Unosi za: Arhiva za 2009/10

 

  r-2.jpg

 

15. Bijenale Beogradske keramike

 

  Italiano Español Russkii Français Deutsch English  

 

Intenzivno se pripremamo za organizovanje najznačajnije izložbe keramičara iz Beograda kao i prijatelja.

15. Bijenale keramike Beograda će se održati u prostorijama Legata u Knez Mihajlovoj ulici br. 46 od 22. decembra 2009. godine do 13. januara 2010. godine.

Predaja fotografija na CD-u sa formularom je 09., 10. i 11. novembra 2009. godine u galeriji Singidunum.

Fotografije moraju da budu u što boljoj rezoluciji i to iz tri ugla (tri fotografije).

 

  Prijava/Application (PDF) Pravilnik/Rules (PDF)  

 

Selekcioni žiri je Odbor sekcije i kustos Bijenala, Maja Škaljac-Stanošević

Kubuntu

Verujem da će na dosta mesta biti pisano o novoj Ubuntu verziji, ali ja ću se osvrnuti na meni draži Ubuntu proizvod.

Stigao nam je Kubuntu 9.10 ) . Koala nam donosi sa sobom bolje integrisano i stabilnijie radno okruženje, kao i mnoge nove funkcije. Za ovo najnovije izdanje Kubuntua, dodate su neke od insteresantnih mogućnosti, ugrađenih u najnovijem KDE okruženju. Pored novog KDE-a tu su nove verzije i mnogih drugih aplikacija, kao i ispravke mnogih grešaka.

KDE-4.3.2

KDE 4.3.2

KDE tim je nedavno objavio svoje najnoviju verziju svog neverovatnog okruženja pod oznakom KDE 4.3. Postoje mnoge novine i neke od njih su:

 • Značajna unapređenja u Plasma i KWin, KDE radnog okruženja
 • Nove mogućnosti u mnogim segmentima Plasma ljuske
 • Nove i poboljšane aplikacije
 • Mnoge ispravljene greške
 • I više …

U Kubuntu 9.10 je uključeno drugo izdanje KDE 4.3 sa ispravkama označeno kao KDE 4.3.2

Pogled na netbook ediciju

Kubuntu 9.10 izdanje za laptop ( Kubuntu Netbook Edition ) je predstavljeno po prvi put. Optimizovan je za netbook sisteme (obično ekrana od 9 ili 10 inča) sa minimalnom vertikalnom rezoluciom ekrana od 576 piksela. Baziran je na KDE 4.3 isto kao i Kubuntu, ali koristi tehnički pregled nove KDE Plasma Netbook ljuske.

Kubuntu 9.10 izdanje za laptop će biti korisno za mnoge ali ne i za svakoga. Ona pruža rani pogled na Plasma školjku koja će omogućiti ljudima da korise standardne KDE aplikacije optimizovane za rad na Netbook sistemima. Iako je još u fazi razvoja trebalo bi da bude upotrebljiv za mnoge bez problema.

Konačna verzija KDE Netbook ljuske će biti objavljena sa KDE 4.4 u Januaru i možemo je očekivati u Kubuntu 10.04 Lucid Lynx. Trenutni pregled je prvi korak ka kompletiranju ove Kubuntu varijante namenjene boljem radu na prenosnim računarima male snage.

Plasma Notebook ima najosnovnije funkcionalnosti. Uz pomoć programa USB Startup Disk Creator je omogućeno kopiranje instalacionog diska na USB memoriju sa koje će biti moguća instalacija na računar ukoliko on ne poseduje CD ili DVD uređaj. Više detalja o ovoj novoj verziji možete pogledati na Kubuntu Netbook Plasma stranici.

Društven u startu

Ovo izdanje ima naglasak na povezivanje sa internet društvenim mrežama.

