Unosi za: Arhiva za 2010/01

metalna pena Metalna pena  materijal budućnosti

Metalna pena

Frofesorka mehanike i avio inžinjerstva sa Univerziteta Severne Karoline (USA), Afsaneh Rabiei imala je za cilj proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Posle dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Ovaj novi materijal, koji zbog svog izgleda podseća na sunđer ili penu, dobio je naziv “metalna pena“, a njegova upotrebna vrednost je skoro neograničena. Može se koristiti za izgradnju čuvršćih građevina, bezbednijih automobila, pa čak i boljih zamena za delove ljudskog tela, poput veštačkih kukova i sl. Naravno, ovaj materijal je zanimljiv i vojsci, pa se radi na razvoju boljih pancira i oklopnih vozila.

Fascinantan detalj je i da ova pena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, a kako je lakša od večine materijala koji su sada u upotrebi ista se može koristiti u proizvodima koji će spašavati živote, čuvati energiju, pa na kraju i uštedeti novac.

Zanimljivo je videti ovakve naučne proboje sa tehnologijama koje mogu poboljšati život na toliko mnogo polja, a da se iste ne zloupotrebljavaju. A ono što mene lično interesuje je hoće li dotična profesorka nastaviti da se bavi svojim poslom na univerzitetu još dugo godina ili će ista biti vrbovana od strane nadležnih organa da svoja istraživanja nastavi u ‘mišjoj rupi’ zarad dobrobiti čovečanstva.

Među više atributa za označavanje datoteka, jedan od zanimljivijih jeste Hidden (skriveno). Čemu služi atribut Hidden? Prosto rečeno, sakrivanju datoteka od prikaza u Windows Exploreru ili nekom drugom programu za upravljanje datotekama (File Manager). Primenom Hidden atributa, važne datoteke se štite od slučajnog brisanja. Mnoge sistemske datoteke (one koje direktno koristi operativni sistem Windows 7), imaju postavljen par atributa System (sistem) i Hidden. Skrivene datoteke mogu se ipak prikazati u prozoru Windows Explorera, izmenom jednog podešavanja u dijalogu Folder Options (opcije fascikle). Otkrivanjem skrivenih (Hidden) datoteka, ući ćete u jedan nepoznati svet, u kome možete otkriti mnogo tajnih lokacija, bez upotrebe špijunskih pomagala. Isto tako, vaš bilans uspeha, saldo u banci ili spisak lozinki, mogu biti barem malo osigurani od neželjenih pogleda.

18041_103357893025706_100000544883910_90493_6104672_n

U seriji žurki koje se nastavljaju, part 2. dolazi i od strane Moov! Blue ekipe. U klubu Base, u subotu 13.2.2010. održaće se Basics pt.2, a za muziku će biti zaduženi DJevi Hristian Stojanovski, Aleksandar Milić i Deezeejay.

Ulaz besplatan

Related posts:

 • “REPRIZA PARTY” 01/02-01-2010 23h Club Base Club Base “REPRIZA PARTY” Petak 01-01-2010 23h Part 1...
 • Party weekend @ Club Base 08/09-01-2010 23h [progressive-psy-trance] Club Base Blue Moon Party Petak 08-01-2010 23h DaPEACE/Chaotic...
 • Blue Moon pt.2 – club Base – petak, 5.2.2010. Nakon jako uspešne Blue Moon žurke početkom januara, čeka...
 • Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

  original_shpira_i_adam

  U petak, 5.2.2010. u Feedbacku nas čeka Mi lomimo bitove part 5, 2 MCs edition. Pored DJ Shiny D-a, čućemo i MC-jeve Shipru i Wackwacka.

