Unosi za: Arhiva za 2009/05

izvrnuta pastirova pita

Ovog meseca se pridružujem i sestri bliznakinji našoj sada već staroj i svima poznatoj igrici. FBI gloves je pokrenula Marija sa bloga “Palachinka”. Razlika je što ovde učestvuju i blogeri van ex-Yu prostora, ostalo je sve isto ) .
Izabrani blog za ovaj mesec istraživanja je Culinary in the Desert Country!, a ja sam se odlučila da isprobam “Izvrnutu pastirsku pitu”, iz razloga što i kod mene imam objavljen sličan recept moje drage drugarice Mile Božić Erkić.
Svakako moram da se zahvalim i Mariji na prevodu recepta, pošto sad verujem da i vrapci znaju da ja i engleski nismo na istim talasnim dužinama )

izvrnuta pastirova pita

Potreban materijal:

900gr belog krompira
2 kašike mleka
2 kašike putera
1 kašičica soli
pola kašičice mlevenog bibera
450gr mlevenog goveđeg mesa
3/4 šolje seckanog crnog luka (1 šolja je crvena od don kafe prst prazna)
2 čena izgnječenog belog luka
1 kašika brašna
1/2 šolje kukuruza šećerca
1/2 šolje bistre goveđe supe
1/4 šolje kečapa
1 kašika Worčester sosa
1/3 šolje rendanog belog kačkavalja (ja sam stavila 100gr)

Priprema:

Skuvati krompir u dosta slane vode oko 15 minuta. Ocediti, dodati mleko, puter, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera i napraviti pire. Namastiti kalup za pečenje pa pireom obložiti.

Punjenje:

Prodinstati meso i crni luk dok luk ne omekša (oko 7 minuta). Dodati beli luk i dinstati jos minut. Posuti brašno pa kuvati jos 2 minuta. Umešati kukuruz, kečap, worčester, ostatak soli i bibera, čorbicu, smanjiti vatru, pa kuvati još 10-ak minuta uz stalno mešanje. Ovim napuniti “činiju” od pirea, posuti preko kačkavalj i ispeći u rerni.

izvrnuta pastirova pita

Ovo jelo je veoma ukusno, svima u kući se mnogo dopalo, preporučujem da ga isprobate. Čak je veoma ukusno i hladno, onako iz frižidera, i onda se mnogo lepo seče, pa može da prođe i kao neko predjelo.


Konačno smo došli do kraja maja.
Tu ne mora više ništa da se doda, sve je rečeno.

Predlog #1 - TV Krajina (over and out*)

Negotinsku medijsku kuću, u narodu poznatu i kao tevekrajina, svojevremeno je na aukciji kupio konzorcijum pod prozaičnim nazivom "Dejan Grujić". Za otprilike hiljadu i petsto evra ...
Danas, od tog medija ostao je samo snimljeni program, koji emituju zbog sporazuma sa drugim lokalnim TV stanicama širom Srbije. Zaposleni ne primaju platu još od decembra 2008. godine, najveći broj onih koji su nekada bili u RTV Krajina danas tamo više ne rade, a ono preostalo nešto čeka. Poneko se i usudio pa tužio firmu sudu. Štrajk. Prinudni odmori. Neplaćeni.
Očigledan i bolan primer alavosti & nesposobnosti novopečenih srbijanskih tranzicionih medijskih privatizatora. Oni sebe zovu "privatnicima". Dvojac bez samokontrole.
Negotin je ostao bez vizuelnog medija. Kome to odgovara? Pa, onome kome je stalo da se ne vidi ...

Preporuka administratorima sajta Opštine: uklonite ovu stranicu, zarad istinitog informisanja građana. Ništa od onog što je tu napisano više nije istina. Čak ni ono na kraju teksta.
* fraza "over and out" se koristi u radio-komunikaciji kada prekidate razgovor ili emitovanje neke poruke

Predlog #2 - Astronomija betonska

Od dobrote lokalne vlasti, negotinci vide zvezde na sve strane!
Pre par nedelja su dunđeri gulili, bušili pa potom i krpili štampani betonski medij, a onda su umesto tog pačvorka doštampali tri osmokrake zvezde, u praktikovanim nijansama, da ne pokvare kompoziciju.

Kada pri kraju filma "2001: Odiseja u svemiru", astronaut Dejv Boumen kroz crni monolit uleti u svemirsku kapiju i krene u interdimenzijalno putovanje između različitih svemira, poslednje što komandni centar na Zemlji od njega čuje je rečenica:
Oh, God! It's full of stars.
I mi vidimo sve više zvezda, a sve manje smisla. Razum? Ni ovde, niti u svemiru.
Ili su to oni vanzemaljski crteži u žitu, pardon - betonu. Tajne poruke, šta li su već ...

