Unosi za: Arhiva za 2009/06

Ciao, vidimo se uskoro, od sutra sam na moru!
Juče smo mama, tata i ja bili na jezeru. Bila je godišnjica organizacije BITNO. Kako sa ponosom mogu reći da sam i ja drug član, bio sam pozvan na proslavu dvogodišnjice postojanja.

Bilo je superiška.Gaga, Deda,Mif,Sandra, Walter,Igor, Šuške i još mnogi. Neka mi ne zamere što ih nisam pomenuo. Lepo se organizovali "matorci". Palo je jagnje, piće.

I naravno, torta . A ko bi drugi nego teta Gaga i njene čarolije.
Svaki komentar bi bio suvišan.
Bilo je puno dece, tako da sam dobio i nove drugare. Bio sam najmlađi pa mi je godila njihova pažnja. Svi su bili veseli i razigrani. Nisam upamtio svima imena tako da nikog neću posebno imenovati. Pozdrav svima. Da ne zaboravim, specijalan pozdrav za drugara koji je imao malu nezgodu. Nadam se da je dobro i da ćemo sledeći put zajedno savladati vrtešku.

U nekim trenucima, toliko ponesen igrom nisam ni primetio da sam ostao sam.

Kako sam lud za sve što ima točkove morao sam malo da se "provozam" na Dedenom motoru.

Posle dobre klope(prvi put sam jeo jagnje), dobrog ludovanja , savladao me umor. Dugo sam se borio protiv sna ali....Ovo se zove uživanje u životu. OPUŠTENCIJA.

PS- da "matorci" ne bi samo sedeli, jeli i pili, morao sam im dati malo akcije odmah na početku druženja. Demonstrirao sam im moj novi hobi. Bacanje stvari preko terase. Zanimljivo je, probajte ako već niste.

Vidite li loptu?
Evo kako je izgledala akcija spašavanja.

Nemojte misliti da je tata imao neke zasluge, samo je slučajno upao u kadar.

Na kraju ovog posta mogu reći hvala svima na predivnom druženju. I pitanje za sve:
A KADA ĆEMO OPET ????
Biti predavac za neke je neostvarena zelja, a druge tako nesto uopste ne interesuje, cak mrze predavace koje su, iz bilo kog razloga, morali da slusaju. Ja nikada nisam voleo one koji pricaju jednolicnim tonom bez emocija, kod kojih sam redovno imao potrebu da odspavam, jer me njihov glas uspavljivao iz prve… Zato sam se uvek trudio [...]

Ni ja nisam medicinske struke ali u svetu alergije i astme živim već punih 45 godina, isprobala sam puno toga, dobro sam informisana o svim metodama lečenja i prevencije astme. Hemija mi je veoma bliska nauka. Pored toga imam jako dobru saradnju sa svojim lekarom, pitam ga sve što mislim da treba da znam i on mi na sve veoma jasno odgovara.
Prvo bih pitala gospodina Milana Lacevica da li misli da astmu treba zapustiti i ne lečiti zato što neki lekovi mogu imati i kontra indikacije? Davnih dana sam pobegla od doktorice koja me je lečila Pronzonom po šemi, zato što sam pročitala kakve su kontraindikacije: Cushingov sindrom , akne, gojaznost lica, vrata i trupa, atrofija mišića, dispeptičke tegobe i razvoj ulkusa, osteoporoza i spontane frakture, smanjena tolerancija na glukozu i razvoj dijabetesa, pogoršanje i prikrivanje infekcije, euforija, uznemirnost, konvulzije, psihotičke reakcije, zastoj rasta u dece. Pronizon (generičko ime Prednizon) je sintetski glukokortikoid sa jakim antiinflamatornim i imunosupresivnim dejstvom.

