Unosi za: Arhiva za 2010/02

KRALJEVO – Ulice Kraljeva dobile su jednu novu boju – boju iz snova Miroslava Lazovića, slikara koji je sa svojim studentima, muralima ulepšao brojne fasade tog grada. Autor bezmalo sto izvedenih radova najrazličitijih vidova slikarskog izražavanja u muralu, mozaiku, freski i vitražu istražuje i koristi sve novine kad je reč o zidnom slikarstvu. [...]
U  utorak 02.02.2010 u galeriji ULU „Vladislav Maržik“ Kraljevo  biće  otvorena prva samostalna izložba  slika i crteža  slikara iz Kraljeva Miodraga Kojića . Na ovoj izložbi umetnik će publici prikazati radove nastale u poslednje dve godine. Otvaranje izložbe  je  u  19.00 časova, a izložbu će otvoriti Dule Jovanović  slikar- konzervator  iz Kraljeva. [...]
Zastava RomaVuk Martić * * * Za Rome ili našim jezikom Cigane vežu me prijatne i zanimljive uspomene. Uvek sam sa njima imao dobre odnose i relacije, i to od malih nogu, tačnije od rodjenja, jer me je većina njih dočekala u porodilištu, bili su mi prvi drugovi, pa preko vrtića, a kasnije osnovne i srednje škole. Već [...]

Policija radi! Ćuskije da padaju, policija radi! Policija postoji zbog crvenog svetla na semaforu; policija posmatra žuto i zeleno svetlo na semaforu; policija je sila koja pokušava ublažiti udar na zakon i propise koji su doneti da bi policija mogla legalno obavljati posao zbog čega je ova sila i osnovana i organizovana tako da ju je nemoguće osporiti, kamoli negirati, jer negiranje uglavnom donosi demonstraciju sile, neobuzdanu svemoć i saznanje onog drugog, pojedinca naime, koji se izgubio u sto grama maka pre mlevenja! Mak se melje a može i da se skuva; verovatno se mak prerađuje na više načina, no uglavnom mak je mak, prerada je prerada!
PICT0006

Dakle, padala kiša ili padao sneg, poput što je bilo juče, prethodnog dana, poslednjeg dana u nedelji, policija ne odmara, odmora za njih nema. Istina, danas ih ne viđamo u tolikom broju kao što je to bilo prethodnih godina; tehnologija uznapredovala i u mnogome olakšala posao onih koji čuvaju red i mir. Čovek bi pomislio da niti jedan policajac ne mora čuvati stražu na bankinama i loviti one koji se voze jednom rukom a u drugoj mobilni i uveliko pričaju. Čekajući autobus na jednom od mnogobrojnih stajališta, u nepunih pola sata, trideset minuta dakle, izbrojao sam pet vozača koji su komunicirali preko mobilnog telefona.
PICT0051

Šta sam ono hteo reći? Pa dobro, policija ganja kriminalce, jer između ostalih delatnosti vatanje kriminalaca jeste njihov posao, ali brate, valjda triba neko da fata i ove koji se „mobilizuju“ za volanom dok se vozikaju gradom, a zna se da je po novom zakonu ta zabava kažnjiva lepom svoticom para. Dakle, u Subotici imamo podosta siromašnih ljudi: ajde dnevno uz jednog policajca postavite i siromaha! Za tri sata „rada“ u samo jednoj ulici ima da se zaradi malo bogatstvo na prekršajima. Dnevno pet pandura sa pet siromaha na ulicama, mesečno izađe stopedeset pojedinaca koji neće tražiti topli obrok od grada; štaviše – sto pedeset porodica, pomnožite sa tri člana i dobijate skoro pola hiljada ljudi! Narodna kuhinja? Neće se ukinuti, ali će gužve biti kudikamo manje. No, ovo su moderna vremena kada se pojedinci iz političkih partija svađaju oko mnogo krupnijih zalogaja no što mogu progutati puki siramasi sa subotičkih ulica. Sva ova lova se može ubrati samo na bezobraznim vozačima koji upravljajući svojim vozilima izigravaju operatera na telefonskoj centrali. Naravski, može im se! Policija se sprema da raspiše tender za kišobrane. Tako je to kada pada kiša ili sneg!
JASIKEVIČEUS GRANDE

Da bismo privukli novac, moramo da razmišljamo kao da smo već bogati. Da bismo privukli ljubav, moramo da osećamo kao da smo zaljubljeni. Da bismo privukli sreću, treba odmah da budemo srećni. Da bismo postali uspešni, moramo da smatramo sebe uspešnim iako još nismo. Tako nas uči zakon privlačenja i TAJNA. To nam govore svi koji propagiraju svesno korišćenje zakona privlačenja.