Predlog #3 - Bušotina

Iskreno, nemam pojma šta su to dunđeri neki dan celo pre podne radili po centru. Okružili su onaj bunar nekom trakom i poplavili pola centra vodom. Na slici, četiri majstora u radnim odelima stoje s rukama na guzicama, gledaju kako voda kulja iz hidranta i proliva se po betonu. Prilazi im (verovatno) šef u farmerkama i cipelama, i stojeći u blatu pokušava da zavrne ventil što mu potom nekoliko minuta ne polazi za rukom. Radnička klasa i dalje ne mrda, zašto bi, rukovodilac je to, on zna najbolje. Ventil, potom, biva nekako zavrnut. Očigledno je da se zapeko pa neće ni da mrdne. A onda, ponovo pokulja voda - još i više ... Nadljudskim naporima, korišćenjem fizičke nadmoći ruku šefa i združenih telepatskih i psihokinetičkih moći argata oko njega, potop biva zaustavljen.
Šta su to oni radili? Možda pokušali da napune vodom onaj bunar?
Radi se o čistoj vodi za piće, onoj istoj kao i kod vaše kuće. Neko je uložio trud, pare i materijal da tu vodu prečisti da bi bila pitka, zdrava za ljude. Ne za beton ili polevanje ulica i parkova.
Šta mislite: Da li su stavili vodomer? Pa, kao što je i red - da plate šta potroše.
I oni što seku drva moraju da imaju svoje strujomere. Red je, kume.

Predlog #4 - ŠAH-PAT

Na inicijativu šah kluba "Hemičar", Opština je kupila garnituru velikih šahovskih figura od plastike. Za decu. Figure, naročito pioni, nemaju likove odbornika, za sad. Deca se igrala na mušemi, a potom je sledila simultanka koju su najbolji negotinski šahisti odigrali protiv učenika i prolaznika, na dvadesetak tabli.
Za svaku pohvalu, sa sportske strane. A o pat-poziciji u kojoj se nalazi lokalna politika (da je ne mešamo sa sportom, sa kojim kao nema nikakve veze), šta još treba reći? Sve ovo, priređeno je povodom Spasovdana, gradske slave Negotina. Naravno - u onaj četvrtak, kako i priliči.

Negotinci su se ovom prilikom malo obrukali. Gornja slika prikazuje stanje na ulici i pre, i tokom pa i posle šahovskog događaja. Ako je čak i Dukat, onako mortus, mogao da se dovuče do centra i daje deci savete koje poteze da vuku (mada, ne posluša ga niko), moglo je i pučanstvo Palanačko da malo mrdne i prošeta guzice po gradu. Pa i nije bilo baš toliko meteorološki nepovoljno vreme.

Predlog #5 - Baštenik

U bašti Todorčetovog konaka u Negotinu, iste šahovsko-spasovdanske večeri, održana je promocija godišnjeg biltena Istorijskog arhiva. Čuveni "Baštinik" pa još broj jedanaesti. U prisustvu pedesetak zainteresovanih negotinaca i članova porodica, poslenici Arhiva koji se trude da "sačuvaju istoriju od zaborava" na stručan, mada donekle suvoparan način, obnarodovali su podatke o arhivskoj građi prikupljenoj u poslednjih godinu dana, kao i teme koje su obradili u ovom broju svog Godišnjaka.
Na samom početku, prisutnima se obratio Maximalni "zamenik predsedničke opštine" - da doslovce citiram otvarača promocije. Održa ti on jedan patriotsko-nacionalni govor, a pominjani prisutni članovi P. upriličiše frenetičan aplauz.
Etno poj i maturant violine su doprineli ozbiljnosti prigode, kako i priliči.

Predlog #6 - 4 glumca za 5 osoba

Petak nam je doneo poslednjeg dana Slave i pozorišnu predstavu. Kada nema sednica Skupštine opštine, dobro je i pravo pozorište. Neću da kritikujem one na opštinskom sajtu po pitanju najave ove predstave, jer pretpostavljam da im je neko podmetnuo tekst o sadržaju "Plave ruže". Ali, da tu nešto ne štima oko matematike ...
Glumci na bini su:
1. Danica Maksimović
2. Marko Nikolić
3. Iva Štrljić
4. Milan Čičilović
Ukupno komada = 4.

Pa o kojoj to zlehudoj sudbini i savremenoj drami koja menja živote petoro ljudi se ovde radi? Ko je tu bio peti: neželjena trudnoća, publika, režiser ... ili neko šesti?
Izgleda da nisam baš ukapirao te umetničke slobode u savremenom teatru.

Predlog #7 - Poleglo žito

Suncobrani, mopedi, bicikli, baštenske i livingrumske ganiture, automobili, kamioni, dostavna vozila, dečija kolica. Sve se to da zamijetiti na negotinskom štampanom betonu - u pešačkoj zoni. A kada počne da pada kiša, ili dune jači vetar ...

... baš kao poleglo žito u polju.
Po narodnim običajima, zna se kada se i zašto jede žito.

