Unosi za: Arhiva za 2009/08

Malo je zahladnilo, pa sam ušla u kuću i sela za kompjuter. I setila se da vam još nisam pokazala slike sa plovidbe po Uvačkom jezeru i penjanja na vrh Čigota…. Preko agencije sa Zlatibora do jezera smo dosli minibusem, do brane koja nema postrojenja. Vozilo koje je poklon Poljske, i nešto je izmedju splava i moderno [...]
KRALJEVO – Prva ekološka brigada u Srbiji koju čine 33 starija radnika, otpuštena posle privatizacije Fabrike vagona i „Magnohroma“, angažovana je za čišćenje otpada u Kraljevu i okolini. Brigada je deo turističke grupacije „Kraljevski odmor“ i osnovana je uz pomoć Nacionalne službe zapošljavanja i gradskog preduzeća „Čistoća“. U roku od šest meseci biće uklonjen [...]
IMG_1608

Put koji vodi nikuda

Kada izađete na tender, bio on u javnom ili privatnom preduzeću, postoji pitanje koje mori svakoga a to je: ko će, kako i sa koliko, potplatiti i dobiti posao.

Show me the money

U tržišnoj privredi nekoliko stvari odlučuje o tome ko će dobiti posao: cena, kvalitet, uslovi prodaje i održavanja, procenat mita i veza.

Ovde mora postojati otvorena priča o mitu i korupciji i koliko je štetna po poslovanje kako onog koji nudi usluge i robu tako i o onome koji kupuje.

Faktori koji utiču na veličinu mita

Faktor cene sve više ne utiče toliko o odlučivanju kako se marže (margina, procenat) za prodavce formiraju tako da pokriju operativne troškove prodavca uz minimalni profit. Svaki dodatni popust ide na uštrb profita osim u slučajevima kada prodavac dobije poseban popust od proizvođača na ime sigurnijeg zaključenja posla. Cena je u principu slična svuda i u tesnoj vezi je sa kvalitetom.

Kvalitet dolazi uglavnom od proizvođača tako da na njega nema mnogo uticaja.

Uslovi prodaje i održavanja zavise od toga koliki rizik je firma spremna da prihvati. Uslovi prodaje se mogu ticati vremena plaćanja, periodu odgovroa upite – gde sve zavisi od resursa i rezervi novca. Koliko ste spremni da kreditirate klijente u vremenu? Koliko imate ljudi koje možete da držite na standby-u koji će čekati…

Na kraju mito može da postoji u slučaju da postoji dovoljno profita koji može da se koristi u te svrhe, tj neko treba da se odrekne profita zarad zaključenja posla.

Ako po svaku cenu napravite posao pomoću mita samo da bi imali posao bez ulaženja u finansijski balans troškova i profita, ništa niste napravili. Kompletna finansijska konstrukcija uključuje troškove, zarade, obaveze i u slučaju mita treba biti manja od prodaje. Novac za mito je odnekud morao da dođe, i u slučaju da prevazilazi profit, sredstva moraju biti nadomeštena sa drugog izvora ili projekta.

I na kraju mit o vezama. Veze mogu pomoći kao preporuka. Preporuka tipa: želim da se zaposlim, imam CV, završio sam neku školu ili sam skroz snalažljiv i dopadljiv, znam nekoga ko radi tu i tu pa mogu da pitam da me preporuči. Svaki HR će prihvatiti sugestiju već zaposlenog da postoji skroz OK i kompetentna osoba CV će doći na vrh gomile. PReporuka će vam omogućiti da prođete beauty contest, ali pravi posao i onaj sledeći teško da ćete dobiti bez prave realizacije.

Reči mudrosti

Ne idite u tom pravcu, tj mita. Veze možete koristiti ako znate da imate džebane (tur. municije) kojom ćete pobediti i uraditi posao kako treba i van svakih očekivanja.

Ne nudite mito i podstrekavajte ga. Jednom kada krenete tim putem teško ćete izaći iz kruga. Svaki sledeći posao, ne bi li ga dobili i osigurali kakav takav rad i promet novca, nudićete sami mito, jer ćete biti očajni i u zabludi da se samo tako može dobiti posao.

Mito je prečica do posla koja, ako se koristi, zahteva ozbiljnu pripremu, oštro oko i talenat za finansije. Drugim rečima nije posao za amatere. A i nelegalan je.


Ovom prilikom kao i svakog jutra u protekloj godini Mahlat!!! Zena zmaj. Na sta mi ostali zavide: upoznao sam Mahlat i druzio se sa njom ove godine. Mnogi to zele a da ona toga i nije svesna jer ona jednostavno pise svaki dan i to radi mnogo bolje od ostalih, zeleli to mi da priznamo [...]
Trilijun medija je prenijelo vijest kako je Svjetska banka objavila istraživanje po kojem su "Hrvati lijen narod". Ne samo lijen, jer ljenčine tu i tamo nešto ipak naprave... Još gore - "Hrvati ništa ne rade" (upravo tako, novinar stojedinice je u istraživanju pročitao kako ne radimo ama baš ništa!).

Međutim, ni jedan od tih članak nije dao link, pa da se i sami suočimo s istraživanjem koje pokazuje kako po cijele dane ne radimo ništa. Pa, ako nekog baš zanima (a mene barem zanima) evo vam ga ovdje.

