Unosi za: Arhiva za 2009/09

Juče je profesor Gvozdenović, dekan Saobraćajnog fakulteta, na pitanje "Treba li Srbiji JAT?" odgovorio:

"Nacionalna aviokompanija mora da opstane, pre svega, zbog putnika iz Srbije, jer se red letenja pravi po njihovim potrebama."

Danas su svi JAT-ovi letovi otkazani.

Sve mi se nešto čini da potrebe putnika baš i nisu u prvom planu.

Tačnije, malo samo po ovoj našoj.

Imali mi roditeljski pre dve nedelje. Prvi u ovoj školskoj godini.

Pored diskusije o knjigama, nastavnim učilima, sakupljanju stare hartije od čijeg će prihoda da se kupe krede i ostale potrepštine za školu, bilo je reči i o izboru predstavnika za Savet roditelja.

Prvo je pitala ko hoće – niko se nije prijavio.

Onda je počela da proziva poimenice – odbijali su svi.

Onda je jedan roditelj rekao da je prošle godine bilo sve u redu i da za Savet mogu da ostanu isti roditelji koji su bili i prošle godine.

Donkey-1Kako sam ja bila jedna od njih, rekoh da nije ništa opasno i da bi bilo dobro da sad budu drugi roditelji. Ne napomenuh da ti Saveti liče na čas koji drži direktorica, ali to nije bilo opasno sem da čovek treba da se trudi da njače dok ga prave na magarca, ali procenih da će se roditelji već snaći, nije neka mudrost biti magarac sat vremena.

Onda su roditelji reagovali i rekli kako bi bilo najbolje da ja budem opet.

Nisam htela, ali sa druge strane nisam htela da na mene gledaju kao na nekog ko NEĆE da uradi nešto za svu našu decu.

I tako, izabraše oni mene i još dva roditelja.

Na kraju, reče učiteljica kako se nismo dogovorili ko će biti predsednik iz našeg odeljenja i ko će ići na školski Savet, rekoše joj da je najbolje da to budem ja. Nemam dlake na jeziku, nemam problem da govorim ono što mislim i da tražim pravdu.

OK. Prihvatim ja, razmenismo brojeve telefona sa učiteljicom, sa mamom koja bi bila zamena u slučaju da ja ne mogu i završismo sa tim.

I tako čekala ja da mi stigne poziv za Savet, ali njega nema.

U jednom trenutku kaže meni moje dete da je poziv dobila Kaćina mama.

Meni ništa nije jasno.

Pozovem ja Kaćinu mamu, kaže ona da je dobila poziv i da misli da svi treba da ga dobiju.

Rekoh joj da ide i da kaže da je ona predstavnik našeg odeljenja, kada je već NEKO tako rešio da bude.

Nije mi sasvim jasno kome više smetam, učiteljici ili direktorici.

Ostalo mi je da pitam učiteljicu na narednom roditeljskom sastanku  i da kažem roditeljima kako učiteljica poštuje njihovu volju i njihov izbor.

Tako to valjda treba.

Ah, da neću zaboraviti da napomenem da je cele prošle godine posle velikog odmora kasnila na naredni čas po 15 minuta, zbog LIČNIH problema.

Ko ne veruje neka proveri, a ima vala ko i da proveri i da ostavi komentar ako ima volju.

Slika preuzeta odavde.

Podeli: Facebook E-mail this story to a friend! Technorati Twitter

Monumentalna fraza:
"protivporeska paranoja koja vodi do nedovoljnih javnih ulaganja i hroničnih budžetskih deficita..."
Ne, nije Katić nego Jeffrey Sachs. Neprijatnost koju osećamo kada nas poreznici udare po džepu je dakle paranoja, još malo pa bolest. A normalno, zdravo psihičko stanje, valjda sledi iz toga, je kada volimo što nam poreznici uzimaju deo plate. Kada poreskoj inspekciji otvaramo vrata sa osmehom na licu, jer se iskreno radujemo kada nam političari uzimaju zarađeno.
U istoj rečenici od Sachsa saznajemo i šta je uzrok budžetskih deficita. Deficit više nije kada država troši preko onoga što ima. Sada je definicija obrnuta -- budžetski deficit je kad poreski obveznici ne plaćaju dovoljno da bi pokrili državnu potrošnju. Odgovornost za deficit je na nama, poreskim obveznicima.

france telecom

Iskreno, nemam pojma kakvi su uvjeti rada u taboru France Telekoma, no nekako mi se ne čine baš optimalnima. Neimenovani pedesetjednogodišnjak 24. je osoba u nizu koja je počinila samoubojstvo, a koja je kruh zarađivala u France Telekomu.