  Upad: 100 dinara

  Related posts:

 • Mi lomimo bitove pt.3 – birthday special – 25.12. Mi lomimo bitove pt.3 – birthday special – 25.12. u...
 • Mi lomimo bitove Pt. 4 – Necone [BG], Shiny D [Ni] Lomljava bitova u niškom Feedbacku se nastavlja! Datum: 22.01.2010. Četvrtu...
 • MI LOMIMO BITOVE! @ FEEDBACK 20.11.09. [breakbeat-dubstep-drum and bass] Club Feedback Petak 20-11-09 22h MI LOMIMO...
 • Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

                 Jedan od blogova koje poštujem i sa uživanjem  čitam godinama, nsarski me je svojim skorašnjim postom Mandelbulbs-ilustracije za nedovršenu bajku podstakao da i sam, ovim skromnim postom,uzmem  učešće u čuđenju koje evo već trideset godina od otkrića izaziva   Mandelbrotov skup ( m-set), jedno od , ako ne najvećih onda sigurno najneobičnijih naučnih otkrića prošlog veka. Kažem skromnim postom jer tema je neiscrpna sa aspekta mašte i mogućih tumačenja, s druge strane skromna je i moja veština  da  prenesem razumevanje ove kompleksne ortodoksne  matematičke  materije nematematički.

            Pronalazač ovog fraktala i otac fraktalne geometrije Benoit Mandelbrot je i sam imao poteškoća da na pravi način definiše to što je otkrio. On je postavio  jednačinu koja ima osobinu iteracije (ponavljanja) i prepustio kompjuteru da milijardama računskih operacija izračuna moguće rezultate.

   

  Mandelbrot Set                  Rezultat je geometrijski oblik  koji ima neobično svojstvo, veći je od poznatog univerzuma, moguće je uvećavati ga i uvek iznova zapažati nove formacije,nove oblike, sa bogatstvom detalja  u beskonačnim varijacijama originalnog seta. Opisati ga nije jednostavno, od navale asocijacija koje se u vezi sa ovim oblikom javljaju, on deluje organski, prirodno, poznato,  sa samosličnim replikama koje podsećaju na m-bebe, podseća i na nekakvu bubu , vilinog konjica,  na sedećeg Budu, a opet je nešto potupno novo i drugačije od svega što je viđeno. Kada se krene na putovanje u dubinu ovog fraktala, originalni set se nepravilno grana proizvodeći nove generacije  m-beba u neobičnim varijacijama boja i asocijacijama na drveće,na nervni sistem, munje,koralne grebene i uvale, drveće, galaksije, rečne doline i slivove, planinske lance, ostrva i obale. Neverovatno putovanje koje rezultira kratkotrajnim ludilom, u kome realitet čiji smo deo dobija jednu potpuno novu  dimenziju, postajemo svesni da su fraktali zapravo svuda . Fraktalna geometrija ulazi u principe prirodne kreacije. U korenu neuhvatljive  kompleksnosti i haosa počivaju jednostavni principi.
               Fraktali godinama privlače pažnju ne samo naučne javnosti, ti čudesni prizori stvaraju nesvesnu dinamiku u svakom od nas, bez obzira na uzrast ili stepen obrazovanja. Sama ta ljudska opčinjenost fraktalima ukazuje na neki važan estetski i simbolički sadržaj, neku energiju  "praslike", arhetipa K.G.Junga koji fraktale nije mogao videti na način koji mi to danas zahvaljujući kompjuterima možemo. Evo nekoliko Jungovih zapanjujućih  zapažanja o arhetipu:
   "Kao što praroditelji stvaraju genealogiju, tako su i arhetipovi u stanju da iz sebe ispuštaju svoje i njihovo potomstvo a da pri tom ne izgube svoj pralik."

  "Arhetip- iskonska slika, praslika, dominanta kolektivnog nesvesnog,nestvoreni bogovi."*

  -Fraktale još nazivaju i otiskom Boga.

    "Zbir arhetipova za Junga predstavlja skup svih latentnih mogućnosti ljudske psihe: ogorman, neiscrpni materjal drevnog znanja o najdubljim vezama između Boga, čoveka i kosmosa." *

  -Dakle, istih su "dimenzija" kao i fraktali. 