Ali kako da imamo takva pozitivna osećanja ako smo pred bankrotom ili smo ostavljeni ili smo u depresiji? Mislim da je ovo najveći izazov u primeni zakona privlačenja. Kako da prevaziđemo negativne emocije i nastavimo da razmišljamo pozitivno i da se osećamo dobro?

Pre neki dan sam bio gost na svadbi. Niko meni blizak se nije venčavao, ali to nije bio razlog da poklonim manje od 100 evra. Tih 100€ je nekako postao standard za poklone na svadbama, ne može manje. A meni plata još nije stigla, istrošio sam se za novogodišnje praznike, imao sam majstore u stanu. Odakle mi 100 evra? Morao sam da podignem sa kreditne kartice, što nikada nisam radio. Ranije sam uvek imao neki “štek”. Uvek je bilo bar par stotina evra za vanredne troškove. Ipak, izgleda da su vanredni troškovi postali redovni, pa je i štek nestao. Osećao sam se loše, brinuo sam kako ću da dođem do novca, razmišljao sam šta me sve čeka da platim i bio sam veoma tužan. Kako da čovek koji je u takvoj situaciji promeni raspoloženje na bolje kada njegove dominantne misli diktira zabrinutost, tuga, nezadovoljstvo?

Naravno, ovo što sam naveo nisu najveći problemi na svetu, ali meni su veliki. I moram da ih prevaziđem. Prevazići ću ih primenom zakona privlačenja, primeniću TAJNU. Samo još da shvatim kako da se stavim u poziciju da sam bogat kada sam švorc.

Evo jedne tehnike čiju sam modifikovanu verziju ja tada primenio i pomogla mi je da se osećam bolje. Reč je o tehnici koju opisuje Ričard Bandler u svojoj knjizi “Get The Life You Want“. Postizanje dobrog raspoloženja se zapravo sastoji od dve tehnike:

  • eliminisanja negativnih misli i
  • promene raspoloženja.

Za eliminisanje negativnih misli potrebno je da smislimo odgovarajuću mantru koju ćemo ponavljati kada nam se jave takve misli. Ričard Bandler koristi “shut the fuck up” baš zato što sadrži oštre reči koje su veoma uticajne. Vi možete da smislite svoju mantru: “ućuti”, “umukni”, “začepi”… A sama tehnika se sastoji iz toga da kada primetite da razmišljate loše o sebi, neprekidno ponavljate svoju mantru. Zatim, morate da sebi date neki kompliment i da govorite neke ohrabrujuće stvari. Ova tehnika je veoma jednostavna i slična je onima koje sam naveo ranije u članku o eliminisanju negativnih misli. Njenom primenom ćete sigurno prestati da govorite ružno o sebi, ali da biste uspeli da promenite raspoloženje na bolje i da se osećate srećno, treba da primenite i drugu tehniku.

Kada smo loše raspoloženi, događaju nam se tri stvari: zamišljamo slike u glavi koje nas čine neraspoloženim, govorimo pesimistično i osećamo se loše. Tada treba da obratimo pažnju na slike, zvuke i osećanja koja nam se javljaju. Kada smo postali svesni šta nam se dešava, onda treba da razmislimo kakvo raspoloženje želimo da postignemo. E sada dolazi na red ono što je princip kod većine Bandlerovih tehnika. Loše slike i osećanja se pomeraju u daljinu, smanjuju, ukine im se boja. Na taj način umanjujemo značaj onoga što nas čini neraspoloženim. Tako udaljene slike zamenjujemo slikama stanja u kom želimo da budemo. Sve vreme primenjujemo prethodno opisanu tehniku eliminisanja negativnih misli ponavljajući svoju mantru kad god nam se pojavi neka loša misao ili sugestija. Nakon svega toga, treba da zamislimo situaciju kada smo se baš sjajno osećali, da vidimo jasne slike, da osetimo ono što smo tada osećali, čujemo što smo tada čuli. Takvu sliku treba da povećamo, izoštrimo, da pojačamo boje.

Sasvim je logično da ove tehnike deluju: skrenite misli sa onoga što vas okupira i mislite o lepim stvarima. To je suština, a svi ostali delovi tehnike su samo ono što pojačava pozitivan osećaj i sprečava da se negativan vrati.

Sada kada smo ponovo postali raspoloženi i srećni možemo da nastavimo sa primenom TAJNE i da mislimo lepe misli koje će nam doneti lepe stvari u život.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37