Unosi za: Arhiva za 2009/11

Pedya je uspeo da pokrene Bluesman-a na temu Re:Branding Serbia, koji je pokrenuo konkretne korake da se nešto na tu temu već jednom i uradi. Usledio je TwittupBG na ovu temu, formiran je pod-forum na DPT-u, kupljeni su neki domeni, dobijen softver, hosting (pogledati detaljnije na DPT forumu PRojekat Srbija)…

Veoma je bitno da se puno pozitivne energije koja se može videti na pomenutim online lokacijama i zadrži širim i konkretnim angažovanjem zainteresovane zajednice.

Najbolji način angažovanja zainteresovanih jeste – Kolaboracija zainteresovanih na većem broju tema, projekata i šire koordinacije na projektima.

Trebalo bi učiti od najboljih, a u ovom slučaju to je svakako kampanja Barack-a Obame. Za razliku od te kampanje, u ovoj akciji potrebno je definisati veći broj tema, veći broj slogana (ili varijacije) i vizuelnih odrednica (ili varijacije), u zavisnosti od same tematike.

Npr. Re:PoetrySerbia, Re:ArtSerbia, Re:VideoSerbia…

Bitno je da je lako kreirati doprinos pojedinca, da se mogu koristiti postojeći mediji kao što su Wikipedia, Youtube, FB, Flickr, bitno je da se poruke lako mogu pretvoriti u (hash) tagove…

Ideja cele ove priče može ići u pravcu kreiranja online lokacija (u sklopu postojećih platformi ili novih Web lokacija) od strane većeg broja zainteresovanih korisnika, kroz zajedničko učešće (kolaboraciju) tih korisnika. Najuspešnije lokacije će svakako same “odskočiti”.

Cilj bi mogao biti kreiranje tzv. meta-brendova koji su u službi promovisanja Re:Serbia (jedan od predloga teme Projekta Srbija).

Šta su meta brendovi?

Meta brendovi su generički “proizvodi” koji “govore” u službi nekog brenda, ili postaju brend za sebe, a da nisu nešto što se inače posmatra kao klasičan brend. Meta brand-ovi se najčešće pojavljuju na Internetu u smislu respektabilnih organizacija, standarda, pojava vezanih za određene kompanije i proizvode…

Primeri (online) meta brendova su ICANN, W3C, XML, CSS…

U slučaju Projekta Srbija, ideja je da određene online lokacije mogu postati meta-brendovi koji će veoma uspešno promovisati glavni cilj projekta – re-brendiranje Srbije.

Eto, to je od mene za sada doprinos u vidu 0.02$.

Krenite, ako ste zainteresovani da konkretno doprinesete ovom projektu, pratite koordinaciju na DPT forumu i kreirajte različite online sadržaje po vašim afinitetima…


Rating: 0.0/10 (0 glasova cast)

Jesen je uveliko počela, a sa njom i sezona bolesti disajnih organa. Posebne probleme stvara bronhijalna astma zbog toga što u jesen cvetaju korovi koji izazivaju alergijsku reakciju kod bolesnika.

Septembar je često problematičan mesec za decu sa astmom

Jesen je često problematičan period za decu sa astmom

Bronhijalna astma je hronična zapaljenska bolest praćena spazmom (sužavanjem), oticanjem bronhija i stvaranjem velike količine sluzi u njima. Najčešće se sreće alergijska i infektivno-alergijska astma. Alergijska bronhijalna astma se odlikuje iznenadnim napadima gušenja, koji nastaju kao posledica preosetljivosti na činioce iz spoljašnje sredine (alergene), koji udisanjem dospevaju u bronhije. To su najčešće kućna prašina, polen, perje, životinjske dlake i duvanski dim. Infektivno-alergijsku astmu odlikuju napadi gušenja izazvani hroničnim upalnim procesima bronhija i pluća. I taj tip astme se pogoršava u jesen jer su respiratorne infekcije česte.