  "Arhetip je metafizičke prirode, jer je svesno transcedentan, on po svojoj suštini pripada području sličnom psihi." *

  -I Mandelbrotov skup  ima to svojstvo transcendentnosti, jer ne možete reći da je stvaran da postoji u realnosti, oni su više a priori postojeća stvar.

                 Ljudski mozak je takođe lep primer fraktalne geometrije, to je jezik kojim naša svest i nesvesno "komuniciraju" kroz arhetipove, bilo da su to slike ili zvuci. Fraktale pronalazimo i u muzici, i to ne samo onoj koja je prepuštena mašinama (fraktalnom eksperimentu) već i u živoj ljudskoj muzici koja inspiraciju crpe iz dubokih bunara kolektivnog nesvesnog iznoseći na svetlo dana univerzalne/arhetipske emocije i stanja.
                I sada je lako  pronaći "to" zajedničko u obliku kućice puža, vihoru snežne oluje, gitarskom solou David Gilmour-a, ćukanju ćuka u noći, treperenju u  glasu Jeff Buckley-a, metamorfozi Philip Glass-a, hindu mandali i  šari na ćilimu  koje su naše bake tkale,  građevinama  Antonija Gaudi-a ,  svetlucanju  udaljenih galaksija i još mnogo čemu , ako na trenutak  svet pogledamo po Mandelbrotu.

      

   


   

    *odlomci iz Psihologije Karla Gustava Junga Jolande Jakobi


  Sudeći po broju glasova koje ste im dali, podjednako su vam se dojmila čak 3 predloga: pivo (#1), imunitet (#4) i dimnjaci (#7). Hm, skoro se tako nešto nije desilo u Otisku nedelje.
  Dakle, zaključak bi bio - pivo toliko jača imunitet da možete da provučete izborni cenzus čak i kroz odžak. Ili Odžake ...

  Predlog #1 - Pomoz Blog junaci! Blog te mazo!!!

  Papa Benedikt XVI savetuje sveštenike katoličke crkve da pišu blogove!!! I pored toga, plus, postoji njegov lični vebsajt Pope2You.net sa linkovima za Facebook i YouTube, i još raznorazne džidžumidže. Svaštanešto ima tamo.

  Definitivno, herr Benedict Ratzinger je kosmopolita i modernista. Bio je u Turskoj, i poziva pravoslavlje na veliki dogovor, voli hevi metal. Ne verujete? Bacite oko na to kako drži ruke na gornjoj slici desno ...
  Izgleda da velika trka za Trofej Ekumene naveliko traje.
  Za to vreme, naš skoroizabrani patrijarh smatra da je vreme da se sretne sa papom, daje izjave koje potpaljuju džihad pa se posle izvinjava. Poverovaću u iskrenost tek kada ga vidim pod onom istom zastavom kao i herr papu.
  Pravoslavlje, katoličanstvo i islam, tri "vere" u istoga Boga, sve tri istog jevrejskog porekla. Tačno je, braća se oduvek najviše glože oko zajedničke njive. A oca najmanje vole. On je kriv za sve.

  Predlog #2 - Broj cipela ...

  Ne znam ko je autor ovog banera koga možete videti na skoro svim domaćim net stranicama.
  Ali znam da ne bi prošao taj test, makar onaj deo koji se tiče pismenosti.

  Predlog #3 - LDPNTK lista

  Dakle, lista LDP-Radmila Gerov je prošla filter. Objavljeno i na zvaničnom sajtu LDP.
  Toliko o još jednom No pasarán.
  E moji crvenožuti drugovi ...
  Ne navijam toliko za njih+nju, koliko me sramota što vas nije sramota.