No, neću sada da pišem o lekovima za lečenje astme, cilj mi je samo da objasnim gospodinu Milanu i svima ostalima da je gore nelečiti astmu nego bežati od nuspojava nekog leka.
Zbog mog pokušaja da lečim sama sebe ipak sam se ponovo vratila na Institut za plućne bolesti Vojvodine sa još težim oblikom astme nego što je bio ranije.
Sada u saradnji sa svojim lekarom držim astmu pod kontolom, koristim Seretide diskus 500 i Singulair tablete. Pre toga sam koristila Simbicort ali mi on nije “legao”. Zato treba imati dobru saradnju sa svojim lekarom i redovno ići na kontrole.
Seretide diskus u sebi sadrži dva leka salmeterol i flutikazon. Salmeterol je dugodelujući bronhodilatator. Da se podsetimo, bronhodilatatori pomažu u održavanju prohodnosti vazdušnih puteva u našim plućima. Na taj način se olakšava ulazak i izlazak vazduha. Dejstvo traje 12 časova. Zato se uzimaju 2 puta dnevno po jedan udah.
Flutikazon propionat je kortikosteroid koji smanjuje otok i nadražaj unutar pluća. Seretide diskus sprečava nadolazeće gušenje i zviždanje u grudima. U slučaju napada i gušenja on nema dejstvo, zato se koriste brzodelujući bronhodilatatori.
Kao i većina lekova i Seretide ima neželjenih dejstvava koje se najčešće regulišu podešavanjem doze. Jedna od pojava može biti i oralna Candidijaza (gljivice u ustima i ždrelu), koja se može izbeći ako posle svake inhalacije isperete usta rastvorom kašikice sode bikarbone u 2 deci vode. Osećaj podrhtavanja tela, tj mišićni tremor, nepravilan rad srca su neželjena dejstva koja su obično bezazlena i u daljem lečenju prestaju.
Singulair (Montelukast generičko ime) spada u grupu antileukotriena. Antileukotrijeni su relativno nova vrsta lekova za lečenje astme, a primjenjuju se u obliku tableta ili granula za decu. Nisu zamena za inhalacijske kortikosteroide.
Montelukast je selektivni, oralni antagonist leukotrienskih receptora koji specifično inhibira cisteinil leukotrien CysLT1 receptor.
Time dolazi do blokade učinka leukotriena i smanjene osetljivosti bronhija na alegene.

Singulair (Montelukast) je koristan kao dodatni lek u sprečavanju i trajnom lečenju astme, pogotovo kod onih pacijenata kod kojih kortikosteroidi i drugi bronhodilatatori ne mogu u potpunosti kontrolirati astmu.

Montelukast je pogotovo koristan kod pacijanata s alergijskom astmom, a takođe i kod prevencije napada koji nastaju zbog fizičkog naprezanja.

Montelukast se može koristiti za prevenciju sezonskog alergijskog rinitisa (alergija na polen).

Dnevna doza kod odraslih je 10 mg, a dece 5 mg.

Za decu su obično namenjene tableta (granule) koje se žvaću radi lakše primene.

Uvođenjem Singulaira (montelukasta) u terapiju obično se postupno smanjuje doza kortikosteroida.

Kako je montelukast noviji lek, opasnost primene montelukasta u trudnoći i dojenju nije do kraja razjašnjena, ali se za svaki slučaj preporučuje oprez.

Za nuspojave montelukasta zna se uglavnom ono što se doznalo tokom kliničkih istraživanja, a to je da su najčešće moguće nuspojave: bol u trbuhu, žeđ i glavobolja.

Treba da se podsetimo na ono što dr. Dušica Jarić često naglašava da je disajni put jedinstven. Singulair (montelukast) je lek koji deluje i na gornje i na donje disajne puteve ili kao što moj lekar kaže i na početku i na kraju lanca.

Inače u istraživanju svetskih stručnjaka za lečenje astme kod dece, Montelukast se pokazao kao jedini lek bezbedan za primenu kod dece ispod 5 godina života. Daje su kašičica pre spavanja.

Lično ja koristim Singulair od 10 mg već godinu dana i nemam nikakvih štetnih nuspojava, a najmanje suicidnih misli. Naprotiv baš sam puna pozitivnih i životnih misli. Od kada pijem Singulair mirnije spavam noću, ne budi me zapušen nos, bar ne onoliko često kad nekada.
To je moje iskustvo.

Usvakom slučaju ako bilo koje neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili imate neko neželjeno dejstvo koje nije opisano u uputstvu za korišćenje leka obavezno obavestite svog lekara.
Svaki čovek je jedinka za sebe i ne prija svakome ista terapija.

Izvinjavam se svima zbog dužine teksta, ali ja očigledno ne umem kraće da pišem a da pri tome obuhvatim sve što hoću da kažem.