Нове друштвене функције укључују:

 • КДЕ mikroblog Plasma vidžet za vaš identi.ca ili twitter nalog
 • Google kalendar Plasma vidžet možete dodati na vaš desktop
 • Facebook Plasma vidžet će vam omogućiti da budete u toku sa svojim prijateljima
 • Facebook dodatak za Kopete, vam omogućava čet razgovor sa vašim kontaktima iz Facebook mreže
 • KDE dodatci za slike ( Image plugins ) će vas povezati sa Flickr i drugim foto sajtovima preko programa Gwenview i Digikam
 • Choqok mikroblog klijent takođe možete instalirati ukoliko želite.
OpenOffice Integracija na KDE

OpenOffice u KDE4

Zahvaljujući Kubuntu programera, OpenOffice 3.1.1 je sada integrisan u KDE okruženje. To znači da će sve OpenOffice aplikacije imati izgled kao i podrazumevana KDE tema Oxygen i koristiti KDE dijalog za otvaranje i čuvanje dokumenata.

Ayatana Integracija i Indikator poruka

kde nititifikacija

Kao deo Ayatana inicijative, KDE i GNOME okruženja sada dele FD.o zvanični protokol za desktop obaveštenja. Obaveštenja generisana od strane KDE ili GNOME aplikacija će sada biti kompatibilna na oba okruženja.

indicator applet

Novi indikator poruka tenutno ima podršku za Konversation, Quassel, Kopete, Kontact / Kmail i mnoge druge ne-KDE programe. Više vas neće ometati obaveštenja sa IRC-a, instant poruka u četu, ili novih mail poruka, ali jednostavno možete saznati ko vam je ostavio poruku kada to želite.

Novi, lepši installer

kubuntu installer

Kubuntu Instaler je dobio novi i moderniji izgled.

Novi Amarok 2.2

Amarok

Amarok 2.2.0 je dodat u 9.10. On ponovo vraća neke karakteristike koje su nedostajale u odnosu na Amarok 1.4 i donosi ispravke kao i mogućnost prilagođavanja korisničkog interfejsa. Više o Amaroku možete pogledati na Amarok sajtu.

Instaliranje i ažuriranje paketa uz pomoć Package Kit

Kubuntu 9.10 sadrži najnovije KPackageKit izdanje. Novo u odnosu na 9.04, su novi izgled obaveštenja, lepe animacije, pregled istorijata, kao i ispravke mnogih grešaka.

Qt4 K3b za KDE4

k3b

Jadan od poslednjih programa koji je “dočekao” svoju qt4 verziju. Kažem “dočekao” jer još nije zvanično izašla finalna, stabilna verzija, ali i ova trenutna odlično radi i koristim je već neko vreme bez ikakvih problema.

GTK+ integracija

QtCurve

Novi QtCurve 0.68.0 sa sobom donosi izgled koji prilično sliči na KDE4 Oxygen temu tako da će sada Gnome programi izgledati približno isto kao i KDE. Ukoliko vam ipak smetaju sitne razlike u izgledu, možete jednostavno koristiti QtCurve i za KDE i Gnome aplikacije, što ja redim već neko vreme i zaista sam zadovoljan sa unificiranim izgledom svih aplikacija koje koristim.

Firefox instaler

Firefox instaler

Za Firefox fanove kao ja instaliranje je u mnogome olakšano u novom Kubuntu 9.10. U meniju u podgrupi Internet se nalazi Firefox čijim pokretanjem će vam se otvoriti Firefox instaler uz pomoć koga je dovoljan jedan klik da se on preuzme sa interneta i instalira. Razlog ovom pristupu je ograničenje na CD-u, jednostavno više nije bilo mesta da se da se sve uklopi u jedan CD. Predpostavljam da DVD verzija nema ovo ograničenje.

Slike koje sam napravio za vreme instalacije Kubuntua 9.10 možete pogledati ovde.

Za ovaj tekst sam koristio informacije koje su dostupne na zvaničnom Kubuntu wikiju.

=-=-=-=-=
Powered by Bilbo Blogger

Related posts:

 • Šta možemo očekivati u KDE 4.4
 • KDE 4.2.4, KDE 4.3 beta2 na Ubuntu
 • Uvod u Kontact i KDE PIM – prvi deo
 • Novi servis za oglašivače i medije - popbox.rs treba zvanično da bude pušten do 1. decembra, a Vukašin Brnjada i Aleksandar Čović su predstavili njegov koncept i prikazali kako da pomoću ovog sistema zaradite, odnosno potrošite novac.

