Unosi za: Arhiva za 2009/03

Verona, grad Romea i Julije, Kapuletija i Montekija, grad arene iz prvog veka i grad kamena.  Prateći uputstva ljubazne tete iz navigacije, stigli smo blizu centra grada i pošto je bila nedelja (ne plaća se parking), ostavili auto na parking mestu na ulici, bez daljeg traženja zatvorenog parkinga.

Mnogo motora parkiranih svuda okolo, turistički vozić i veliki broj prolaznika (turista uglavnom) je ono U areništo sam prvo zapazila. Zatim trg sa statuom konjanika (kao da smo u Beogradu ;) )  i posle toga arena, koja je stvarno impozantna i jako dobro očuvana obzirom na starost (klik na sliku za još slika i ovakvu veću). Obišli smo je skroz u krug, malo sedeli i zamišljali kako su izgledale borbe i sve ostalo što se u njoj dešavalo. Moja najveća fascinacija, kada se nađem pred tako velikom građevinom iz “starog doba” kako bi rekli moji klinci, je pomisao koliko je to veliko i moćno delovalo u vreme kada je sagrađeno, kad i sada pored nebodera, mostova i svih ostalih građevina savremenog doba one deluju impozantno. Pokušala sam da saznam nešto više o areni, slušajući snimljeni tekst na govornom aparatu ali je “engleski” jezik bio sa tako jakim italijanskim naglaskom da nisam razumela skoro ništa. dvoriste-julijine-kuce

Sledeća tačka koju smo obišli je, naravno, Julijina kuća (Casa di Giulietta). U pasažu na zidovima nebrojeno potpisa. U samom dvorištu neizbežni kip Julije, sa sve zamišljenim željama, dodirivanjem njene desne dojke i fotografisanjem. Balkon sa koga je razgovarala sa Romeom i sve ostalo. A ja sam se sve vreme pitala da li je neko nekad stvarno dokazao da je baš to ta kuća i to ta devojka )

Ispred i pored kuće su radionice u kojima vredni radnici na licu mesta vezu imena ili poruke na različite delove garderobe i raznih ukrasa, od kecelja za kuvanje do portikla za bebe, što mi je još jedan interesantan detalj. Htela ja da kafe-machiattoponesem deci neki suvenir odatle ali kako da mi navezu “Čedomir” npr., pa odustadoh )

Posle toga smo krenuli u neobaveznu šetnju i u potragu za nekim lepim mestom za pauzu i kaficu. Našli smo ga nedaleko odatle na još jednom lepom trgu koji se zove “Piazza dei Signori”. Vreme nam je bilo naklonjeno, pa smo zaista uživali u odmoru. Još malo šetnje, neizbežna pizza za ručak i povratak nazad na jezero.

vlaške plašinte

Potreban materijal:

3 jaja
1 prašak za pecivo
300gr brašna
300gr mrvljenog ili rendanog sira
3 kašika ulja
6 kašike mleka
malo brašna za razvijanje testa

Priprema:

Sve sastojke izmešati, malo premesiti i na radnoj ploči posutoj sa malo brašna koliko da se ne lepi razviti oklagijom. Ne treba da naraste. Seći na kvadrate ili kocke i pržiti na vrelom ulju. Pržene plašinte vaditi na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služiti uz jogurt ili mleko. Lepe su i tople i hladne, idealne za doručak i večeru.

vlaške plašintevlaške plašintevlaške plašinte

vlaške plašinte

Šaljem pozdrav Beču i mislim na teču. Sutra mu je divan dan, njegov rođendan. Sve mu najlepše želim i njegovom ponovnom dolasku se veselim.
Pre pola sata sam se vratila sa VIP otvaranja trznog centra “Usce” …. bla bla … VIP, ma nemoj. Jeste bilo faca, politicara, sisa na “vidi moje sise”, i gomile ljudi …. Nisam bas mnogo ocekivala, ne znam ni sama sta ….. Guzva, pice, svi se muvaju, niko se ne smeje, ne cujes nista ….. [...]
Naravno da smanjenje broja ministarstava neće samo po sebi dovesti do značajnih ušteda. Ali, to nikako ne znači da je nebitno kako su ministarstva napravljena. Nažalost, kod nas se ministarstva prave preko noći, kao posledica koalicionog sporazuma. Koliko ja znam, nikada nije urađena detaljna studija o tome na koji način treba organizovati ministarstva i koji sektori treba da se nađu u kom ministarstvu.