  Predlog #4 - Napredna neka deca

  Naprednjaci pokazuju da su baš napredni. Prvi su postavili svoj vebsajt za razliku od ostalih lokalnih stranaka koje su se opredelile za blogjob. Vrlo napredno su rešili i da to naprave na joomla platformi, ali ih je indeksiranje prve stranice malo omelo. Jbg, užasi hostinga.
  Sam sajt izgleda isto kao i propagandni letak im, ili obrnuto. Uniformno. Isto kao i glavni sajt SNS. Većina komentara vrti se oko toga što ovde ne postoji direktna komunikacija sa biračima, nego je dat samo mejl. Gledajući ono što se dešava po blogovima, a posebno na onom antiblogu, nije ni čudo što su se napredna dečica uplašila malkice.
  Džumle džumla.
  Nego, baš se nešto mislim: A gde to oni nameravaju da pobede DS-SPS-G17?
  Džumla džumle.
  Mislim, "Drage dame, ..."

  Predlog #5 - Još malo o listama

  Jedan farmeriše, drugi priča o pobedi u Negotinu. Pa kako to sad, svi bi da pobede u Negotinu?! Pa ne može bre to tako, baš svi da pobede. Do sada su se ovakve priče o pobedama skoro uvek završavale porazom, i to prvenstveno samog Negotina i njegovih građana.
  Da se manem tih priča, ali činjenica je da koaliciona izborna lista G17-PŽN(K) još nije podneta i prihvaćena. Koliko sam čuo, čeka se odgovor nadležnog ministarstva povodom podnete dokumentacije za registraciju Boškove stranke (G17 su to odavno završili), navodno je potrebno da isprave ili dopune jedan deo podnetih izjava građana/članova da podržavaju stranku. Kako god bilo, sve će se znati za koji dan.
  Povodom priče o registraciji ili preregistraciji stranaka u Srbiji, neki dan beše i 20 godina od "početka višestranačja u Srbiji". I ovi sa b92 stvarno ponekad umeju da lupetaju, kao da im tekstove pišu u nekom komitetu. Pa pre 100 godina je višestranački sistem imao više smisla nego svo ovo dvodecenijsko čudo.
  A najavljeno "čudo" od izborne liste koje bi činili lokalni DSS, NS i Udruženje Negotinaca iz Negotina u Negotinu, tek treba videti. E to je tek džumle u pravom smislu reči. Samo im tu nedostaju radikali pa da sve bude kompljet.

  Predlog #6 - Na čačkalicu

  U nekom hotelu u Engleskoj uprava je zabranila upotrebu čačkalica u svom restoranu. Kod nas bi to izazvalo revoluciju. Pa kakva je to prigoda, u organizaciji bilo koga ili čega ili bilo kojim povodom, ako posle performansa ne "padne nešto na čačkalicu"?!! Malo krastavčiki, sirčiki, koje kebapče, masljine, jagnje i dagnje, čajnebanane ... prs' da poližeš, a i da se dobro naje'š. Plus cirka.
  Ma hajde bre, ti Englezi nisu normalni.

  Predlog #7 - Srđan Aleksić

  Pre 17 godina, 27. januara 1993. godine u Trebinju je preminuo Srđan Aleksić. Srbin. Ubili ga "četnici", jer nije dao da ubiju njegovog druga. Drug je preživeo, Srđan nije. "Četnici" su osuđeni na po dve i kusur godine zatvora za ubistvo sa predumišljajem.
  Nisu to "četnici", niti Srbi. Oni su sramota za svaki narod.
  Niti je Srđan mrtav.

  b92 - Sećanje na smrt Srđana Aleksića
  Orbus - Srđo (Srđan Aleksić)
  Balkanrock - Srdjan Aleksic e Storie Dimenticate delle Guerre Jugoslave (italijanski)
  YouTube - Rade Aleksić na RTS (otac Srđana Aleksića)

  Novosađani su znali šta treba da urade. A ostali?