  Detaljnije »

  Dodaj komentar »

  Predavanje o marketingu društvenih medija je održala Barbara Gligorijević, doktorant na  Queensland University of Technology. Ovo nešto duže predavanje je poslužilo kao dobra prilika da se neke od stvari koje su pominjane tokom prva dva dana biZbuZZ-a ponove, i sistematizuju.

  Detaljnije »

  Dodaj komentar »

  The night before Halloween is known as Mischief Night because it is a time for young people to act out and do things that may get them in trouble with neighbors, with the law, and with satan.

  One of those pranks is downloading music illegally, usually in search of a fitting soundtrack for All Hallows’ eve, one that will frighten the trick or treaters.

  Well this year, we can all focus on bigger and better things, thanks to a set of demonic artists who believe that it is in their interest to give away some of their sonic concoctions for free, because it will help them to cast their spell on a wider audience.

  straight to the <3 from our friends at Free Music Archive

  muuaahahahahhahahahHAHAHHAHAHAHHAHAHAHA

  Đorđe Popović **** Postoje tri stepena istine: 1. Ismejavanje 2. Protivljenje 3. Prihvatanje “ Film ZEMLJANI (EARTHLINGS) je dugometražni dokumentarac koji govori o potpunoj ljudskoj zavisnosti o životinjama (koje se koriste kao ljubimci, za hranu, odeću, zabavu i naučna istraživanja), ali on takođe prikazuje naš potpuni nedostatak poštovanja prema ovim takozvanim „ne-ljudskim snabdevačima“. Tekst filma pripoveda za Oscara nominovani glumac Joaquin [...]

  ON THE RECORD

  Ma da, naslov ovog posta baš izgleda kao neka psovka ...
  Radi se, inače, o najkraćoj konferenciji za novinare ikada održanoj u Negotinu.
  Danas, u petak trideseti, javnosti se obratila Sveta Peenteka, zaštitnica lokalpatriotizma. Prisutni su bili novinari RTKRTZTVS (e ovo je tek psovka!), uz napomenu da imaju dozvoljen termin od 3 minuta u kome će biti emitovan izveštaj.

  Za 3 minuta ste mogli da saznate sledeće:
  - da je deblokiran račun rodne MZ Samarinovac,
  - da je puknuto 1,7 miliona iz budžeta za period 1-22. oktobar na ime organskog izveštavanja na RTV Krajina, i
  - da je iz Ministarstva stigla nekakva 'artija na konto smene dojučeranjih nosilaca funkcija u lokalnoj vlasti.
  Ako je za tri minuta - dosta je.


  OFF THE RECORD

  Posle isteka časa, koji je trajao tri minuta, zvonilo je zvono koje kazuje da je došlo vreme da se više ne snima i da se krene u kvaziformalno abrovanje.

  Pred svedocima, tu je izrečeno i sledeće:
  - neki drugovi će da tuže onog Laleta što ih ismeva na internet(u), zasedali su i doneli zaključak o tome,
  - neki drugovi će da mu ruše blog, ako treba i po deset puta dnevno, čim kupe Google co.,
  - neki drugovi znaju da on radi za Gerovku, jer je viđen da pre neki dan javno razgovara s nju na ulicu, iako je uveden Organski policijski čas i zabrana okupljanja u grupama većim od 1,
  - nekim drugovima, čim pred njima spomeneš blog, Građanski Krug, Mikija, Artterorizam, Skalu ili nedajbože onog Laleta, odmah pada mrak na oči i priviđa im se nekakav organ, ali ne lokalnosamoupravna nego ona anatomska varijanta ...

  ... ne znam zašto, da li zbog erektilne disfunkcije, ili je nešto drugo u pitanju?
  Svakom se priviđa ono što mu fali, kako kaže narod.

  Pojma nemam o čemu bre to oni trabunjaju, ali dodajem: itekako umeju da vam uznemiravaju ukućane telefonom, sa tekstom identičnim gornjem ćakulanju.
  A, fala Bogu, blogova i naloga ima koliko hoćeš. Ne mogu drugovi da ruše (k'o vila Skadarska) koliko možeš novih da otvoriš.