Osnovni cilj ovog posta je da dam nekoliko alternativa (nadam se razumnih) za svođenje broja ministarstava na manje od 15. Olakšaću sebi posao i potpuno ću zanemariti stranački aspekt.

Prvo, jedna opšta napomena. Srbija ima previše ministarstava koja se bave ekonomijom. To je, verovatno, relikt socijalizma, gde je svaki sektor imao "svoje" ministarstvo, pa tako imamo ministarstva rudarstva i energetike, saobraćaja, telekomunikacija, trgovine i usluga, ekonomije, finansija, prostornog planiranja (suštinski, građevinarstva), NIP.

Mislim da se to može svesti na dva (ekonomije i finansija), eventualno tri - ekonomije, finansija i infrastrukture. Ako uzmemo manje radikalnu opciju, sa tri ministarstva, NIP bi prešao u Finansije, Trgovina u Ekonomiju, Prostorno planiranje u Infrastrukturu, a Energetika i Telekomunikacije u Ekonomiju ili Infrastrukturu. Time smo ukinuli pet ministarstva (ako Ekologiju prebacimo u Zdravstvo, što bi imalo smisla, ili u Poljoprivredu).

Dijaspora u Spoljne poslove, Ljudska i manjinska prava u Pravdu, kao i deo Državne uprave, ovaj koji se bavi državnom upravom. Deo koji se bavi lokalnom samoupravom treba da ode u Finansije. Time smo ukinuli još tri ministarstva.

Omladina i sport, kao i Nauka mogu ili u Prosvetu, ili u Kulturu. Time smo došli na 14ministarstava, a da nismo ukinuli Veru i KiM! Ako i Veru prebacimo u Kulturu, a KiM u Unutrašnje poslove (ili Spoljne?) sveli smo na 12 ministarstava. Dakle, šta nam ostaje?

Ostaju Odbrana, Unutrašnji poslovi, Spoljni poslovi, Pravda, Finansije, Ekonomija, Infrastruktura, Prosveta, Zdravlje, Kultura, Socijalna politika i Poljoprivreda. Deluje mi razumno.

Sasvim slučajno, predlog deluje i politički realan - DS ima 6, G17 i SPS po 3 ministarstva. Samo treba još nekako "namiriti" SPO i Krkobabića...

Iz programa E-trgovina 2009 u drugoj najavi izlaganja izdvojene su sledeće teme:

 • “To AFFILIATE or not to AFFILIATE ?”, Aleksandar Vugdelija
 • “Gogle Analytics tehnike za merenje uspešnosti marketing kampanje i konverzije posetilaca”, Nada Bukinac
 • “Web dizajn: najčešći problemi i zanimljivosti u radu sa klijentima u Srbiji” Milica Sekulić
 • “PR 2.0 & Social Media: inovativne PR alatke za korporativnu i brend promociju na Internetu” Jelena  Tasić, Jelena Džakula
 • “Prevencija zloupotreba i neželjenih situacija u e-trgovini” Miša Krunić
 • “Prodaja 2.0 - Kako prodavati u Web 2.0 okruženju” Alen Majer
 • “Pregled pravne regulative Srbije i EU iz oblasti IT prava”, Aleks Petrović
 • “Elektronsko trgovanje na Beogradskoj berzi”, Radojko Miladinović
 • “Ocena tehnološke sofisticiranosti online B2B servisa u bankarskom sektoru” Saša Jovanović, Jovan Krstić
 • “Digitalno bankarstvo (Digital Banking)”, Predrag Radovanović
 • “Priznavanje elektronskih sertifikata sertifikacionih tela”, Dragan Spasić

Definitivno da deca ne biraju mesto kad im se spava… Tako i moja cerka , za radnim stolom, doslo joj… Kada mi je sin rekao gde se uspavala, prvo sam se oduzeo i otrcao u sobu, a onda nisam mogao da izdrzim i da je ne snimim..


