Unosi za: Arhiva za 2009/11

Taman sam se poradovao kako cu iznenaditi svoju ljubav kad joj budem doneo buketic prelepih ruza …kad me kuci sacekalo iznenadjenje u vidu ..princis krofni Ljubav je …. addthis_url = 'http%3A%2F%2Fwww.dedabor.com%2Fljubav%2Fmale-stvari-ljubav-znace%2F'; addthis_title = 'Male+stvari+ljubav+znace'; addthis_pub = '';
Nikad nisam išao detaljno tražiti kako izgledaju “uredi” raznih poznatih giganata današnjeg weba. Naletio sam frendovom blogu, koji piše o dizajnu interijera, na post Facebook sjedište i moram priznati da dečki imaju mrvicu veći i moderniji ured od mog. Više fotki na http://dizajn-interijera.com/2009/11/30/facebook-sjediste/ croportal_url = "http://tomislavbuza.com/2009/11/kako-izgleda-facebook-headquarters/";croportal_title = "Kako izgleda "Facebook Headquarters"";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";croportal_category = "";croportal_target = "new";
 Klinička smrt srpskih knjižara

desert 300x222 Klinička smrt srpskih knjižara

Slika by poetry

Da li znate šta je zajedničko Gornjem Milanovcu, Boru, Aleksincu i Vranju? Ako stanovnici ovih mesta u Srbiji požele da – kupe knjigu, moraće do prve knjižare  da skoknu do drugog grada!Neki čak i da naprave krug od stotinak kilometara, jer, na primer, u čitavoj Timočkoj krajini, gde živi oko 100.000 stanovnika nema mesta za knjigoljupce.

Dok Vranje ima dva fakulteta i nijednu knjižaru! Valjda će budući akademski građani da niču ko pečurke posle kiše i umesto umnim rečima zalivaće ih nekim instant konglomeratom sažvakanog i prerađenog znanja i iskustva, koji će im davati intravenozno, pa ne moraju uopšte da čitaju, ni da takvu budalastu naviku stiču?

Ova me je vest moram priznati uzdramala mnogo više od nekih dnevno političkih igrarija i zajebancija preko naših pleća. Nisam ja ni do sada tripovala sa su stanovnici Srbije načitani, prosvećeni i da na spavanje obavezno idu s knjigom pod miškom. Ni da se u lokalnim birtijama umesto merenja silikona neke pevaljke i pretresanja lažnih obećanja političara, raspravlja o pesničkom izrazu Vaska Pope ili aktuelnosti Pekićevog Besnila. Nije ni u „prestonici“ mnogo bolje.  Nemam ja iluzija da knjige menjaju stvarnost. Ali sam, moram priznati bila uljuljkana u krugu.  Svom krugu, poznanika, prijatelja, kolega i drugara, koji, uprkos svemu čitaju – dnevnu štampu, periodiku, beletristiku, stručne knjige, e books, blogove, bilo šta, ali – Č I T A J U. Možda ne koliko u studentkim danima (iskusila sam više puta kako je teško uneti se u najpitkiju knjižicu ako si spavao četiri sata ili te čeka važan dan na poslu). Kupuju knjige (ne samo na kiosku) i o pročitanom čak i pričaju.

Pitanje da li je knjiga roba, mnogo puta je prežvakano i online i offline.  Zagovornici oba stanovišta mogu, ali ne moraju da imaju pravo. Ali sam sigurna da je dobar puta ka totalnom (samo) uništenju i ono malo pismenosti, zdravog razuma i kritičkog mišljenja popločan stavljanjem zlatnog ključa na slobodu izbora i mogućnost, mandaljenjem ono malo preostalih knjižara u našim, srpskim gradićima. Jer, knjiga je jedan od retkih medija koji ne daje za pravo našoj lenjosti. Za razliku od sitno sažvakanog sadržaja na televiziji, u novinama, tuđemislećih, gotovih gromada misli i stavova koje možemo tako uglancane da preuzmemo, knjiga tera (bez obzira na težinu sadržaja) da uključiš sive ćelije, da zamišljaš, maštaš, da mućneš glavom. Kombinacije slova deluju nekada na nas jače od omamljujućih sredstava, guraju nas da onu treću, neizrećenu dimenziju izmaštamo.

