Unosi za: Arhiva za 2010/03

Guardian - Jeff Jarvis sugeriše da internetu ne treba regulacija, nego sloboda. Ove slobode bi dobro bilo definisati odn. zaštititi nekom poveljom prava. Pozivajući se na John Perry Barlowa i njegovu “Deklaraciju nezavisnosti kiberprostora” (mislim da smo je već objavili, a imam negde i prevod, kome treba), Jeff objavljuje svoj predlog, koji ćemo malo slobodnije [...]
Ne budi lijen uzeo sam WordPress 3.0 alfa inačicu i postavio je na testno hosting folder kako bi napravio ovaj blog post, a ujedno se i upoznao sa novom 3.0 inačicom. Prema službenim podacima WP ...[fbshare]

Prvi april ili travanj za neke je, uključujući i mene, sasvim običan i ozbiljan dan. Poput svakog drugog. Ozbiljan je i organizatorima festivala Culture Shock koji upravo sutra, 1. travnja 2010. godine organiziraju tribinu na kojoj će govoriti budući prvi Hrvat u svemiru – Miroslav Ambruš-Kiš.

Sutra, na dan čiji je smisao dobrom šalom izazvati pozornost i nasmijati puk, organizatori festivala Culture Shock u Križevcima bit će krajnje ozbiljni, jer u goste dolazi čovjek koji će se, prvi od svih milijuna Hrvata u zemlji i na cijeloj Zemlji, vinuti – iznad planeta.

Miroslav Ambruš-Kiš, legendarni novinar, pobornik svih novih tehnologija i zanesenjak znanošću, na tribini će 1. travnja od 19:30 govoriti o svom putovanju u svemir – kako je izabran u taj projekt, zašto se odlučio na taj veliki korak i za pojedinca i za Hrvata, kad će odletjeti…

Lokacija održavanja tribine, posljednjeg događaja 6. Culture Shocka, jest Klub kulture, u kojem će Mak, poput istraživača Zvjezdanih staza, najprije zapitati, i sebe i nas – Je li svemir krajnja granica? Ateriranje publike u Klub kulture je potpuno besplatno. Ovaj poziv nije šala!

www.c-shock.org

Dobrodošli na 6. Culture Shock Festival!

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2010/03/31/sutra-svi-trk-u-krizevce-gdje-miroslav-ambrus-kis-odgovara-na-pitanje-je-li-svemir-krajnja-granica/";croportal_title = "Sutra svi trk u Križevce gdje Miroslav Ambruš-Kiš odgovara na pitanje 'Je li svemir krajnja granica?'";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
Pogledajte zanimljivu vest iz Saudijske Arabije - izvesni Al Husain Sibat je osuđen na smrt zbog vračanja.

Koliko iz vesti mogu da shvatim, on je libanska verzija vidovitog Milana, Kleopatre i sličnih TV proroka. Otišao čovek u Saudijsku Arabiju na hodočašće i tamo ga privela verska policija.

Naravno, nisam ja neki fan TV proroka, ali ne samo da ne vidim razlog za smrtnu kaznu, već ne vidim razlog ni za zabranu takvih emisija koja je sada na snazi u Srbiji.[fbshare]

Tijekom jučerašnjeg dana početna stranica Twittera, popularnog mikrobloging servisa i društvene mreže, osvanula je u novom ruhu. Posjetiteljima koji prvi puta dođu na Twitter.com ili pak onima koji nisu prijavljeni na servis prikazana je nova početna stranica, a koja bi trebala donekle pojasniti o čemu se na Twitteru u stvari radi.

Kako sami predstavnici Twittera navode servis više definitivno nije servis niza statusnih poruka, nego odličan kanal informiranja.

All of our recent changes embrace the notion that Twitter is not just for status updates anymore. It’s a network where information is exchanged and consumed at a rapid clip every second of the day. With so much being shared, we know that there’s something of value for everyone. People who internalize the value of Twitter understand the power of this simple medium. But it hasn’t been easy to make that value transparent or obvious for curious folks coming to Twitter for the first time.

Da ne duljimo, trk na Twitter.com, registrirajte se, pratite Gadgeteriju i vrlo brzo će vam postati jasno o čemu se ovdje u stvari radi…