Stižu nam gradske proslave, tj na pragu je rođendan grada, zapravo već uveliko slavimo. Imali smo ovih dana sjajan Interetno festival, koncerti na glavnom trgu se nastavljaju, u večernjim satima muzika dopire čak do prozora sobe gde pišem tekstove za Ca Ca Ca. Nastupaće horovi na trgu, takođe na istom mestu Bajaga i njegovi Instruktori. Košta koliko košta, u stvari i nije neka svota, kažu ispod dva miliona sve skupa. I ne pravimo galamu oko svega ovoga, kao recimo stanovnici Bora koji su pre par meseci digli graju oko proslave njihovog grada. Čujem da su zatvorili Kulturni centar a i lokalna njihova televizija je ukinuta, valjda i radio. U ovom postu ne želim s njima da se bavim, tek sam hteo povući neke linije između nas i ostalih.

pict00861
Imamo nekoliko lokalnih televizija, dok je glasovita Super televizija prestala sa emitovanjem jer se udavila u vlastitim megalomanskim planovima; u Subotici postoji nekoliko kulturnih centara, možemo da biramo, čak i u nemogućim uslovima glumci naših pozorišta stvaraju, Gradska biblioteka je dobro posećena, kafići i restorani takođe i premda jezerska voda nije pogodna za kupanje, Palićki hoteli su imali posetu poput Beogradskih, tako su barem rekli na državnoj televiziji. Dakle, ne ide nam loše; stanujemo u lepom gradu gde postoje događanja i nije nam preterano dosadno. S vremena na vreme, iako smo čak na severu države, svrati nam u posetu neka od sportskih reprezentacija naše domovine i odigra utakmicu za navijačku dušu građana. Zar vam se ne čini da je ovde malo drugačije?
Srećan Vam rođendan grada, dobri ljudi, stanovnici Subotice.
JASIKEVIČEUS GRANDE

 
 
 
 Posted by Picasa
je Andrejev motor...

 Posted by Picasa

Minđuše su još jedan od načina kako da iskoristite semenke dinje. gotove minđuše

Izrađuju se brzo i jednostavno, i uz malu asistenciju “velikih” mogu ih napraviti deca predškolskog uzrasta.

Podsećamo: da bi semenke bile spremne za izradu minđuša, potrebno ih je prvo izvaditi iz dinje, najbolje kašikom, dobro oprati i ostaviti da se osuše.

Ostali materijal koji je potreban za rad je:

 • konac
 • igla
 • kopča za minđuše
 • makaze

Kao i kod ogrlice, konac duplo uvući u iglu radi ojačanja i nizati jednu po jednu semenku. Semenka dinje je mekana i igla izuzetno lako prolazi kroz nju.

materijal za rad nizanje semenki na konac

Semenke nizati dok se ne postigne dužina neophodna da se napravi krug, kao na slici. Veličina kruga je

proizvoljna. Zavezati konac što bliže semenkama i pričvrstiti kopču.

krug od semenki pričvršćivanje kopče

Odseći višak konca i minđuše su gotove.

pričvršćene kopče

Druga varijanta je još jednostavnija. Najpre navući malu perlicu, u ovom slučaju drvenu, da semenke ne bi spale sa konca. Nanizati semenke na dužinu po želji i privezati kopču.

drvena perlica drugi način

Blog Day 2009

Ove godine evo me ponovo sa BlogDay postom.

Preporučiću neke blogove koje mi je Twitter (re)otkrio. Neki su skroz novi, a drugi su sve samo ne novi.

Evo ih, azbučnim redom (url-a):

Avramov bRlog
Nemanju mi je odavno ‘donela’  Skrabalica, još iz vremena nastanka AVrAmTAR-a. Onda mi se ‘zagubio’ pa ga je Twitter vratio. Mnoštvo korisnih IT alatki i saveta, kao i simpatičnih životnih pričica. l totally cool reklama u ćošku, na koju nikad nisam kliknula (izvini), al me uvek privlači da je odškrinem.

Dijicina blogoreja
E Dijica je skroz nova blogerka, ponikla sa Twittera. Tek će da se pokaže i dokaže.

Najdrvenija advokatska e-kancelarija
Drvena je tu već neko vreme. Ja sam prvo mislila da je ona stvarno advokat. Onda, na Twitteru shvatih da nije, da je devojka od reči i knjige. I onda mi se još više dopala, što sebe ne naziva advokaticom/akvokatkom, kako li se već to kaže kad se veštački insistira na rodnoj ravnopravnosti u  jeziku.

Džangrizanje jednog Nadžaka
Kako sam o sebi kaže: “Ekletantan egzemplar ortodoksnog džangrizala“. Oštro pero uvek je interesantno, nestrpljivo čekam šta će sledeće da nadžangriza. Od skoro je tu sa ovim džangrizanjem, al’ ga znamo od ranije sa Kutlače.

Zapisi
Još jedan interesantan IT-ovac meni prepoznatljiv po lokalizovanoj terminologiji za nešto što većina nas nestručnjaka koristi u izvornom obliku. Deluje ponekad čudno, ali to je samo zato što smo nenaviknuti. Ovo nije samo blog, ima tu mnogo korisnih stvari koje  mi mali možemo da iskoristimo, a i mnogo onih koji su za nas ‘španska sela’. Kupio me Azbukom, Matematikom i Engleskim za male školarce.

Autore preporučenih blogova ne poznajem, ali se nadam da će na sledećem BlogOpen-u krajem nedelje neki, a možda i svi, biti prisutni, pa da se iz virtual prebace u real world.

Do tada, pozdravi i preporuke.

Post to Twitter Tweet This Post Post to Facebook Facebook

Related posts:

 • BlogDay 2007
 • blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37