  ***
  U subotu 30. januara je bio januarski pun mesec. Lepo.
  Jedino budale i dalje teraju po svome ...

  nedostaju mi naše
  nedeljne vožnje
  od subotice za beograd
  uz dole na uglu
  dve tri limenke piva
  i vojvođanski mrak
  nedostaju mi puste
  benzinske stanice
  umorni autobusi
  usamljeni šleperi
  uspavana sela
  ružna novosadska predgrađa
  nedostaju mi krivine
  fruške gore
  feudalistički progres
  inđijskog arhipelaga
  sektaški poredak
  ekonomske sreće
  nedostaju mi zasede
  pandurskih bandi
  njihovo razočarenje
  mojim praznim džepovima
  ljubazni odpozdrav
  po pravilima službe
  nedostaju mi kilometri
  sati
  svi oni trenuci
  zbog kojih ponedeljak
  nije postao
  prvi dan bez nas

  /// Uvod
  Kada se fotografiše uz upotrebu blica (bljeskalice ili sl.) javlja se refleksija očnog dna, ona se najčešće manifestuje kao crveno ili „svetleće“ oko. Ovaj nedostatak se može ukloniti na nekoliko načina, u daljem tekstu ću Vam pokazati samo nekoliko.

  /// Channel mixer i maska
  Prvo duplirajte background sloj, Layer > Duplicate Layer (Shiift+Ctrl+D), zatim pokrenite kolor mikser, Color > Components > Channel mixer... U plutajućoj paleti izaberite Output Channel: Red i podesite Red: 0, Green: 50, Blue: 50. Na kopiranom sloju napravite masku, Layer > Mask > Add Mask... i izaberite Black (Full transparency). Zatim iz palete alata izaberite Paintbrush (P) pa u plutajućoj paleti Tool options (dvo-klik na ikonicu u paleti alata) izaberite četkicu mekih ivica i belom bojom „otvorite“ masku.

  /// Desaturate i boja
  Duplirajte sloj background, Layer > Duplicate Layer (Shiift+Ctrl+D), i ahromatizujte fotografiju, Color > Desaturate. Zatim na kopiranom sloju napravite masku, Layer > Mask > Add Mask... i izaberite Black (Full transparency), iz palete alata izaberite Paintbrush (P) pa u plutajućoj paleti Tool options izaberite četkicu mekih ivica i belom bojom „otvorite“ masku. Ukoliko zenica (pupila) u nekom delu reflektuje belu boju, na taj deo sa alatom Clone tool (C) kopirajte "ispravni" deo ili ga jednostavno obojite tamnom bojom. Nakon toga napravite novi transparentni sloj i sa alatom Color Picker (O) izaberite boju oka, a zatim sa alatom Paintbrush (P) i četkicom mekih ivica obojite dužicu (iris) oka (kao na slici). Na kraju promenite mod sloja u Multiplay i eventualno smanjite opacity.

  /// Filter Red eye removal
  GIMP sadrži i filter za automatsko uklanjanje crvenog oka. Pre upotrebe ovog filtera treba izabrati zonu na koju će se primeniti filter (najčešće sa alatom Free Select), Filters > Enhance > Red eye removal...

  /// Crtanje, kopiranje, bojenje
  Ukoliko Vam ne pomogne ni jedna od predhodnih metoda onda nacrtajte zenicu (pupila) i dužicu (iris), ili je izkopirajte sa neke druge fotografije, ponekad će biti dovoljno samo da ih obojite crnom bojom.
  Crtanje: Sa alatom Elipse Select tool (E) na novom sloju nacrtajte dve obojene kružnice (kao na slici) zatim ih kopirajte (Ctrl+C), smanjite Scale Tool (Shift+T) i promenite im perspektivu Perspective Tool (Shift+P) kako bi se što bolje uklopile sa zenicicom (pupila), dužicom (iris). Na kraju sloju smanjite providnost (opacity).

  Kloniranje: Prvo dok je izabran alat Clone Tool (C) sa pritisnutim tasterom Ctrl izaberite poziciju sa koje kopirate (pozicija može biti i neka druga slika), zatim u plutajućoj paleti Tool options (dvo-klik na ikonicu Clone tool) izaberite četkicu mekih ivica i pažlivo klonirajte „ispravne“ delove

  Bojenje: Sa alatom Color Picker (O) izaberite odgovarajuću boju, a zatim sa alatom Paintbrush (P) obojite problematične delove (u nekim slučajevim umesto četkice možete koristiti i Free Select Tool)

  ulicni-sat-na-stubuNikada nisam saznao zašto si više volela da satima boraviš u Univezitetskoj biblioteci kad ti je udobna tiha i topla čitaonica Pravnog fakulteta bila na pet minuta hoda.