Prvi simptomi
 • Kašalj koji počinje posle ili za vreme kontakta s alergenom. Često astmatičaru pocrvene oči, curi mu nos, a koža oko očiju je crvena i otečena.
 • Škripanje u bronhijama, isprekidano disanje praćeno sviranjem u grudima, poznatije kao „vizing“.
 • Osećaj pritiska u grudima.
 • Napadi gušenja i otežanog disanja.

Bez obzira na vrstu astme, pacijentima veoma smeta povišena vlaga u vazduhu „koji kao da stoji“. Stoga se potrudite da u stanu bude suvo i toplo, ali nipošto vruće i obavezno provetravajte prostorije. Za astmatičara je takođe važno da mu noge budu tople i da ne bude u mokroj obući.

Da li je bolest nasledna

Ukoliko majka pati od alergije, sklonost deteta iznosi 50-60 odsto, a ukoliko takve tegobe ima otac, dete će ih imati u 30 odsto slučajeva. Ukoliko oba roditelja pate od alergije, verovatnoća da će se kod njihovih potomaka razviti alergijske reakcije iznosi 70-80 odsto.

Najveći neprijatelji astmatičara:

 • kućna prašina (u dušecima, tepisima, nameštaju…)
 • dlake ili pljuvačka kućnih ljubimaca
 • izlučevine bubašvaba
 • polen drveća, trava i korova
 • duvanski dim
 • jaka hemijska sredstva (recimo kućna hemija)
 • emocionalni stres ili fizički napor.

Roditelji često pitaju lekare da li pušenje utiče na astmu. Neka istraživanja su pokazala da ukoliko majka puši u trudnoći, sklonost deteta da oboli od astme iznosi čak 90 odsto. Ukoliko je otac pušač, mališan će imati sklonost ka disajnim alergijama u 30-40 odsto slučajeva. Roditelji moraju da znaju da u kući gde boravi dete sklono alergijama ne sme da se puši čak ni onda kad ne postoje simptomi bolesti.

Kako se postavlja dijagnoza
 • Rendgen pluća
 • Funkcionalno ispitivanje pluća (spirometrija)
 • Kožne alergijske probe
 • Analiza krvi i utvrđivanje razvoja antitela na razne alergene
 • Analiza krvi na imunoglobulin E, takozvani igE, koji lekaru daje opštu alergijsku sliku našeg organizma

Bilo kako bilo, svaki astmatičar mora da dobije odgovarajuće lekove i nauči kako sebi da pomogne u kritičnim trenucima. Bitno je da pacijent dobije precizan plan lečenja kako u periodu akutnog stanja, tako i u vreme kada se bolest povlači. U slučaju čestih napada astme, treba ići kog alergologa svaka tri meseca.

Stres i astma

Može li astmatični napad da bude izazvan emocionalnim stresom? Postoje simptomi na osnovu kojih možemo da pretpostavimo da su se astmatične tegobe pojavile na nervnoj bazi. Morate da analizirate u kakvim okolnostima se desio napad: da li je to imalo veze s nekim teškim trenutkom u životu pacijenta. Psiholozi Univerziteta u Minhenu su anketirali 1.500 osoba koje su se razbolele od astme kao već odrasli ljudi. U otprilike 30 odsto slučajeva njihov prvi napad dogodio se kad su imali porodične probleme: razvod, bolest bližnjih i slično. A 20 odsto ispitanika su postali astmatičari zbog problema na poslu – otkaza ili prevelikih obaveza.

Članak objavljen u Blicu

Slični tekstovi:

 • Astma kod dece
 • Kućni poslovi i astma
 • Nekontrolisana astma
 • PNEUMO 23
 • Trudnoća i astma
 • gameland-screenshot

  Palac gore Gordanu…

  Portal GameLand (gameland.jutarnji.hr) posvećen računalnim igrama, kojim upravlja tvrtka Web tvornica (www.webtvornica.com) pridružen je EPH grupaciji te integriran u online izdanje Jutarnjeg lista. GameLand je pokrenut u listopadu 2007. godine te je prema gemiusAudience istraživanju trenutno najposjećeniji internetski projekt u Hrvatskoj posvećen računalnim igrama.