Slični tekstovi:

 • Lekovi za astmu – Singulair
 • Astma kod odraslih
 • Na preventivi godinu dana
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa astmom
 • Astma kod dece – četvorogodišnja devojčica
 • kolač sa voćem i pirinčem

  Potreban materijal:

  100gr pirinča
  1/2l mleka
  2 vanilin šećera
  150gr brašna
  180gr šećera
  150gr jagoda
  150gr trešnji
  100gr putera
  1 kesica instant kvasca
  50gr suvog grožđa
  malo ruma
  rendana kora od jednog lumuna
  2 jaja
  150ml slatke pavlake
  slatko od jagoda za preliv

  kolač sa voćem i pirinčem

  Priprema:

  Suvo grožđe preliti rumom i skloniti sa strane. Jagode i trešnje očistiti i naseckati na polovine. Skloniti sa strane taman da puste sok, a kasnije višak procediti. U šerpu staviti pirinač sa mlekom u kome je dodat vanilin šećer i na laganoj vatri kuvati dok se pirinač ne raskuva i ne upije tečnost, vodeći računa da ne bude baš mnogo čvrsto. Kada se skuva, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, povremeno mešajući. Posebno umutiti jaja sa šećerom, umešati pirinač, dodati razmekšani puter, brašno sa dodatkom kvasca i proceđeno suvo grožđe i rendanu koru od limuna. Umućenu masu razliti u pleh obložen papirom za pečenje i odozgo poređati voće. Staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200C oko 45-50 minuta. Ispečen kolač izvaditi, ostaviti da se ohladi, pa ga polako izvaditi iz pleha i iseći na kocke. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno i špricom za kolače naneti na svaku kocku psebno. Odozgo preliti sa kašikom slatka od jagode, ili već po želji.

  kolač sa voćem i pirinčem

  Ovaj sam recept našla u jednom kulinarskom časopisu i isprobala ga u sklopu igrice “Ajme, koliko nas je” by monsoon, a na zadatu temu pirinač, koju je za nas ovog meseca odredila Cosmo.

  Sajt B92:
  Ministar poljoprivrede Saša Dragin je izjavio da su neke hladnjače spustile dogovorenu otkupnu cenu maline od 130 dinara po kilogramu, pravdajući to lošim kvalitetom ovog voća zbog kiše. On je naveo da je Ministarstvo poslalo inspektore u te hladnjače.
  "Inspekcija je poslata da utvrdi da li je to pokušaj da se poljoprivrednicima obori cena ili je nešto drugo posredi", rekao je Dragin...
  Zanima me od kada je, i po kom tačno zakonu, pokušaj da prodavcu oboriš prodajnu cenu postao razlog za posetu inspekcije.
  U lеto sаdа vеć dаvnе 2001. godinе, pisаo sаm o fеnomеnu Cаrа Simеonа - poslеdnjеg bugаrskog monаrhа koji jе nа izborimа tе godinе ostvаrio fеnomеnаlаn rеzultаt i postаo prеmijеr. U tеkstu zа Antiwar.com koji ćе poslе postаti jеdаn od nаjprеvođеnijih i nаjvišе prеuzеtih, pisаo sаm o "povrаtku krаljеvа" i ustаvnoj monаrhiji kаo orgаnskom urеđеnju bаlkаnskih držаvа.

  Sа izuzеtkom Grčkе, gdе jе rеpublikа uspostаvljеnа poslе ukidаnjа vojnog rеžimа 1974, rеpublikаnizаm jе nа Bаlkаn došаo isključivo u kontеkstu socijаlizmа. Iаko jе komunizаm zvаnično ukinut nеgdе oko 1990, izа njеgа su ostаlе institucijе, formе i prаksа. Nеrеаlno jе očеkivаti dа sе nеšto suštinski promеni sаmo brisаnjеm onog "socijаlističkа" ili "nаrodnа" iz imеnа držаvе, а dа svе drugo ostаnе isto. O tomе nаjboljе svеdoči činjеnicа dа su nеkаdаšnji "drugovi" dаnаs "gospodа" - аli dа su i dаljе u držаvnim fotеljаmа.

