućom ?

Zapalićemo je!

I zapalio je Dušan u nama nešto što je ugašeno gotovo pre dve decenije.

Posle njeg susret sa Malovićem, Balažom, Hakerovom, Ferićem, Živkovićem, Marijašem, pa koncerti, a pre njih izvanredni Zulić.

Hokus – Fokus a nije mađionačarski trik.

aleandro minore

Cilj nove usluge je omogućiti malim firmama prezentaciju i promociju svog proizvoda na Internetu, te učiniti mogućom borbu sa velikim konkurentima koji imaju mnogo novca za marketing


Zagreb, 26. veljače 2009. – Poznati hrvatski karikaturist Nik Titanik proširio je djelatnost svog grafičkog studija uslugom izrade internetskih stranica pod nazivom Business Web St@rt. Informacije o novoj usluzi dostupne su na adresi www.niktitanik-studio.net/bws/ .

Nova usluga namijenjena je malim tvrtkama koje trebaju kvalitetnu prezentaciju na Internetu po prihvatljivoj cijeni. U suradnji sa hrvatskom hosting tvrtkom Studio4web (www.studio4web.com/) NikTitanik studio pružat će cjelovito rješenje koje uključuje izradu web stranica, registraciju domene, prijavu stranica na tražilice te optimalan hosting paket za poslovne korisnike.

Cilj ove nove usluge je omogućiti malim firmama prezentaciju u i promociju svog proizvoda ili usluga na Internetu, te učiniti mogućom borbu sa velikim konkurentima koji imaju mnogo novca za marketing.

Podsjetimo, Nik Titanik poznat je kao jedan od najuspješnijih karikaturista mlađe generacije koji je opću popularnost stekao korištenjem Interneta kao oruđa za publiciranje i promoviranje. Svoje karikature objavljuje u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnom Vjesniku, Dnevniku, 24 sata te na stranicama jednog od najposjećenijih hrvatskih portala Internet Monitor. Trenutno obnaša funkciju predsjednika hrvatskog ogranka Europske federacije karikaturističkih organizacija.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/02/27/nik-titanik-predstavlja-uslugu-business-web-strt/";croportal_title = "Nik Titanik predstavlja uslugu Business Web St@rt";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";

Kao jedan od vodećih prodavača na području računalstva, Toshiba nudi novi paket sigurnosti klijentima u Hrvatskoj. Toshiba od svog osnivanja teži maksimalnoj kvaliteti. Sada Toshiba tu tradiciju razvija korak dalje. Jamstvo “No Matter What Guarantee” korisnicima prijenosnih računala pruža dodatni stupanj zadovoljstva, zaštite i slobode.

Ono se sastoji od različitih prednosti:
Jamstvo zadovoljstva – korisnik može raditi i igrati se s proizvodom, no kupljeno prijenosno računalo može vratiti u roku od dva tjedna od kupovine ako njime nije u potpunosti zadovoljan. No matter what – bez obzira na sve*.

Jamstvo pokriva slučajnu štetu – Toshiba će zamijeniti ili popraviti prijenosno računalo ako ga slučajno oštetite u roku od godine dana. No matter what – bez obzira na sve*.

Jamstvo pokriva krađu – Toshiba će korisnicima osigurati isto ili ekvivalentno prijenosno računalo u roku od godine dana od krađe originala. No matter what – bez obzira na sve*.

“Jamstvo “No Matter What Guarantee” paket je koji besplatno nudimo korisnicima, budući da im pruža dodatnu sigurnost glede kvalitete i pouzdanosti naših prijenosnih računala. Također, korisnicima tijekom trenutne ekonomske situacije želimo pružiti malo slobode. Smatramo da će to potaknuti i učvrstiti visok stupanj povjerenja koje Toshiba već uživa na tržištu”, rekao je Sandor van der Ham, generalni direktor Odjela za Istočnu i Jugoistočnu Europu, Tursku i Izrael grupacije Toshiba Europe GmbH.

Ovo će jamstvo od danas biti dostupno za sva prijenosna računala tvrtke Toshiba u odabranim partnerskim dućanima.

Dodatne informacije potražite na sljedećoj adresi: www.trust-toshiba.com

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/02/27/toshiba-nudi-garanciju-bez-obzira-na-sve/";croportal_title = "Toshiba nudi garanciju bez obzira na sve!";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";

 

Istina je u tragovima zaleđenog oka

videlo je otrovne hlebove

 

nasmešene zmije igraju

trenutak litice

sa koje mogu pasti

 

istina je u izujedanim leđima

nozi koja pamti

 

čarobnjaci i vile, hrabro istupe

samo za svoje obezglavljene dane

 

krenite, i poslužite sobom njihova gnezda

tek onda, dođite mi i recite

sve to, ružan je bio san

 

nemam sluha za umilno šištanje

nemam tla, tepiha, kože, vremena, smetlišta

za nasmešene košuljice

 

istina je u naježenoj kosi

koja se uplela u pupčanik spasa.