  GameLand svojim posjetiteljima svakodnevno nudi svježe vijesti iz svijeta računalnih igara, recenzije igara, sadržaje za preuzimanje poput wallpapera i besplatnih dodataka za igre. Arhiva recenzija igara seže do 1999. godine i broji više od 500 recenzija. Na GameLandu se mogu pronaći i besplatne, lokalizirane igre koje se igraju iz internetskih preglednika poput Khan Warsa, Mafije i Nemexie.

  Ugovor o strateškom povezivanju potpisan je od strane Gordana Orlića, direktora tvrtke Web tvornica i uprave Europa digitala – tvrtke koja u EPH grupaciji zastupa i upravlja svim internetskim projektima i medijima. Financijski detalji ugovora nisu objavljeni.

  ‘Izuzetno mi je drago što EPH prepoznaje gaming kao rastuću industriju koja u svijetu ostvaruje ogroman profit i što su spremni ulagati u nove internetske projekte čak i u vrijeme krize.’, izjavio je Gordan Orlić, pokretač GameLanda.

  ‘Naše strateško povezivanje sa GameLandom dio je šire medijske i poslovne strategije EPH na području digitalnih medija kroz koju nudimo kvalitetnim projektima i timovima snagu naše medijske mreže, internih resursa i poslovnih aktivnosti, a zauzvrat dobivamo motivirane i stručne timove i projekte.’, izjavio je Petar Pavić, direktor Europa digitala.

  U narednih nekoliko mjeseci GameLand će čitateljima ponuditi pregršt novih sadržaja koji trenutno nisu dostupni na domaćem internetskom prostoru, veću mogućnost personalizacije i novi dizajn.

  croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2009/11/30/eph-kupio-gameland/";croportal_title = "EPH kupio GameLand";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";Pošalji na Facebook, Twitter...
  Jedan od osnivača anarho-sindikata i DJ Radija netizen preporučio nam je da pogledamo film “Breaking the Spell” (Tim Lewis, Tim Ream, and Sir Chuck A. Rock): Film prati anti-WTO demonstracije u Sijetlu, koje su se održale 30. novembra 1999. godine. Share on Facebook

  Ima jedna voćka, koja je veoma zapostavljena u ishrani jednog prosečnjaka. Pripada grupi istoj kao i dunja, jabuka i oskoruša. Niskog je rasta i veoma dekorativna. Listovi su kožasti, veliki, sjajni i složeni nekako u rozete. Cvet je veliki, možda i najveći u svih voćaka, i javlja se kad biljka već olista, pa je prekrasan na tamnoj pozadini lišća. Miriše blago, ali veoma ljupko. To je mušmula. Jede se samo kada je gnjila, meka i tamna. Slatka i aromatična je. Konzistencijom bude kremasta i slična slatkim masnim kremovima a la nutela i tamni deo eurokrema. Deci treba sugerirati da prevaziđu odbojnost jedenja trulog voća zarad korisnosti i superlativnih karakteristika ovih zaboravljenih plodova. Ja sam to uspeo upoređujući ih sa nutelom, pa otuda i naslov. Prilično je zdrava. Medicinski aspekt i korisnost ove voćke možete pogledati na ovom izvrsnom Hrvatskom sajtu: http://herbalism.bloger.hr/post/musmula/1344022.aspx
  Ima dva tipa, ovaj sa slike, malo sa špicastim nešto sitnijim i aromatičnijim i slađim plodovima – to je ovde odomaćena mušmula i drugi tip, holandske mušmule – one su pljosnatijih i krupnijih plodova, sa manjim špicama i slabijom aromom.
  Sve u svemu, ako nabasate na ovo interesantno voće, a još nemate iskustva sa jedenjem gnjilog, nemojte se libiti, mljacnite to.
  mushmula cvetmu[mula 1

  musmula

  Juče je bio 29. novembar. Za mlade, datum koji baš ništa ne govori i ne otkriva, osim naziv propale fabrike za preradu mesa u Subotici. Ipak, jučerašnji datum je gotovo pola veka bio najvažniji datum i najveći praznik Druge Jugoslavije koja je na demokratski način rođena upravo 29.novembra 1943.godine u malom bosanskom mestu neobičnog imena, Jajce, u vrtlogu Drugog svetskog rata.

