Unosi za: Arhiva za 2009/06

Nedavno je u organizaciji SRMA consulting održana konferencija kako rukovoditi ljudima u praksi. Predavanje je održao profesor David Clutterbuck. Kratki trominutni zanimljiv intervju sa Davidom Clutterbuck-om možete pogledati direktno na sajtu 400 direktora ili ovde

Novi broj časopisa/magazina/književnog lista/literarnog almanaha - Symposion je izašao!

Nekada davno kada Mađari u Mađarskoj i Mađari u Rumuniji nisu imali gde da objave i čitaju svoje tekstove i tekstove drugara disidenata (unutrašnjih i spoljnih, podjednako), časopis Symposion je bio to ostrvo slobode na koje su se nasukavali brodolomnici sovjetskog tankera propasti.

Danas, kada teška šapa ruskog medveda polako pada na Srbiju, preteći da građane ove zemlje porobi u jednoj mešavini čvrste ruke i komandnog kapitala (tako se završavaju SVE finansijske krize), Symposion je ponovo među nama i pruža nam poziv i beg u jedinomoguću stvarnost koja će nas učiniti normalnim i zdravim ljudima - u stvarnost kreativnosti.

Urednik Symposiona i moj drug :) Antal Geza, bio je toliko ljubazan da mi pokloni primerak više nego impresivnog dvobroja 56 - 57, koji se opravdano ponosno širi na formatu A6 i preko 100 strana odličnih priča i stripova. Kvalitet hartije i štampe u stopu prati kvalitet radova. Geza me je pozvao da za sledeći broj Symposiona napišem nešto na temu automobila, olupina… automobilske civilizacije. I hoću! I hvala!

Tematika ovog broja je: zločin - nevinost - smrad - miris (strip). Dakle, svaku priču, esej ili pesmu prati strip, kolaž ili neka vrsta grafičkog izraza a sve ih objedinjuje zajednička tema.

Predgovor je napisao Aleksandar Zograf, tekstove su potpisali Dušan Vasić, Rimóczi László, Fábián Elza, Jódal Kálmán, Antal Géza, Orcsik Roland, Lengzel Zoltán, Srđan V. Tešin, Neven Ušumović, Sirbik Attila, Ivan Volarič Feo, Aaron Blumm i Terék Anna, a stripove (art) su proizveli Emil Kadirić, Kanyó Ervin, Daniela Mamužić, Miroslav Lazendić - drGnoj, Damir Rijovic Originalov DRO, Torok Melinda, Utcai Dávid, Sinkovics Ede, Ricz Géza, Antal László, Simon Bogojević - Narath, Damir Smit, Zabos Csaba i Lázár Tibor.

Još da kažem da su svi tekstovi u Symposionu odštampani na oba jezika (mađarskom i srpsko-hrvatskom).

dsc01410 Antal Geza - Čekajući Mihajlovića

Damir Rijovič Originalov - DRO (art - Čekajući Mihajlovića) predlog za držanje

Korisni podaci:

sirbikster (et) gmail (com)
www.symposion-line.eu

SEUL - Južnokorejski elektronski gigant kompanija "El Dži" razvila je najtanji ekran na svetu s tečnim kristalima (LCD), debljine 5,9 milimetara.

Radi se o ekranu čiji je ugao gledanja 178 stepeni, koji prikazuje boje od 10 bitova i ima osvetljenje od 450 kandela po kvadratnom metru.

Novi ekran od 42 inča, težak 6,1 kilogram, troši 110 vati struje, a od 47 inča, težak 7,3 kilograma, 130 vati, preneli su francuski mediji.

 

Izvor: www.rtv.rs


27. Juna 2009. na stazi u Assenu, Valentino Rossi "Doktor" je i zvanično ušao u legendu (iako je po mnogo čemu odavno to već učinio), kao drugi vozač u istoriji Moto GP-a posle Giacomo Agostini-ja koji je postigao trocifreni broj pobeda.

Pred njim su još mnoge pobede, ali teško će nadmašiti Agostinijevih 122, mada treba uzeti u obzir da su u Agostinijevo vreme stvari bile malo drugačije i da je on često vozio i po dve klase u istom danu, što je u današnje vreme nemoguće.