  Nеbrojеno putа sаm čuo аrgumеntе dа jе monаrhijа "аnаhronа" ili "prеvаziđеnа". Njih uglаvnom prizivаju osobе kojе još vеruju u linеаrni tok istorijе, odnosno svеsno ili nеsvеsno prihvаtаju Mаrksovu dijаlеktiku. Pа zаr nijе nа tom Zаpаdu kojеm svi srpski dеformаtori toliko tеžе monаrhijа ukidаnа, pа vrаćаnа? Englеskа jе imаlа svog "Lordа zаštitnikа" Kromvеlа, pа jе vrаtilа krаljа 1660. U Frаncuskoj su poslе Nаpolеonа vrаćеni Burboni, mаdа su trаjаli svеgа 15 godinа. U Špаniji jе povrаtаk krаljа (1975) umnogomе zаlеčio bolno nаslеđе grаđаnskog rаtа i potonjе Frаnkovе diktаturе.

  Kаo što sаm pisаo 2001:

  Ovo moždа zvuči čudno, аli rеstorаcijа ustаvnih monаrhijа bilа bi nаjvеći uspеh slobodе nа Bаlkаnu u poslеdnjih 100 godinа. Ustаvnе monаrhijе bi bilе konаčni prеkid sа postkomunističkim klеptokrаtijаmа protеklе dеcеnijе, i pomoglе bi dа sе gаrаntuju prаvа i slobodе pojеdinаcа unutаr sistеmа koji znа svojе grаnicе. Štаvišе, ovo bi doprinеlo jаčаnju nаcionаlnih idеntitеtа u rеgionu, oslаbljеnim dеcеnijаmа komunizmа а sаdа pod udаrom globаlizmа i nеolibеrаlzmа. Osporаvаnjе znаčаjа monаrhizmа zа istoriju i kulturu ovih nаrodа jе oblik poricаnjа njihovog nаslеđа i priznаnjе dа su komunisti u stvаri bili u prаvu.


  Svе ovo vаži i dаnаs, moždа višе nеgo ikаd, jеr Srbijom vlаdаju rаzni drugovi i drugаricе koji nе sаmo dа insistirаju nа Srbiji kаkvu su jе prаvili Tito i Kаrdеlj, vеć im sе Ustаv iz 1974. toliko dopаo dа hoćе dа gа primеnе nа ostаtаk zеmljе. Umеsto dа sе isprаvljа nаopаk i dеstruktivni porеdаk nаmеtnut poslе 1945. sа nеdvosmislеnom nаmеrom dа sputа, podеli i oslаbi Srbе, sprovodi sе "vojvodinizаcijа" Srbijе! U tаkvim okolnostimа, idеjа povrаtkа monаrhijе trеbаlа bi dа sе sаmа od sеbе nаmеćе kаo jаsnа аltеrnаtivа.

  Zаšto, ondа, to nijе slučаj? Nijе dа monаrhističkih osеćаnjа nеmа. "Bеz krаljа nе vаljа" jе odličnа pаrolа, svаkаko boljа od "EUvropstvo nеmа аltеrnаtivu" ili "Čеdinа jе zаkon". Problеm, nаžаlost, nijе u idеji, vеć u njеnom nеsuđеnom izvršiocu.

  Prosto rеčеno, Alеksаndаr Kаrаđorđеvić nijе krаljеvski mаtеrijаl. To pokаzujе svаkom svojom izjаvom o dеmokrаtiji, o intеgrаcijаmа, o boljеm životu u EU, čаk i dа nijе prе nеki dаn skаndаlozno prisustvovаo proslаvi u hrvаtskoj аmbаsаdi. A jеstе. Prаvi problеm srpskih monаrhistа, dаklе, nijе ni idеološki, ni politički, ni propаgаndni, vеć lični. Ironično jе dа su nаjozbiljnijе monаrhističkе inicijаtivе tokom dеvеdеsеtih dolаzilе uprаvo iz Rеpublikе Srpskе, аli sе i otud krunа nudilа drugim Kаrаđorđеvićimа.

  Poznаto mi jе, dаbomе, kаko funkcionišu prаvilа nаslеdstvа. Alеksаndаr Kаrаđorđеvić zаdovoljаn jе ponаvljаnjеm dа jе krunа njеgovo prаvo rođеnjеm, аli ništа nе rаdi dа bi jе vrаtio. Zаšto bi? Živi u dvorcu (zаbrаnio jе pristup ostаtku rodbinе), dobijа аpаnаžu od držаvе, а nеmа nikаkvu odgovornost niti obаvеzе. Nijе krаlj, аli glumi krаljа nа tеlеviziji. Zаr nа krunu nе bi imаo višе prаvа nеko ko bi sе zа njеno vаskrsеnjе izborio?