  Juče je taj datum obeležen od strane onih koji nastavljaju da neguju tradicije zemlje koje nema, zemlje koju je Titi stvorio i to pod nazivom Bori se za slobodu.

  titotitotito

  Žestoko se Tito borio za slobodu i izborio se te 1943.godine za novu državu, novo ustrojstvo, nove republike, nove narode, novo uređenje, prikljućivši nove prostore, nove običaje, nova verovanja, a da i ne govorim o novim platam, školama, herojima, fabrikama, pozorištima, putevima, novim ljudima, svaeznicima i protivnicima, ali i svemu drugom novom.

  Ma kako da je stvarao socijalističku zemlju, nekako u to ratno vreme Tito je sa Čerčilom, predstavnikom najtvrđeg kapitalizma, popio viski i popušio po tompus u sunčanom Napolju i eto nam uz osmeh republika mesto kraljevine, eto nam Tita mesto Kralja, koji je baš u to vreme sa izbegličkom Vladom gotovo u Čerčilovom komšiluku obitavao, eto nam drugova i drugarica naravno, namesto gospođa i gospode, eto nam socijalizma mesto kapitalizma eto nam još mnogo toga namesto mnogo toga.

  Iako je danas opet neko sasvim drugo vreme, neka vam je, drugarice i drugovi srećan jučerašnji Dan republike koje nema.

  aleandro minore

  odvratna si kao naftna mrlja
  kao kolagenska usta plastični krastavac
  veštački osmeh glumljena strast
  kao plastična kesa veštački buket cveća

  odvratna si kao ozonska rupa
  kao kisela kiša
  kao otopljeni Arktik
  kao verski fanatik
  gramzivi lekar i prljavi pekar
  odvratna si odvratna si
  kao lažni moral

  odvratna si kao razbojnička grupa

  odvratna si na potpuno isti način
  kao i svi znaci propasti

  gazda časti


  Glava 5: Monteskje i podela vlasti

  Politička institucija ima za svoj cilj da osigura bezbednost lica i dobara.
  Narod je poslednji izvor sveukupne legitimnosti, pa odatle i ima pravo da se pobuni protiv skupštine (vlasti) koja se okrenula od svog osnovnog zadatka i postala represivna.
  Liberalnom projektu nisu neophodni ni apsolutna vlast niti pobuna, da bi se izbeglo bezvlašće. Liberalni projekt zahteva odbacivanje ideje kraljevske vlasti, i daje ravnopravnu preraspodelu vlasti između zakonodavne i izvršne (ranije je to, po Loku, bilo spojeno u jednom liku - kralju - pa je zato on tu i potencirao hijerarhijsku podelu vlasti). Apsolutnoj kraljevskoj vlasti se može suprotstaviti samo apsolutna vlast naroda.
  I apsolutna vlast naroda nije ništa više naklonjena podeli vlasti od kraljevske, ali narod ne može da vlada direktno (poput monarha), a to ne može ni skupština narodnih predstavnika direktno, pa je režimu sa narodnim suverenitetom neophodna još jedna vlast - IZVRŠNA.
  Monteskje posmatra suprotnost između vlasti i slobode kao centar političkog problema. On ne polazi od prava koje utemeljuje slobodu, već od vlasti koja tu slobodu ugrožava - ne pita o poreklu vlasti već o njenim posledicama.
  Želja za vlašću nije suštinski element ljudske prirode (to tvrdi Hobs) - ona se rađa u svom ekstremnom obliku kada je pojedinac u (političkom i društvenom) položaju koji mu daje izvesnu vlast, tj. rađa se samo ako postoji institucija. Samo mudar institucionalni sporazum omogućava da se izbegne zloupotreba vlasti. Kako? Tako da "vlast ograniči vlast", tj. mudrom podelom koja jednu vlast suprotstavlja drugoj (tj. vidovi vlasti).
  On prvi vrši podelu vlasti na 3:
 • zakonodavnu
 • izvršnu i
 • sudsku (kojoj ne pridaje stvaran politički značaj)
 • "U slobodnoj državi narod treba da dobije zakonodavnu moć, što je u velikim državama nemoguće a u malim veoma teško - stoga, narod treba preko svojih predstavnika da učini sve što ne može sam."