U svakom slučaju neverovatan uspeh mladog "Doktora", vredan divljenja.

Često mi pada na pamet '96-ta godina i šampionat 125ccm, kada sam gledao mladog, ludog italijana na šarenom motoru, sa šarenom opremom (i šarenom frizurom), kako vozi i pomišljao kako će od njega sigurno biti nešto jednog dana.


Malo Pekića, malo više komunalizma, još više raznih navlaka ... to je otisak Otiska od prošle nedelje. A ove?

Predlog #1 - English, opa bato!

Hajde da ih prvo pohvalim, makar za nešto. Konačno su aktivne i stranice opštinskog sajta na engleskom jeziku. Za početak dovoljno, kasnije ću da ih detaljno prelistam - svi znamo o kome se radi ... Obzirom da je toliko mnogo gastarbajtera iz ovog grada po Nemačkoj, trebalo bi da razmisle i o stranicama na tom jeziku. Jašta - i zbog herr Wagnera.
Kada bi se samo manje pravili Englezi - ali, znam im znanje. Iz škole.

Predlog #2 - Webcamera Obscura

"... u kraćem vremenskom periodu ... do kraja jula ..."
Baš kraći, pogotovu što to pomračenje opštinske web kamere traje već mesecima pre objavljenog izvinjenja. Otprilike kada su počela sva ona silna krpljenja rupa i naprslina po štampanom centru, februar-mart. Kako reče jedan od dunđera sa čekićem u ruci, da podsetim, "puklo od sunce" - u sred zime. Krajem jula? Pa, ionako svako leto traje do Svetog Ilije, kada noći ali i dani počinju da bivaju svežiji. I beton, naravno.
Kada bi zaista radila ta kamera, čudo jedno od zakrpa bi moglo da se vidi u centru. Plus, svako bi mogao real time da prati sve etape tehnološkog postupka pucanja, čukanja, ljuštenja, farbanja, polevanja, lakiranja - pa opet pucanja, čukanja ... betona.
web - mreža, internet
camera - soba, prostorija, kamera
obscura - tamno, zatamnjeno, mračno, skriveno
Prevedite sami naslov ovog predloga.

Predlog #3 - JKP Gestätner

Nastavljamo sa upotrebom stranih jezika na webteritoriji opštine Negotin.

Protekle nedelje je konačno istekao v.d. mandat v.d. Mučenici pa se konačno i ona predala u ruke svog v.d. Naslednika, čuvenog po pređašnjim uspesima. Deda Mraz je došao u firmu, okružen saradnicima, i odmah obećao deblokadu računa i isplatu zaostalih 70% od aprilske plate. A leto je tek počelo, šta li će na zimu?

Konačno je u tu komunalnu nesreću došla prava, muška, čvrsta ruka koja će sve da sredi! Ono, jes' da je i taj iz radikalskog mitraljeskog gnezda al' onog pravog, ne izdajničkog! Mislim, ex-radikalskog.

Jedan od tipova štamparskih mašina, u narodu poznat i kao geštetner, predstavlja mehanički uređaj za dupliranje (mechanical duplicator). Šta li će sve da se odsad duplira i štampa u JKP, stra' me vata?! Nekada smo imali i to čudo u firmi, dok nisu nabavili foto-kopir aparat i kamaru laserskih printera. Interesantan je i model sa slike - rotary. Bojim se da JKP Badnjevo ne doživi sudbinu RTV Krajine ...
btw Geštetner je bio omiljeno oružje crvenih i pre ali i posle Nemaca. A danas su opet tu i crveni i Nemci, samo izgleda sa iste strane fotokopije života.

Pouzdano znam da neki od čvrstorukaša i dalje imaju noćne more kada sanjaju ovu, gornju ruku.

Predlog #4 - Body & Soul

Da podsetim: na današnji dan, 2001. godine, telo je oterano iz ove zemlje. Neku godinu kasnije je vraćeno, ali ne više u ispravnom stanju.
Na žalost, duh je tu i dalje sveprisutan. Plus, radi pa cepa.

