Unosi za: Arhiva za 2010/02

Evo još nekoliko kreativnih ideja za vaše vinile! Nekome očigledno inspiracije i slobodnog vremena ne...

[[ This is a content summary only. Visit my website for full links, other content, and more! ]]
Nigel Farage iz britanske evroskeptične Partije nezavisnosti ima par reči za predsednika EU:
Novi, 34. broj Full Circle Magazin-a, donosi:

- Command and Conquer,
- Program in Python (8. deo),
- The Perfect Server (4. deo),
- Acer UL30-A laptop review,
- My Story – A linux user, Powerpets,
- Top 5 – Reference tools...

Broj 34. se može skinuti sa adrese:
http://dl.fullcirclemagazine.org/issue34_en.pdf


Došao sam u posed fotokopije zvaničnog dokumenta Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, sa potpisom pokrajinskog Sekretara Zoltana Jegeša na temu odgovora na pitanje o stručnoj premi osoba koje završe specijalističke strukovne studije.

Dokument je zaveden u Pokrajinskom sekretarijatu pod brojem: 106-612-00091/2009-03, što se može proveriti u Sekretarijatu na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

pokrajinski-sekretarijat-za-obrazovanje-vii-stepen Prema ovom dokumentu “lice sa završenim specijalističkim strukovnim studijama stiče visoko obrazovanje na studijama drugog stepena, i u pogledu zasnivanja radnog odnosa prema odredbama Zakona o imenima i dopunama Zakona o državnim službenicima (…) izjednačeno je sa licima koja su završila diplomske akademske studije – master i specijalističke akademske studije, odnosno koja su stekla visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Postojeći dokument implicira nekoliko zaključaka:

 • Trogodišnje akademske ili strukovne osnovne studije ne mogu se smatrati studijama drugog stepena, odnosno ne mogu biti studije koje se prema starom Zakonu o visokom obrazovanju u nekim institucijama računaju kao studije sedmog stepena.
 • Sedmi stepen stručne spreme u svim organizacijama gde još nije uveden sistem sa tri stepena stručne spreme važi za završetak (diplomu) svih novih tipova studiranja od najmanje četiri godine, sem za doktorat.
 • Veoma je verovatno da će se razlike između tipova studija drugog stepena, koje se mogu videti u predlogu okvira kvalifikacija, detaljnije definisati sa nekim  novim izmenama definicija stručne spreme – jednom.

Rating: 0.0/10 (0 glasova cast)
Pošаljitе ovаj člаnаk prijаtеljimа Profеsor Dr. Svеtozаr Rаdišić bio jе gost tеlеvizijе „AS“ i ovo njеgovo izlаgаnjе možе sе podеliti u 4 sеgmеntаtа. To su svе vrlo bitnе stvаri zа rаzumеvаnju vrеmеnа u komе živimo, zа nаs kаo nаrodа sigurno nаjtеžеg u istoriji, jеr protiv nаs sе vеć dužе vrеmе vodi svеopšti rаt, nа višе nivoа. Rаtovi [...]Philips je u Barceloni održao svoje tradicionalno godišnje događanje naziva ‘Winter Media Event’ gdje je prisutnima pokazao cijeli niz proizvoda koji će se na tržištu pojaviti ove godine. Kao što sam istaknuo u naslovu, totalno fora mi se čini najnoviji aparat za kavu koji ‘pamti’ otiske prsta svojih vlasnika i shodno tome priprema kavu koja je svakom od korisnika omiljena…

[View with PicLens] philips-40pfl9704h philips-activa philips-lumea saeco-xelsis

Na godišnjem Winter Media Eventu u Barceloni Philips je ekskluzivno predstavio najnovije linije proizvoda iz sektora Consumer Lifestyle. Vodeći se željama i potrebama potrošača, Philips je nove proizvode prilagodio kako bi omogućio najveću učinkovitost i najjednostavniju uporabu te pružio korisnicima rješenja koja će povećati njihovu kvalitetu života. Kao lider u novim tehnologijama te tvrtka koja svojim proizvodima mijenja živote korisnika, Philips je razvoj novih proizvoda temeljio na opsežnim istraživanjima koja su omogućila uvid u sve složenije potrebe potrošača.

Na događanju su predstavljene inovacije iz četiriju glavnih skupina proizvoda koje predstavljaju temelj Philipsova sektora Consumer Lifestyle: Interaktivno življenje (Interactive Living), Zdrav život (Healthy Life), Život u domu (Home Living) i Osobna njega (Personal Care).