  ***
  Za ovaj post vam ne treba više od tri minuta da ga pročitate.

   

  FRESKE IZ KAPELE OVETARI U PADOVI
  „PONOVO OTKRIVENO BLAGO”
  Beograd, Srbija, Italijanski institut za kulturu
  23. oktobar – 20. novembar 2009. mantegna-3_1.jpg

   

  Jedna od veoma značajnih izložbi za naš grad, juče sam je posetio i sa ne skrivenim oduševljenjem hoću u par reči da je analiziram.

  Ne želim da objašnjavam ko je zapravo Mantegna već da ukažem na značaj Italijanskog kulturnog centra koji nas redovno obraduje sa izložbama od neprocenjivog značaja!

  Ova izuzetna izložba budi u meni sećanja iz vremena studiranja u Italiji kada sam redovno posećivao kulturne spomenike. Nekoliko puta sam boravio u crkvi degli Eremitani i divio se ostacima fresaka.

  mantegna-2_1.jpg

   

  Zašto je karakterističan rad Mantegne, jednog od najvećih slikara Renesanse? Pažnja gledaoca je usmerena na stvarni karakter i život perioda u kome je veliki umetnik stvarao. U pojedinim fragmentima na freskama, vidimo, za to vreme, karakteristična odevanja kao i frizure koje su krasile određene slojeve ljudi.

  Najznačajniji osvrt izložbe kako kaže Direktor Italijanskog centra za kulturu, g-đa Marija Maca:

  “Ogromna italijanska kulturna baština koja je vekovima bila izložena promenljivim istorijskim okolnostima, prošla je kroz mračne i ne uvek srećne trenutke. To je slučaj i sa kapelom Ovetari , umetnička dela crkve Eremitani u Padovi. Zahvaljujući tehničkim inovacijama italijanskih specijalista u oblasti restauracije, moglo se ostvariti ono što je bilo zapravo nemoguće: oživeti deliće iz prošlosti i vratiti ih savremenosti“

  mantegna-1_1.jpg

   

  Zapravo radi se o metodi informatičke anastiloze, matematička procedura, koja deluje na digitalnom predstavljanju slika, u stanju da automatski i odgovarajućom aproksimacijom izračuna poziciju i orijentaciju na kojima se prvobitno nalazio svaki fragment. Takva procedura je preuzela tehničko ime iz terminologije arhitektonske restauracije.

  Obzirom da se kod nas nalazi veoma veliki broj fragmenata na freskama širom crkava Srbije, ovaj metod bi bio od neprocenjivog značaja da rasvetli čitave freske i da nam otkrije istorijske tokove koju su nestali.

  Pogledajte izložbu.

  Washington Post je pre neku nedelju objavio članak o toalet papiru (ne znam da li je neki proizvođač toalet papira objavio esej o Washington Postu na nekoj svojoj rolni), o štetnosti navike ljudi da svoje pozadine brišu visokokvalitetnim "virgin" papirom od sveže isečenih stabala i o uticaju svega toga na klimatske promene. Problem je, naime, u tome što se kvalitetan papir za brisanje dupeta proizvodi od vlakana najstarijih stabala koja imaju najveću moć apsorbovanja ugljen-dioksida, ali i ljudskog izmeta. Kako je godišnji udeo drvne industrije koja proizvodi građu za toaletni papir otprilike pet procenata u odnosu na celokupni drvoprerađivački sektor (za štampanje novina ide 3%), tako se tu već neko vreme našao prostor za angažovano delovanje u svrhu spasavanja planete od njenih dekadentnih naseljenika.

  Složićemo se da je brisanje dupeta još jedna neautentična i nesuštinska ljudska potreba nametnuta viševekovnim autoritarnim delanjem civilizacije, kulture, države, crkve i porodice na mlade i mekane umove naše dece i omladine, kao i brana da čovekov um probije granice nužnosti i nađe se u carstvu slobode. Još od malih nogu se klincima nameću vrednosni okviri čiji moralni iskazi poput "to kakano" govore o suštinskom otuđenju našeg Ja od samog sebe, tj. od svoje unutrašnje sadržine koja možda ne miriše lepo, ali jeste naša. Umesto toga multinacionalne korporacije i masovni mediji manipulišu zbunjenim masama namećući im vrednosti glatkog toaletnog papira namočenog ekstraktom kamilice i aloje, namičući basnoslovne profite i uništavajući ovu jedinu planetu koju imamo. U tom smislu predlažemo pet alternativnih, održivih načina brisanja dupeta. Neki od njih su već korišćeni pre izuma toalet papira, a neki su potpuno novi.