Predlog #5 - 3 u 1

Ovaj Vladin četvrtak doneo nam je dve vesti:
1. šipak&ćorak negotinskoj opoziciji po pitanju uvođenja privremenih mera u opštinu Negotin,
2. shodno ljubavi predsednika njegove stranke prema gicetini, ministar nadležan za vest#1 na svom mobilnom telefonu ima odgovarajući gicgrok zvuk, koji se aktivira samo kada njegov doživotni zdravstveni kolega priča o "svinjskom gripu".
Ne izmišljam ja tu ništa, objavile neke novine, pa još staviše i sliku da se neko slučajno ne zabuni glede identiteta. Kako sam mu video sliku, tako mi je sinulo! Pa ja ovog već od negde znam, imam ga garant u nekom stripu.

Gradski Oci (Alan Ford). Original! Stvarno - 3 u 1.


Ovo siroče zaista nije ni za šta od navedenog krivo. I ne zove se Kalimero.
U Negotinu definitivno neće biti izbora na jesen, očekuje se veliki talas obolelih od s.g. pa će biti zabranjena sva okupljanja građana - vašar, izbori, protesti radnika i građana nezadovoljnih grejanjem, redovi za posao ili hleb ...

Predlog #6 - Umrаo Đеkson!

Đavola umro! Kako može da umre neko ko već dvadeset godina nije živ?!

U šta se pretvorio taj lik, ne bi me čudilo da su mu uvalili neke buđave kineske baterije umesto trajnih. Nije umro - isključio se. Crko. Pahomije će da ga opoje, viđen je kako vadi vizu za Ameriku.

Predlog #7 - Još jednom o ...

Pa kako da ovo ne bude jedan od predloga?!!!
I nije bilo dosta toga u Negotinu, već je najavljeno i naredno okupljanje za sledeću nedelju - ovoga puta u Majdanpeku.
Širi dalje ... ha?!

***
Šta je bilo, sad ti je krivo? Zašto se šunjaš tako iza leđa, malo li je bilo ono u petak oko komiteta. Mogao si i da uđeš, niko te ne bi ujeo. Ali ni spomenuo ...

 tyle Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

                Nisam previše razmišljao o nazivu ovog bloga. Previše razmišljanja ionako često odvede na stranputicu, previše razmišljanja je i premalo akcije. Na brzinu sam prelistao svoj mentalni registar u potrazi za adekvatnim imenom i u trenutku se pojavio rezultat: " Sve što nam je potrebno, jeste promena ideja." Dobio sam naziv bloga,  Promena Ideja !

                    Neko je to rekao, negde sam to pročitao, jako davno, ne znam ni kad ni gde. Eto,  tu prostu rečenicu sam čuvao negde pozadi i nosio u sebi gotovo dve decenije, dobar deo života. Taj moto je uvek bio negde tu, isplivavajući povremeno u svest kao kakav san koji se pamti čitav život jer nosi za snevača nekakav   značajan mentalni i životni sadržaj.

                   Ali otkuda baš ta rečenica, koju uzgred, nikada nisam ni razumeo u potpunosti, da "preživi" u svesti ? Pored svih onih bisera mudrosti, beletristike , stihova pesama,  legendarnih filmskih dijaloga, propagandnih poruka kojima sam neprekidno bio izložen i sadržaja koji su zauvek nestajali  istom brzinom kojom su i dolazili.

                    Ostala je nekako nerazrešena, misteriozna, nerasvetljena razumevanjem. Već sam bio objavio tuce postova kad mi se prva impresija vezana za taj moto u potpunosti vratila sa svim bogatstvom detalja. Sećam se sobe, teksture tepiha, mirisa prašine ispod kreveta, koji je bio univerzalno sklonište za kojekakve važne sitnice u svetu tinejdžera i  najvažnije, erotske časopise. Listajući jednu od tada popularnih Erotika, na duplerici sam "uočio" Branku (i ime sam zapamtio). Branka je bila zanosna, jedra crnka u najboljem izdanju, u maniru duplerice red je bio da model ostavi i par generalija o sebi,  kao horoskopski znak, godina rođenja, antropometrijske podatke sa akcentom na obimu grudi i kukova, i na kraju svoj životni moto. Pretdpostavljate već koji je Brankin životni moto, naravno, promena ideja. Znak pitanja koji je pratio promenu ideja sam odmah  pretvorio u znak uzvika.