Uspavani geek… :))) from Vladimir Stankovic on Vimeo.

Tatina devojcica, luda na calka, geni su to ,lol …
Slicni postovi

addthis_url = 'http%3A%2F%2Fwww.dedabor.com%2Fhumor%2Fuspavani-geek%2F'; addthis_title = 'Uspavani+geek'; addthis_pub = '';
U dom pod vrhom Babin Zub smo došli u petak kasno uveče. A neki koji su se gubili po mraku, bogami i u subotu, u ranim jutarnjim časovima Sutradan smo poranili. Prvo smo našli pogodno mesto za bivak Uzbrdo. Izlazak na “borbene položaje”. Nikola i Peđa. Demonstracija funkcionisanja naveze. Izrada štandova. Ništa posebno, samo mi se sviđa fotka, ja [...]
Čini se da se stvari lagano miču sa mjesta, barem po pitanju domaćih aplikacija za iPhone. Malo više od mjesec dana nakon prve aplikacije za hrvatsko tržište, izašla je i druga, Croatia Traffic & Weather. Radi se o “cestovno turističkoj” aplikaciji koja će biti iznimno korisna svim turistima koji ovo ljeto budu dolazili u Hrvatsku [...]

Smanjenje PDV-a na hranu i piće s 22 na deset posto antirecesijska je mjera za pomoć hrvatskom turizmu o kojoj ozbiljno razmišljaju u Ministarstvu turizma. O efektima te mjere na ovogodišnju turističku sezonu ministar Damir Bajs najkasnije bi sutra trebao informirati premijera Sanadera i ostale članove Vlade. S obzirom na to da većina mjera zadire u državni proračun, konačna odluka o prihvaćanju Bajsova akcijskog plana bit će na ministru financija Ivanu Šukeru.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja na Mediteranu koja ima tako visoku stopu PDV-a u ugostiteljstvu. U Grčkoj ona iznosi osam posto, u Italiji deset, a u Španjolskoj sedam posto. Dio stručnjaka, koje je angažiralo Ministarstvo radi izrade akcijskog plana za spas hrvatskog turizma 2009. godine, izlaz iz krize vidi upravo u niveliranju stope PDV-a na hranu i piće s onom koja je na snazi u konkurentnim zemljama. Drugi, pak, smatraju da je ta mjera dvosjekli mač.

- Trebalo bi napraviti preciznu simulaciju po destinacijama i županijama kako bi se vidjelo koliko je ta mjera stimulativna za državu - komentirao je jedan od Bajsovih suradnika na projektu, koji dijeli mišljenje Katedre za turizam zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta koja je upozorila Ministarstvo da se većina mjera i aktivnosti koje oni predlažu neće moći provesti ove godine. (monitor.hr)

Priča mi jučer kolega koji se bavi turizmom (i to u vrlo velikoj turističkoj agenciji) kako im je razina bookinga pala za 15ak postotaka i kako će biti presretni ako se uspiju zadržati na toj brojci. Vladajući nude spasonosnu formulu oko smanjenja PDVa, no ako se do nje i dođe (a podsjećam, PDV je daleko najizdašniji proračunski prihod ili je to barem bio) biti će puno prekasno za ovu sezonu jer se rezervacije rade danas a odluka još nije niti na stolu, pa dok ona prođe vladu, pa malo sabora, pa narodne novine, pa dok to dođe do hotelijera, dok oni izračunaju i korigiraju cijene… Trajati će to.

No ima jedna druga stvar, nekako si mislim da je ovo super spin, jer Hrvatskkroz ko fol pregovarački postupak mora uskladiti svoje porezne stope na hranu s EU, no kod nas određene namirnice uopće nemaju PDVa (ili, tehnički rečeno imaju poreznu stopu PDVa od nula posto) pa mi se nekako čini kako će ovo proći u paketu, da se s jedne strane spušta stopa PDVa kao spasonosna mjerza za spas posrnulog turizma, dok će se s druge strane dignuti PDV na temeljne namirnice poput kruha, mlijeka, ulja i sličnih proizvoda.

Genijalan plan.

Misao dana:
Torture numbers, and they’ll confess to anything.

Slični tekstovi

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37