Predlog #8 - Gradski ...

kunstdruk (1) = nem. kunstdruck, eng. fine art paper, vrsta akrilnog papira, veće gramaže od običnog (20g/m2), deblji od hamera, ipak ne i vrsta kartona, koristi se za finu štampu, posebno kolor i fotografije (nije isto što i foto-papir)
kunstdruk (2) = forma iživljavanja beogradskih demokrata na izbornoj Skupštini održanoj u nedelju 31. maja 2009. godine. Razlog, pored performansa razbatačenih gudačica pod disko kuglama, da predsednik oštro zameri svojim članovima-sugrađanima na razbacivanju para u ova krizna vremena. Štampali su čak i zapisnike na kunstdruku! E pa ala im je rekao, neće oni tako da troše pare ... od članarine? Posle je samonovoreizabrani drug Đilas beskonačno ponavljao u govoru "kako predsednik reče" do kraja zasedanja. Eh, što obožavam one koji govore počinju sa "Ljudi, ...", a sve vreme se ponašaju kao da je oko njih neka druga vrsta sisara. Četvoronožna.
Žalosno ali istinito: DS sa ovakvim budalaštinama sve više klizi u imidž tako svojstven nekadašnjem JUL-u.

I beogradski libdemsi su imali svoju varijantu gradskih unutarstranačkih izbora, samo ne isto aranžiranih. I tu je došlo do samonovoreizbora kamarada-menadžera Ranđića, što se i dalo očekivati. Čeda održa standardni govor, pa spomenu uspešno učešće u gradskoj vlasti. I reče još "da je neophodno odvojiti politiku od biznisa, zdravstva, sporta, kulture ..."
Ne mogu da poverujem kako je to rekao predsednik stranke koja insistira na nereizboru (a baš ih je sve lepo krenulo) dosadašnjeg direktora Bitef teatra i novoizboru nove direktorke po volji liberala. Nenad Prokić je nekada bio direktor tog pozorišta, ali on više nije u igri. O cirkusu u BG-zdravstvu, koji je napravila gradska sekretarka, takođe kadar (kažu, ne i član) LDP-a, naročito u domu zdravlja Zvezdara - bolje da ne govorim. O tom drugom slučaju znam sve, direktno od samih aktera - podatke ažuriram dnevno.
Ukratko, izgleda da se srpski liberali nikako ne mogu da otrgnu nasleđa bivšeg članstva u DS. Neće valjati, jer i jedni žutaći su više nego dovoljni ovoj zemlji. Bolje bi bilo da Čeda & Co. konačno i stvarno budu ono za šta se izdaju - liberali, a ne ex-demokrate. Inače, ode im najmanje jedan (1) komad izborne volje građana.
U oba primera, zajednički element je to što niko od samonovoreizabranih nije imao protivkandidate. Šta ti je mir u kući, čudo jedno.
Gradski, ali ne i građanski. U tome je suština problema Srbije danas.

***
Prošao je maj i prošla su već tri Vladina četvrtka. Ide jun, šta li nas tek tu čeka?
Glasine čaršijske kažu da će jednog od tih četvrtaka Vlada Srbije da raspusti lokalnu vlast u Negotinu i raspiše izbore.
Pa, kada će to konačno da bude? Odgovor je toliko prost, da je nemoguće ne videti ga.
Kada u tabliću udarate crte (table), pišete 4 horizontalne, pa onda 1 popreko njih, vertikalna = 5 komada. Da li znate u kom mesecu (koji sledi) imamo ukupno 5 četvrtaka, po kalendaru?
U julu - 2, 9, 16, 23 i 30. Pa potom u oktobru i decembru.
Doduše, postoji u nas i jedna politička škola koja priziva vanredne lokalne izbore za jesenji vašar (20/21 septembra), kada dolaze naši da glasaju za naše ...

we think the same things at the same time
there are too many of us so you can’t
there are too many of us so you can’t count

[Post to Twitter] Tweet this post

BEOGRAD - Vest da će Kragujevac izdvojiti 22 000 dolara za izradu studije o konverziji vojnog aerodroma "Lađevci", ustalasala strasti u Šumadiji, piše "Politika". Nedavna vest da su gradske vlasti Kragujevca izdvojile 22.000 dolara kao učešće u izradi ekonomsko-saobraćajne studije o opravdanosti konverzije vojnog aerodroma„Lađevci” u vazdušnu luku mešovite, vojno-civilne namene ustalasala [...]

lg-lh5000

Južnokorejski div potrošačke elektronike svoje najnovije LCD televizore javnosti je pokazao na ovogodišnjem sajmu CES 2009 i evo, bilo je potrebno tek nekoliko mjeseci da se neki od predstavljenih modela pojave i na policama lokalnih distributera. Gadgeterija je imala čast da se poigra i s teškom mukom odvoji od modela oznake LG LH5000.


LG LH5000 vizualno je sasvim uobičajeni pripadnik kategorije LCD televizora – ni ružan ni lijep, jednostavno takav kakav treba biti. Dijagonala od 107 centimetara, ili 42 inča, upakirana je u kućište potpunih dimenzija 1.052,2 x 657,3 x 89,8 centimetara (ovo je bez stalka) te u težinu od 17,2 kilograma. Svi dostupni konektori očekivano nalaze se sa stražnje strane uređaja, no kao što vidite na priloženim slikama neki se nalaze s bočne stražnje strane. Kontrole za ručno upravljanje televizorom nalaze se s desne strane uređaja.

Spajaj štogod te volja

Konektora stvarno ima k’o u priči – 4 x HDMI, komponentni, D-Sub kako bi televizor mogli koristiti kao divovski računalni monitor, PC audio ulaz, USB, utor za slušalice, PCMCIA utor, kompozitni ulaz, ulaz za antenu, 2 x SCART te digitalni audio izlaz. Kao što vidite televizoru ne nedostaje utora.