                   Iza citata je stajalo i čiji je citat, ali toga već ne uspevam da se setim. Setiću se već, tu ste sada i vi pa ćemo već jednom da taj znak uzvika pretvorimo u tačku. Sada, godinu dana nakon prisustva na ovom blogu, i meni je to postalo važno, jer vremenom to je postao i moj životni moto. Ne, ne, nemam nameru da poziram go, budite bezbrižni. Pisanje online jeste neka vrsta javnog eksponiranja i egzibicionizma ali  ne bih ovom prilikom da produbljujem tu temu. Kako god, tako je zanosna Branka kumovala mom blogu i pomogla mi da pronađem svoj moto,  a da toga nije bila ni svesna, kao ni ja, do nedavno.

Opisana zgodancija krije u sebi mnogo lepih poruka.

 

Nikad ne znaš na koje sve načine možeš da oplemeniš nečiji život.

 

Tu si da istražuješ.

 

Blogovanje jeste jedan od načina.

 

Ovo je moj pokušaj.

Evo nakon malo dužeg sušnog razdoblja što se interviewa tiče, predstavit ćemo vam osnivača jednog od često citiranih Mac bloggerskih utočišta. Čovjeka koji iza sebe ima nekoliko knjiga s Apple tematikom. Autora kojeg smo mogli vidjeti i u MacHEADS, ali  i Welcome to Macintosh dokumentarcima, a koji u svojoj novinarskoj karijeri ima iskustvo ratnog izvjestitelja [...]
KRALJEVO - Zemljotres koji je prošle noći registrovan na obroncima planine Stolovi u regionu Kraljeva, nije pričinio materijalnu štetu, ali je probudio mnoge stanovnike Kraljeva i okoline. "Tri puta u razmaku od par minuta se osetilo jako podrhtavanje tla i potmula tutnjava, tako da smo morali da napustimo kuću dok se zemljotres nije smirio", [...]

Kad sam bila mala, o nekim budućim godinama, tamo nekoj dvehiljadeidevetoj sam mislila kao o nečemu što se skoro nikada neće desiti. To je bilo toliko daleko, te se ta godina, ali čak i sve one ispred nje, ponašala u najmanju ruku kao prava pravcata večnost.
Najveći domet koji sam imala je bio da dobacim do sledeće godine, do tog velikog novog razreda, jer tada su se smenjivala važna doba. Nove godine, rođendani i slično su služili za primopredaju poklona, ali ne baš za neka važna unapređenja. Više nisi pišljivi drugi, nego treći bre! O četvrtom da ne govorimo. To je ono doba, kada uvek imaš I PO. 6,7,8,9 i po. Okrugao broj kreće da se koristi negde od dvadesetih do tridesetih, a posle njih, čovečanstvo uči oduzimanje.
Ta duga leta raspusta i sadašnja koja pro-lete. Očas posla tu septembar bez novog razreda, posle kog odma stiže nova godina a prethodnu si baš pre neki dan zalio s nekim lošim šampanjcem i tvrdim pecivom.
Te abnormalno duge godine (neke čak i večne) je nešto što sada više zamutiti ne umeš. Od tog I PO, kao da se vreme, ili bar naš potkožni osećaj za isto, nekako zgušnjava. A lastiš na gaćama popušta.

tikvice punjene šampinjonima

Potreban materijal:

4 tikvice
100gr šampinjona
2-3 mlada crna luka
veza mirođije
pola litra supe od kocke
1 čaša kisele pavlake
1 jaje
ulje, so, biber

Priprema:

Tikvice uzduž iseći na polovine i izdubiti. Izdubljenu masu sitno iseckati i izmešati sa sitno iseckanim šampinjonima i mladim lukom. Na malo ulja sve kratko prodinstati, uz mešanje, a onda dodati sitno iseckanu mirođiju i začiniti po ukusu. Ovu masu prohladiti pa umešati jedno jaje. Napuniti polutke tikvica i poređati u sud za pečenje. Sa strane uliti supu od kocke izmešanu sa kiselom pavlakom. Staviti u rernu zagrejanu na 200C i peći oko pola sata, povremeno prelivajući supom.

tikvice punjene šampinjonima

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37