A opet, nisu li biblioteke tu? Nema li čari ono polagano šećkanje između “rafova” na kojima su poređani najslasniji komadi duševne hrane, od onih bajatih, ali savršeno očuvanih i jestivih, pa do novijih (može biti malo bezukusnih i tvrdih, ali opet, nekom značajnih) komada? Da, tu su biblioteke, lepo je biti “drug član”, ali ne može ništa da nadomesti miris sveže štampe i fine prašine uokviren u korice koje se sijaju. Ni iščekivanje da čaj ili kafa budu gotovi, pa da se krene u avanturu čitanja.

Pitaće se neko, šta će knjige narodu koji je prema istraživanjima većinski funkionalno nepismen, gde je palac još uvek deo pismene korespodencije a sricanje čitalački “stil”?

Dok ima izbora, ima i slobode, a i nade da će neko po slobodnom izbodu svojevoljno čak da se odpupre sopstvenom krugu. I izađe iz njega. Zatvaranje knjižara, ma koliko bilo vođeno čisto ekonomskim (jer uništeni vlasnici ne mogu da reše jednačinu zakup, plus knjige, plus porez, plus zaposleni) a ne totalitarnim razlozima, u meni izaziva sličnu reakciju – kao da mi je neko zabranio da čitam i vaskoliko književno blago spalio na lokalnom trgu. Jer knjige koje niko ne čita, vaistinu, ne postoje.

p.s. Momenat ohrabrenja, koji mi govori, da je ona (knjiga) žilava stara dama, došao mi je u subotu. U porodičnoj poseti Čačku, na kafi kod brata, zatekla sam bratanca(9) i bratanicu(10) kako srećni pokazuju “ulov” od tog dana – dečje knjige. Kažu, “navadila” ih tetka )

p.s. 2 Ako imate prijatelje u gradovima sa ovog spiska, učinite dobro delo. Pitajte šta bi čitali i pošaljite im.

Želiš da podeliš? Samo napred! Digg del.icio.us Facebook Google Bookmarks email link Klinička smrt srpskih knjižara RSS StumbleUpon Technorati Twitter Print

No related posts.

Sličica/bojanka http://www.edupics.com - Znak da dete ima previše igračaka je kada prestane da se raduje novoj, kada pita da li je za poklon dobilo samo to (a, na primer, dobilo je 7 različitih igračaka za rođendan), kada se novom igračkom poigra jedan dan, pa je zatim ostavi i traži drugu. Razvijaju maštu, kreativnost i motoriku (Novosti, 30.11.2009.) Nasumično [...]

Ne znam kako vi, ali ja sam na priliku da pročitam ovakvu vest pasionirano iščekivala godinama.
Pre dve godine, na seminaru koji su u Pragu organizovali TOL i BBC o tome kako za medije izveštavati o Evropskoj uniji i procesu EU integracija, a za one koji imaju malo više sreće i kako izveštavati iz Brisela, svaka diskusija završavala se na tome: Kada će biti ukinute vize? Polaznici seminara bili su iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Belorusije, Hrvatske i insistirali na ovom pitanju. Jer, svaka priča o integracijama, saradnji i sl, pa i o medijskom izveštavanju, prilično je besmislena ako deo onih koji u tome treba da učestvuju ne mogu da slobodno putuju. Sada je za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije ta faza srećom završena a, nadajmo se uskoro, i za ostale.
/EU integration, media, visa, travel, Serbia, Montenegro, Macedonia/

blogmaraton_ustream

Još jednom hvala svima na podršci i sudjelovanju na BlogMaratonu. Vrijeme da pogledamo i statističku stranu ovog regionalnog performansa, događanja, projekta ili kako god već da ga želite nazvati.


Idemo prvo s live prijenosom. Omogućio ga je besplatni servis ustream.tv i s obzirom na okolnosti mislim da je odlično prošao. Ukupno je prijenosu BlogMaratona prisustvovalo 1,349 jedinstvenih posjetitelja, a prosječno ga je u svakom trenutku pratilo 30,5 korisnika. Ovo mi se čini prilično impresivnom brojkom s obzirom da iskreno ja osobno nisam očekivao takvo zanimanje blogosfere…

Što se statistike na Twitteru tiče, sasvim je jasno da je ona tijekom subote skočila u nebesa. Kako to izgleda na grafikonu pogledajte posjetom Twitter Analyzeru. Ovaj vrh koji vidite dogodio se upravo na dan održavanja BlogMaratona – 28. 11. Što se hashtaga #BlogMaraton tiče on je u ukupnom udjelu zastupljen sa značajnih 78,68 posto udjela, što je također sasvim očekivano.

blogmaraton_twitter

blogmaraton_posjeta

Idemo sad sa statistikom na samoj stranici. Tijekom dana BlogMaratona Gadgeteriji je ukupno pristupilo 1,729 jedinstvenih posjetitelja s pozamašnih 7,208 Pageviewa. Što se web preglednika tiče 55,66% korisnika došlo je s Firefoxom, 17,21% s Chromeom, 13,12% s nekim od Internet Explorera, 5,37% s Operom, 5,34% sa Safarijem itd. Zanimljivo, 0,11 posto posjetitelja tog dana do Gadgeterije je dosurfalo preko PlayStationa 3.