  Narod je sposoban da izabere svoje predstavnike, ali je nesposoban da odlučuje, pa tu brigu mora da prepusti svojim predstavnicima. Težište se sa izvora vlasti pomera ka njenom sprovođenju u delo ili njenom funkcionisanju uopšte.
  Najvažniji je odnos zakonodavne i izvršne vlasti. Pošto se izvršna vlast sprovodi samo u trenutnim stvarima, ona mora da bude faktor koji će ograničavati potencijanu despotsku karakteristiku zakonodavne vlasti (koja može sama sebi da dodeli željeni nivo izvršne moći, bez kontrole).
  Cilj je da se ove dve vlasti učine približno jednakim, mada izvršna vlast mora biti striktno podređena zakonodavnoj. Jednu odluku moraju da donesu dve vlasti, koje su u dogovoru a ne u sukobu. One će se i složiti baš zato što ODLUKA TREBA DA SE DONESE! U takvom režimu vladar nije ni jedna od vlasti, već NEOPHODNOST.
  Zato što je vlast - VLAST, ona privlači pristalice ali i stvara protivnike. Usled podele na dve vlasti, tako se i društvo deli na pristalice jedne ili druge. Tu dolazimo do ključnog pojma za funkcionisanje slobodnih režima - do pojma STRANKE/PARTIJE.
  Režim gde postoji dvostruka igra građana i vlasti, proizvodi dvostruku slabost:
 • građani su uglavnom nesposobni da deluju jedni na druge
 • građani koji često menjaju stranu (stranku) - u smislu podrške (pa i članstva) - lako čine vlast nemoćnom.
 • Nemoć građana i nemoć vlasti se međusobno uslovljavaju. Monteskje baš to naziva SLOBODOM.

  Ovako podeljena vlast ne može biti apsolutno ne protiv a ni za građanina. Ova dvostruka nemoć i građanina i vlasti stvara dve velike oblasti: EKONOMIJU i KULTURU.

  Monteskje izražava dve naizgled protivrečne tvrdnje:
 • u slobodnom režimu građani su nezavisni
 • politička sloboda ne znači nezavisnost, već moć da svako čini ono što zakoni dozvoljavaju (zakoni su obavezno usmereni da građanima "dozvole" veliki broj stvari i tako prošire polje njegove nezavisnosti).
 • ZAKON je kompromis između dve vlasti, između dve strane. On ispunjava povlastice i jednoj i drugoj strani, ali i svakome daje manje od onoga koliko želi.
  Zakon nastoji da zabrani svakom pojedincu da nametne svoju volju drugima, ali time zabranjuje i svima ostalima da pojedincu nametnu svoju volju.

  PRIMER:
  Sloboda veronauke u školama ili ne, gde se jedan ili drugi stav teško mogu da nametnu, pa je jedini normalan izlaz u slobodnom izboru bez nametanja tuđe volje kroz obavezu.

  U situaciji kada je prvi čovek "kabineta", tj. izvršne vlasti, istovremeno i prvi čovek, tj. vođa parlamentarne većine u zakonodavnoj vlasti, onda više i nema dvaju vlasti (izvršne i zakonodavne).
  Suština postojanja opozicije i vlasti nije da dele vlast, već da samim postojanjem opozicija primorava vlast na umereno ponašanje.