Iz grupe Interaktivno življenje Philips je predstavio nove linije LCD-a koje će osigurati potpuno nov kino doživljaj zahvaljujući izvrsnoj kvaliteti slike i zvuka s DVD-a i blu-raya, kao i s online i digitalnih izvora glazbe i filmova. Uz novu liniju 7000, predstavljene su i 3D linije 8000 i 9000 koje će se ove godine naći na tržištu. Kako bi iskustvo gledanja bilo što intenzivnije, svi modeli s tehnologijom Ambilight imaju ugrađen novi Ambilight koji prepoznaje boju zida te prema njoj prilagođava projekciju svjetla na okolne zidove i nijanse boja kako bi osigurao najbolji doživljaj gledanja.

Za uživanje u kvalitetnom i kristalno jasnom zvuku, Philips je predstavio i novu liniju kućnih kina te hi-fi mikrosustava s posebnim zvučnicima SoundSphere koji osiguravaju čist zvuk sa svim originalnim detaljima.

Iz grupe Život u domu predstavljen je najnapredniji aparat za kavu Saeco Xelsis. Taj aparat koristi se jedinstvenom tehnologijom fingerprint koja memorira više različitih kombinacija omiljene kave pa za njezino spravljanje više ne trebate ponavljati nekoliko koraka. Dovoljno je jednom pritisnuti tipku prstom, nakon čega aparat automatski prepoznaje vaš profil i odmah priprema piće kakvo želite.

Iz grupe Osobna njega na događanju je predstavljen sustav za uklanjanje dlačica Lumea koji se koristi tehnologijom Intense Pulsed Light (IPL). Ova najmodernija tehnologija osigurava trajno uklanjanje dlačica te dugotrajno savršeno glatku kožu. Temelji se na kratkim intenzivnim pulsovima svjetla koji nakon izravne usmjerenosti prema dlačicama uništavaju korijen, nakon čega one same izlaze iz folikula. Jednostavnim i nježnim tretmanima sa sustavom Lumea omogućeno je trajno uklanjanje dlačica i kod kuće.

Iz grupe proizvoda Zdrav život Philips je predstavio novi mp3 player Activa koji zahvaljujući intuitivnom softveru omogućuje praćenje postignutih rezultata te tako korisnika potiče na bolje i efikasnije vježbanje. Drugi je predstavljeni proizvod jedinstveno kuhalo na paru i blender koji omogućuje roditeljima pripremu zdrave i ukusne hrane za djecu koristeći se samo jednom posudom za kuhanje i miksanje sastojaka. Na taj se način svi hranjivi sastojci iz vode za kuhanje u potpunosti iskoriste, a hranu nije potrebno prebacivati u novu posudu nakon kuhanja, već posudu treba samo premjestiti s kuhala na novo postolje blendera.

Više informacija o Winter Media Eventu i predstavljenim inovacijama možete pronaći na internetskoj stranici www.mediacee-philips.com.

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2010/02/27/biometrija-u-novom-philipsovom-aparatu-za-kavu/";croportal_title = "Biometrija u novom Philipsovom aparatu za kavu";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";


Sve je delovalo zaista idilično te godine: nezavisni mediji nisu postojali ni u naznakama; mostovi su obnavljani; teroristi koji su planirali smaknuće Vođe pohapšeni su po gudarama; fotošopom i mitozom klonirani radnici množili su se na naslovnim stranama složni u podršci; odigrali smo kako-tako na Euro 2000, Holandija nas je samo malo tukla; ankete su govorile da Svetloj Budućnosti ništa ne stoji na putu.

Raspisali su redovne izbore za parlament SRJ i lokalnu samoupravu i - puni entuzijazma nadgrađenog halucinacijama o tome da su voljeni - raspisali prevremene izbore za predsednika Jugoslavije, ubeđeni u pobedu.

No, zbir svih krupnih i sitnih a gorkih nezadovoljstava bio je preveliki, čak i za nas, postojane klisurine.

Nije bilo tako davno, nismo zaboravili.

(*) - citat dolazi od onoga koji "nije zaslužio" ulicu:

Crkva Svetog Marka noćuSrbija je puna crnih i belih magova, gatara, iscelitelja, numerologa, astrologa, tarot proroka, jednom rečju ekstrasensa. Većina njih samoinicijativno tvrdi da to radi po Božijoj volji, da ima dar od Boga, kojima pomažu ljudima u nevolji. Crkva ne misli tako, naprotiv. Takodje, zemlja je preplavljena kursevima, praksama i sektama koje obećavaju kontrolu uma, tela i vaše sudbine - uspeh u ljubavi, poslu, karijeri, duhovnosti. Od silnih učitelja koji hode Srbijom i uvode ljude u svoje veštine obećavajući im trajnu sreću, malo je kome bilo bolje, što se da lako primetiti po nesrazmeri velikog broja "vernika" u te ideje i realno jadnog stanja u zemlji. Nešto ne funkcioniše kod ekstrasensa i u njihovim učenjima.
Ukoliko ste vlasnik stana mnogi vas u danasnje vrijeme sigurno smatraju sretnim. To sto vjerojatno otplaćujete kredit sa ne bas malim kamatama brzo se zaboravlja, jer je to jos uvijek bolje nego biti podstanar. Mnogima je san imati vlastiti krov nad glavom, a to postaje sve teže i teže ostvarivo. Biti vlasnikom stana ponekad bas i nije uvijek prevelika sreća kako to mislimo.

