Unosi za: Arhiva za 2010/02

Verujem da u Subotici ima podosta srećnika koji su svojevremeno radili u inostrnstvu, tako da svoje zaslužene penzije primaju u devizama, tj. u evrima. A evro, vidimo, skakuće nagore! Dakle, dragi sugrađani koji svoja primanja primate u evrima, želim Vam da evro do stopedeset d’nara ne stane, samo… ne znam da li će Vam to pomoći. Ovima koji su radili i rade za dinare sigurno neće. Ako crni luk morate da platite 67.51 dinara po kilogramu, a to je stari luk, prošlogodišnji, dakle prastari luk koji se prodaje u Trgoprometu, obrali ste skupoceno povrće sa grančice oraha, jer kanda ovaj skupoceni luk se tamo rađa! Gde oni skladište taj luk, verujte mi pojma nemam; znam samo da je luk kod njih bio negde dvadeset ili dvadeset i pet dinara po kilogramu. E sad, ispada da su taj luk držali u luksuznom hotelu, sa svim sobaricama i posebnom poslugom. Ne znam kako stvari stoje sa pijacama, ali sumnjam da su jeftine.
PICT0078

Ode evro u oblake, a dinar vodi rovovsku borbu: ukopava se sve dublje i dublje. Ministri iz vlade kažu, zapravo tvrde da to neće uticati na cene (šta da se kaže, na cenu crnog luka sigurno ne utiče, jer je on već odavno skup); u ponedeljak ode cena struje koja, kako u elektroprivredi kažu, ima iovako bagatelnu cenu, što im ipak (uprkos golemim gubicima) omogućava prosečne plate iznad pet stotina evra (u dinarima, jelte)! Cena pitke vode u Subotici je mizerna, treba je podići međ oblake, jer ima da se vraćaju pare za prečistač na Paliću, bre, molim vas lepo! Ljudi koji se greju na „toplanu“ izvikali se na sav glas zbog novog obračunavanja nekih kilokalorija toplote, a grejanje će tek poskupeti, a i gradonačelnik Subotice će pomoći sa pedesetak (ili više) miliona dinara da bi gradskoj „vrelosti“ bilo lakše, i da u njihovim kancelarijama bude što više (partijskih) džabalebaroša. Našlo bi se još ponešto u niski bisera, no treba ostaviti „materijala“ i za druge dane na Ca Ca Ca, jer na kraju krajeva nije baš sve Luk i Voda!
JASIKEVIČEUS GRANDE

Jedna anketa na CNN-u nam govori o odnosu građana SAD prema jednoj od dve neminovnosti u životu (ili bolje rečeno, druga i nije sam deo života, nego pre njegov kraj). Ako sam u nešto siguran, u Srbiji bi rezultati bili dijametralno suprotni. Moje je mišljenje da su tri razloga ovakve poreske svesnosti u SAD:
- Kao što Srbin "rado" ide u vojnike, tako i Amerikanac "rado" plaća porez.
- Međutim, sama sila nije dovoljna jer bi i u Srbiji prikupljanje išlo mnogo bolje. Biće da za razliku od prosečnog Srbijanca Amerikanci dobiju veću vrednost za porez koji plate.
- Konačno, možda su i malo zrelija nacija pa ne očekuju da plate skoro ništa, a dobiju sve.

Naravno, moguće je i da su Srbi samo dopola sazreli, pa shvataju da neće da daju novac državi koja im daje relativno malo, ali i dalje veruju u Deda Mraza.
Ko sam ja i kuda idem? Kakve su posledice mojih odluka? U pitanju su značajna životna pitanja na koja se često ne može odgovoriti jednostavno. Igre su, bar kad se radi o RPG žanru, oduvek težile da tu složenost fenomena koji uopšteno nazivamo "svest" upotrebe za što vernije dočaravanje svog sveta, za zbližavanje igrača sa okruženjem i njegovo potpuno utapanje u zamišljenu okolinu, radnju i
Prvi hobi su mi bile taksene marke… Kako sam bio ponosan na svoje albume, sa kolekcijama, koje sam tako pažljivo čuvao, i još vrednije sakupljao. Kako sam bio srećan kad mi je otac doneo iz Libije blok-marke, koje tada niko nije imao, čak ni odrasli kolekcionari, koji su mi nudili razne zamene. A albume, njih sam [...]

trčim po kiši
jedrim na tramvaju
jedem gromove
gutam vodopade
drobim zemljotrese
pijem poplave
klizištima pišem
memoare
nikad ničiji
kap u novom
agregatnom stanju

Danas je osiona i bahata, okupatorska vlast, posle višenedeljne kampanje pune laži i zastrašivanja, konačno zaronila u zločin. Slike imate ovde. Ja prilažem samo ovu: Ne znam šta da kažem. Bio sam danas tamo jedno vreme. Znam nije mnogo originalno, Jergović je pre neki dan već citirao ovu pesmu Vaska Pope povodom dešavanja u Zagrebu. Ali eto, pošto [...]
Kako vreme odmiče, sve ređe pevam iz sveg glasa, a volim, razne energije izlete van.
Sve ređe sam na koncertima jer - sve je manje bendova čije diskografije naizust znam; sve je manje mesta na kojima muzika grmi a u kojima je prijatno biti. Konačno, loša gradnja čini svoje - jer ako čuješ kroz zid kad komšija kija ili jede keks – ne poželiš da pustiš glas u kasniji sat, kada si konačno kod kuće.

Pod tušem pevaju samo amateri.

Sve je, dakle, manje prostora.

Sve je postalo tiše.

Mesto poslednje odbrane, pokazalo se proteklih meseci, postala je kabina automobila - zimski period, zatvoreni prozori, ostali vozači ionako ne gledaju dalje od znaka na haubi i levlje od retrovizora, ne mare za tvoj ukus.

Pevaš do mile volje.

Punim plućima.

Iako znaš da, spolja gledano, deluje krajnje idiotski, dok čekaš zeleno.

Dolazi proleće,

otvaraju se prozori.

Kako nisam od onih koji će ozvučavati čitavu ulicu iz kabine automobila, moraću i tu da zaćutim, na neko vreme. U međuvremenu, ostaje mi da se zamislim nad činjenicom da plejer, u randomize modu jako često zastane baš na ovoj pesmi.


Postoje neka mesta
u kojima nismo mi rođeni,
ali jeste roditelj,
u kojima žive voljeni, daleko do nas.
Postoje mesta
iz kojih nikada ne odemo
dušom
u kojima nam ostane srce
zauvek.

           autor video rada i minijature : Jelena Stojković Mirić

Potreban materijal:

400gr široke testenine
1 veća šargarepa
100gr šunke
3 kašike kisele pavlake
50gr kuvanog graška
so, biber
malo ulja

Priprema:

Šargarepu očistiti i iseći na tanke štapiće. Šunku iseći na deblje trake. Na ulju propržiti šargarepu da omekša. Testeninu skuvati uobičajeno. Pred kraj dodati šunku i grašak i još par minuta zajedno propržiti. Po ukusu začiniti solju i biberom. Skloniti sa vatre i umešati kiselu pavlaku. Kuvanu testeninu rasporediti na tanjire, pa preko staviti prženu šargarepu sa šunkom i graškom.

Podeli: Print del.icio.us Facebook Google Bookmarks email Netvibes RSS StumbleUpon Technorati Twitter

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37