Prije nekog vremena francuski ministar rada naložio je istragu u kompaniji zbog spomenutog niza samoubojstava, a predstavnik sindikata Jean-Claude Portello direktno je za samoubojstva okrivio restrukturiranja koja su se posljednjih godina događala u France Telekomu. S druge strane France Telekom zapošljava oko 100,000 djelatnika i stopa samoubojstava nije nešto viša od globalne stope samoubojstava, no neki od zaposlenika, pa tako i ovaj posljednji, za svoju smrt direktno su okrivili radne uvjete.

Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/09/30/nije-dobro-raditi-za-france-telekom-24-samoubojstvo-u-proteklih-18-mjeseci/";croportal_title = "Nije dobro raditi u France Telecomu. 24. samoubojstvo u proteklih 18 mjeseci";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Pošalji na Facebook, Twitter...

Eksluzivno za www.astma.rs autor ovog teksta je sjajna žena i lekar iz Republičkog Zavoda za sport (kod kojih sam radio i test opterećenja) Dr Slavica Đorđević – Šaranović.

www.novakdjokovic.rs

Foto: www.novakdjokovic.rs

Astma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva. Postoje osobe koje imaju sklonost ka astmi, a upravo je zapaljenje uzrok ponavljanih epizoda sviranja u grudima, gušenja i kašlja, kako tokom dana, tako i noću i posle fizičkog zamaranja.

Asmatično dete se može baviti sportom i fizičkim aktivnostima koje će mu omogućiti pravilan rast i razvoj. Fizičke i sportske aktivnosti deteta obolelog od bronhijalne astme moraju se individualno prilagoditi njegovim mogućnostima.

Deca sa astmom bi trebalo da se što više bave fizičkim aktivnostima, a po njihovoj želji, treba im omogućiti i bavljenja vrhunskim sportvima, što zahteva redovnu saradnju sa pulmologom. Može se navesti primer vrhunskih sportista kao: Mark Špic (plivač), Pol Skols (fudbaler), Pola Redklif (maratonka), Denis Rodman (košarkaš), Sebastian Kou (atletika)…

Astma izazvana naporom

Astma izazvana naporom se karakteriše pojavom disajnih tegoba u toku fizičke aktivnosti. Ako dete kašlje, oseća stezanje u grudima, ,,svira’’, ima nenormalan gubitak daha u toku fizičkog opterećenja, tada se verovatno radi o astmi izazvanoj fizičkim naporom. Može postojati samo jedan od ovih simptoma ili nekoliko njih zajedno. Posledica su povećanog udisanja na usta, suvog, hladnog vazduha u toku fizičkog napora, što predstavlja nadražaj za suženje bronha. Javlja se oko 5 do 20 minuta od izlaganja fizičkom naporu, i može proći spontano ili pod dejstvom lekova. Sva deca sa astmom mogu se baviti fizičkim aktivnostima i sportom u periodu van tegoba, odnosno van astmatskog napada. Fizičkim aktivnostima mogu se izložiti i deca sa astmom, koja je izazvana naporom. Dijagnoza se postavlja testom plućne funkcije pre i posle odgovarajućeg fizičkog napora – na spirogramu dolazi do pada FEV1 od 12 do 15 procenata u toku napora.

Da li se mogu prevazići tegobe u astmi izazvanoj naporom?

Tegobe se mogu prevazići.

Najbolji način izbegavanja astme izazvane naporom je osigurati odgovarajuću kontrolu, a ako je potrebno, uzeti i dodatne lekove pre treninga. Dobro zagrevanje takođe smanjuje rizik od astme izazvane naporom (vežbe istezanja, lagano trčanje ili kratak sprint pre fizičkog napora). Vežbe hlađenja muskulature posle treninga, takođe mogu pomoći da se spreče tegobe koje se javljaju posle napora. Ako se očekuje da dete dobije tegobe uzrokovane naporom treba dati: lek za brzo otklanjanje simptoma i širenje bronhija (Salbutamol sprej) 15 do 30 minuta pre planiranog treninga. Ovi lekovi pomažu u skoro 90% slučajeva, i dejstvo im traje, u proseku, 4 do 6 sati. Oni će pomoći i ako se simptomi astme u naporu pojave. Antizapaljenski zaštitini lek (inhalacioni kortikosteroid, ili neki drugi preparat). Vežbe disanja i relaksacije mogu pomoći u ublažavanju tegoba.

Ako se, za vreme intenzivnog treninga, osete simptomi astme, to bi mogao biti signal da propisana terapija nije pravilno primenjena, ili da taj oblik astme ne podnosi intenzivno vežbanje.