Speleoterapija (od grčkog speleos – pećina), je metoda, koja je bazirana na doziranom boravku pacijenta u specifičnoj mikroklimi pećine.
Speleoterapija se praktikuje već stotinama godina u rudnicima soli u Istočnoj Evropi. Pacijenti sa astmom, hroničnim bronhitisom i drugim respiratornim bolestima provode nekoliko dana ili nedelja u takvim rudnicima, udišući slani vazduh i dobivajući brojne dobrobiti od posebne mikroklime rudnika.

Tri glavna uticaja pećina su čist vazduh s aerosolom (prisutnost čestica soli u zraku), zatim specifični klimatski uslovi (konstantna temperatura i visoka vlažnost), te prirodna radioaktivnost.

Pećine sadrže čisti vazduh, bez alergena i uzročnika bolesti, bez ozona i sa visokom koncentracijom iona. To su sve faktori koji poboljšavaju disanje, ne samo za vreme boravka u Pećini, već i kasnije.

Pećinski aerosol je osnovni faktor koji deluje pri speleoterapiji. Njegova svojstva su:

 • visoka konstantna relativna vlažnost
 • niska konstantna temperatura
 • visoka koncentracija kalcijuma i magnezijuma
 • visoka razina ionizacije i elektronegativni naboj
 • sterilna okolina – odsustvo bakterija, plesni, gljivica
 • nema agresivnih alergena
 • nema organskih i anorganskih zagađenja okoline.

Na primer u pećini Szemlohegy kraj Budimpešte, kraj koje je vazduh na površini poprilično zagađen, duboko u pećini je izmereno da je vazduh vrlo čist. Analiza aerosola u vazduhu pomoću X-zraka pokazala je prisutnost elemenata K, Ca, Ti, Cr, Mg, Fe, Ni, Cu i Zn.

Dodatni mogući uticaj tokom boravka u pećini je prirodna radioaktivnost koja većim delom dolazi od radioaktivnog plina radona.

Speleoterapija se izvodi u centrima u Slovačkoj, Poljskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Rusiji.
Speleoterapija se pokazala delotvornom u lečenju kod:

 • astme
 • hroničnog kašlja
 • otežanog disanja
 • bronhitisa
 • sinusitisa
 • rinitisa
 • sezonskih alergija
 • faringitisa

Dok speleoterapija uključuje boravak u prirodnim slanim pećinama, nova metoda – haloterapija – koristi posebnu tehnologiju da bih stvorila mikroklimu pećine. Haloterapija uključuje boravak u takozvanoj slanoj sobi, i dostupna je već skoro u svim većim gradovima u Evropi.

Slana soba je imitacija prirodne slane pećine s njenom lekovitom mikroklimom. Vazduh je zasićen suvim, raspršenim, najfinijim česticama kamene soli. Čestice u slanoj sobi raspršuje halogenerator. Koncentracija mikro čestica je puno veća nego na moru ili u slanim pecinama (0,5-15 mg/m3), a u slanoj sobi se održava mikroklima rudnika soli.

Tretman za odrasle traje 40 minuta, a za decu 20 minuta. Pomaze pri lečenju alergija, astme, bronhitisa, hroničnih infekcija, prehlada, kožnih problema kao i stresa. Jedan tretman u ’slanoj sobi’  zamenjuje četiri dana boravka na moru.

Haloterapija je nova grana speleoterapije, metoda koja se zasniva na doziranom boravku u atraktivno dizajniranoj slanoj sobi koja je izrađena iz prirodne kamene soli a služi za tretman kroničnih i alergijskih poremećaja.

Termin haloterapija u upotrebi je od sredine 1980-tih godina. Ime dolazi od grčke reči halo što znači sol, pa bi se jednostavno moglo reći da je haloterapija lečenje solju.

Blagotvorni učinci su poznati vekovima i poduprti su obilnom medicinskom literaturom. Potvrđeno je da ima izvrstan terapeutski uticaj u lečenju astme i bronhija, smiruje i produbljuje disanje,  čisti disajne puteve, deluje protiv upala i protiv alergija, ubrzava oksidaciju serotonina, te reguliše mineralnu uravnoteženost.

Slični tekstovi:

 • Tapolca-lekovita pećina u Mađarskoj
 • Prvi odlasci u slanu sobu
 • Telesna pletizmografija
 • Prirodna lečilišta za astmu: Rudnik soli Prajd
 • Noćni napadi astme
 • blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37