 

 

 

(autor: jelenaartpoezija)

KRALJEVO - Posle dvomesečne blokade rada, opštinska skupština u Kraljevu ponovo funkcioniše. Novu većinu čine koalicija za evropsku Srbiju (ZES), Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije (SPS-PUPS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret za Kraljevo. U opoziciju su sada otišli radikali i Nova Srbija, koji su zajedno bili u koaliciji [...]

Za ovaj mesec smo dobile zadatak da isprobamo Japansku tortu, a koja je na Marijin predlog dobila najviše glasova u igrici kuVarijacije, koju je osmislila mamajac.

japanska torta
Ja sam imala poprilično posla oko torte, prvo iz prostog razloga što mi je za pripremu ove torte trebao mascarpone, a koga ja ovde kod mene nemam ( srećom pa je Minja skoro provalila i napravila mascarpone u domaćoj radinosti. I onda sam morala da sačekam 48h da bih počela sa pravljenjem torte. U svakom slučaju mi je mascarpone ispao super. Što se ostalih stvari tiče, jedine izmene koje sam uradila su te da sam, pošto sam malo proučila komentare gde je postavljen recept u originalu, umesto mlečne čokolade sa rižom, uzela krem tablu, i nisam topila čokoladu da bih ukrasila onaj spoljašnji deo torte, pošto sam imala neke ostatke od nekih kinder jaja koja su baš dobrodošla za ovu priliku, ostalih sam se sastojaka držala strogo kako je navedeno, kao i načina rada.

japanska torta

Krajnji utisak je: Torta ima neki poseban šmek zbog limuna, ali se meni nekako ne dopada sa ovim ostalim kombinacijama sastojaka. Nisam mogla da isečem lepe parčiće jer je sve tako mekano, kora mi čak i nije bila stegnuta. Možda sam ja negde pogrešila? Bila sam i pomislila da je stavim na duboko zamrzavanje, ali sam ipak odustala pošto je sada zimsko vreme i nisam htela da se igram i eksperimentišem zbog dece, mislim da bi tako bila kao neki sladoled i da bi sve bilo mnogo bolje. Za to već moram da čekam leto. Ni deci se nije dopao limun, pa je nisu puno jeli, a moj muž već po prirodi voli slatko, tako da se nije bunio puno )

japanska torta

Potrebni sastojci za tortu:

400gr čokolade sa rižom
100-150ml slatke pavlake
250gr mascarponea
narendana korica limuna
150gr višanja iz kompota light Podravka
1 šlag krema vanila Dolcela
2 šlag kreme čokolada Dolcela
350ml mleka

Za ukrašavanje:

1 šlag krema vanila Dolcela
125ml mleka
50gr čokolade za kuvanje

Priprema:

Čokoladu sa rižom izlomiti na komadiće i rastopiti je na pari pazeći da ne zakipi. Dodati slatku pavlaku i lagano promešti. Rastopljenu čokoladu uliti u namašćen kalup za torte (26 cm) i ostaviti je barem 2 sata na hladnom mestu da se stvrdne. Šlag kremu od vanile pripremite prema uputstvu na vrećici sa 125ml hladnog mleka, umešati mascarpone i narendanu limunovu koricu. Polovinom kreme premazati ohlađenu čokoladnu podlogu, dodati oceđene višnje, a zatim preostali deo kreme. Šlag kreme od čokolade pripremiti prema uputstvu na vrećici sa hladnim mlekom i rasporediti ih na šlag krem od vanile. Čokoladu za kuvanje rastopiti na pari i naneti je u tankom sloju na pek papir. Ohladiti je, polomiti na veće komade i obložiti njom spoljašnji rub torte.
Vanilin šlag kremu pripremiti na isti način kao i za nadev pa njom ukrasiti tortu. Gotovu tortu seći na parčiće i služiti.

Sinoć je u prepunoj dvorani “Park” (naravno u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje) gostovala predstava Zvezdara Teatra “Anđela”. U predstavi Stevana Koprivice, režisera Milana Karadžića, igraju: Branimir Brstina (Lazar), Isidora Minić (Anđela) i Mima Karadžić (Borisav).

Čitava priča je smeštena u bolničku sobu u kojoj su Lazar, profesor sa Filološkog fakulteta, i Borisav, vlasnik kafane negde na Ibarskoj magistrali, koje obilazi medicinska sestra Anđela. Komedija koja vas lako nasmeje ali i pokaže razlike između ljudi koji, koliko god da ne uživaju u međusobnom društvu, mogu da dođu u situaciju da budu upućeni jedan na drugoga. Taman za jedno fino veče…

Zvezda večeri bio je lokalni fotograf, koga je izgleda pozvala novinarka TV Šumadije, koji je u sred predstave počeo da doziva Mimu Karadžića da se okrene da bi ga bolje snimio!!! Mima Karadžić nije znao šta da uradi. Verujem da je bio zatečen a celu scenu je propratio grohotan smeh publike. Šlag na torti bila je jedna gospođa koja je sedela jako blizu nas i koja se toliko napadno smejala (i kad treba i kad ne treba) da je bilo naporno slušati je. Ali, dobro, ako se to zanemari, lepo veče )

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37