USB utor me izuzetno veseli jer sam automatski u televizor pikao USB flash diskovlje s filmovima. Što se tiče formata koje ovim načinom možete reproducirati podržani su jpeg, mp3 i divx, no čitam na nekom forumu da je ekipa bez problema pokrenula i formate mov te mkv.

lg-lh5000_2 lg-lh5000_1 lg-lh5000_

Slika odlična, zvuk tako tako

Slika televizora je stvarno odlična. Vrijeme odziva LCD panela je 2ms, kontrast 80.000:1, a za izuzetnu kvalitetu slike zaslužna je tehnologija TruMotion koja garantira osvježavanje pri 200Hz. Ovo je brojka kojom se može pohvaliti izuzetno mali broj uređaja na tržištu. Kod nas čini mi se niti jedan drugi proizvođač ne nudi 200Hz dok je ‘vani’ moguće nabaviti takve televizore. Ispravite me ako griješim. Naravno, da ne zaboravim navesti, odgovarajuće sadržaje moguće je prikazivati u Full HD rezoluciji s obzirom da je ona standardna na ovom modelu LG-ja.

Prikaz slike možete namještati ručno ili se okoristiti svom silom predefiniranih prikaza od kojih ćete sasvim sigurno pronaći onaj koji vam najviše odgovara. Korisna stvar je ugrađeni ‘inteligentni senzor’ koji će vam sliku idealno namjestiti ovisno o prostoriji u kojoj se nalazi, tj. o količini osvjetljenja.

Zvuk televizora me nije oduševio, no zadovoljavajući je i može poslužiti za prvu ruku. Ipak, LH5000 sam spojio na liniju te koristio njene zvučnike kako bi mi užitak u multimediji bio kvalitetniji.

Naravno LG LH5000 sadrži svu silu ugrađenih LG-jevih tehnologija koje garantiraju vrhunsku sliku. Izbornici su intuitivni i izuzetno jednostavni za korištenje, a takva je stvar i s pripadajućim daljinskim upravljačem. Skoro zaboravih. U LG-ju paze na okoliš pa tako televizor sadrži dodatke poput Smart Energy Saving tehonologije koja će vam uštediti pokoju kunicu na računu za struju.

Toliko. Ako sami želite isprobati LG LH5000 morat ćete odšetati do neke lokalne trgovine tehno opremom i pripremiti ne toliko previsokih 7.999 kunica.

Gadgeterija televizoru LG LH5000 dodjeljuje debeli palac gore!

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/05/31/lg-lh5000-107-centimetara-dijagonale-u-full-hd-rezoluciji/";croportal_title = "LG LH5000, 107 centimetara dijagonale u Full HD rezoluciji";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Pošalji na Facebook, Twitter...
KRALJEVO - Bezmalo pola milijarde dinara koje posrnula Fabrika vagona u Kraljevu (FVK) duguje gradskim javnim preduzećima lokalna vlast pokušaće da "prebije" tako što će od ukrajinske firme "Azov impeks", koja je kupila fabriku, na konto tog duga uzeti gradski stadion na kom igra Fudbalski klub Sloga i plac na kom je Mašinsko-tehnička škola, [...]

divan odmorSvako od nas ima razne liste: stvari koje bi da kupi, stvari koje bi da uradi, mesta da poseti. E na jednoj od mojih lista, mesta koja treba videti, na prvom mestu je bio Pariz.

I bi Pariz -)

Ako bih trebao da opišem Grad Svetlosti u tri reči, to bi bile: hrana, vino, skupo -) Dozvolite još jednu: hrana, vino, skupo, Luvr. Krajni utisak koji ostane je veličanstven, veliki i jako šarmantan grad, po mirisu i osećaju vrlo sličan Beogradu.

Francuzi ne znaju engleski; da budem pošten, u većini glavnih ulica/radnji ćete se sporazumeti bez problema. No, zađite samo malo dublje u grad i možete dobiti konobara koji ne razume ni reč engleskog, a mahanje rukama ne pomaže -) Naučite barem osnovno; ako znate engleski, dobar kurs je Mišela Tomasa.

Čak i sami francuzi će vas upozoriti da su francuzi vrlo često grubi i da to nema veze sa vama -) (možda sa činjenicom da im kroz grad godišnje prođe oko 45 miliona turista). Maja i ja nismo imali problema: da li zbog dve i po reči koje sam naučio u dve nedelje pred polazak, ili zbog toga što nismo amerikanci -) ili čiste sreće, sve je bilo ok.

Inače, moja tvrdnja da su naše devojke najlepše na svetu i dalje stoji -) - francuskinje jesu elegante, ima i lepih, ali naše su najlepše -)

Prevoz

Prevoz je odlično organizovan; ceo grad pokrivaju Metro linije, dok predgrađa / aerodrome pokrivaju RER linije. Kažu da je i autobuski prevoz dobar, ali mi nismo imali potrebe da ga koristimo - kombinacija Metro/pešaka je sasvim dovoljna.