Izvor…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2010/03/31/redizajnom-twitter-vreba-nove-korisnike/";croportal_title = "Redizajnom Twitter vreba nove korisnike";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";
U Srbiji objavljena pod pomalo nesrećnim naslovom „Smešna istorija sveta“ (istorija ne može biti smešna, ponekad ume biti tragikomičnom) – knjiga „The Mental Floss History of the world – An Irrevent Romp through Civilization’s Best Bits (autori Erik Sas i Stiv Vajngard, izdavač "Biblioteka kompjuter", 2009, prevod knjige: ponekad problematičan) otkriva nekoliko detalja koje smo namerno ili slučajno zaboravili, prevideli ili prećutali, a koji bi nam poslužili u daljem razmatranju, planiranju i sprovođenju - budućnosti.
Ovi detalji privlače najviše pažnje:
  • Običaj je bio da vavilonski kraljevi (to su oni čija dela „odzvanjaju u večnosti“) jednom godišnje stanu pred vrhovnog sveštenika i od njega dobiju šamarčinu „koju su mogle da osete i njihove majke“. Ukoliko bi se nakon šamara u očima kralja pojavile suze, dobijao je dozvolu da vlada i u narednoj godini, jer su suze smatrane dokazom njegove iskrenosti i čovečnosti.
  • Prilikom prvog upada u Rim, 410. godine, Vizigoti nisu ubijali civilno stanovništvo Rima, iako su nekoliko godina ranije Rimljani tokom jednog prepada pobili nekoliko hiljada „varvarskih“ žena i dece.
  • Kada je Car Petar rešio da Rusiju učini pomorskom silom, smatrajući da je to najbrži put do svoju otadžbinu otvori prema svetu, 1698. godine proveo je nekoliko meseci u Engleskoj, radeći sa ostalim radnicima na brodogradilištu - želeći da nauči „kako se prave brodovi“.
  • Autor deklaracije Nezavisnosti i zakona koji su garantovali verske slobode u tek osnovanim Sjedinjenim Američkim Državama - Tomas Džeferson - nije verovao ni u Boga ni u Bibliju.
Valjalo bi biti načisto: ove činjenice se u knjizi koriste se kao kurioziteti koji bi verovatno trebalo da se razumeju kao „smešni“ ili „zabavni“. U nekom ozbiljnijem čitanju, barem prvu tačku sa ovog spiska bih ozbiljno uzeo u razmatranje a radi vraćanja u upotrebu.
U knjizi se, uzgred budi rečeno, imenom pojavljuju dva predstavnika srpskog naroda: Gavrilo Princip, ovde predstavljen kao terorista čije je delo ubrzalo početak ionako očekivanog Prvog rata i Zoran Đinđić, kao pretposlednji na spisku političara čije je ubistvo usporilo napredak društva koje su predvodili.
Zapravo, uopšte nije loše što su se sinoć na TV ekranu umesto Runija i Riberija pojavili skupštinski, demokratski izabrani predstavnici našeg naroda: lakše je prihvatiti ponekad sumanuti tok istorije, lakše je sagledati da će nas sve više biti u istorijskim knjigama, a sve manje u planovima za budućnost.


Ukoliko ne rešimo da utičemo na taj tok.

Smeh

Dobro raspoloženje produžava život, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja.
Grupa američkih naučnika došla je do tog rezultata prikupivši zvanične fotografije 230 profesionalnih bejzbol igrača snimljenih 1952. godine.

Sportisti su potom rangirani u tri kategorije: bez osmeha, polovičan osmeh i široki osmeh. Na kraju je utvrđivano koliko su godina imali kada su preminuli.

 

Potpisivanje ugovora

Ugovor

Kratko rečeno Non Disclosure Agreement ili  kako englezi vole da kažu Confidentiality Agreement.

U poslednjih par meseci sam potpisao toliki broj NDA dokumenata da više ne znam o čemu smem, o čemu ne smem i o čemu ograničeno smem da pričam. Nekada su dugi 2 stranice a nekada narastu na 10-tak.

U stvari sve je to u redu kada ste radna snaga u najam, jer je svrha da je posao završen i naplaćen. Ko će dobiti hvalospeve, PR vrednost, centralno mesto u medijima vas se ne tiče.

Uvek je prijatno videti projekat koji je nastao od vašeg ili znoja vaše ekipe, kako raste i evoluira, pojavljuje se na naslovnim stranama i televizijskim ekranima. Najveći problem je što ne možete da se hvalite ) .

U stvari, ne možete da reklamirate svoj rad.

Smešna situacija se svodi na ovo. Dođete kući i kažete, potpisao sam odličan ugovor sa odličnim uslovima, a kada vas pitaju ko je klijent i šta se radi, odgovor je ne mogu da kažem.

Sa pravne strane odgovornost za čuvanje poverljivih informacija se ne završava na vama već na sve učesnike u projektu, kako zaposlene tako i podizvođače, sa kojima morate imate slične ugovore.Slični članci


Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Proverite trenutni kurs za sve konvertibilne valute

Extreme softver

Mustek DVD plejeri

Rating: 4.5 out of 5 stars

LG HT33S Home Theater

Kada se pomene Home Theater, obično se misli na sistem koji se sastoji od DVD plejera sa 5.1 zvučnicima. LG je sa modelom HT33S pokazao da se to može napraviti i na malo drugačiji način. lejer koji stiže u HT33S kompletu deluje prilično neobično za jedan DVD uređaj i lako ga možete zameniti za Playstation 3, pošto veoma podseća na njega. Iako spada u grupu home theater uređaja, on ima samo 2.1 sistem zvučnika.