Deci se preporučuju fizičke aktivnosti i sportovi, na osnovu ispoljenosti njihovih alergija.
Deca alergična na alergene iz prirode

Deci koja su osetljiva na alergene u prirodi (razne vrste polena…), odgovaraju sportovi u zatvorenim prostorima: karate, džudo , mačevanje, odbojka.

Deca alergična na alergene iz zatovrenih prostora

Deci koja su osetljiva na grinje, kućnu prašinu, i slične alergene, preporučuju se sportovi na otvorenom prostoru: tenis, fudbal, biciklizam, orijentiring.

Plivanje i vaterpolo su dobar izbor za dete sa astmom

Plivanje i vaterpolo su dobar izbor za dete sa astmom

Plivanje je najbolji izbor za dete sa astmom

Plivanje se apsolutno svima preporučuje, zbog tople, vlažne atmosfere, i jačanja disajne muskulature, ukoliko ne postoji alergija na hlor. Međutim, važno je poštovati i volju deteta, tj. izbor sporta koji dete voli.

Nisu preporučljivi

Ne preporučuju se sportovi koji se odvijaju u posebnim uslovima, sa manjom koncentracijom kiseonika i gde medicinska pomoć nije dostupna. To su: padobranstvo, paraglajding, dubinsko ronjenje.

Deci osetljivoj na hladnoću, ne preporučuju se zimski sportovi (skijanje, klizanje…)

Kao što svako dete ima ,,svoju astmu’’, tako se sme i izložiti fizičkom naporu, koliko samo može da podnese.

Slični tekstovi:

 • Astma i sport
 • Koji preparat za izbacivanje šlajma?
 • Akutni napadi kod deteta sa astmom
 • Dijagnoza astme nije hendikep za život
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa astmom
 • Ovo mi je baš bez veze:
  Pulski sajam knjiga definitivno je ukinuo Kiklopa za hit godine, neslužbeno doznajemo uoči današnje konferencije za novinare.
  Pulski sajam je odlučio ukinuti nagradu za hit godine zbog straha što bi mogla biti nagrađena nekakva neozbiljna knjiga. Pri čemu je kriterij za neozbiljnost - mišljenje uvrijeđene struke.

  Kao da je "Hit godine" kategorija u kojoj se trebaju nalaziti ozbilje, teške i (od struke) cijenjene knjige. Ili, kao da je većini ljudi koji knjige čitaju - to čitanje neki posebno važan i dubokouman čin, a ne prozaično opuštanje; da prođe vrijeme. Pa onda i "Hit godine" ili mora biti posebno važna knjiga ili ga neće biti.

  Antivirus Linux

  Globalni lider na području računalne sigurnosti – ESET i najpoznatiji svjetski proizvođač hardvera – Intel, potpisali su ugovor o distribuciji. Kao rezultat distribucijskog ugovora, od prvog kvartala 2010. godine Intel-ove matične ploče za stolna računala serije “Executive” i “Media” uključivati će 1-godišnju odnosno 45-dnevnu licencu ESET Smart Security sigurnosnog rješenja zasnovanog na nagrađivanom rješenju ESET NOD32 Antivirus.


  “Zadovoljni smo što možemo ponuditi ESET-ov sigurnosni softver kao preporučeno rješenje, budući da kontinuirano tražimo načine kako ponuditi najveću vrijednost sistem integratorima i krajnjim kupcima” – rekao je Clem Russo – potpredsjednik i glavni manager Intel® Desktop Board odjela. ”Naši kupci trebaju visoku razinu zaštite , uz istovremeno minimalno opterećenje performansi računala i upravo to možemo postići s ESET-ovim softverom. Uz takvo rješenje, možemo ponuditi korak više u zaštiti računala bez ugrožavanja radnih svojstava računala.”

  Implementirani sigurnosni softver kupcima će donijeti višestruku korist kao što su brzo skeniranje i unikatnu metodu detekcije donoseći zaštitu od zlonamjernog koda, bez utjecaja na radna svojstva sistema. Pokretani ThreatSense® tehnologijom i naprednom heuristikom, ESET NOD32 Antivirus i ESET SmartSecurity omogućuju proaktivnu detekciju protiv zlonamjernoga koda koji nisu u mogućnosti otkriti niti proizvodi sa najčešćim aktualizacijama baze virusnih potpisa.

  Distribucijski ugovor postignut između ESET-a i Intel-a pokazuje kolika je važna proaktivna zaštita računala od samog početka – rekao je Larry McJannet, potpredsjednik razvoja ESET, LLC “Kombinacijom Intelovih vrhunskih matičnih ploča i ESET-ove dokazane tradicije zaštite, korisnici će moći iskusiti optimalan omjer brzine i zaštite.”