Preporučujem kupovinu Paris Visite karti za 2, 3 ili 5 dana, za zone 1-3 (ako ostajete u gradu) ili 1-6 (ako planirate obilazak lokacija van užeg centra grada) - nije potrebna fotografija (nekada je bila). Ako ostajete kraće, imate opciju kupovine karata u kompletu od 10, uz solidnu uštedu.

Za kupovinu karata postoje automati (gotovina ili kartice, mada se može desiti da ne prihvate kartice bez čipa), sa podrškom za engleski ;-) tako da to ne bi trebalo da bude problem.

Za razliku od londonskog Tube, u pariskom metrou korišćenje mobilnih telefona je moguće.

Hrana -)

-)O ovoj temi se može pisati i pisati; ono što definitivno ostaje kao utisak je da je sve ukusno - bilo da ručate u restoranu ili kupujete sendvič ili palačinku na nekom od mnogih kioska, sve je ukusno (za razliku od recimo Londona).
Samo pogled na izloge pekara / poslatičarnica čini da se istopite i da se u stomaku stvori osećaj isčekivanja lepog -) (a da, svi znate ko je osoba u pozadini -P i na šta se sprema)

Restorani su solidno skupi - teško ćete proći za manje od 50€ za obrok za dvoje. No, tu su supermarketi - za 15ak evra možete kupiti pršutu, kobasice, povrće, francuski hleb, flašu vina i nauživati se sa dragom -)

Pariz živi (i) noću - u vreme kada u Londonu, sem u pabovima, nema nikog, u Parizu su bistroi, brazerije i restorani prepuni - jede se odlična hrana i pije dobro vino; recimo, probajte Chez Caldé, 54 rue St-André des Arts.

Kupovina

Ovo nije moja oblast ;-) ali da pokušam.

Ako ste šopoman, za vas je bulevar Hausman (imenovan po Baronu Hausmanu, arhitekti koji je umnogome dao današnji izgled Parizu).

Dva ogromna tržna centa su smeštena ovde: Galeries Lafayette i Printemps, sa ogromnim izborom marki i sa čestim popustima (Maja: “Ovo boli” -) ). Pored ovoga, tu je (ekskluzivnija) La Grande Epicerie u Rue de Sèvres. U svakom slučaju, za šta god da se odlučite, detaljna priprema je i ovde potrebna inače će samo šetnja kroz odeljenja potrajati dan )

(Mislim da su prodavnice bez mesta za sedenje svojevrsna osveta nama, muškarcima koji za kupovinu ne mare -) Prosto ne mogu da poverujem da se tako bitan element enterijera izbacuje, čak iako je korisni prostor jako skup -) Zato volim prodavnice obuće - hteli ne hteli, moraju da postave sedeće objekte -) )

Lokacije i muzeji

Broj lokacija koje treba obići u Parizu je neverovatan, od “uobičajenih” (one za koje vezujemo Pariz) pa preko muzeja i manje poznatih lokacija (recimo groblje Pere Lachaise).

Ako nameravate da posetite više muzeja u nekoliko uzastopnih dana, za vas je Paris Museum Pass - sem novca, uštedeće vam dosta minuta / sati u redovima za karte i ulaz - većina muzeja ima posebne ulaze za vlasnike ovih karti. Doduše, takav raspored obilaska je dosta naporan, ali to je već stvar ukusa.

Izbegavajte prvu subotu u mesecu - tada je ulaz besplatan za sve i gužve su neverovatne.

Što se tiče koji muzej pre obići: najveće muzeje prvo - posle dana vrlo intenzivne šetnje, sve bi ređe ponovili to -) Luvr prvi, sredom - tada je otvoren najduže.

Muzej Orsej

Muzej Orsej
Musée d’Orsay je izgrađen u prostoru bivše železničke stanice, tada znane kao Gare d’Orsay.

Sama zgrada je umetničko delo po sebi, izgrađena kao izložbeni primerak za Univerzalnu izložbu 1900.

Muzej je “mlad” i svoj rad je počeo 1986. godine; prikazuje umetnička dela zapadne civilizacije iz perioda 1848 - 1914. Posebna crta u delima su impresionisti (Mone, Dega, Renoar, Sezan).

Žorž Pompidu centar

Centre Georges PompidouCentre Georges Pompidou je takođe “mlad” muzej, završen 1977. godine. Zbog svoje lokacije, često ga zovu i Beaubourg muzej.

Vrlo je moderan i high-tech muzej i pokriva period 20. i 21. veka; fokusiran je na multidisciplinarnost - kombinovanje video i audio dela sa “klasičnim” delima skulpture i slikarstva.

Arhitektura zgrade je neobična: celokupna unutrašnjost je “izvrnuta”, sa karakterističnim cevima za vodu (zelene) , žutim nosačima za struju i plavim klimatizacionim elementima izvan same zgrade. Muzej ima i svojevrsnu osmatračnicu na vrhu (u vidu velike plastične providne cevi) sa koje možete videti znamenitosti Pariza.

Ispred samog muzeja se prave razna ulična dešavanja (zabavljači) i predstave.