  Živimo u prеsudnim vrеmеnimа, ništа mаnjе istorijskim nеgo 1389, 1914, 1941 ili 1999. Tаkvа vrеmеnа zаhtеvаju vеlikе ljudе. U Srbiji tih vеlikih ljudi nеmа, ni mеđu rаznim drugovimа nа vlаsti ni mеđu tаkozvаnom opozicijom. Postojеći prеtеndеnt nа krunu zа koju mu jе svеjеdno prе jе sеnkа sеnkе svojih slаvnih prеdаkа nеgo čovеk koji bi mogаo dа iz pеpеlа komunizmа i trаnzicionе klеptokrаtijе vаskrsnе Srbiju. Ali idеjа jе još uvеk živа, princip solidаn, istorijа i nаslеđе postojе. Krunа postoji. Sаmo nаm trеbа glаvа dа jе ponеsе.

  SPINE IV SPINE IV ( detaljnije)

  ... popodnevno stvaranje, a sad odmor i uživanje u posmatranju nastalog...


  Blic
  ponedeljak, 29.06.2009.

  Evo originalnog teksta, koji je bio "ošišan" od strane urednika zbog manjka prostora ... /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Bodoni YU"; mso-font-alt:"Courier New"; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:16.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Bodoni YU","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-GB;} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {mso-style-noshow:yes; mso-style-unhide:no; mso-style-link:"Body Text Char"; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-align:justify; mso-pagination:widow-orphan; font-size:16.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Bodoni YU","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:Arial; mso-ansi-language:EN-GB;} span.BodyTextChar {mso-style-name:"Body Text Char"; mso-style-noshow:yes; mso-style-unhide:no; mso-style-locked:yes; mso-style-link:"Body Text"; mso-ansi-font-size:16.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Bodoni YU","sans-serif"; mso-ascii-font-family:"Bodoni YU"; mso-hansi-font-family:"Bodoni YU"; mso-bidi-font-family:Arial; mso-ansi-language:EN-GB;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:10.0pt; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 72.0pt 72.0pt 72.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:381366942; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:1560676718 -1765744144 67698691 67698693 67698689 67698691 67698693 67698689 67698691 67698693;} @list l0:level1 {mso-level-start-at:0; mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:-; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:"Bodoni YU","sans-serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:Arial;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} --> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

  U Negotinu održan skup blogera “Blogosphera 09” pod sloganom “Misli duboko”


  NEGOTIN
  – O blogu kao savremenom i u poslednje vreme veoma popularnom načinu internet komunikacije, povezivanja ljudi i plasiranja informacija, Negotincima okupljenim na prvom skupu ljubitelja bloga “Blogosphera 09” govorili su iskusni autori iz Bora i Negotina koji već neko vreme svoje misli i ideje razmenjuju putem blogova. Skupu je prisustvovalo tridesetak ljubitelja bloga, a gosti iz Bora, grada karakterističnog po velikom broju vrlo populurnih blogova prenosili su svoja iskustva o ovom zanimljivom hobiju ili poslu. “Blogospheru 09” je organizovalo negotinsko udruženje “Građanski krug” čiji blog već gotovo godinu dana suvereno vlada gotovo pustim medijskim nebom Negotina.
  Da li će blogovi zaista uskoro preuzeti funkciju lokalnih medija uništenih privatizacijom ili još zanimljivije biti alternativa opštinskim sajtovima koji objavljuju strogo kontrolisane i cenzurisane informacije, pitanja su o kojima se može raspravljati, ali je potpuno izvesno da ovaj karaterističan vid komunikacije ima fantastične mogućnosti za razmenu misli i ideja, povezivanje i na kraju krajeva upoznavanje i druženje. Borski blogeri koji na internet medijskom nebu Srbije van Beograda, po broju i ljubiteljima koje okupljaju, važe gotovo za incident, u direktom kontaktu sa Negotincima, na konkretnim primerima objasnili su moć ovog medija.