  1. Manuelno


  Prvo mesto na listi svakako zaslužuje najzeleniji (ako ste jeli zelje, onda i bukvalno!) i najautentičniji metod održavanja vaše zadnjice čistom i, da se tako izrazimo, srećnom. Prednost ovog metoda je besprekorna preciznost zahvaljujući odličnim receptorima za dodir koji se nalaze u vrhovima prstiju. Mnogi smatraju da je mana to što je dodir neposredan, takoreći ličan, bez prenosnog medijuma, čime se povećava neugodnost. Međutim, smatramo da je ta neugodnost nešto što se lako rešava pravilnom socijalizacijom mladeži i uz par litara tekuće vode.

  Narodi Bliskog i Srednjeg Istoka upražnjavaju ovu metodu koristeći samo levu ruku. Smatramo da jedna takva restrikcija niti je neophodna, niti je politički korektna. Ekološki pokret je slobodarski i njegovi predstavnici smatraju da pojedinci imaju pravo da sami odlučuju kojom rukom žele da obrišu zadnjicu, bez ikakvog nametanja od strane nekog višeg autoriteta.

  2. Mahovina


  Mnoge kulture ovaj ritual ipak nisu upražnjavale praznih šaka. Jedan od mogućih supstituta za toalet papir je mahovina. Moguće ju je koristiti na uobičajen način, sušenu, ali za to postoje savršeniji metodi (vidi sledeća tri predloga). Međutim, ako se nalazite na nekom izletu u prirodi ili ste se nekim slučajem zadesili u šumi, mahovina postaje vaš najbolji prijatelj. Umesto da se bakćete tradicionalnim načinom brisanja, jednostavno pronađite najbliže stanište mahovine na nekom drvetu ili velikom kamenu i, posle obavljenje nužde, protrljajte svoju raširenu zadnjicu o njega. Apsorpciona moć ovih biljaka je proporcionalna njihovoj suvoći, ali i vlažna mahovina nije za bacanje jer doprinosi da se posle obavljenog posla osećate svežije i prijatnije.

  3. Klipovi kukuruza


  Ovaj metod je naširoko korišćen i u ovim krajevima dok urbanizacija i starost nisu odneli njegove pobornike u istoriju. Vreme je da se ta tradicija, jelte, vaskrsne.

  Ako vam nije baš jasno kako objekat sa slike može da se koristi u svrhu održavanja higijene vaše zadnjice i ako po glavi motate scene iz vaše japanske porno kolekcije razmišljajući da li ste u nekom filmu već videli sličan gedžet, mi smo tu da vam pomognemo. Naime, klip kukuruza se koristi na potpuno drugačiji način od onoga koji vam je prvi pao na pamet. Očišćen od zrnevlja i dobro prosušen, a zatim oštrim potezom provučen kroz guzni procep, klip kukuruza se pokazao kao izvanredan supstitut za toalet papir. Moć apsorpcije sušenog klipa je prilična, a njegova hrapavost mu daje veću apsolutnu površinu prislona, a time i veću efikasnost. Naučne studije govore da je u pojedinim slučajevima 60 klipova kukuruza dovoljno da efikasno zameni 12 rolni visokokvalitetnog papira.

  4. Mladi zečevi


  Ovaj metod je potpuno nov, još uvek se nigde ne primenjuje, ali je posebno osmišljen za naseljenike velikih urbanih naseobina. Rable je još odavno anticipirao jednu takvu stvar dajući svom Gargantui da pozadinu briše vratovima labudova, ali smatramo da su zečevi mnogo efikasnija i ekonomičnija metoda. Možda će se udruženja za zaštitu životinja malo buniti zbog odnosa prema jednoj vrsti, ali imajmo na umu dve stvari. Prvo, zečevi se jako brzo množe. Oni su jedan od najobnovljivijih prirodnih resursa. Drugo, žrtvovanje nekoliko jedinki određene vrste (ili čak cele vrste) zarad dobrobiti same Gaje i svih drugih vrsta postaje imperativ ukoliko se toliko blizu primaknemo tački sa koje nema povratka. A danas smo definitivno jako blizu te tačke.