Unutar muzeja je i velika biblioteka, tako da pazite sa koje strane zgrade čekate na ulaz - da vam se ne bi desilo kao nekima ;-) da čekaju ulaz u biblioteku, onda prepešače pola zgrade pa opet čekaju na blagajni za karte -)

Sve u svemu, interesantno mesto; ili će vam se dopasti ili ne - ravnodušni nećete ostati. Mene nije oduševio.

Trijumfalna kapija

Na zapadnom kraju Jelisejskih polja nalazi se upečatljiva Trijumfalna kapija, prepoznatljiv Pariski spomenik. Osećaj o pravoj veličini kapije ćete steći tek kada se nađete ispod nje - skladnost linija vam ne dozvoljava da to primetite iz daleka.

Samu izgradnju je naredio Napoleon, 1806. godine, obećavajući svojim vojnicima da će u povratku proći kroz Trijumfalnu kapiju. Obećanje je donekle ispunio, jer su za njegov povratak 1810. godine napravili potpunu drvenu repliku u prirodnoj veličini. Sama kapija će biti završena 1836. godine i Napoleon će, posthumno proći kroz kapiju 1840., na putu ka svom krajnjem mestu boravka - Les Invalides, uz grobnice drugih zaslužnih građana i vojskovođa.

Uspon na vrh (uz 246 stepenika) je obavezan - bićete nagrađeni 360 stepeni pogledom na ceo Pariz.

Inače, Trijumfalna kapija je deo Axe historique ili Trijumfalnog puta - pravca kroz spomenike i značajne građevine Pariza, sa istoka na zapad, koji počinje u Luvru, prolazi kroz Konkord trg i Trijumfalnu kapiju i završava se sa La Grande Arche de la Défense (modernom verzijom Trijumfalne kapije).

Ajfelova kula

Ajfelova kulaDefinitivno jedan od najpoznatijih (ako ne i najpoznatiji) simbola Pariza.

Remek delo inžinjerstva: Ajfelova kula je visoka preko 300 metara, dugo vremena najviša građevina u svetu. Izgrađena je za samo 2 godine, 1887 - 1889. i osnovna namena je bila da bude ulazak u Univerzalnu izložbu 1889, svetski sajam tehničkih i tehnoloških dostignuća, koji je bio posvećen stogodišnjici Francuske revolucije.

Vrlo elegantnih linija (pravi primer eksponencijalnih kriva), prosto vas ostavlja bez daha dok se penjete na drugi i treći nivo ove građevine. Prosto ne možete a da se ne divite umešnosti graditelja (Ajfela) tog doba.

Inače je bila omrznuta od samog početka od umetnika i javnosti Pariza, i plan je bio srušiti je posle 20 godina (takvi su i bili uslovi konkursa). No, korisnost je prevagnula (prvenstveno u komunikaciji) i ostavljena je da stoji. Sada je sa preko 7 miliona posetilaca godišnje najposećenija (koja se plaća) atrakcija na svetu.

I da, mala specifičnost: kada smo se na kraju popeli na sam vrh, poprilično “protrešeni” visinom na koju idemo, dočekao nas je zvuk turpije koja seče metal ) ) Nije bio najprijatniji osećaj na svetu -)

Obavezan obilazak.

Luvr

Luvr je veličanstven - samo kao grandiozna građevina, a o sadržaju, količini ljudskih dostignuća može se pričati satima.

Iako jeste trivijalija, vredi čuti - Luvr ima preko 16 kilometara galerija i ako se pred svakim izloženim predmetom zadržite samo minut, obilazak celog muzeja bi trajao 4 meseca.

Nekoliko saveta:

 • kupite karte unapred; recimo u FNAC radnjama kojih ima svuda; 1.5€ više će se itekako isplatiti; nećete čekati ni u redu za kupovinu karte, a ni u redu za ulaz (koristite Rišelje ulaz)
 • pripremite što bolje vašu rutu; sajt muzeja je dobro urađen i nudi kreiranje raznih tematskih obilazaka; jednom kada napravite obilaske, iscrtajte ih na planu muzeja i optimizujte ih tako da kroz jedan krak prolazite samo jednom - isplatiće se
 • audio vodič (6 €) je vrlo koristan: preko objašnjenja do lakog lociranja gde se nalazite; pored novca, za uzimanje audio vodiča trebaće vam i neki identifikacioni dokument, koji ostavljate u zalog.
 • ponesite vodu i što udobniju obuću
 • obavezno sav višak stvari u garderobu (besplatno); dok prelazite kilometre kroz galerije, ne treba vam dodatni teret -)
Sacré-Cœur

Sacré CoeurPariz je vrlo ravan - jedino pravo brdo (brdašce - 130 metara) je Monmart, čuveno stecište boema i umetnika u 19. i 20. veku. Na samom vrhu je izgrađena ova bazilika Sacré-Cœur ili bazilika Svetog Srca (Isusa Hrista).

Izgrađena je u spomen žrtvama Francusko-Pruskog rata; sama gradnja je trajala poprilično dugo: od 1875 do 1914. da bi zvanično bila osvećena posle I svetskog rata, 1919. godine.