  Ili su mi se, u međuvremenu, te urbanističke tačke Beograda izmešale u jedan kamičak uspomena, tek sad bolje pamtim da sam, šetkajući pred ulazom, pokušavao buku Bulevara Revolucije, kako se tad zvala ta moćna velegradska arterija, da obojim rokerskim zvucima radija Studio B koji je bio u svojim najlepšim tinejdžerskim godinama.

  Slušao sam ga pomoću malog plastičnog tranzistorskog prijemnika, kupljenog prethodnog leta u Solunu za nekih osam maraka. Ne smej se što pamtim taj detalj, ni meni nije bilo smešno da se borim sa svom tom vrevom, tutnjavom zelenih tramvaja i rekom automobila koja bi, u kišnim danima, prosipala po mojim nogavicama svo blato glavnog grada.

  Valjda je tu bilo nekih osećanja, šta li, i to onih starinskih, analognih, tranzistorki šmekerskih, ali i slabih da prežive  sve semestre naših međusobnih čekanja.

  Čekao sam te i dok si kupovala markicu za prevoz, da li to beše na Slaviji, vrag bi ga znao, jer ti si uvek morala da radiš sve po pravilima, bez iskakanja iz reda, bez mangupskog probijanja u prve redove..a ja sam, i bez te markice, već nekako putovao beogradskim šinskim i gumenim trakama. Nije da ti zakeram posle svih tih godina, ali da si bar malo umela da izmešaš sastojke u receptima za život koje si dobila u detinjstvu, da si i ti slušala moj trazistor, a ne samo radio marke EI Niš, tip “safir”, sa ugrađenim gramofonom, taj skupi ponos svojih predaka, ko zna kako bi se “naša stvar” dalje odvijala.

  Čekao sam te i ispred uvek punog sekretarijata fakulteta, iz kog je dopirao miris znoja i decenijskog postojanja zgradurine u kojoj se sticalo akademsko znanje. Trebala bi ti neka potvrda, neko uverenje, neki papir od stotinu papira neophodnih da se, tada, redovno studira. I ti si uredno čekala, a ja sam redovno, ni sam ne znam kako, imao te papire koje bi mi već neko nabavio.

  Neka mi oproste oni koji čekaju, ja sam u hodniku slušao svoj analogni džepni radio prijemnik, i stalno se pitao zašto mi ne dopustiš da ti začas nabavim to uverenje, onako usput, slušajući poslednje Elvisove pesme. Nije vredelo, ti si uvek htela po pravilima.

  I čekao sam te ispred “Loline” menze, i po snegu i po beogradskoj košavi, jer nisam ti ja bio za te ogromne trpezarije. Mada ne sporim, ulazio sam nekoliko puta, ali u gužvi nikada nisam naučio da se hranim. Ti se, naravno, volela sve po pravilima.

  I ispred Narodnog pozorišta sam te čekao, čekao sam da se završi predstava i da podeliš kapute i mantile i zaradiš dnevnicu Studentske zadruge. Nije bila neka velika para, ali nije bila ni za bacanje.

  Ja sam, vrag će znati kako, u filijali Ljubljanske banke, tamo blizu Beograđanke, podizao uredno svoj studentski kredit i, e to ti priznajem, ponekad čak i čekao. Ljubazno bi mi rukom upisali iznos, a ja bih uredno podizao sve do poslednje pare. Nisam te tad čekao jer bi obično taj svečani akademski čin obavljali zajedno.

  Smetalo ti je samo što je moj radio prijemnik brundao u maloj prostoriji filijale, a smetao je bogme ponekad i ozbiljnim i u sve te pare zadubljenim službenicima i službenicama. Zato sam gledao da što pre zbrišem napolje, dok bi ti ostajala da čekaš svoj mesečni iznos. Sve po redu i pravilu.