  - Upravo blogeri i dopisnici su zaslužni što je opštinska vlast u Boru morala da odustane od enormno skupih koncerata Zdravka Čolića i Željka Joksimovića. Bez ikakvih masovnih okupljanja i nereda, digli smo na noge ceo Bor samo objavljivanjem na blogu ugovora sa cenom koja je trebalo da se isplati iz opštinskog budžeta. Ta informacija je prostrujala kroz čitav grad, komentari su bili više nego poražavajući po opštinsku vlast, tako da su na kraju koncerti odloženi – objašnjava Zoran Stanković, alijas Raindog, autor bloga “opstinabor”.

  Zoran Milojević, predsednik Borske internet organizacije (BITNO) podsetio je na broj ADSL korisnika i slikovito predstavio mogućnosti da ”otvorite misli i podelite ih sa drugima”. Suzana Janaćković Živković, alijas “Suske”, savetovala je Negotince da pišu o onome u čemu su najbolji i kao primere navodila vrlo popularne blogove sa preko 2000 poseta dnevno koji objavljuju kulinarske recepte, poeziju, prozu... Vladimir Stanković - “Dedabor” svoja zapažanja aktuelnih dešavanja doživljava kao svojevrsnu razbibrigu i na duhovit način deli sa svojim prijateljima.
  Negotinci su se interesovali za tehničke detalje postavljanja blogova, ali i za konkretne posledice necenzurisanih medija koji prenose stavove velikog broja pre sbega mladih i obrazovanih ljudi.
  Naravno da ima pretnji od strane vlasti, ali mi se držimo zajedno i ne dozvoljavamo da neko zaustavi i poremeti naš rad - poručili su borski blogeri.

  Organizatori iz "Građanskog kruga" su bili izuzetno zadovoljni što se ovakav skup uopšte održao u Negotinu.

  - Dakle, šta o svemu reći? Najbolja i najvažnija stvar je što se ovako nešto uopte desilo, i to u nekom tamo Negotinu, a ne u velegradskim centrima. Za razliku od Bora, jedan od opštih zaključaka je da Negotin, u sred nesreće što nema ni jednu normalnu (ili uopšte) TV stanicu, zapravo ima i prednost - eto šanse za otvaranje nezavisnih info-portala, za web novinarstvo, za twitter-abrovanje, pa i za emitovanje video priloga putem bezbroj servisa na internetu. Do sada je to samo bio "incident" u Boru, a evo sada se izgleda širi i na pstale palanke u desnom korneru Srbijice. Svako ko je došao, to je uradio jer ga je neka od najavljenih tema zaintrigirala ili zainteresovala. I svako je pronašao ponešto za sebe - kako tokom ta dva sata "panel-diskusije" koja je bila potpuno otvorenog karaktera (uopšte ne akademskog). Dogovarani su dalji koraci, razmenjene su ideje i knjige, poneka dobronamerna kritika i puno više ohrabrivanja. Broj prisutnih je daleko manje bitan od činjenice ko je sve bio, a naročito ko, koliko i odakle sve je još o tome mogao da pročita na blogovima koji su ovo pratili, live preko Twittera, na Facebooku, po novinama - napisao je na svom blogu Radmilo Kračunović Lale, predsednik "Građanskog kruga".

  foto: "Blogosphera 09" u Negotinu
  tekst i foto S.Jurasović
  ***
  Gos'n uredniče, što ga urediste ...


  Promocija romana “Mango” autorke Ljibice Arsić bila je, u Aranđelovcu,  krajem novembra 2008. godine mango i još od tada me zanimalo šta u “romanu o Beogradu” kako ga je opisala autorka piše.

  Iako na naslovnoj strani stoji fotografija voćke sa ovim imenom, u romanu se opisuje život tri žene koje su se upoznale u prodavnici “Mango” koja je jedno vreme bila na samom početku Knez Mihailove ulice. Lida, u potrazi za nekim sa kim bi mogla da bude par posle jednog neuspelog braka  i Tanja, udovica koja još uvek ne može da dovede u red svoj emotivni život i nastavi dalje,  rade u “Mangu” a Dušku, slikarku su upoznale tu u prodavnici.

  Uopšte nisam imala utisak da je knjiga o Beogradu, već o životu koji može da se odvija bilo gde. I uopšte mi se nije dopala knjiga, čak sam morala da nateram sebe da je pročitam do kraja, ne bi li došla do neke poente. Sve u svemu, nisam nešto oduševljena, čak naprotiv.

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37