LG HT33S Home TheaterNačin funkcionisanja ovog plejera je potpuno neubičajen. Zaobljen je i na prednjoj strani se primećuje slot mehanizam pored kojeg je postavljeno dugme za izbacivanje diska. Ono na ovom plejeru ima važnu ulogu, pošto na daljincu ne postoji taster za ovu funkciju. U desnom delu plejera, na njegovoj gornjoj (zaobljenoj strani) nalaze se displej koji je mnogo informativniji nego što bi se na prvi pogled moglo pomisliti, kao i komande osetljive na dodir. Ovakav način upravljanja uređajem nije stran LG-ju, ali moramo da priznamo da je na ovom modelu prevazišao sebe. Površina osetljiva na dodir omogućava da osim stacionarnih tastera, koristite i pokrete po osetljivoj površini, pa tako rotiranjem prsta u desno možete da pojačavate zvuk, a rotiranjem u levo utišavate. Naravno, ove i sve druge komande mogu da se obave i preko daljinskog upravljača, ali taj uobičajeni način nije ni blizu zanimljiv kao ovaj koji smo pomenuli. Jedina negativna stvar kod ovakvog upravljanja je što zbog piano finiša, svaki dodir plejera ostavlja veoma vidljive otiske prstiju. Zbog toga se u kompletu dobija i krpica za uklanjanje otisaka, ali ne znamo nikog ko je spreman da licka plejer baš posle svakog korišćenja. Sistem poseduje i Simplink tehnologiju koja omogućava da se sa jednim daljincem kontrolišu i LG TV prijemnici.

LG HT33S Home TheaterOvde nije kraj specifičnostima HT33S modela, već bismo mogli da kažemo da je tek početak. Na gornjem delu plejera, nalazi se i poklopac koji krije podnožje za iPod plejer ili iPhone mobilni telefon. Osim što se na ovaj način mogu reprodukovati multimedijalni sadržaji sa ovih uređaja, postoji i mogućnost prikaza njihovih menija na ekranu povezanog TV-a. Sa desne bočne stranice postavljen je još jedan poklopac ispod koga se nalaze USB port i stereo ulaz. USB podržava samo FAT16/32 fajl sisteme, pa stoga ne prepoznaje eksterne diskove koji po pravilu koriste NTFS sistem. Preko USB-a postoji čak i mogućnost snimanja audio diskova u MP3 formatu (128 bita) i to bukvalno pritiskom na jedan taster na daljincu.

(more…)

Mislim na one informacije koje dobijamo na broju (koji je poskupeo) 988! Naravno, ako imate tu sreću da vam informacija treba u prepodnevnim, ili popodnevnim satima. Ali, kakva informacija? Treba vam broj telefona, ili ulica gde se u nekoj kući ili stanu nalazi taj telefon! Premda se nisam raspitao, ipak mi se čini da informaciju sa nekim drugim sadržajima, osim već spomenute tražnje broja ili ulice, ne možete dobiti; zapravo, zavisi od raspoloženja (ljudske kvalitete) operatera na spomenutom broju. Naime, juče mnogi od nas nisu imali pristup internetu, a kada imate probleme sa netom, onda zovete onu brojku sa dve stotke na kraju. Zovete, zovete… možete zvati koliko god hoćete, možda ćete morati čekati na spoj tri meseca, ili nešto manje u zavisnosti koliko ste srećna osoba. Može da vam se desi da ćete pre imati pet ili šest pogodaka na lotou no da dobijete ovaj broj.

I šta onda? Ništa! Probate sa 988, možda su oni nešto čuli o ovoj problematici. Verujte mi na reč da će mnogi od nas biti smireniji ako operater kaže da je i on čuo za neke probleme sa internetom i da je još čuo i to da se uveliko radi na otklanjanju problema. Čista psihologija! Medjutim, na 988 imate zaposlene osobe koje se ponašaju kao da su u srednjem veku! „To nije naš posao (što jeste istina), mi ne smemo govoriti o drugim stvarima, nas prisluškuju i prate šta govorimo…“ Otprilike ovo sam slušao juče od osobe kojoj sam „dodeljen“ da mi da broj ili ulicu, jelte. Kad sam zaustio da mu kažem (reč je o muškarcu) još neku lepu reč, on me je jednostavno isključio iz saobraćaja. Naravno, ja se pitam ko je zaposlio ovog čovečuljka koji misli da je ovo doba inkvizicije i smatra da ne treba ni da pokuša pomoći osobi sa druge strane „žice“. Dakle, ovo je dvadeset i prvi vek!
Međutim, nije sve tako crno koliko se u mraku vidi. Pre mesec dana na 988 javi se ženski glas, pitam odakle se javlja, ona kaže Pančevo! (Eh, srbijanske pošte!) Ja joj objasnim šta mi treba: „Bife Majo, u centru Subotice, al’ da me ubijete ne mogu da se setim imena ulice, no treba mi broj telefona!“ A ona mi kaže, je l’ to ulica gde se nalazi Madjarski konzulat, ja kažem da, a je l’ se tamo nalazi i Rajhlova palata, ja kažem da! I ona mi izdiktira broj telefona, malo popričasmo o vremenu, o lepotama Subotice i Pančeva… Šta da vam kažem!
JASIKEVIČEUS GRANDE

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37