Osnovni arhitektonski stil je rimsko-vizantijski, mada mnogi stil ove bazilike nazivaju kičem - zbog mešanja raznih pravaca i ideja. Meni se dopala, kao upečatljiva građevina na savršenom mestu - nad celim Parizom.

Ostalo

Pošto je post ionako predug, ovde ću samo navesti reference, a vi se već snađite kada ih budete obilazili:

 • Notre Dame (”Naša Gospa”) - Prelepa gotska katedrala je nezaobilazno mesto za nas turiste. Izuzetnih kontura i staklenih mozaika, cela katedrala je izuzetno upečatljiva. Ispred same katedrale se nalazi francuska “Nulta tačka” (zvanični centar grada Pariza i mesto od koga se mere razdaljine u Francuskoj)
 • Rodenov muzej - pored same zgrade muzeja i veliki vrt oko samog muzeja je izložbeni prostor sa velikim brojem Rodenovih skulptura, uključujući Mislioca i Vrata pakla.
 • Ile de la Cite i Ille Sant-Louis - dva prirodna ostrva na Seni; la Cite - mesto početka Pariza i parižana i lokacija za Notr Dam
 • Sorbona i Latinska četvrt - jako simpatičan kraj sa puno kafića i restorana
 • groblje Pere Lachaise
Na kraju

Ako imate načina/mogućnosti, obavezno Pariz - sem ako niste apsolutni namćor i ne-hedonista, nema šanse da ne uživate -)

Za video pregled grada toplo preporučujem Aurorine Avanture - Pariz - deo prvi i Aurorine Avanture - Pariz - deo drugi -) a za još nešto slika prošetajte Pariz Flickr albumom.

Na kraju, posebna zahvalnost Peđi The Bloggeru za inicijalne savete oko Pariza i šta posetiti -)

#flickr_badge_source_txt {padding:0; font: 11px Arial, Helvetica, Sans serif; color:#666666;} #flickr_badge_icon {display:block !important; margin:0 !important; border: 1px solid rgb(0, 0, 0) !important;} #flickr_icon_td {padding:0 5px 0 0 !important;} .flickr_badge_image {text-align:center !important;} .flickr_badge_image img {border: 1px solid black !important;} #flickr_www {display:block; padding:0 10px 0 10px !important; font: 11px Arial, Helvetica, Sans serif !important; color:#3993ff !important;} #flickr_badge_uber_wrapper a:hover, #flickr_badge_uber_wrapper a:link, #flickr_badge_uber_wrapper a:active, #flickr_badge_uber_wrapper a:visited {text-decoration:none !important; background:inherit !important;color:#006600;} #flickr_badge_wrapper {background-color:#ffffff;border: solid 1px #000000} #flickr_badge_source {padding:0 !important; font: 11px Arial, Helvetica, Sans serif !important; color:#666666 !important;} www.flickr.com

Kompromis može da se postigne između dve sukobljene strane jedino ako te dve strane imaju ISTI CILJ.

Definicije već postoje i na wikipediji i na Vukajliji
Wikipedija: Kompromis (latinski compromissium, uzajamno obećanje) je koncept pronalaženja dogovora kroz sporazumijevanje, odnosno prihvaćanje tuđih zahtjeva na štetu vlastitih ciljeva i težnji.
Vukajlija: Kad dva lika ne mogu da se dogovore koji od njih bi trebao da plati pivo koje su popili,pa na kraju odluce da ga uopste ne plate,onda se kaze da su napravili kompromis.

Povezane definicije. Preuzeto sa http://vukajlija.com/

Vrhunska retorika - Kad neko u definiciji iznese stav potpuno suprotan od vašeg, a vi ne samo da mu date plus, već i prihvatite njegovo mišljenje.

Demagog - Jak samo na rečima i bez muda za velika dela! Prodaje samo priču a nikad ništa konkretno da uradi!

Šta reći a ne zaplakati - Ovo je izraz koji obicno izgovaramo sebi u bradu da ne bi uvredili sagovornika. On definise glupost drugih ljudi ali i nasu sopstvenu. Takodje, setimo ga se i onda kada se nadjemo u zalosnoj situaciji u kojoj se iz petnih zila trudimo da ne zaplacemo pa se najjadnije nasmejemo na tudje komentare (kad nas neko ispali, zajebe, prevari …).

Nakon tri nedelje konstantnog bubanja, konacno izlazite pred profesora sigurni u sebe, a jos sigurniji u visoku ocenu. Ali ne! Dobijate sesticu. I to jedva. Posle vas izlazi riba sa dekolteom do poda i nakon izgovorene dve recenice profa joj upisuje desetku u indeks. Po izlasku iz slusaonice, doticna se okrece ka vama, sa saziljivim pogledom a u zelji da vas utesi, kaze vam:,,Jebi ga, sledeci put bolje nauci…”
STA RECI, A NE ZAPLAKATI!

Drama - 1. Opisni pridev za napetu situaciju koja cesto ukljucuje verbalni konflikt.
2. Previse intenzivno i preemotivno shvatanje stvari

Smisao života - Je ono sto najcesce trazimo kada smo u velikim govnima…

Buđenje - Prelazak iz stvarnosti u realnost…

Kao i svaki prelazak u realnost, ume da bude bolan

Nema ‘leba bez motike - Što znači da ako radite i živite od nečega ne upotrebljavajući pritom motiku, moraćete da jedete bifteke i jastoge bez hleba.