  Po Monteskjeu, biti SLOBODAN znači sledeće:
 • to ne znači da radim šta hoću, već da vlast ne radi ono što ti hoćeš da ja radim
 • ja radim ono što hoću u onoj meri u kojoj to ne podrazumeva prisilu nad tobom
 • Monteskjeov liberalizam se temelji na dve ideje: predstavništvu i podeli vlasti.

  ***
  Da li neko od vas vidi kako to danas u Srbiji "vlast ograničava vlast" podelom na izvršnu (vlada) i zakonodavnu (skupština)? I ko kome tu stvarno komanduje? I da li njima zapravo neko "iznad" komanduje? I da li su oni tako "slabašni" kao i građani ove nesrećne zemlje, pa su zato svi srećni i slobodni?
  Onaj predsednik, iz devedesetih, postavljao je i izvršnu i zakonodavnu vlast kako mu se bilo ćefnulo. Ovaj predsednik, iz "dvehiljaditih", mnogo, sve više ... liči.
  Monteskje je sve rekao, ima li uopšte smisla da još nešto dodajemo?
  O slabljenju vlasti čestim menjanjem stranačke podrške ili članstva od strane građana znamo sve. Naročito onih građana poznatijih i kao političari. Njihova "menjaža" uopšte ne slabi vlast, učvršćuje je, i to njihovu.
  A tek što opozicija primorava vlast u Negotinu da se umereno ponaša - sada, isto kao i do skora ...
  Ubilo se.

  Čitaonica:

  Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu - Wiki
  Monteskje - Wikipedija
  Charles de Montesquieu - Project Gutenberg (html, francuski)

  [mnml-techno]

  Club Base

  Petak 04-12-09 23h

  Tektonika crew DJ’s:

  Pedja
  Matek
  Milenko

  Ulaz: slobodan

  Related posts:

 • Tektonika crew presents: KOBAYA @ Club Base 20-11-09 Club Base Petak 20-11-09 23h DJ’s: KOBAYA/reccon warriors//traffica/jesus loved...
 • Tektonika u klubu Base – petak 09.10 Ponovo kreću techno eventi u niškom klubu Base. U petak...
 • Tektonika & Fabrika u Base-u (petak, 23.10.) Club Base Petak, 23. oktobar, 23h Tektonika & Fabrika DJ-evi:...
 • Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

  [tech-house-techno] yeahBUG@ ClUb Petak 04-12-09 22h DEEP NISH Vol.3 presents: DJORDJE POPOVIC/FWU DJS/BEOGRAD http://www.myspace.com/djordjepopovic MILOSH ZHUPAC/FIGHT CLUB DJS/KRUSEVAC http://www.myspace.com/djmiloszupac Ulaz: 100 din Opsirnije: http://www.facebook.com/event.php?eid=188055002181

  [tech-house-techno]

  yeahBUG@ ClUb

  Petak 04-12-09 22h

  DEEP NISH Vol.3 presents:

  DJORDJE POPOVIC/FWU DJS/BEOGRAD

  http://www.myspace.com/djordjepopovic

  MILOSH ZHUPAC/FIGHT CLUB DJS/KRUSEVAC

  http://www.myspace.com/djmiloszupac

  Ulaz: 100 din

  Opsirnije:

  http://www.facebook.com/event.php?eid=188055002181

  Related posts:

 • DEEP NISH Vol.2 Petak 27-11-09 yeahBUG@ ClUb [progressive-minimal] yeahBUG@ ClUb Petak 27-11-09 22h DEEP NISH Vol.2...
 • Party Clips promo žurka – Klub Base 17.10.09 PARTY CLIPS poziva sve ljubitelje dobrog klubskog zvuka, da nam...
 • Latino fever – salsa & hip-hop night u klubu Reka Još jedna velika latino žurka ovog utorka u klubu Reka...
 • Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37