  Da pojasnimo malo ovu metodu. Naime, za njenu primenu je potrebna adekvatna arhitektura stambenih zgrada koje bi između zidova samih stanova (odnosno klozeta) imale otvore za bacanje iskorišćenih zečeva. Kavez sa odraslim parom zečeva bi bio sastavni deo svakog klozeta. Brzo množenje ovih životinja bi troškove njihove nabavke učinilo fiksnim, odnosno jedini dalji trošak je povremena nabavka hrane. Po obavljenoj nuždi bi iskorišćeno mladunče zeca bacali niz tzv. otvor za "fekalne zečeve", a oni bi se skladištili u podrumu zgrade gde bi služili i kao biogorivo namenjeno grejanju samog objekta. Izgradnju prvih ovakvih zgrada očekujemo u Švedskoj gde već koriste zečeve kao biogorivo.

  5. Knjige Ayn Rand


  Za ljude koji ne mogu da se odreknu neke vrste papira za brisanje dupeta preporučujemo dela američke spisateljice ruskog porekla iz nekoliko razloga.

  Prvo, njene knjige su štampane u ogromnim tiražima u svim anglosaksonskim zemljama i većini zemalja Komonvelta. Neki izvori tvrde da je njen roman Atlas Shrugged druga najprodavanija knjiga u Americi posle Biblije pa se prema tome može smatrati za obilan izvor alternativnog toalet papira.

  Drugo, njena dela su jako obimna. Jedna njena knjiga poput već pomenute Atlas Shrugged ili Fountainhead može opskrbljivati četvoročlanu porodicu skoro tri meseca.

  Treće i najvažnije, ona je bila jedan od najvećih ideologa kapitalizma u dvadesetom veku, što opravdava upotrebu njenih dela na predložen način. Randova je poznata po tome što je slavila velike industrijalce, Atlase koji su na svojim plećima držali kapitalistički svet da ne propadne. Time je sa filozofskog stajališta ona postala arhineprijatelj naše planete i svih njenih osvešćenih stanovnika koji su shvatili da je cena industrijske revolucije i njenih proizvoda mnogo veća od one koja je već na tržištu plaćena. S druge strane, neki od njenih učenika su u svakom smislu pokušavali da se po zlu izjednače sa njom. Alan Greenspan, bivši upravnik Federalnih rezervi, je Zemlji naneo neprocenjivu ekološku štetu iskorišćavajući drvo iz brazilskih šuma kako bi od njega štampao dolare. Ne može se zamisliti veći zločin prema našoj planeti. I to ne u smislu neomarksističke kritike o prisvajanju viška vrednosti (studenti sa katedre za sociologiju sa Berkli univerziteta su izračunali da se od jednog prosečnog stabla može napraviti 200.000 novčanica od po 10 dolara i postavili pitanje zašto same drvoseče u svetu ne štampaju dolare i tako eksproprišu eksproprijatore njihovim sopstvenim sredstvima), već u smislu da se sečom drveta koje se kasnije pretvara u novac pokreće "zagađivački multiplikator" imajući u vidu da je novac gorivo za zadimljeni motor ekonomije. U tom smislu je upotreba dela Randove u higijenske svrhe opravdana jer se ne može biti tolerantan prema onima koji su sami netolerantni.
  U Kruševcu je 23. i 24. oktobra realizovan globalni projekat pod nazivom „Galilejeve noći“ (eng. „Galilean nights“). Cilj projekta jeste da se na jednom mestu okupi veliki broj astronoma, kako profesionalaca tako i amatera, entuzijasta i ljubitelja astronomije i da se svi zajedno upoznaju sa svemirom koji nas okružuje, kao i Galilejevim uspesima i rezultatima [...]
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37