  Čekao sam te i u Tašmajdanskom parku, dok si listala udžbenik uoči predavanja i nervozno ponavljala kako ovaj put nemaš šansi da položiš. Ma daj, uveravao sam te, držeći svoj tranzistorski radio prijemnik u ruci, ubi me ako bude manje od osam.

  Posle si ti ulazila u fakultetsku zgradu, a ja sam čekao s tobom pred vratima kabineta da te profesor prozove. Ulazila bi, a ja sam i dalje čekao, i izlazila sa popunjenim indeksom u ruci. Uredno, kako se očekuje i kako treba. Ja sam, dok te nije bilo, spokojno slušao svoj mali analogni tranzistorki radio prijemnik od osam maraka.

  I na stotinu drugih mesta sam te čekao, ispred Sajma, ispred glavne pošte, ispred onog izložbenog salona u Bulevaru…I slušao sam taj tranzistor prislonjen uz uvo, jer drugačije nije moglo da se čuje ništa. Ti si satima, uredno, gledala sliku po sliku.

  I ispred nekih knjižara sa natpisima “rasprodaja”, ispred trafike sa viršlama u bajatim zemičkama i sa jogurtom u tetrapaku, pa ispred antikvarnice i svih tih knjiga, ma gde te sve nisam čekao dok si ti uredno pazila da se poštuje red, da se vidi izloženo i pažljivo spakuje kupljeno.

  Ja sam čekao i slušao svoj analogni mali radio.

  Odavno te više nigde ne čekam, a nema ni mog tranzistora bez kog ni tog čekanja ne bi bilo. Ispao mi jednog leta iz džepa i upao u Dunav, a na tom mestu je voda bila suviše duboka da bih kvasio svoje uredno opeglane pantalone.

  Mora biti da se negde držiš reda, da ustaješ u sedam jer radiš od devet, da paziš na svaku vlas kose na crnom kostimu i svaku tačkicu na štiklama.

  I ne bi ova priča imala smisla da nisam siguran kako ćeš je naći u moru tekstova u online svetu. Jer kod tebe je sve išlo po pravilima, a pravilo kaže da je ovo digitalni svet i prosto ne mogu da zamislim da si ti na nekom drugom mestu. Ne verujem da si posustala u držanju koraka sa pravilima.

  Zato ću je ostaviti ovde, na ovom blogu, pa neka malo moja priča čeka umesto mene. Ja sam se, svih onih semestara, dovoljno načekao i ne bi imalo smisla očekivati da i sad, još uvek povremeno mlad, mada prosed i pomalo umoran, čekam da se odnekud pojaviš.

  Da…i kad naiđeš, nemoj da se čudiš. Znam i ja da nema tog starog analognog tranzistora niti moje tinejdžerske potrebe da prkosim svetu. Nestalo je to s godinama, a ko zna šta je i od mene ondašnjeg preostalo.

  Ti samo pazi da sve bude uredno – i ja sam, znaš, pomalo digao ruke od svih malih tranzistora ovog sveta, pa sad šetam svakog popodneva Bulevarom, čudim se što nema svih onih knjižara, žalim za bajatim zemičkama i…šta da ti pričam.

  Već ćemo se mi sudariti u nekom od tolikih redova u digitalnom svetu.

  Fotografija preuzeta odavde.

  No related posts.

  Lucidno njišući koščate bokove
  smrt u mantiji sveštenika
  klizi preko ilovače

  Grobovi niču kao grbe

  Prozračne oči baštovana
  s odanošću zadušnih baba
  gutaju pejzaže

  Gladiole bespomoćno zure u prazninu

  Okrenuto licem prema zemlji
  pod nebom večne ljubavi
  gasne sunce mog rođenja

  Saša Pešić

  Share and Enjoy: Facebook email StumbleUpon Technorati

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37