Pokriti se ušima - To je najpametnija stvar koju možete da uraditi kada vas pojede blam.
Naime, kada ispadnete glupi, smešni… A pritom vas bude sramota, najbolje se u tom trenutku “pokriti ušima”.

Politička korektnost - Izbegavanje, po svaku cenu, da se stvari nazovu pravim imenom.

Iz principa - To je ono kad neces da obrises svoju definiciju bez obzira sto ti kvari prosek.

Zato sto stojis iza svojih reci jer izrazavaju tvoj stav!

A je l’ se mi kopčamo na leđima? - Pitanje koje dolazi nakon sto cujete neku zescu glupost pa na ovaj nacin indirektno pitamo da li onaj koji je to rekao stvarno misli da ste toliki ludak pa da poverujete. Ovih dana se sve cesce koristi zbog “zanimljivih” naslova u novinama.

Sisati veslo i progutati čamac - Magarac na kvadrat.

-Drugi sam ti? Ma ajde, nisam ja siso veslo. A i ako sam siso veslo nisam progutao čamac.

Dizanje prašine - Nešto o čemu se priča, što intrigira javnost, skandalozno, šokantno.
Stvaranje pompe oko nečega.

Da je isto jarca bi muzli - Idealan odgovor, na nečiji pokušaj da ti proda muda za bubrege.

Kako god okreneš dupe ti otpozadi - To je situacija koju nikako ne možeš da okreneš u svoju korist ma koliko se trudio.

Govnjiva motka - srpska vaspitno-popravna mera

Ako ćemo jesti govna, ješćemo ih do kraja - Deviza ljudi koji su spremni da stoje iza svojih dela/reci
odnosno koji su spremni da odgovaraju za svoje postupke

Biće veselo - omiljeni izraz nastavnika i profesora

Bice veselo kad se vratimo sa ekskurzije i pocnem da vam smanjujem ocene iz vladanja.

Pošalji: Digg del.icio.us Facebook Google E-mail this story to a friend! Furl MySpace Print this article! Reddit Spurl StumbleUpon Technorati Tumblr TwitThis

Astma.rs ulazi evo u 6. mesec postojanja i ja sam veoma zadovoljan tokom kojim sajt ide. Pored naše drage doktorke Dušice, ekipi se prošlog meseca, priključila i doktorka Mirjana, imunolog i alergolog. Oko sajta su i meni drage teta-mame koje nesebično dele iskustva i savetuju se međusobno. Sajt je eto još prošlog meseca primetila i TV Avala, pa sam imao i gostovanje (koje nikako da okačim na youtube). Juče sam snimao pravilno korišćenje pumpice, koje će morati prvo da se izmontira pa da se postavi na sajt. Pitanja ima dosta, a kako broj posetilaca na sajtu raste – stotinak ljudi dnevno ga čita, ali se mali broj javlja :( – i broj pitanja se konstantno povećava pa je i čekanje na odgovor duže od mesec dana. No, svakim odgovorenim pitanjem se i kvalitet sajta povećava, a već sada, po mojoj ličnoj proceni, postoji dosta materijala da se na mnoga pitanja samostalno da odgovor. 

plaza i trcanje

Još jedna novost jeste da sledeće nedelje idem na test opterećenja, gde će mi u Republičkom zavodu za sport proveriti rad srca pod naporom. To je veoma važno, specijalno za astmatičnu decu, pa ukoliko šaljete dete na sport neka prvo uradi ovaj test. Test se radi na biciklu ili na traci za trčanje, i opterećenje (brzina) se povećava i gleda se ponašanje srca u ovim naporima. Ono, što je dobro jeste što mi je doktorka Šaranović izašla u susret te ću pored besplatnog pregleda dobiti i priliku da napravim članak (sa fotografijama) o svrsi i procesu testiranja. 

Ja sam dobro, jutro je fantastično bilo za trčanje, te sam bez problema istrčao 15km na Adi i vratio se na doručak u 10h. Ispit sam, barem tako mislim, dobro uradio, a rezultate očekujem sledeće nedelje. 

Na kraju imam i ja jedno pitanjce za vas. Pošto sam u par navrata pročitao da biste želeli da organizujemo jedno i uživo viđanje, a ja već imam par  ideja spremljenih za taj dan, interesuje me šta, kako, koliko dugo očekujete (planirate) za tu akciju? Hoću reći, već smo doktorka Jarić i ja nešto pričali o mogućim aktivnostima za takvo jedno viđanje, ali prvo bih voleo čuti vaše ideje, bez da vam sugerišem išta.

Pišite :)

Slični tekstovi:

 • Prvo trčanje u 2009.
 • Vaša pisma i pitanja – moje izvinjenje
 • Test o kontroli astme (Asthma Control Test)
 • Novi lekar na sajtu: Mirjana Dukić Jovanović
 • Teško je ovezbediti pare za nauku ali ako izaberete prave reči ništa lakše )

  Mars Exploration

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37