  Intel® matične ploče za stolna računala sa ESET Smart Security sigurnosnim rješenjem bit će dostupne kupcima u prvom kvartalu 2010. godine..

  www.eset.com.hr

  croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/09/30/od-2010-godine-uz-intel-maticne-ploce-kupcima-i-eset-smart-security/";croportal_title = "Od 2010.godine uz Intel matične ploče kupcima i ESET Smart Security";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Pošalji na Facebook, Twitter...

  Jesen je ušla u naše kuće, stanove, vikendice ili tamo gde već živimo, ko kako i gde i koliko se novca ima za ovakve za život važne stvari. Ako ćemo se grejati na struju valjda ćemo imati i para za to; na gas tj. plin takođe treba imati para; drvo i ugalj… košta ko kajgana onog gore na nebu; ako će nas grejati ljubav prema onom drugom – lepšoj ili jačoj polovini, ondak smo srećni ljudi! Nemali mi para za ogrev niti imali njega ili nju, loše nam se piše ove zime koja se ovako pred kraj godine vazda šunja i krije se iza jeseni, a kada budemo najneoprezniji eto nje da nam zaledi prozore na sobama.

  pict0261
  Tamo gde ima dece, u ovom slučaju mislim na porodice, osim što je počela škola, koja već sama po sebi izdatak je za roditelje, čeka ih kupovina zimske odeće i obuće, jer niko ne zna kakva će zima smrzavati i pretvoriti u led površinu Palićkog jezera.

  pict0139
  Međutim, ono što sada najviše interesuje domaćice je zimnica.

  pict0136
  Ja mogu samo da Vam dočaram lepe boje sa subotičkih pijaca.

  pict0187
  Pa… uživajte!

  pict0141
  JASIKEVIČEUS GRANDE

  Nekoliko volontera NSHCa je ovo leto provelo radno. Naravno, možete pretpostaviti da je to bilo uživanje uz našu decu :))) Imali smo četiri dana u nedelji koje smo koristili maksimalno. Utorkom i petkom se održavala plesna radionica u jednom fitness centru na limanu, čiju salu smo dobili na korištenje (hvala), sredom su se deca koja idu [...]

  Ja Ivana Momčilović rođena Nešović javno izjavljujem da se serem u ovakvu vlast, u sve političke stranke, političare i njihove dupelisce u sva ministarstva i ministre i da su svi oni do jednog lopovi i prevaranti i da je ova država propala ne zbog naroda, već zbog vladara. Neko će reći narod je birao, jeste, ali koga god da je narod izabrao isto bi nam bilo, jer svi su oni povezani kao creva i samo im je ime drugačije.

  Lično i persenalno kažem da su upropastili sve što devedesetih nisu upropastili. Sve su to ista govna i onda i danas, tako da “demokratija” u kojoj živimo nije ni D od onoga što treba da bude. Samo nam je država u međuvremenu jedno 65 puta promenila ime, sve ostalo je isto.

  Psujem i pljujem, ljuta sam i imam pravo na to. Ne bavim se politikom i nikada nisam. Ne pripadam nijednoj partiji, ne pripadam nijednom predsedniku stranke, direktoru, šefu ili nekom njihovom potrčku, ne pripadam kao radnik ni jednom preduzeću, sindikatu, ne pripadam ni jednoj nevladinoj organizaciji, novinarskoj redakciji, nisam ni u jednoj sekti i baš niko ne može da mi zabrani da kažem ono što hoću, kad hoću i na koji način hoću.

  Pripadnik sam jadnog, bednog, očajnog, iskorišćenog, tužnog, prognanog, izmučenog, izrabljenog, ismejanog, ma ne znam šta sve nisu od nas napravili gore navedeni, SRPSKOG NARODA.

  Hoće da se stidim što živim u Srbiji, hoće na mene, vas, da svale krivicu za svoje greške. Da budem postiđena i očajna, da nemam izlaz, da ne vidim nadu.

  E pa neće moći smrdljivi govnari. Neće moći, svega mi.  Dok bude ovakvih kao ja, kao mnogi koji pišu, govore, misle svojom glavom, neće moći. Vi ste veliki i jaki, organizovani, imate vlast, pare, mi to nemamo, ali imamo snagu. Neslućenu snagu. Da nećete i sada da nas bijete kada izađemo na ulice? Da nas zatvarate i sudite nam što želimo da vas ne gledamo više, ako ništa drugo?

  Nemam pojma ko bi mogao da zauzme vaše mesto, jer sve ste ogadili, crvljive su te vaše fotelje. Pustili ste duboko korenje. Raširili se kao epidemija, prikriveni virusi, koji čekaju da nam kao, donesu nešto novo. Hoće li se ikada pojaviti neko ko će sve to moći da raspetlja, a da ostane ne zaražen?

  Dosta je više !!!

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37