Sasvim očekivano najpopularniji materijali na Gadgeteriji tijekom BlogMaratona bili su oni vezani uz ovaj moj poduhvat. Evo skrinšota:

blogmaraton_posjeta_clanci

Što se pak refferala tiče, tj. stranica koje su tijekom BlogMaratona donosile promet stvar izgleda ovako.

blogmaraton_posjeta_refferals

Naravno, Twitter s 459 posjeta predvodi ovu listu; slijedi monitor.hr s 200 na drugom, tportal.hr na trećem sa 166 posjeta. Facebook je donio 106 posjetitelja, Croportal 96 i tako dalje…

To vam je ukratko to. Ako vas još što zanima što propustih spomenuti slobodno pitajte u komentarima.

Još jedanput hvala svima na sudjelovanju na BlogMaratonu.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/11/30/malo-statistike-s-prvog-blogmaratona/";croportal_title = "Malo statistike s prvog BlogMaratona";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Pošalji na Facebook, Twitter...
Osnivački dvojac najpoznatije tražilice na Internetu Sergey Brin i Larry Page su nam malo približe objasnili koncept Google-a. Jedan stariji TEDTalk, datira iz 2007. ali svakako vrijedi pogledati. croportal_url = "http://tomislavbuza.com/2009/11/videopost-tedtalk-sergey-brin-and-larry-page-on-google/";croportal_title = "Videopost @TEDTalk: Sergey Brin and Larry Page on Google";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";croportal_category = "";croportal_target = "new";

MS Office 2010

Šta je najvažniji faktor vašeg uspeha - To su drugi ljudi.

Komunikacija među ljudima se ne odvija samo na nivou razumne informacije i sadržaja, već se veći deo odvija na nivou odnosa i veza između sagovornika. To je vrlo kompleksna veština koja se uči i stalno usavršava. Istraživanja su pokazala da je ključna za postizanje uspeha i sreće u životu.

 

 

Pomalo sam i neodgovoran prema ljudima koji se sećaju da sam nekada dosta pisao o trčanju i o tom aspeku borbe sa astmom.

Pa i dalje to sve ide jednim lepim tokom, u trčanju napredujem pokako ali konstantno. Ovih dana bih trebao da krenem da radim sa Mićom, altetksim trenerom iz Rume. Za sledeću godinu planiram i Lisabonski polumaraton koji se održava 21. marta, pa posle toga i 18.4 Beogradski. Veoma sam motivisan i želim da oborim lični rekord za nekih desetak minuta. No videćemo, na prvom mestu je pre svega zdravlje pa rezultati.

Trkačko društvance

Trkačko društvance u nedelju na Adi Ciganliji

U nedelju je bio divan novembarski dan i ja sam trčao na Adi trku koja je imala za cilj da obeleži datum rođenja Duška Radovića. Bilo je stvarno mnogo lepo, jer se okupilo brojno društvo sa sajta Trčanje.rs koji sam pokrenuo zejedno sa Vujom pre par meseci.

Voleo bih da se i vi pokrenete jer mislim da je trčanje najbitnija stvar koju sam uradio za sebe (što se tiče bolesti) u mom životu. Pored izvanrednog hobija, na trčanju sam upoznao i mnoštvo super ljudi, poput Maje i doktorke Dušice na ovom sajtu.

U toku praznika, planiram da se angažujem oko osnivanja udruženja, pa ćemo se, napokon i mi sa sajta Astma.rs upoznati :))

Slični tekstovi:

 • Zajedničko trčanje
 • Trka na Adi
 • Prva kros trka u životu
 • Novi sajt Garmina i nova arhiva treninga
 • Trčanje je zadovoljstvo
 • U Novom Sadu se 2. decembra na Fakultetu tehničkih nauka organizuje Google Map Maker Mapping Party. Ideja je da se promoviše mapiranje regiona, a biće obezbeđen pristup Internetu kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa konceptom.

  Detaljnije »

  Dodaj komentar »

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37